Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
An error was detected on device \Device\Harddisk0\D during a paging operation
STRANA 1 OD 1
arogan An error was detected on device \Device\Harddisk0\D during a paging operation 07.10.2012. 16:21 T47967

status: user
broj poruka: 538
Prekjuče sam dobio problematičan SATA hard disk 640 GB, kao malo radi malo se pokoči.
Pošto imam celo kućište, a fali mi samo HDD, matična ploča Socket 939, Atlon 3200+, rekoh ajde da instaliram računar za decu.
Pošto sam unapred znao da je HDD možda loš, pustio sam HDD regenerator 1.71. On nije otkrio ništa, buljio sam u ekran sat vremena i nijednom nije zastao u toku provere.
Podelio sam disk na 2 particije po 320 GB, C i D. Instalirao sam WIN XP SP3, na D particiji sam kasnije oformio D:\install na kom sam kopirao instalacione programe. Kad sam pokrenuo instalaciju Ackrobat Readder-a 10, računar je zastao, a posle nekoliko sekundi se pojavio BSOD.
Nakon hardversog restovanaj računara, dugo je stajala maska Windows-a pri podizanju - oko 2 minuta. Kad sam ušao u event Wiever, prva crvena poruka je bila Hard disk 0 partition D Has a Bad Block, a polse nje 20-tak žutih poruka iz naslova: `An error was detected on device \Device\Harddisk0\D during a paging operation`. Verovatno su te žute poruke bil uzrok što sam čekao 3 minuta da se podigne Windows.
Od taka otprilike svako drugo uključenje računara prođe brzo i u Event Wiever-u nema grešaka, ali takođe svako drugo podizanje računara je sporo (oko 3 minuta) i u Event Wieveru ima 20-tak napred navedenh žutih grešaka.
Ponovo sam uradio HDD regenerator, ne prijavljuej greške.
Odlučio sam da kupi, nov hard disk i stari sam jednostavno klonirao preko Norton Ghosta. Zatim sam na D particiju prebacio 250 GB podataka koje su mi stajale na polupokvarenom disku (imao 3 loša sekora koja su kao reparirana).
Međutim, i sa novim hard diskom svako drugo podizanje je takođe sporo uz pojavu žutih grešaka u Event Wiever-u na D particiji.
Pitanje:
- Kako da skinem te greške i sprečim dugo podizanje?
- Da le je u reg editoru ostala neka stara informacija sa originalnog, pokvarenog hard diska pre kloniranja, ako jeste kako to da izbrišem?
- Uradio sam iz Windowsa Check Disk i D i C particije i nema nikakvih grešaka. Isto je sa HDD regeneratorom sa Hirens-a.
- Prosto ne mogu da verujem da je i na prvom i na novom HDD-u oštećena D particija. Da li će pomoći da privremeno prebacim podatke sa D particije na C, zatim da formatiram D particiju i vratim podatke na D (verovatno će ovo da trraje dugo jer je u pitanju 250 GB podataka?
- inače, kad se sistem podigne, bez obzira da li normalno ili sporo, žute poruke se više ne pojavljuju i računar se ne koči u toku rada. Znači, problem je što se otprilike svako drugo podizanje računara izvršava stražno sporo.
- hteo bih opo svaku cenu da izbegnem instalaciju iod nule, jer ima instalirano mnogo igrica za koje nemam žicaca da ih ponovo odradim.
Pozdrav!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Lujone Pozdrav 07.10.2012. 18:14 #446187

broj poruka: 200
Problem očito nije u prvom disku. A taj BSOD moze imati bezbroj uzroka. Znači odvoji jedan dan i kreni redom. Cilj ti je da lociraš problem koji je verovatno hardverski. Priveži minimum komponenti znači samo ploču i memoriju. Testiraj memoriju sa Hirensom (ostavi preko noći). Sledeće, isprazni CMOS i testiraj ploču, vidi da li spiker radi pravilno kada se izvadi memorija.

:: - Da le je u reg editoru ostala neka stara informacija sa originalnog, pokvarenog hard diska pre kloniranja, ako jeste kako to da izbrišem?

Registry možeš čistiti sa Crap Cleanerom ako to pitaš.

:: - Uradio sam iz Windowsa Check Disk i D i C particije i nema nikakvih grešaka. Isto je sa HDD regeneratorom sa Hirens-a

Obavezno probaj i test proizvodjača sa Hirensa

:: - Prosto ne mogu da verujem da je i na prvom i na novom HDD-u oštećena D particija. Da li će pomoći da privremeno prebacim podatke sa D particije na C, zatim da formatiram D particiju i vratim podatke na D (verovatno će ovo da trraje dugo jer je u pitanju 250 GB podataka

Napravi backup na novom disku dok ne ustanoviš problem. Ovo sve možeš da uradiš sam, jedino ne znam da li imaš vremena. Takodje ne znam da li imas i rezervno napajanje i CPU gajbi pošto i to ume da pravi problem. Ako ne uspeš sam da lociraš problem (ili pak nećeš da se jebeš nekoliko dana) nosi ga u servis npr. Informatiku ako si u Beogradu. Pozdrav
arogan Re: Lujone 07.10.2012. 18:27 #446189

Mislim da je prvi (sumnjivi) disk napravio problem. KAd se pojavio BSOD i hardverski restartovao računar, prva crvena pojava u Event aieveru mi je bila bed blok na D particiji (baš u vreme pojave BSOD-a). BSOD se pojavio neposredno posle kliktanja na instalacioni fajl Adobe Reader-a koji je bio na D:\Install. Još dva puta, ubrzo posle toga mi se pojavila poruka bed block i nije više ceo dan. Na kraju dana sam ceo disk klonirao na novi.

Sada sam ponovo hteo da ispitam prvi (sumnjivi) disk i gle čuda: kad ga povežen (probao sam dva SATA kabla i sva 4 SATA priključka na matičnoj - ulazak u SETAP se pokoči i tek posle 3 minuta se pojavi setap i u njemu nije detektovan disk. Kada skinem sumnjivi disk i ubacim novi ili neki moj stari od 80 GB u setap se uđe iz prve i disk se detektuje.

Znači prvi sumnjivi dsk je definitivno crkao (ono što dobiješ džabe nekad zna da bude i skuplje nego da ga regularno kupiš).

Ne pada mi na pamet da ponovo puna dva dana instaliram OS, programe i gomilu igrica.

Da li će mi pomoći fotmatiranje iz Windowsa (ne quick) D particije ill da nešto uradim u Disc Menager-u?

Pozdrav.
tortojed Napravio si veliku gresku time sto si klonirao sistem koji je bio 07.10.2012. 20:42 #446207

broj poruka: 10999
oformljen na sumnjivom (vrlo verovatno - neispravnom) disku. Da, zamorno je ponovo instalisati, ali: preko - prece, naokolo - blize.

Evo sta treba (i sta je trebalo) prvo da uradis:

1. zaboravi na regenerator. Popmocu Paragon Partition Manager-a (ili slicnog alata) izvrsi ponovno particionisanje diska. Formatiraj particije i prvu ``proglasi`` primarnom i aktivnom
2. Takav disk proveri (istim alatom) ``na lose sektore`` (thorough scan of the surface, with bad bytes/sectors detection).

Tek tada instalisi PONOVO (sveza instalacija).

VAZNO UPOZORENJE ( za svaki slucaj, jer mnogi ne znaju, pa hajde da ih naucimo): XP ima problema sa instalisanjem ako je particija veca od 500GB.
Dakle, jednom uspesno instalisan, on poznaje vece HDD-ove i vece particije, ali ima problema ``sa samim sobom`` ako pokusas da ga instalises na particiju koja je jednaka 500GB ili veca od toga (disk moze da bude i 2GB, ali particija na koju ga instalises ne moze).

ramzesIII re..sumnjivi hdd 07.10.2012. 23:36 #446246

broj poruka: 1017

I Lujone i Torta su dali iscrpan odgovor,
Samo bih dodao da mi je Hdd regenerator pogresno ocitao neispravan disk, nemoj u njega da se uzdas.
Ja uvek koristim programe proizvodjaca...
tortojed Samo da se ispravim: disk moze da bude i veci od 500GB (1TB, 2TB...) 08.10.2012. 00:27 #446253

broj poruka: 10999
ali particija na takvom disku treba da je manja od 500GB ako nam je na nju instalisati XP...

arogan Re: tortojed 08.10.2012. 00:55 #446256

HDD je 640 GB a C i D particija po 320 GB - znači nema problema sa Win XP.
Danas sam palio računar 4 puta, samo jednom se sporo podizao i naravno 20-tak žutih poruka. Ali čak ni tada, po podizanju sistema nema nikakvog kočenja i nema više ni žitih ni crvenih poruika u Event View-ery do nekog sledećeg podizanja posle gašenja.

Krivo mi je što me je poklonjen (tada možda problematičan) disk počeo da zeza nakon pune instalacije. Ali šta je tu je.

Ali ipak me zanima, ako se OS uvek podiže na isti način, kako to da se jednom podiže sporo (dugo stoji natpis Windows XP) a drugi put normalno brzo? Periferije i kablove ne diram, ne tresem kućište, ista temparura i vlažnost ...

I zašto baš particija D, valjda se C particija više haba. Problematični disk, od koga je sve počelo, pre dolaska do mene imao je samo C particiju koja je bila puna sa 18 GB?
Pre nego što sam počeo instalaciju, proverio sam ga u već pomenutom HDD regeneratoru, u Particion Magic 8.05 obrisao sam Particiju i kreirao novu - HDD nije pokazivao nikakvu nepravilnost. Ako D particija počinje od približno 321. MB, kako je ona loša ako je zapisivano samo na prvih 18 GB tog diska.

Pri instalaciji XP-a, u tamno plavom prozoru sa belim slovima podelio sam HDD na dve particije po 320 GB, uradio Quick Format prve particije i odabrao je za instalaciju. Po prvom podizanju Windowsa uradio sam i Quick format D particije i na nju preneo instalacione programe(D:\Install). Odabirao sam Quick (a ne Full) format jer sam `verovao` HDD regenaratoru.
A sve je počelo kad sam probao sa D:\Instal\Acrob... da instaliram Acrobat Reader.
Malopre sam taj disk poslao u večna lovišta jer i dalje, kada ga povežem u računar, pokoči ulazak u BIOS 2-3 minute, a kad uđem BIOS, diska nema.

Pozdrav!
Lujone Re: Re: tortojed 08.10.2012. 19:28 #446397

broj poruka: 200
:: Ali ipak me zanima, ako se OS uvek podiže na isti način, kako to da se jednom podiže sporo (dugo stoji natpis Windows XP) a drugi put normalno brzo? Periferije i kablove ne diram, ne tresem kućište, ista temparura i vlažnost ..

Moze biti svasta zaista. Prati malo situaciju pa ako i sa novim diskom stoji 2 minuta onda nešto drugo pravi problem. Ja bih u svakom slučaju оstaviо jedan dan preko noci Memtest (kad se mali ne igra) i eliminisao memoriju s dnevnog reda. Ako pak nemas više taj problem povremenog sporog podizanja onda je bilo do starog diska
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs