Interesuje me koji je bolja kupovina? Treba mi za firmu, ali bolje da pitam pošto se ne razumem u SSD terminologiju. Vidim da Samsung ima malo sporiji read/write ali ima bolji IOPS read/write. __________________ Scourge of PCBerza
Pa svejedno, okvirno gledam 128GB.... tj koji je najbolji za oko 100 evra.
Moram da navedem da samo par mašina su sa SATA3 interfejsom, tako da većini će biti svejedno jer su na SATA2 dok ne napravimo upgrade skorije. __________________ Scourge of PCBerza
Evo da ti napisem nesto sto sam i ja danas saznao (udavio me je sa podacima). Posto ni ja namam veze puno sa SSD diskovima ali ima drugara koj je ludak i ima para i zajebava se sa istima. On je pre neki dan uzeo taj 830 i ako je Kingston bolji na papiru u specifikacijma on kaze da to samo sintetika moze da oseti, a mi u radu nikako, sta vise bitan je sam kontoler u disku kod samsunga nikada necesh ima ti Blue skrinove i zabadanje sistema zbog diska (upgrade firmwera) i nema degradacije kvaliteta (to sve sto sam rekao sam cuo nije moje iskustvo) I kao jako bintu stavku je naveo da se mora staviti AHCI jer u suprotnom nema tu brzinu. Nadam se da ce ti ovo nesto znaciti.
i5-2500k Costa Rica @ 4.2Ghz ASUS Sabertooth P67 12GB Kingston Gray @ 1600Mhz MSI N570GTX Twin Frozr III PowerEdition/OC 2x500GB WD Blue Sata3 at RAID 0 X-Fi XtremeGamer Corsair 750W Windows 7 Ultimate 64
Pade mi na pamet, posto je na forumu bila tema o asus rog racunaru gde su ovim programima testirali KINGSTON 3K 90 GB SSD pa da bas uporedim dobijene rezultate.
Postavicu par slicica pa cemo videti.
AMD Phenom II x6 1100 T @3.3 Ghz, NOCTUA NH-U12P, 4x2 Gb Kingston HyperX T1 2133 MHz, ASUS HD7970, AM3+ Gigabyte GA-990FXA-UD5, GIGABYTE GM-G8000, AIVIA K8100, WD 2TB CAVIAR BLACK WD2002FAEX, Transcend SSD320 - 256 GB, BLU-RAY LG BH10LS30, SAMSUNG 27`
Evo ovako, ja sam za firmu uzeo 12 komada KHX 3K 120GB, jer su mi bili lako dostupni u tom trenutku i bila je dobra cena.
U mojim privarnim računarima imam Crucial M4 64GB, Samsung 128GB, Intel 320 120GB i KHX 3K 240GB, pre toga još nekoliko drugih koje sam prodao u međuvremenu.
U realnom radu u 90% slučajeva nema šanse da provališ koji je SSD u kom računaru. Razliku mogu da lako vidim ako radim kopiranje sa SSD-a na SSD i sl, van toga ne previše.
Međutim, primetio sam da u firmi dosta ljudi SSD-ove drži na 70-90% popunjenog kapacitete (Moji su do recimo nekih 60-70, kako koji), tako da svaki GB znači. Takođe, pretpostavljam da znaš i da SF diskovi (mađu kojima je i KHX) vremenom brzo gube na brzini upisa.
Na osnovu testova posle dva meseca upotrebe u firmi i nekih 8 meseci koliko je 830-ca sada kod mene, za upis je 830-ca duplo brža, u čitanju su tu negde. Takođe 830-ca ne pati od toga koji je tip podataka u pitanju, da li je lako kopresibilan (npr. stariji Word i Excel fajlovi i sl.) ili ne (filmovi, zip arhive i sl) - brzine su joj uvek iste.
Što se tiče plavih ekrana, tj. BSOD problema na SandForce diskovima, problema više nema, tj. ispravljeni su. Samo pod obavezno ako uzimaš SF diskove kao što je KHX, obavezno stavi FW na poslednju verziju.
Zato ti je moja preporuka da ako su cenovno slični ideš na S830-cu, brža je, ne opadaju joj brzine i ima 8 GB više. Naravno, ako je cena mnogo veća biraj povoljniiju varijantu, u realnom radu se teško oseti razlika, mada to zavisi od toga što radiš.
Kao malu prednost za poslovnu upotrebu, Samsung 830-ca ima reputaciju izuzetno pouzdanog SSD-a sa izuzetno malim brojem otkaza, mada uvek postoji Marfi faktor :)
Da li neko ima isti SSD i da li ga je testirao, neka postavi rezultate testa, ili ako bilo ko zna u cemu je problem neka pomogne. Ma ne moguce da su ovako losi rezultati !
AMD Phenom II x6 1100 T @3.3 Ghz, NOCTUA NH-U12P, 4x2 Gb Kingston HyperX T1 2133 MHz, ASUS HD7970, AM3+ Gigabyte GA-990FXA-UD5, GIGABYTE GM-G8000, AIVIA K8100, WD 2TB CAVIAR BLACK WD2002FAEX, Transcend SSD320 - 256 GB, BLU-RAY LG BH10LS30, SAMSUNG 27`
Imam ja na poslu 12 komada KHX 3K 120GB i još jedan KHX 3K 240GB u laptopu.
Probaću sutra pa ti javljam rezultate, da uporediš.
:: Ma mora da si nesto menjao u podesavanjima HD TUNE-a. :: :: I dalje mi nije jasno kako je moguce da prikazuje toliko lose rezultate evo sada sam ukljucio i AHCI mod ali nevredi rezultati ocaj !!! :: :: evo linka za ponovljen test: http://i.imgur.com/tVBDX.jp :: :: Da li neko ima isti SSD i da li ga je testirao, neka postavi rezultate testa, ili ako bilo ko zna u cemu je problem neka pomogne. Ma ne moguce da su ovako losi rezultati :: :: :: AMD Phenom II x6 1100 T @3.3 Ghz, NOCTUA NH-U12P, 4x2 Gb Kingston HyperX T1 2133 MHz, ASUS HD7970, AM3+ Gigabyte GA-990FXA-UD5, GIGABYTE GM-G8000, AIVIA K8100, WD 2TB CAVIAR BLACK WD2002FAEX, Transcend SSD320 - 256 GB, BLU-RAY LG BH10LS30, SAMSUNG 27 ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.