poz drugari potrebna mala pomoc naravno ako uopste i moze da se otkljuca ovaj hdd. Doneo mi je drugar hdd iz racunara ima klince od 7 i 9 godina kaze zakljucao se sam po sebi . Hdd se vidi i u biosu i kada se zakaci na drugi racunar vidi se u control panelu ali se ne vidi u my comp. i nevide se podaci na njemu .probao sam s hirensom ali iz svakog programa vidi hdd ali ne moze da ga otvori ili bilo sta uradi samo se vidi . uspeo sam da ga skeniram jedino iz xp sa hdd scanom i on mi daje da je hdd pun ali bukvalno sa svim bed sektorima. da li je neko imao neka slicna iskustva trebao bi da skinem podatke s njega ako zna neko pomagajteeeeeeeeeeeee Terminator
na hirenu imas par alata za ATA password .. neces moci ukloniti nikako ukoliko je ne znas ali ces moci proveriti stanje ata shifre .. i koja je aktivirana
neko je chackao po biosu ploce i moguce da su klinci zakljucali hdd ..
sam nikako neces moci maknuti shifru .. ne postoji free alat za to ... niti iko voljan da deli free znanje na tu temu ...
eventualno sto mi pada na pamet ..ukoliko je neko preko biosa ploce zakljucao hdd ... jedino iscitati bios sa maticne ploce i videti u dampu koja je shifra unesena ..
kada se hdd zakljuca ili aktivira ata pass .. firmware prima samo 3-4 komande .. uglavnom komande za unos shifre .. posle 3-5 pokusaja se hdd gasi i potrebno je ugasiti komp jer hdd ostaje u freez stanju ..
zato su ti programi za proveru diska pokazali svaki sektor kao bad ..
sa zakljuvanjem diska se ne zajebava .. jer se shifra smesta u SA samog diska ..
zato i jeste ovaj form da se deli znanje ako nekome zatreba jer to je vrlo redak slucaj ako neko zna neka pomogne . A sto se tice hdd u hairensu reaguje samo na kill hdd sve ostalo nemoze da pridje disku formatiran je sa kill hdd ali i dalje stoji da ima sifru i da je pun bed sectora Terminator
Pa sa drugom elektronikom nećeš moći da pročitaš podatke (deo šifriranja se obavlja u samom kontroleru diska - on the fly) ali bi po nekoj logici trebao da možeš da formatiraš disk i nastaviš da ga koristiš, na žalost bez starih podataka. Ako je takav slučaj onda bi sa nekim programatorom trebalo da može da se upišu podaci u eeprom pročitani sa diska koji nije zaključan u elektroniku diska koji je bio zaključan i samim tim poništi šifra. Jedini problem je ako eeprom nije poseban čip već je sastavni deo samog kontrolera (lako moguće) onda se to vrši direktnim upisivanjem kada je disk povezan ali je takav softver verovatno teško dostupan i imaju ga samo firme koje se ozbiljno bave tim poslom. S’obzirom da se takav disk nabavlja po ceni od 10tak eura to ne opravdava bilo kakvo maltretiranje sa istim. Ukoliko su podaci od velike važnosti onda ti je jedini spas specijalizovani servis koji će to znati i moći da odradi ali će znati i da naplati... Ne želim da te obeshrabrim od pokušaja da sam to središ ali mislim da u ovom slučaju je to jako teško izvodljivo ako ne i nemoguće.
WOT Nick: Vaske
:: sam sa drugom elektronikom i corak nista se ne vidi ako ima jos neki savet rado cu da proba :: hvala vam unapre :: Terminato :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.