RAID 1 win xp ...dodati 1 hdd od 1TB sa win 7 na to
STRANA 1 OD 1
shortee
RAID 1 win xp ...dodati 1 hdd od 1TB sa win 7 na to
01.08.2012. 13:41
T46911
status: user broj poruka: 570
Kolege,komp je neki C2D sa Gigabyte plocom,Poseduje 2 x 250GB WD u RAID 1 (mirror) i na njemu je instaliran XP .Sve to sljaka ali bi ja sada da ubacim jedan hdd od 1TB i na njemu Win 7 ( X32 ili X64) .Pitanje je da li ce to mozda poremetiti boot order ili ce puci raid.Znaci hocu raid da ostane ,drugi hdd dodajem cisto zbog mesta a hteo bi i win 7 na njemu.Da li da prilikom instalacije 7 -ce iskljucim hardove koji su u raidu ili da ostavim.Zeleo bi na kraju da dobojem mogucnost da prilikom bootovanja imam da biram koji cu OS.Nisam imao slican trip sa raidom i dodatnim hardom pa da ne zajebem.
ja bih to uradio tako sto bih iskljucio skroz te hardove u raid-u i boot-ovao sam sa jednim od TB, instaliras windows i imas standalone win7 koji ne zavisi od drugog harda, pretpostavljam da ti ploca ima quickboot (obicno F8 ili F5 pri postu), odaberes hard i butujes, meni je ovo mnogo pouzdanije od dualboot-a sa jednim boot fajlom
nisam te bas najbolje razumeo...dakle ja bi da ostane raid kako jeste i na njemu xp sa gomilom softwera a samo na taj novi od TB da instaliram Win 7.i onda kad se pali komp da mogu da izaberem oces lepo Xp ili W7 i to je to...
so be it, posto je pravilo za dualboot da se instalira prvo stariji OS pa onda noviji, obzirom da imas vec XP, slobodno spusti windows7 na drugi hard, neces imati problem.
:: nisam te bas najbolje razumeo...dakle ja bi da ostane raid kako jeste i na njemu xp sa gomilom softwera a samo na taj novi od TB da instaliram Win 7.i onda kad se pali komp da mogu da izaberem oces lepo Xp ili W7 i to je to...
samo 1 win 7 sistem na taj hdd od 1 TB (particija 100 goga ) ostatak HDD ce se koristiti kao storage...onaj raid ce ostati kako jeste bez cukanja po njemau.
Ako nisi već skenjao, onda se skoncentriši i pročitaj prvu poruku koji ti je napisao Marković. Kad budeš instalirao Win7 na hard od 1TB, ISKLJUČI ta dva harda koji su u raidu. Isključi ih logički u BIOSU ili fizički sa kabla. Tako uradi i biće sve u redu.
jer nisam jos poceo da ih radim,.,tako cu i da uradim izvadim struju iz ta dva hdd onda instaliram w7 na taj novi hdd ,i onda kad se instalacija zavrsi vratim ona dva hdd u struju i trebalo bi da dobijem onaj meni koji me pita koji cu OS da butujem.
NE, nisi skapirao, na taj nacin NECES dobiti meni, vec ce ti ucitati windows sa prvog harda sa boot liste u biosu.
Ajmo ispocetka, posto zelis da ti se pojavljuje taj meni, ostavi ti te hardove kako jesu, prikaci taj hard od TB, namesti da ti butuje sa cd-a i instaliraj windows7 NA taj novi hard od TB, nakon toga ne diras i ne iskljucujes ni jedan od hardova vec ostavis tako kako jeste i ostaje ti windows xp i windows 7 sa boot menijem koji si zeleo.
:: jer nisam jos poceo da ih radim,.,tako cu i da uradim izvadim struju iz ta dva hdd onda instaliram w7 na taj novi hdd ,i onda kad se instalacija zavrsi vratim ona dva hdd u struju i trebalo bi da dobijem onaj meni koji me pita koji cu OS da butujem.
to sto vi pricate radi kad imas recimo dignut xp na nekom hdd pa dodas drugi hdd i instaliras win 7,meni se pojavi ali ja sad imam cudan problem.Naime probao sam kao sto mi je imarkovic rekao i da iskljucujem i da ne iskljucujem raid hdd prilikom instalacije W7 na nov hard disk.Naime instalacija dodje do 12 ili do 30 posto i tu stane i nista se ne desava a i do tih 30 posto dok stigne traje vecno...Probao sam 2 razlicite optike,jos jedan HDD od 1tb i jedan od 160, 4 razlicite instalacije W7,menjao memoriju i ne vredi.Na ploci postoje ljubicasti sata slotovi u koji su ubodeni ova dva hdd u raidu kao i jos 6 slotova klasicnih zutih.U te zute sam ubadao hdd,menjao mesta ,probao i sa IDE optikom ma i dalje isto...znaci ne verujem,U biosu ima podesavanja za sata slotove 0-3 da budu raid,native ili achi sve sam probao i dalje se vuce instalacija i nece da zavrsi.Savet??
u instalaciji, kad instaras drugi win, na drugi hard, moras da prvo u biosu, prepravis da ti nije raid, pa onda instal...a naravno da nece moci tako da ti radi dual boot, raid i obican boot win , ali ako ti to treba, pri paljenju kompa, ulazak u bios, pa onda boot sa cega god, i podesavanje da li je raid ili ne
znaci nije me mrzelo da sve promenim na kompu i win7 nece da prodje nikako ...jedino kad se razbije raid onda digne windows 7 ali posle kad se vrate stari hdd na svoja mesta i konfigurise se raid ,jednostavno nema nigde win7...ma brate ne mogu da se smaram samo cu lepo da ugradim taj hdd kao dodatni a nek ostane xp glavni i bole me pistolj.Pozdrav.
cudi me da nece win7 da se instalira na raidu, obicno je xp taj koji pravi problem, nesto si propustio sigurno.. ne znam za sta ti treba win7, ali uvek imas opciju da u xp-u pomocu virtuelne masine instaliras sedmicu..
:: znaci nije me mrzelo da sve promenim na kompu i win7 nece da prodje nikako ...jedino kad se razbije raid onda digne windows 7 ali posle kad se vrate stari hdd na svoja mesta i konfigurise se raid ,jednostavno nema nigde win7...ma brate ne mogu da se smaram samo cu lepo da ugradim taj hdd kao dodatni a nek ostane xp glavni i bole me pistolj.Pozdrav.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.