Situacija je sledeca...hdd nema bad sektora radi bez problema u pitanju je hitachi sata 160 gb... doslo vreme da se osvezi sistem jer ga je komsika napumpala svakakvim bnudalastinama tipa sitne igre sa neta sa milion dodataka i driver detect sranjima...takodje mozila ima 651 toolbar :) paq je normalno sve pocelo da se koci
u biosu podesim first boot sa dvd-a second sa hdd-a klasika to i baba zna medjutim nailazim na sledeci problem
menjao sata portove predacio dvd na slave jer je bio dzamper na master ubacio flesku da vidim da li ce da preponna nesto...i prepoznaje...nudi mi da podignem sistem na nju...ali hdd nikako ne vidi...bios ga vidi ...nije mi jasno sta je po prvi put se susrecem sa problemom...ponavljam hdd je potpuno ispravan menjao i napajanje ali ponovo nista Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
da li mogu da ih rucno instaliram posto vidim da nije sve ok u device manager-u ili moram da ga integrisem u instalaciju...deluje mi malo komplikovano to nisam radio do sad Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
NIGDE NISAM NALETEO NA TAKO NESTO Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
Majstor si u zakukuljivanju objasnjenja - da li samo ``koči`` ili...
16.07.2012. 01:45
status: user broj poruka: 10999
diska NEMA u window$u? Onaj screenshot upucuje na nemogucnost butovanja/instalisanja (neprepoznat disk). Gde koči i kako znas da koči ako nema butovanja?
Poslednji BIOS za maticnu plocu?
Ono sto ti je sugerisao Nexus: treba da postoji stavka koja glasi (otprilike) ``enhanced support on SATA``, verovatno u odeljku ``advanced``...
Probaj i sledece (ako vec nisi probao): otkaci DVD pa vidi ima li kakve razlike...
:: diska NEMA u window$u? Onaj screenshot upucuje na nemogucnost butovanja/instalisanja (neprepoznat disk). Gde koči i kako znas da koči ako nema butovanja :: :: Poslednji BIOS za maticnu plocu :: :: Ono sto ti je sugerisao Nexus: treba da postoji stavka koja glasi (otprilike) ``enhanced support on SATA``, verovatno u odeljku ``advanced``.. :: :: Probaj i sledece (ako vec nisi probao): otkaci DVD pa vidi ima li kakve razlike.. :: ::
nije zakukuljeno,samo procitaj kako je napisano :) jeste da fali po koji zarez al moze da prodje Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
hard disk je ispravan,testiran je u hdd sentinelu-nema bb i u perfektnom je stanju...to sto sam napisao da koci mislio sam na xp koji je zreo za reinstaliranje zbog insstaliranja svakakvih budalastina... problem se javi posle boot-ovanja sa cd-a setup ocita sva ona sranja i kad treba da pokaze particije izadje.ovo sranje,znaci windows ga vidi kao i bios ali nesto tu nije kako treba Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
@Witcher: AMD kvari mozak - predji na NV da bi se opametio...
16.07.2012. 10:15
status: user broj poruka: 10999
(verovatno imas neki smart phone, zasto ne i smart computer?) Jer: ako je problem taj (samo taj, koji je ilustrovan screenshot-om) onda to nema veze sa SATA drajverom, izuzev ako se radi o nekoj NEISPRAVNOJ/ NEKOMPLETNOJ instalaciji XP-a. XP (najmanje) SP2, se podrazumeva - ne sumnjam da i pmfrulez to zna.
@pmfrulez: zar ti ne bi bilo jednostavnije da preskeniras sistem nekim av-om i rootkit revealer-om, uklonis iz start-up-a sve sto je suvisno i defragmetises? Ako i onda bude kocilo, nesto nije u redu sa diskom (a moze biti i da je ploca pocela da odumire)...
Pokusaj, testiranja radi, instalisanje nekog drugog OS-a (ili sa nekog drugog diska na kojem se takodje nalazi XP)...
Sta bi sa podesavanjem BIOS-a? Jesmo li proverili stavke u odeljku zaduzenom za kontrolere?
Witcher ti je lepo rekao šta je u pitanju i šta treba da uradiš.
16.07.2012. 10:22
status: user broj poruka: 113
Alternativa je da u podešavanju BIOS-a isključiš AHCI mod, odnosno da ga prebaciš u IDE legacy mod ili kako se to već zove. Windows će tada videti disk, ali nećeš moći da koristiš neke prednosti SATA, jer mislim da nećeš moći da vratiš disk posle u AHCI mod a da ti instalacija Windowsa ostane čitava, čak i ako instaliraš kasnije iz Windows-a neophodne driver-e (Mada bio bi ti zahvalan da to isprobaš, eto da obogatiš i svoje i naše znanje :D ). Zato mislim da je bolja prva opcija. Nije toliko komplikovano kao što misliš, samo izdvoji vreme pa smireno progoglaj.
I ako možeš da smanjiš malo taj potpis ili da udariš enter posle zadnje rečenice.
Nema razloga da instalacioni disk Windows-a ne vidi HD a da ga instalirani Windows vidi, osim ako je taj CD sakaćena verzija Windows-a. Ostaje samo da je AHCI uključen i da na CD-u nedostaje drajver za SATA kontroler, što je čest slučaj.
Kao što je već rečeno drugi windows instalacioni disk ili drugi OS. To zna da se dešava kada pukne Windows instalacion disk od stajanja ili čestog korišćenja.
nije cd...proverena je verzija 100 posto ,probao sam druge verzije,i isto .Na poslu sam do kasno pa najverovatnije necu moci da ga odradim veceras ali u svakom slucaju hvala na savetima ,probacu sve opcije koje ste naveli i javljam se kad nadjem resenje...jebem ti noname plocu...
Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
da li sam corav ili ne :) ali u biosu nigde nisam naleteo na gore pomenute stavke ,a procesljao sam ga i uzduz i popreko posle par romenjenih windowsa sto sp2 ,sto sp3 i neuspelih pokusaja,reko aj da skinem sa dobro nam poznate adrese neku noviju verziju win-a...skinuo sam neku black edition jul 2012 (prvenstveno jer ima dobar rejting) i problem je resen...tako da je ipak u pitanju bilo to sto je nocniduh napomenuo tj. da na instalacijama koje sam koristio nedostaje drajver za SATA kontroler za ovu jebenu vrlo retku plocu
u svakom slucaju hvala na pomoci i korisnim savetima ..pozdrav
Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.