Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Elektronika
STRANA 1 OD 1
peniko Elektronika 15.07.2012. 22:24 T46685

status: user
broj poruka: 205
Naime, geknula mi je elektronika na WD Caviar 160GB IDE. Oznaka modela je WD1600JB-00REA0. E sada, trazim, ganjam, jurim da kupim elektroniku za njega, obzirom da su mi neki prilicno vazni podaci ostali na tom disku. Da li neko zna da li je moguce stavljati elektroniku samo od tog modela, ili je moguce upotrebiti i neki drugi WD?

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ivanstojko Re: Elektronika 15.07.2012. 22:47 #431428

broj poruka: 400
Moras da juris model disca koji imas. Nisam siguran da li bi radio sa hardom iz iste serije (imaju iste oznake sem kapaciteta hdd-a). U slucaju da ne nadjes imas firme koje skidaju podatke, ali deru i kozu sa cenom
peniko Nisu bas toliko bitni podaci 15.07.2012. 22:49 #431429

Mogu za 15e da kupim takav hard koji radi, pa da prebudzujem, ali mi se ne daje bas toliko pred more...
ivanstojko Re: Nisu bas toliko bitni podaci 15.07.2012. 23:00 #431433

broj poruka: 400
Onda kada dodjes s mora `isprsis` se sa 15 jevreja i resen problem
jaga ako ti je drugar taj sto prodaje 15.07.2012. 23:46 #431435

broj poruka: 618
onda ga zamoli da prebacis elektroniku i snimi podatke na drugi hard
pa kada nabavis(jednog dana) imaces hard viska

peniko Ma nije 16.07.2012. 00:47 #431443

nego sam nasao na KP...

f2tality re 16.07.2012. 03:00 #431462

broj poruka: 179

Morao bi da menjas smd deo sa stare elektronike na kojem su upisani podaci od tvoje mehanike i stavis na novu elektroniku da bi to radilo, nema veze ako nadjes istu elekroniku.
Vaskev Re: Ma nije 16.07.2012. 06:16 #431470

broj poruka: 1673
Potraži malo bolje starije oglase na istom mestu gde si našao i taj, imaš tipa koji ih prodaje za 10 evra, znam jer sam i ja tražio, treba mi za DVD rezač sa HDD-om.

WOT Nick: Vaske

:: nego sam nasao na KP..
::
peniko @ f2tality 16.07.2012. 08:02 #431476

To mi je novost. Sta podrazumeva taj smd?
MACHINE Radice 16.07.2012. 08:52 #431485

broj poruka: 5710
U 99% slucajeva ce raditi puki swap. Diskovi koji su imali parametre na elektronici su retki, to je korisceno jedno vreme na nekim modelima. Mislim da i na najnovijim od 2TB kad bi zamenio elektronike to bi radilo bez ikakve greske i gubitka performansi.

f0rever Re: Radice 16.07.2012. 09:15 #431486

broj poruka: 3821
+1

Probano, nikakvih problema nisam imao.

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!

:: U 99% slucajeva ce raditi puki swap. Diskovi koji su imali parametre na elektronici su retki, to je korisceno jedno vreme na nekim modelima. Mislim da i na najnovijim od 2TB kad bi zamenio elektronike to bi radilo bez ikakve greske i gubitka performansi
Stripy Re: Nisu bas toliko bitni podaci 16.07.2012. 09:34 #431491

broj poruka: 4163
Uopšte mi nije jasno cepidlačenje...kupi disk za 15€, spasi podatke i posle prodaj disk za iste pare.

:: Mogu za 15e da kupim takav hard koji radi, pa da prebudzujem, ali mi se ne daje bas toliko pred more..
peniko To cu i da uradim... 16.07.2012. 13:28 #431568

Valjda nece biti problema sa SMD-om...
miki069 Elektronika 16.07.2012. 15:17 #431596

broj poruka: 1234
Kako znaš da je geknula elektronika?

https://www.bambimobil.blogspot.com

Pisko E-baga (nije evega) 16.07.2012. 17:29 #431633

broj poruka: 6650
.... imam u šteku jedan wd 1600, taman sam pomislio da ti taj treba, kad ono međutim - AAJS-00PSA0...
Nek` skuplja prašinu i dalje.

Budale računaju na sreću.

jaga Pisko E-baga (nije evega) 16.07.2012. 18:53 #431652

broj poruka: 618
vidi mail

codeus Re: Elektronika 16.07.2012. 20:00 #431675

broj poruka: 4054

tacno tako ! zasto si siguran da je elektronika ? .. ako si pogresno natakao molex na tom modelu imas tvs diodu na 12v grani ... skini je i kratko spoj padove - velike su sanse da proradi ..

ukoliko su neki chipovi izgoreli vidljivo ! ? koji su to chipovi .. neki kad izgore sprze i preamplifajer na glavama pa ti nista nece pomoci ..

u svakom slucaju gledaj da nadjes APSOLUTNO istu plocu .. to je WD i uopste se ne boji amatera .. znaci ploce moraju biti iste ... broj chipova i raspored moraju biti isti .. i naravno moras na tom modelu prebaciti IC oznake U12 (spi rom) inace ces ubiti oba harda jedim udarcem - prostim prebacivanjem ploca :)

ukoliko cujes shljocanje .. vise niko ti nece moci pomoci .. reci zbogom `vaznim` podacima ..

:: Kako znaš da je geknula elektronika
:: https://www.bambimobil.blogspot.co
peniko Znam 17.07.2012. 00:50 #431774

zato sto kada skinem elektroniku jedan chip je toliko nagoreo, da bukvalno mogu da ga sagrebem...

E sada, nasao sam i ja jedan AAJS-00PSA0, pa sam sa njega prebacio, delovala je identicno, a i iste su oznake... I culo se skljocanje... Jel to znaci da je kaput? :D
codeus ... 17.07.2012. 01:15 #431777

broj poruka: 4054
to ni izbliza nisu iste ploce .. na ploci imas 3 velika chipa .. pravougaoni je kesh ram .. najveci kockasti na sredini ploce je kontroler (glavni chip) ... i treci je mali kockasti na kraju ploce (smoot) motor drajver (najcesce on izgori .. a sa njim moguce i motor ..

izmedju kontrolera i smoot drajvera imas mali smd ic sa 8 nogica .. lepo iiznad njega pise U12 .. to je spi rom gde se nalaze kalibracioni podaci i nebitno da ne govorim nadugacko .. za tu mehaniku ..

treba ti ista takva ploca .. ali ista .. fizicki na oko .. i treba da prebacis taj U12 sa tvoje ploce na donorsku plocu ... i da se pomolis .. jer je sve to igra na srecu bez podrske specijalizovanog hardvera i softwera uz ciju pomoc mozes da se igras sa SA sektorima diska i da iscitavas/prepravljas pojedinacne module u servisnom prostoru ...

sve je ovo lepo sto ja teorijski govorim .. ali u praksi mozda imas samo jedan pokusaj .. jedna greska i napravis katastrofalno ostecenje .. koje ni profesionalci nece moci ispraviti ..

moguce je da si sada sprzio predpojacalo na glavama jer pinovi ne odgovaraju na tim plocama ..

mozda ti je lakse da probas prebaciti plocu na drugi disk ...

konsultuj youtube za platers transfer metodu

a i tu imas samo 1 pokusaj .. pod uslovom da glave nisu zagrebale povrsinu ploce ... sto oce da se desi ukoliko motor neradi i ploce se nevrte na 7200 pri cemu se stvara vazdusni jastuk koji nedozvoljava da glave pipnu povrsinu diska .. ukoliko je pipnu - tjao game over
helpdisk nemoj samo 19.07.2012. 10:22 #432206

broj poruka: 142
Sta god da radis, nemoj samo plocu da prebacujes,
pusti Youtube, izvini ali ne moze tako.
Nek proba sa istom pcb i rom-om ako zna, ali nek vrati sve kako je bilo.
Sugurno nece proraditi bez zamene rom-a , a isto tako na tim diskovima tj na REA diskovima vrlo cesto odu glave. Ono sto je jos cesce je da -5 ode na -18-19 i da sjebe skroz servo, tj da ga prebrise pa posle ni zamena glava ne pomaze.
U svakom slucaju podaci ako su vazni a ne vrede 15 evra donora, i nisu bas vazni.
Bolje ici napolje na fudbal nego pokusavati bilo sta...
http://www.helpdisc.rs

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
executor Toshiba 14.09.2012. 00:18 #441217

broj poruka: 203
Ovde je bilo reci o wd-u.. Mene interesuje zamena ploce na toshiba 2.5` 500gb mk5065gsx sa toshiba 2.5` 100gb mk1032gsx .. kakve su sanse da ovaj od 500gb proradi sa plocom od ovog od 100gb?

Dal da pokusam ili da se ne bakcem?

`Nauka je dosla do zadivljujucih saznanja, ali ja vise volim da sam zadovoljan nego da sam u pravu...`

executor Nasao sam i odgovor.. 14.09.2012. 10:46 #441265

broj poruka: 203
Ako nekom zatreba evo objasnjenja zasto ne moze:

`Swapping the printed circuit board (PCB) on Toshiba hard drives requires matching 4 things “EXACTLY” for your best chance of success without having to swap any chips from your old PCB to the new PCB. We recommend matching the full model number (MK2565GSX) and also the full HDD number which is normally located right under the model number (HDD2H84 F VL01 T). Not all Toshiba drives have the Firmware (FW) on the label of the drive, but if the FW is on the drive label, it is a “MUST” that you match the FW (010 A0/GJ002C). The FW is normally located right under the HDD number. Last thing we recommend matching when swapping PCB’s on Toshiba drives is the Main Controller chip on the PCB which is the larger square chip on the PCB (88i9017-TLA2). If these 4 things are not matched “EXACTLY”, you will be able to get the drive to spin, but you will not be able to get the drive to be recognized to recover your data or use the drive.`

`Nauka je dosla do zadivljujucih saznanja, ali ja vise volim da sam zadovoljan nego da sam u pravu...`
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs