Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
SSD igrice?
STRANA 1 OD 1
Milos22 SSD igrice? 27.06.2012. 00:06 T46413

status: user
broj poruka: 1720
Pozdrav drugari uzeo sam danas mushkin chronos 180gb da bi osetio ubrzanje u otvaranju igrica da li moram svaku igricu na ssd da instaliram ili na bilo kojoj particiji?

Unapred hvala :))
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 27.06.2012. 00:23 #427639

broj poruka: 9459
Na SSD, naravno.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Srdjanc ... 27.06.2012. 00:25 #427640

broj poruka: 3106
U samom otvaranju od nule do main meni brze bi bilo da se pokrece sa SSDa tj da je instalirana na SSDu i to bas primetno. Ali posto sad sistem ne koristi HDD i kao takav HDD nema nikakav drugi posao nego pokretanje igre, opet ces osetiti blago ubrzanje u odnosu da je sistem i igra na istom HDDu.

Kao rec za sam loading ili slicno se ta razlika u brzini jedino javlja na SSDu za razliku od HDDa zato sto je ista brzina.

Da dodam, instaliraj samo igre koje koristis za multi player na SSD zato sto svako unosenje i brisanje podatka na SSD (ukljucujuci instaliranje i koricenje cache-a od igara) smanjuje performanse SSDa sve do otkazivanja brze nego sto bi to bilo na HDDu. Sve ostale igre teraj samo na HDD.
ilicstefan Recimo 27.06.2012. 00:40 #427644

broj poruka: 1577
Dragon Age Origins, u njemu svaki čas igra nešto učitava, svaki put imaš neko učitavanje kada prelaziš u novu prostoriju ili nov teren.

Ne bih ti preporučio to da radiš jer ćeš tako da skembaš taj ssd samo tako. Možeš da probaš samo kako ide ali duže igranje, no no.

I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`.

http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#!

Milos22 re 27.06.2012. 00:43 #427645

Ok inace da li treba sa nekim programom da ocuvavam ssd?

Erestun re 27.06.2012. 00:58 #427647

broj poruka: 1797
LOL

mighty Re 27.06.2012. 01:02 #427648

broj poruka: 1670
Instaliraj igre sasvim normalno na SSD, nećeš brzo potrošiti NAND na SSD-u, trebaće ti dosta godina.

Ja na SSD-ovima držim VM koje konstantno nešto upisuju, imam SSD-ove od 2009. na ovamo i ni jedan nije crkao usled potrošenog NAND-a.

A trošenje NAND-a kod igrica je smešno, igre uglavnom jednom UPIŠU nešto na SSD pri instalaciji, posle samo čitaju. Jedini upis kasnije su snimljene pozicije, a to je obilno smešna količina podataka,

I da upisuješ 10GB i preko podataka na SSD svakog dana, na SSD-u veličine 180GB trebaće ti dosta godina da potrošiš NAND. Pusti priče koje forsiraju proizvođači HDD-ova o tome, u realnoj upotrebi na desktop mašinama mnogo je veća verovatnoća da će SSD crći usled otkaza elektronike kao i svaki uostalom bilo koji HDD ili da će zastareti po pitanju brzine i kapaciteta pa ćeš ga zameniti nego da ćeš mu potrošiti NAND.

Na natu možeš naći dosta testova gde su ljudi namerno žrtvovali SSD-ove tako što su neprestalno upisivali podatke na njih. Većina SSD-ova, čak i onih malij poput starog Intel X25-V 40 preživi bar 100TB upisa, ili ti oko 50GB na dan što je potpuno nerealna cifra za desktop. Jako zahtevan korisnik teško da će imati preko 10GB upisan sa SSD dnevno, kod većine ljudi to je 1-5GB na dan, tako da ako je samo NAND u pitanju trajaće SSD dugo godina.
Milos22 re 27.06.2012. 01:03 #427649

Mislio sam kao sto na primer postoji disk defragment za obican hard disk :))

mighty Re 27.06.2012. 01:05 #427650

Jedino nemoj na SSD-u da startuješ disk defragment - usporićeš ga maksimalno pogotovu tvoj SF bazirani SSD.

Defragmentacija na SSD-u je nešto što ne treba da ti pada na pamet - SSD-ovi imaju ugrađeni TRIM i GC (Garbage collector) i samo se optimizuju u trenucima kad ti računar ne radi ništa.

Ko želi da čita, može ovde da vidi koliko su ljudi upivali na koji SSD pre nego što bi mu potrošili NAND:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm

Milos22 re 27.06.2012. 01:12 #427651

Ok hvala inace danas sam kompletirao skoro ceo komp:

I5 3570K
Z77A-GD55
2X4GB KINGSTON 1600MHZ
CORSAIR H60
2TB WD

i naravno mushkin ssd :)

Jedino sto nisam menjao seasonic 620GM i GTX 580

matz re 27.06.2012. 02:27 #427654

broj poruka: 801

od kako sam ubacio Win8 kao da imam Win 7 + sdd ,,sve otvara mnogo brze neko pre...kad uzmem sdd bice jos brze

Milos22 re 27.06.2012. 04:17 #427657

Brzi je Win8 ali realno izgleda vise kao da je za neki tablet nego za kompjuter :)

quna ... 27.06.2012. 07:16 #427659

broj poruka: 1642
Ako sam dobro razumeo, ssd se kupi da se uradi hd tune benchmark, izvadi se iz kompa i odlozi u podrum ili okaci na zid (ukoliko je postigao zeljene rezultate) jer ce ga bilo kakvo koriscenje ubiti, a u procesu ce da izbacuje bsod-ove? Hm, interesantna sprava...

i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb :
samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: ... 27.06.2012. 07:52 #427661

broj poruka: 19012
ne.

:: Ako sam dobro razumeo, ssd se kupi da se uradi hd tune benchmark, izvadi se iz kompa i odlozi u podrum ili okaci na zid (ukoliko je postigao zeljene rezultate) jer ce ga bilo kakvo koriscenje ubiti, a u procesu ce da izbacuje bsod-ove? Hm, interesantna sprava..
::
:: i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb
:: samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
mighty Re: ... 27.06.2012. 08:15 #427663

Ako pratiš postove mudrologa sa PCB onda da, normalni ljudi svoj SSD koriste .)

:: Ako sam dobro razumeo, ssd se kupi da se uradi hd tune benchmark, izvadi se iz kompa i odlozi u podrum ili okaci na zid (ukoliko je postigao zeljene rezultate) jer ce ga bilo kakvo koriscenje ubiti, a u procesu ce da izbacuje bsod-ove? Hm, interesantna sprava..
:: samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
gilopile Re: ... 27.06.2012. 12:56 #427698

broj poruka: 9459
To brate, i ja kontam isto. Da ga imam, kao sto nemam, sigurno bih pazio koliko mu se sta upisuje i odbrojavao mu dane.:))

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

imarkovic Re: Re: ... 27.06.2012. 13:01 #427700

broj poruka: 19012
gile, nikad neces znati ako ga ne budes imao zar ne? Inace, ne bi ljudi kupovali ko blesavi da tek tako crkava SSD, prvo ga ja ne bih kupio.. ne bi ga pravili i Corsair, intel, samsung i kurta i murta.. a mighty je lepo objasnio, ne samo u ovoj temi nego u skoro svakoj vezano za SSD.. ja ga archim samo tako, ne stedim ni malo, otkako sam instalir`o windows, xp koji inace nije ni preporucen za SSD, vec 7, nemam ni BSOD ni bilo kakvih drugih problema vezano za brzinu ili stabilnost..

:: To brate, i ja kontam isto. Da ga imam, kao sto nemam, sigurno bih pazio koliko mu se sta upisuje i odbrojavao mu dane.:)
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

:: :: Ako sam dobro razumeo, ssd se kupi da se uradi hd tune benchmark, izvadi se iz kompa i odlozi u podrum ili okaci na zid (ukoliko je postigao zeljene rezultate) jer ce ga bilo kakvo koriscenje ubiti, a u procesu ce da izbacuje bsod-ove? Hm, interesantna sprava..
:: ::
:: :: i5 750 : ga-p55-usb3 : 2x2gb geil black dragon : gainward gts250 512mb
:: :: samsung f3 500gb : creative audigy : corsair tx650 : xigmatek asgard : samsung 931bw
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs