Za cuvanje ogromnih projekata, uglavnom wav i avi fajlova, imam dilemu. Da li ici na NAS uredjaje koji su dosta skupi i po meni ne bas racionalni ili ici na jeftiniju varijantu - kupiti neki slabiji komp i snabdeti ga sa vise HDD veceg kapaciteta i jaceg napajanja. Ima li neko savet ili predlog? Dragan06
po meni najbolja i najjeftinija varijanta ti je neki od onih WD diskova koji imaju na sebi RAID1, recimo onaj od 4GB(2GB raid1), ili eventualno to sto si rekao, kupis slabiji komp i ubacis npr. nekoliko diskova i stavis ih u raid1, raid5 ako su ti bitni podaci.. a moze i NAS, sto da ne, meni su ok recimo Netgear uredjaji, samo nisu ni malo jeftini..
:: Za cuvanje ogromnih projekata, uglavnom wav i avi fajlova, imam dilemu. Da li ici na NAS uredjaje koji su dosta skupi i po meni ne bas racionalni ili ici na jeftiniju varijantu - kupiti neki slabiji komp i snabdeti ga sa vise HDD veceg kapaciteta i jaceg napajanja. Ima li neko savet ili predlog? :: Dragan06
Da li je potrebno skladiste za vrlo bitne podatke ili samo za razmenu...
Ovi jeftini NAS uredjaji su kerih Q... Svi su zasnovani na sakatim LINUX OS (nije los sam po sebi), te ima da rodis mecku da povratis podatke ako ti diskovi nisu u mirror modu... Brzina nije zavidna kod nekih je bolja kod nekih je losija... No ako ti treba za razmenu multimedijalnih sadrzaja izmedju mreznih korisnika sasvim su OKet... I prosto mi je tuzno kad vidim da u srbistanu deru duplo za taj komad HW-a...
Slabiji komp jel to mislis na neki Pentium IV ili tako nesto, ako sastavljas takvu masinu to moze biti pristojno brzo, ali bih ti ipak preporucio da ides bar na neki C2Q eventualno neku mini ITX plocu, na njega instaliras samo i bukvalno OS i vezne programe i nista vise... Ovo moze biti najbolja kombinacija uz eventualno CM Elite 360 kuciste (zato sto u njega ide normalno napajanje) uz dodatni bay za HDD-ove... Tako nesto sam hteo i ja da spakujem ali sam se onda odlucio za HTPC... i zajebao samog sebe kupivsi kuciste koje ima napajanje od samo 80W tako da nista jace od Trinitija nece moci unutra...
Externi HDD-ovi su OK ako imaju eSATA konekciju sve ostalo je kerin Q, to krene da kopira, pa zastane, pa krene, pa uspori te ubrza i ko zna sta jos... Imam ih nekoliko sa raznim prikljucima i najbolji se pokazao TT sa eSATA konekcijom brzina konstantna ko da je disk u racunaru, sa laptopa/desktopa na njega i nazad izmedju 70-90 MB/s sto za samsung green nije tako lose, kad je bio vise prazan nego pun znao je da ide preko 100 MB/s...
zbog brzine je najbolje da ti diskovi budu u kompu na kome radis.navedi razlog zasto mislis da treba da budu izmesteni pa da ti pomognemo ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
razliku ulozi u HDD-ove. Bolje je da imas kopiju nego fancy kanticu koja je bezobrazno skupa. NAS ionako mozes sam da napravis. Posto se radi o velikim fajlovima, ako ih brises linux EXT3 je ocajno spor za brisanje ali se taj fajl sistem moze cictati i iz Winblowsa... NTFS pod linuxom je zderac CPU-a, a i ne bih bas preporucio da linux mnogo brlja po istom. Mozes da skines i probas FreeNAS, besplatan je, ima web interface i mali je. Sama masina ne mora da bude nesto spektakularno (u ovim NAS-ovima za bogatije smrtnike su ATOM CPU-ovi - mala potrosnja). Pre sam za software raid1 (vrlo malo trosi CPU) da ne bi imao eventualnih problema sa kontrolerima ako slucajno rikne ploca...
Asus M4A88T-M, AMD x435 (otkljucan) 4x4GB ddr3 1333, CF SanDisk 4GB, Win XP WD Green 1TB, 2xSamsung F3 1.5 Frontier DIVA
Ja bih ishao na specijalizovanu mashinu (ukoliko postoje mogucnosti)
20.06.2012. 11:38
status: user broj poruka: 1889
-Mashina sa dva jezgra pod Linuxom (samo nadji odgovarajucu distribuciju) -RAID kartica (sa dva miniSAS porta)* -Gomila hardova (WD RE4, po mogucstvu) u RAID 50 (minimum 6 diskova), a ako se ide na manje diskova onda RAID 5 (minimum 3 diska) -Tri mrezhne (integrisan i josh dve), jer je SATA II standard ogranichen na 3 Gbps.
*Treba kupiti dve, u sluchaju da jedna crkne, da bi mogla samo da se zameni potpuno istom.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
Man of Mistery: postavi temu, ne dade podatke koje je neophodno
20.06.2012. 12:20
status: user broj poruka: 10999
znati da bi mu se odgovorilo i... potonu kano jedrenjak u Sargaskom moru.
1. Ako bi ti taj ``slabiji komp`` bio JEDINI na kojem radis ``projekte`` sa zvukom i videom, onda ti polaziste nije ispravno (u principu, poslovi ovog tipa spadaju u ``zahtevne``). Dakle, treba ti JAKA masina. 2. Ako VEC IMAS jaku masinu, ne treba ti druga, slabija, nego visokokapacitetni HDD. 3. Ako si ti, sa JAKOM masinom, na jednom mestu, dok su PODACI na drugom, udaljenom, pa je potrebno umreziti se, to je vec savim deseta prica...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.