HDD Maxtor 80GB kod paljenja racunara (post skrin) stane i izbaci poruku: SMART Failure predicted on Primary slave (pa model HDD) i ispod WARNING Imediately back-up your data...
Dalje nudi mogucnost F1 i ulazak u bios, posle F1 normalno dalje nastavlja da radi i podize sistem i takodje kao drugi HDD dozvoljava upis i brisanje podataka. Isto se desava i u drugom racunaru bilo da je stavljen kao prvi ili drugi... Nisam ga testirao na SMART greske sa Hirens`a CD-a...
Proveri da li u biosu imas opciju za iskljucivanje upozorenja o greskama prilikom butovanja kao i SMART proveru pa ih isključi. Proveri disk iz win`a sa hdtune programom pa ces znati na cemu si.
Au, predlaže ti se da isključiš SMART. Vrlo pametno. SMART i služi tome, da ti kaže kada ti je HDD pred riknjavanje i da backupuješ sve što možeš što pre jer odlazi u večna lovišta. Ne treba ti nikakvo dalje testiranje već spašavaj šta je bitno pa posle radi testove da ne plačeš.
I da, imaš najgori mogući HDD koji postoji, čudno da je i ovoliko izdržao. __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
Najverovatnije je dobioo vise stotina BS-a i upozorava te ploca/bios. Ne znam za tu plocu, ali na vecini je nemoguce iskljuciti da ne prijavljuje gresku, cak i ako iskljucis halt on `no errors`` i S.M.A.R.T monitoring. Povadi bitne podatke i zdrobi ga macolom, ako ne nadjes negde onu makinu sa linka koji je okacio Stripy:)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Vidim da ovde neki pametuju bespotrebno u odgovorima, znam sta je prevod i upozorenje kao i mogucnost iskljucenja u biosu gde to postoji, ali HDD izbacuje poruke na bilo koji racunar da se stavi ili sistemski ili ne (ne pise uvek SMART na svakom racunaru gde se ubode i konkretno ne moze se iskljuciti u ovom slucaju tj. na ovoj ploci), tako da je moje pitanje bilo: da li moze da se ovo spasi nekim programom ili HDD odumire polako (mehanicki kvar) s obzirom na poruku koju izbacuje.
Stripy hvala na konkretnom i pravom odgovoru to sam trazio i drugima koji se drze pitanja, a ne raspravu o tome `sta je Maxtor`.
Propusti ga u HDD Regenerator 2011 i mozda ispravi lose sektore. To ti je jedina sansa da se spasi, ako nije stradala mehanika i neprestano nagomilava lose sektore. Vidi prvo sta kaze `health` tab u HDtune pro i okaci sliku da vidimo koje sve greske je S.M.A.R.T zabelezio.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Koji troll majko božija. Pa ako si toliko pametan da znaš čemu služi SMART što se javljaš ovde sa `Lepi Sale` sindromom?
Ako ti izbacuje to i na drugim mašinama onda ne znam kako da ti se objasni DA CRKAVA I DA SPAŠAVAŠ PODATKE JER NEMA LEKA __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
80Gb nisu bili najgori diskovi, mnogo, mnogo gori bili su slim verzije Maxtora od 40Gb, i tačka. Od pregrejavanja do otkazivanja, ništa drugo u istoriji ne može (za sada) da im priđe. LM, 1. spasi podatke, 2. HDD regenerator, 3. testiranje... i, ako se ponavlja, ne znam čemu bi služio, imam par takvih na koje na kraju nisam stavio ništa (sredi ih regenerator, ali se ponovo pojavljuju smrad sektori), leže po fiokama i budžacima sa idejom da će nekada nekome zapeti za elektroniku (da, tvoja SMART greška govori o mehanici diska - odnosno o fizičkom stanju magnetnih ploča, a ne o elektronici koja otkazuje - ta ili radi ili crkne, ne crkava u procesu)... a ako ga regenerator sredi i ne pojavljuju se greške posle toga, onda... kao neki backup disk koji se ne drži non-stop na naponu tj. vadi se, za prenos ne baš bitnih podataka i tako.. ništa drugo.
ja imam dva takva matora maxtora (diamondmax10), traju 10+ dina i svaki ima tek po par bs gasi pc na normalan nacin, a ne na silu, i hdd-i ce ti trajati jaaako dugo
To je bilo pre Maxtora i njima je redovno pregorevao chip na elektronici.
A sto se tice smarta ima jedan drugar hdd 250 gb, koristi ga normalno ali mu stalno izbacuje smart poruku i to vec duze vreme ? Nismo uspeli da nadjemo nacin da ugasimo, a po internetu su pisali da kad bi to uspeo to bi bilo sa namerom da uvalis nekom?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.