Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
SSD za oko 16k dinara
STRANA 1 OD 2  
phoboskv SSD za oko 16k dinara 14.05.2012. 18:12 T45703

status: user
broj poruka: 940
Uzeo bih 120-128GB i razmisljam o Samsungu 830 i Pyro SE?

Cene su im nesto manje od 16k. Koji je bolji od ova dva?

Blizi sam Samsungu jer radnja u Kraljevu moze da ga nabavi, a Pyro bih morao da narucim iz Bg-a (zbog garancije mi je lakse)

Tell the Spartans, stranger passing by,
that here obedient to their laws we lie

`I`m the best there is at what I do, but what I do isn`t very nice`
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
matz re 14.05.2012. 18:21 #417717

broj poruka: 801

Samsung 830
Daum ... 14.05.2012. 18:24 #417718

broj poruka: 12796
Batali to, uzmi pravu stvar: http://goo.gl/b9fYn
mixer93 Re: 14.05.2012. 18:56 #417724

broj poruka: 4187
+1 za kinga... Isplati se tih 100-200din vise.

OCz re 14.05.2012. 18:56 #417726

broj poruka: 2900
Ma kakvi, 830 je mislim najbolje sto moze da se uzme. Nema ovde sta da se razmislja

executor hm 14.05.2012. 18:59 #417730

broj poruka: 203

`Nauka je dosla do zadivljujucih saznanja, ali ja vise volim da sam zadovoljan nego da sam u pravu...`

phoboskv Re: Re: 14.05.2012. 18:59 #417731

Nije bas 100-200 din. vise. U vinvinu je skuplji skoro 4000 din.

:: +1 za kinga... Isplati se tih 100-200din vise
::
OCz re 14.05.2012. 19:01 #417732

Buraz ..

830
http://i.imgur.com/nFiWE.png
http://i.imgur.com/Cvmdd.png

Kingston
http://i.imgur.com/Yjeyi.jpg

executor hm2 14.05.2012. 19:02 #417733

broj poruka: 203
A recimo:

Mushkin Chronos 120GB 11999din
Ili Intel 330 120gb 13999din

`Nauka je dosla do zadivljujucih saznanja, ali ja vise volim da sam zadovoljan nego da sam u pravu...`
OCz re 14.05.2012. 19:03 #417734

Intel

Bobi4ever Ili Samsung 830 14.05.2012. 19:34 #417738

broj poruka: 4879
ili Intel 330.

http://i52.tinypic.com/1o64b8.jpg
Sapphire 5770 Flex
Da li je ova graficka neka osakacena verzija?
-Jeste, to je bio 5870 jednog dana, ali je onda dobio strelu u koleno...

mighty Re 14.05.2012. 21:08 #417755

broj poruka: 1670
+1 za 830

AS za moju 830-cu posle 3 meseca svakodnevne gnjavaže :)

http://www.dodaj.rs/f/2S/2N/1yIe3ofM/as-ssd-bench-samsung-ssd.png
VuKaSiN82 Kingston SSD 14.05.2012. 22:36 #417764

broj poruka: 128
U suštini se nećeš mnogo zeznuti šta god od navedenog da uzmeš, ja ti mogu preporučiti Kingstona jer ga imam od Nove Godine i do danas mi radi prefektno, nikad nisam imao Blue Screen ili neko zakucavanje sistema. Preporuka svakako, samo ne znam koja mu je cena sad trenutno.

ASUS P7P55D-E PRO + i7 860
8Gb KINGSTON 1600MHz DDR3 HyperX
KINGSTON 120Gb SSD SATA600 HyperX + 1Tb WD Black
SAPPHIRE 5770 1GB GDDR5 VaporX
750W CORSAIR 750HX M
COOLER MASTER Stacker 830
LOGITECH MX Air + Alto Cordless
SAMSUNG P2370

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Sve samo naglabnje... 15.05.2012. 07:56 #417791

broj poruka: 7769
Zemljace moje iskustvo doduse kratko svega 9 dana koriscenja govori sledece...

SSD je sviranje djokici za male pare...

Doduse i ja moram da se ogradim posto sam ubacio intel 330i 120GB u laptop sa samo sata-II interface-om i slabasnim CPU i350... tako da se desava smesna situacija usko grlo je CPU...

Kopiranje i te baljezgarije zaboravi posto punu brzinu kopiranja mozes da ocenis tek ako imas dva SSD-a pa kopiras sa jednog na drugi...

Neko je rakao da je to pravo uzbrzanje koje je posle par godina doziveo, ali ja sumnjam da ces to osetiti sem u slucaju da imas bas dobru spravu koja sve to moze da isprati...

Primer AutoCAD i AutoCAD Civil 3D se uzasno sporo startuju (posto ima tusti i tma nekih sitnih modula koji su ucitacaju) i ja kao pomislim sad ce to da se promeni sa ovim novim SSD kad ono PAJSERCINA da ne moze biti veca... brze jeste ali su bukvalno sekunde razlike u pitanju i to negde oko 10-15% nikako vise...
PES 2012 malo brze ucitavanje, legendarni Chicken Invaders IV prlicno brze (bar duplo), Opera u par sekundi iza klika na ikonu ali zna da zaglupi s vremena na vreme zato sto joj nisam prebacio CACHE na HDD, KM Player 3.2 takodje u sekund ili dva... jebem li ga mozda sam previse ocekivao...

Jedina bitna razlika je dizanje sistema gde se ceo sistem digne za prilicno kratko vreme, i to...
1. Kad je sveze instaliran OS ekstremno brzo...
2. Kad OS disk napunis onim sto ti treba za rad usporeno...
3. A kad ga napunis kao prethodni OS HDD onda je nekih 25s...

Ja sam pomalo razocaran ali sta je tu je... vrlo verovatno da sam prevideo da je cela sprava prespora i da ga ovaj SSD nece ubrzati... pogotovu sto je prethodni HDD u laptopu bio prilicno brz...

Zakljucak:
Ako ako nemas ostatak sistema dovoljno dobar da svom buducem pulenu omogucis da pokaze sta moze nemoj ni da se lozis na to, po meni dzaba bacen novac... koji je bolje uloziti u neki skladisni prostor,i upgrade memorije ili mozda grafike...
Ako je sprava dobra onda umi sta mozes za taj budzet i to sto veci SSD...

Toliko od mene, mozda neko ima potpuno drugaciju percepciju ali ja sam kao i uvek izneo svoja zapazanja i nista vise...

Inace Intel SSD 330i ima sinhronu memoriju sa nesto manje kanala nego model 520 tako da mu je brzina upisivanja na SSD nesto manja...

Tomato Republic Of Serbia !!!

cokla @MaliAbner 15.05.2012. 10:35 #417807

broj poruka: 756

Bravo za tebe.
Ti si prvi covek od koga cujem utisak o SSDovima identican mom. Razlike se ticu sekundi, ergo, poprilicno zanemarljivo... Ako je za neki program (a pri tom mislim na korisnike amatere kao sto sam ja) trebalo 5-6sec, a sad mu treba 2-3...onda shvatis da SSD dolazi kao tacka na I. Bolje neki brzi HDD, nego SSD. Mozda im jos nije vreme...

Q8300 GA-EP35-DS3 4x1GB Kingston Sapphire 6850 VW221D LCPower550W

rhher re SSD 15.05.2012. 12:17 #417821

broj poruka: 91

Isto i ja mislim, bootovanje je mnogo brze, slstem se instalira munjevito, igra startuju samo malo brze... Ali mom bratu se desavalo ga mu igre seckaju i ako ej imao dobru masinu(i7, gtx 480, 8gb rama), dok nije uzeo SSD, izgleda da ga jeje spori hard gusio....

Sada su cena za SSD ok, tako da se i isplati pazariti, ali aj mislim da to jos nije potrebno....

OCz re 15.05.2012. 12:38 #417823

Ja svaki put kada sednem za bilo koju masinu bez SSD-a se smorim i pizdim makar samo netom surfovao. I tamo gde je samo 2sec u pitanju, to je 2sec SVAKI PUT kada kliknem ili uradim nesto. Ja sam jedan od onih koji smatraju SSD najboljim ulaganjem ikada u HW. Kao sto rekoh, tek kada se vratim na HDD shvatim koliko je razlika zapravo velika. Stvarno se ne dobije ni 10% tolikog ubrzanja sa nekim jacim procesorom ili vecom kolicinom memorije osim ako ne prelazite sa single core i 512MB na nesto iole normalno ..
mighty Realno 15.05.2012. 12:47 #417825

Ja ne mogu više da podnesem komp bez SSD-a, odziv svih programa je sporiji sa hard diskom, nije samo par sec pri bootu- to je najmanji problem.

Kad smo kod boot-a najviše mi se sviđa kad za 20ak sec dobijem desktop i odmah mogu da startujem programe, i to 2-3 koje najčešće koristim, a ne kao kod HDD-a da nakon što se prikaže destop treba da čekam još pola minuta- minut da se sistem `opasulji` i mogu da startujem nešto.

Drugo, ne osećam kad ni se instaliraju update-ovi, aplikacije se startuju mnogo brže i ceo sistem mi dosta tečnije radi nego s HDD-om.

Razlike su pogotovu uočljive na laptop-ovima gde je razlika između 2.d 5400rpm hdd-a i SSD-a ogromna
SSD-ovi su mi najbolje ulaganje u komp zadnjih nekoliko godina, and I ain`t going back to HDD :)

A razlika u startovanju aplikacija .esto nije nije duplo nego često red veličine. NPR. na prethodnom laptopu (C2D, 4GB ram) na 7200 rpm disku je prwo startovanje word-a po podizanju sistema recimo bilo 8 sec a na SSD-u je bilo 1s. Takođe, startovanje Outlook-a bi solidno usporilo ceo računar dok se outlook ne podigne, dok kod SSD-a mogu još 3 programa paralelno da startujem i da ne osetim.
VuKaSiN82 @mighty i OCZ 15.05.2012. 13:48 #417829

broj poruka: 128
I ja se slazem sa vašim zapažanjima i stvarno kad sam jednom probao rad mašine sa SSDom ne bih se vraćao na standardan HDD. I ja mislim da mi je to jedno od najboljih ulaganja u hardware poslednjih godina. Ima istine i u ovome što priča Abner vezano za ostatak mašine ali mislim da se ne odnosi na jačinu procesora nego da ima veze sa generacijom chipseta. Npr moj Kingston Hyperx ne radi punim potencijalom kod mene na P55 chipsetu dok isti taj SDD koji sam instalirao kod drugara na Z68 radi još brže. Mada to i nije toliko strašno jer je i ovo dovoljno brzo za moje zahteve. Govorim o brzinam pisanja i čitanja. Ne mogu da nađem screenshot sa njegovog kompa pa da ga postavim. Ali što se tiče odziva aplikacija i podizanja sistem osetna je razlika u odnosu na običan HDD.

ASUS P7P55D-E PRO + i7 860
8Gb KINGSTON 1600MHz DDR3 HyperX
KINGSTON 120Gb SSD SATA600 HyperX + 1Tb WD Black
SAPPHIRE 5770 1GB GDDR5 VaporX
750W CORSAIR 750HX M
COOLER MASTER Stacker 830
LOGITECH MX Air + Alto Cordless
SAMSUNG P2370

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: @mighty i OCZ 15.05.2012. 14:45 #417834

Pazi kad ne preterujem...

Neko rece da se sistem instalira munjevito sto je vrlo diskutabilno posto se isntalira sa DVD-a ili nekog boot USB-a koji su tu negde po brzini citanja, znaci instalacija OS-a skoro da ne zavisi od samog SSD-a...

Brzine pisanja i citanja su samo u nasim glavama i nigde vise...

Zasto?

Pa zato sto su svi nesto uplaseni da ce SSD da im crkne pa sve zivo skidaju sa njega, prebace swap fajl na obican HDD, sve cache direktorijume takodje prebace na HDD (gde je bre onda sustian SSD-a) i sta onda onda imas samo ucitavanje programa a sve njegove parametre i istoriju koriscenja na HDD-u jer Boze moj ako stalno nesto drljas po SSD-u ima da mu skratis zivotni vek za pola godine iako ce njegov kapacited da postane smesan za dve do tri godine...

Jednostavno moj utisak o koriscenju SSD-a je da je to jedan veliki HYPE i da zaiste nije toliko ubrzanje koliko se prica...

Ja ovaj moj nisam tesirao da mu kao merim brzinu i ne pada mi na pamet to da radim, ubio sam hibernaciju, SWAP fajl zato sto to radim i na klasicnom HDD-u i to je to...

Opet ponavljam moj laptop ima samo sata-II i to na HM57 chipsetu pa ga mozda to koci, ali ne verujem da ga bas toliko koci... po meni to jednostavno nije to, inace trenutno koristim ovaj DELL n5010 sa SSD-omi na poslu neki i7 870 sa HDD-om nije neka razlika...

:: I ja se slazem sa vašim zapažanjima i stvarno kad sam jednom probao rad mašine sa SSDom ne bih se vraćao na standardan HDD. I ja mislim da mi je to jedno od najboljih ulaganja u hardware poslednjih godina. Ima istine i u ovome što priča Abner vezano za ostatak mašine ali mislim da se ne odnosi na jačinu procesora nego da ima veze sa generacijom chipseta. Npr moj Kingston Hyperx ne radi punim potencijalom kod mene na P55 chipsetu dok isti taj SDD koji sam instalirao kod drugara na Z68 radi još brže. Mada to i nije toliko strašno jer je i ovo dovoljno brzo za moje zahteve. Govorim o brzinam pisanja i čitanja. Ne mogu da nađem screenshot sa njegovog kompa pa da ga postavim. Ali što se tiče odziva aplikacija i podizanja sistem osetna je razlika u odnosu na običan HDD.
:: ASUS P7P55D-E PRO + i7 86
:: 8Gb KINGSTON 1600MHz DDR3 Hyper
:: KINGSTON 120Gb SSD SATA600 HyperX + 1Tb WD Blac
:: SAPPHIRE 5770 1GB GDDR5 Vapor
:: 750W CORSAIR 750HX
:: COOLER MASTER Stacker 83
:: LOGITECH MX Air + Alto Cordles
:: SAMSUNG P237
mighty Re: Re: @mighty i OCZ 15.05.2012. 14:57 #417839

To rade uglavnom neupućeni, največa glupost koju možeš da uradiš ako imaš SSD je da swap stavljaš na HDD.

Od 2009. koristim SSD-ove kao što bih koristio i svaki drugi HDD, dakle normalno upisujem na njih, kopiram, brišem i sl. Lično do sada sam imao 5 SSD-ova, od čega su tri trenutno kod mene - 830ca, M4 i intel 320.

:: Zasto
:: Pa zato sto su svi nesto uplaseni da ce SSD da im crkne pa sve zivo skidaju sa njega, prebace swap fajl na obican HDD, sve cache direktorijume takodje prebace na HDD (gde je bre onda sustian SSD-a) i sta onda onda imas samo ucitavanje programa a sve njegove parametre i istoriju koriscenja na HDD-u jer Boze moj ako stalno nesto drljas po SSD-u ima da mu skratis zivotni vek za pola godine iako ce njegov kapacited da postane smesan za dve do tri godine..
markopvict butuje sistem brze... 15.05.2012. 14:58 #417840

broj poruka: 4515
ko bre jos gasi komp na shutdown?

Pazario bih jedan, cisto da mi leti internet browsing :-)

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mighty Re 15.05.2012. 15:02 #417841

JBG, lupih tab.

Da nastavim, nijedan drajv mi nije stradao zbog potrošenog NAND-a - da bi se to desilo u normalnom radu (10-15GB upisan na dan) trebalo bi ti podosta godina, mnogo više nego što bi ti kapacitet tog SSD-a bio upotrebljiv.

Nije tačno da nema razlike, probaj da par VM vrtiš sa HDD-a i sa SSD-a pa mi onda reci da nema razlike.

Kolege koje rade sa Visual Studiom u firmi su prezadovoljne nakon što su mi diskovi zamenjeni za SSD-ove.

Donosiš iskustvo na osnovu JEDNOG SSD-a koji si kupio pre nedelju dana i ukupno ga toliko koristio.

phoboskv Re 15.05.2012. 16:29 #417871

@MaliAbner

Asus P8Z68 V GEN3
i5 2500k @4.5ghz, Noctua NH-D14
Kingston Hyper X Grey 8GB (2 x 4GB) 1600Mhz
Sapphire 6950 2GB (otkljucani shader-i)
HDD WD Blue 500GB, WD Green 2 TB

Samo mi jos SSD fali

MaliAbner Re: Re 15.05.2012. 17:29 #417876

Pa izvini koliko to njih treba da koristim pa da bi se po tebi kvalifikovao da iznesem linca opazanja?

1,2,3, ..., 23...

Zemljace pa jedan je dovoljan, a nekome nije ni 100...

Rezime mog koriscenja je nista spektakularno a po pricama i urbanim legendama treba prosto da poleti...

I jos nesto, meni a i velikoj vecini pa mozemo reci skoro 99% korisnika racunara te VM ne trebaju ni za krivi Q !!!

:: JBG, lupih tab
:: Da nastavim, nijedan drajv mi nije stradao zbog potrošenog NAND-a - da bi se to desilo u normalnom radu (10-15GB upisan na dan) trebalo bi ti podosta godina, mnogo više nego što bi ti kapacitet tog SSD-a bio upotrebljiv
:: Nije tačno da nema razlike, probaj da par VM vrtiš sa HDD-a i sa SSD-a pa mi onda reci da nema razlike
:: Kolege koje rade sa Visual Studiom u firmi su prezadovoljne nakon što su mi diskovi zamenjeni za SSD-ove
:: Donosiš iskustvo na osnovu JEDNOG SSD-a koji si kupio pre nedelju dana i ukupno ga toliko koristio
OCz re 15.05.2012. 17:44 #417878

Jbg, onda tebi izgleda ni nije neophodan. Ako hoces da ga prodas svoj 330 nesto ispod cene novog javi mi, ja bi zamenio rado za veci. Meni je zaista utisak da je sve poletelo od kada sam ubacio SSD pre godinu i po dana. Inace do sada sam imao dva komada.

Ne znam koliko te mozda ostatak masine zeza, mislim da razlika izmedju SATA2 i 3 nije nesto primetna u praksi ..

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs