:: racunar u biosu nevidi HDD a DVD-rom redovno :: menjao kablove -ist :: menjao hardove -ist :: :: znaci bilo koji rom je prepoznat a bilo koji (cak 4) hard nikak :: serial ATA je u pitanju a sATA nepostoji ::
pa ok, posto si napisao gore da je SerialATA, ne SATA, a to je isto. Znas kako, ako ti se isto desava i posle flash-a biosa i CLEAR CMOS-a onda ti je otisao IDE ATA kontroler, spas ti je da kupis SATA pci kontroler ili ako mislis da ti se isplati ATA kontroler.
Koja je to ploca?
:: nije u pitanju sata vec ata i probao iks kablova i 4-5 hardov :: kao i master,slave kombinacij :: :: ::
.. cak i kad probas samo na zakacis jedan hard na jednu granu(master ili slave) .. i 2 harda kada stavis na jedan kabl (na jednom skini jumper, na drugom master)
Probaj jednu glupost, stavi na oba harda MASTER i zakaci ih oba na isti kabl. Gigabyte voli tu metodu da prepoznaje diskove.
Pretpostavljam da si dok si pokusavao da povezes probao i primary i secondary ide na ploci?
:: OK pogresno sam se izrazio :: ali mi cudno da prepozanje rom-ove a hard diskove nikako :: ploca je GA neka starija iz 2002 otprilik :: ::
nisam siguran, jer ovo je skinuto sa ABIT ploce, ko ce znati da li ce to raditi na Gigabyte-u, kada bi nasao neki genericki pci kontroler bilo bi super. Proveri, mislim da ima u WinWin one Manhatan varijante..
Abit kontroler mozda bi ti resio problem, ali prelazis s konja na magarca posto je ATA66 a na tvojoj ploci su ATA133 plus to je HPT366 chip pa ti prilikom instalacije Win treba drajver na disketi. Taj kontroler ima i svoj bios i podrzava diskova do odredjenog kapaciteta, normalno flashuje se ako ima pa moz da ti resi problem, licno sam imao problem sa diskom od 160Gb. No kako bilo za kupovinu novog kontrolera mozes kupiti polovnu plocu i sve ti je macka u dzaku. Licno sumnja da je u pitanju kontroler posto vidi Optiku ve kacenje i diskovi koje kacis pogotovo ako su WD (single, master, master slave pesent, slave, cable select) pa ima i veze na kom konektoru na kablu je zakacen (srednjem ili krajnjem)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.