Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
hdd naopako?
STRANA 1 OD 1
Mixx hdd naopako? 15.03.2012. 01:58 T44732

status: user
broj poruka: 2931
da li hard disku skodi da stoji naopako (gornja strana dole)? znam odgovor, ali je u pitanju opklada :) ako ima veze, hd je nov.
drugo pitanje, ozbiljnije:
kako kod kuce sa minimumom (bez) alata proveriti da li je sata kabl 100% ispravan? pri tom mislim na slucaj kada hard naizgled normalno radi, a u s.m.a.r.t.-u prikazuje crc errors
cele1988 .... 15.03.2012. 02:10 #406226

broj poruka: 1424
1. u 50% laptop-va HDD i stoji naopako .)
2. Stavis drugi kabl jer ih imas uvek 5-6 :) :) :) ne znam kako bih ti drugacije pomogao :)

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mixx ... 15.03.2012. 02:14 #406228

1. YES! ortak izlazi po pivo :)
2. imam nekoliko, nijedan nov, a znam da ima par neispravnih. help?

tortojed Veruj `normalnom radu` - S.M.A.R.T. ima neugodnu osobinu da `pamti`... 15.03.2012. 02:58 #406237

broj poruka: 10999
(zlopamtilo je) i one `lose simptome` koji su bili `prolazni`. Evo primera: pre jedno 5 godina, desilo mi se da sam `na silu` ukljucio neki od parametara u BIOS-u maticne ploce (HDD settings sam promenio sa `auto` na `manual` pa sam zatim promenio `vrednost` neke stavke - ne secam se sta je bilo, da li 32bit podrska....?). Usledilo je neuspesno butovanje, nakon cega sam vratio sve na `auto` i boot-ovanje je krenulo ali... SMART je pokazivao opasno poremecenu vrednost neke stavke (najgore moguce stanje te stavke) koja je ukazivala na neophodnost spasavanja podataka itd. itd. Neki PC Health program koji sam imao tada, `obavestio` me da je ocekivano vreme pre otkazivanja HDD-a 15-ak dana. Taj disk, medjutim, radi i dan danas (nalazi se izvan kompa jer je suvise maloga kapaciteta za potrebe koje imam danas, pa ga samo povremeno prikljucujem da bih iskopirao instalacije nekih starijih, manje mi vaznih programa i neke fotke).

Sve vreme koriscenja toga diska u kompu, morao sam da u BIOS-u maticne ploce drzim SMART stavku na `disabled`.

-Sto se tice polozaja - ne samo `naopako`, to jest `na ledjima`, nego moze i `na boku` ili `na glavi` (na uzoj stranici, onoj koja je paralelna stranici na kojoj se nalaze prikljucci za kablove).

Mixx ... 15.03.2012. 03:49 #406242

nije s.m.a.r.t. toliko smart da razlikuje kad se neka vrednost sama poremetila a kad si ti cackao. on vidi da ima neki eror i na osnovu ucestalosti erora ili visine neke vrednosti kaklulise kad ce da pandrkne. tu je sve jasno. ovaj crc pokazuje fail kabla a ne harda, cak mislim i da ne utice na performanse/stabilnost, nego eto kad vec imam kablove bzvz mi je da stavljam los/ kupujem nov ako mogu da ih ispitam nekako? a? a? a?

MaliAbner Re: hdd naopako? 15.03.2012. 04:51 #406244

broj poruka: 7769
Evo jos jednog od klasicnih pitanje iz domena urbanih legendi...

Da li je bolje da HDD stoji horizontalno ili vertikalno?
Onda se javi hiljadu likova koji ce da tvrde da je bolje da stoji horizontalno.
Zasto?
Zato sto im je tako logicno i zato sto su uglavnom videli samo tako ugradjene diskove...

Onda se javi jos par stotina onih koji tvrde da je isto da li je horizontalno ili vertikalno samo da nije pod nekim uglom, a pogledaj samo koliko laptopica ima zbog raznoraznih hladnjaka (koji i ja posedujem a za koje je pitanje da li icemu sluze) stoje pod odredjenim uglom... i zamisli nista im ne smeta, jeste da generalno crkavaju cesce od svoje velike brace ali za to se mogu kriviti razni uticaji...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: da li hard disku skodi da stoji naopako (gornja strana dole)? znam odgovor, ali je u pitanju opklada :) ako ima veze, hd je nov
:: drugo pitanje, ozbiljnije
:: kako kod kuce sa minimumom (bez) alata proveriti da li je sata kabl 100% ispravan? pri tom mislim na slucaj kada hard naizgled normalno radi, a u s.m.a.r.t.-u prikazuje crc error
:: __________________________________________________
:: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
gilopile ... 15.03.2012. 05:05 #406248

broj poruka: 9459
Ne moze naopacke! Cekaj malo, kako bi krupio prekrupu ako ti krupara stoji naglavacke?...ajd molim te...na sta bi to licilo? Na kant da ga poteras pa, djene, djene...

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

Mixx Re: ... 15.03.2012. 05:44 #406249

vidim ja oces i ti dides po pivo?

:: Ne moze naopacke! Cekaj malo, kako bi krupio prekrupu ako ti krupara stoji naglavacke?...ajd molim te...na sta bi to licilo? Na kant da ga poteras pa, djene, djene..
::
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

Mixx ... 15.03.2012. 05:46 #406250

dal je moguce da niko ne zna za kabl? kontam da samo treba da simuliram uslove u kojima dolazi do upisa crc greske u smart. ajde hardverasi da vas vidim :)

codeus ... 15.03.2012. 08:23 #406258

broj poruka: 4054

crc greska moze biti i do kontrolera na ploci ... moze biti i do interferencije u kabelu ukoliko naleze na pwm sekciju na grafickoj..

mozes da probas sa magnetnim upaljacem da bacas varnicu uz kabel ipratis dali se povecava broj crc gresaka ..

ali jos jednom .. nemora biti do kabela ...

promeni port i apdejtuj drajvere za plocu ..

taj crc error je nebitan u radu hdd-a .. malo nervira jer se smart nebrise pa stoji tamo ..

imarkovic Re: ... 15.03.2012. 08:52 #406259

broj poruka: 19012
pa jbt mixx pa kako drugacije nego unimerom, kratak spoj pa test, ili zavuci oko u konektor pa vidi da li se mozda neki pin uvukao unutra, to je jedino sto moze da se osteti na sata kablu
kabl samo omogucava signal, radi ili ne radi, taj CRC error nema veze sa kablom

:: dal je moguce da niko ne zna za kabl? kontam da samo treba da simuliram uslove u kojima dolazi do upisa crc greske u smart. ajde hardverasi da vas vidim :
:: __________________________________________________
:: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs