Kuckam sa prastarog laptopa u nadi da cemo pronaci neko resenje. Pre sat vremena nakon instalacije Power ISO programa restartovao sam desktop racunar. U rezacu slucajno ostao upravo narezani instacioni CD za W XP SP3. Umesto normalnog restartovanja, podigne se sistem sa CD-a i zapocne novu instalaciju koju ja prekinem pritiskom na F3. Izvadim CD, ali sada uopste ne moze da podigne sistem ?! Inace, instalacija Windows`a sveza, mozda od pre 2-3 meseca, potpuno uredno radilo sve.
Ponovo ubacim instalacioni disk W XP i pustim ga da nastavi, kad - vidi 500 GB neparticionisanog prostora ?!!! Niti jedna particija od cetiri do malocas postojece !!!
U BIOS-u uredno prepoznaje HD Hitachi 500GB.
Ubacim Live Ubuntu - ne vidi hard disk uopste.
Hyrens boot CD nemam.
Vec duze vreme izasao sam van sveta racunara i potrebna mi je pomoc. Da li imate ideju sta se desilo ? Da li mogu da vratim particije `nestale u akciji` ? Kako, uopste, spasiti podatke ?
Inace, sistem je bio W XP SP3, a konfiguracija Athlon X2 4000+, 2GB DDR2 667 MHz, Biostar nf520, ATI 3870, CM 460W.
Napravio sam boot-abilan USB sa programom PartedMagic i podigao sistem sa USB-a. Iz PartedMagic-a vide se sve cetiri particije u originalnoj velicini i posebno je oblezena primarna boot particija. Dakle sve kako treba da bude. Tu su.
Medjutim, sve sam uradio kako je preporuceno u tutorialu, na kraju poruka da moram restartovati masinu da bi se postigao efekat, ali - nista. Kao da nisam nista uradio. Opet ne mogu da dignem sistem sa hard diska, a u PartedMagicu opet `izgubljene` particije sve do jedne.
nekako si uspeo da obrises particije NAJVAZNIJE!!!: sta god da radis, ne upisuj nikakve podatke na hard!!!! ne instaliraj nista na njega, ne kopiraj podatke i slicno. posto imas taj lap pri ruci najbolje je da na njega instaliras neki data recovery software (molim nekog kome je poznata materija da preporuci neki dobar) i kroz lan probas da izvuces te podatke i prebacis na laptop ili neki drugi hard
Neobicno je tu sto se uopste u startu dizao sistem sa CD-a, a da me nije pitao `press any key to boot from CD...`, tako da mislim da nema veze sa CD-om u rezacu vec da je nesto drugo sredilo particije.
Ne rekoh, resetovao sam u medjuvremenu CMOS, menjao boot sequence u BIOS-u, promenio kablic za HD - bez promene.
nije ti trazio boot from cd zato sto u momentu butovanja vec nisu postojale particie. kako god, steta je napravljena, razlog mozemo da nagadjamo. opet kazem, pre bilo cega drugog, prvo izvuci podatke sa tog harda pa te posle boli dupe, moze da bude sta oce. ovo ti govorim iz licnog bolnog iskustva...
desilo ti se to da ti je u medjuvremenu uleteo neki virus koji ti je ucinio hdd ovakvim kakvim jeste, i da se bas eto slucajno tako potrefilo da ti je cd windowsa bio u rezacu,ili je hdd poceo da riknjava na veoma neobican nacin tako sto se sam od sebe rasparticionisao(koliko god ovo smesno zvucalo vidjao sam toper puta). da ne bi gubio vreme,IZVADIS HDD,NAKACIS GA NA DRUGI KOMP KAO SLAVE,NA TAJ DRUGI KOMP INSTALIRAS PROGRAM RECOVER MY FILES,I TO OBAVEZNO PROFESIONAL IZLECENU VERZIJU I NI JEDNU DRUGU KOJA NIJE PROFESIONAL,I LEPO VRATIS PODATKE ZA 15 MINUTA:)))) link za verziju sa kojom sam pre neki dan pomogao kolegi da vrati ceo formatiran hdd ti upravo saljem na mail.pozzzz
NAJCVRSCI OSLONAC U ZIVOTU JE SANK
:: Pozdrav svima :: :: Kuckam sa prastarog laptopa u nadi da cemo pronaci neko resenje. Pre sat vremena nakon instalacije Power ISO programa restartovao sam desktop racunar. U rezacu slucajno ostao upravo narezani instacioni CD za W XP SP3. Umesto normalnog restartovanja, podigne se sistem sa CD-a i zapocne novu instalaciju koju ja prekinem pritiskom na F3. Izvadim CD, ali sada uopste ne moze da podigne sistem ?! Inace, instalacija Windows`a sveza, mozda od pre 2-3 meseca, potpuno uredno radilo sve :: :: Ponovo ubacim instalacioni disk W XP i pustim ga da nastavi, kad - vidi 500 GB neparticionisanog prostora ?!!! Niti jedna particija od cetiri do malocas postojece !! :: :: U BIOS-u uredno prepoznaje HD Hitachi 500GB :: :: Ubacim Live Ubuntu - ne vidi hard disk uopste :: :: Hyrens boot CD nemam :: :: Vec duze vreme izasao sam van sveta racunara i potrebna mi je pomoc. Da li imate ideju sta se desilo ? Da li mogu da vratim particije `nestale u akciji` ? Kako, uopste, spasiti podatke :: :: Inace, sistem je bio W XP SP3, a konfiguracija Athlon X2 4000+, 2GB DDR2 667 MHz, Biostar nf520, ATI 3870, CM 460W.
Jednom mi se desilo da su se nekako particije preklopile (tj nisu mogle da stanu na hard disk sve odjednom) vratio sam dve particije (od 3) iskopirao sa jedne sve na eksterni disk, a zatim vratio 3-ću particiju.
Pazi samo ako već vidiš neke particije prilikom vraćanja nevidljivih treba da označiš i vidljive kao da treba da se `vrate`.
kad ti pukne master boot record - izgubis particije ..
popravis mbr sa jedne od kopija i vrati ti se sve na disku .. pod uslovom da nisi nesto upisivao
:: sta ce mu vredeti mbr recovery,kad je covek napisao da umesto particija sada ima 500gb NEPARTICIONISANOG HARD DISKA :: :: :: NAJCVRSCI OSLONAC U ZIVOTU JE SANK :: :: :: :: :: :: :: :: :: mbr recovery
Kao sto receFordP ili lakse Find and mount. Prikljucis na drugoj masini hdd, samo sa tim hdd-om i pokrens Find and mount sa hirensa 15.1. Mountujes particije preko njega i iskopiraj na drugi HDD. To ti je najsigurnije. operator
Kad vec imas bootabilni partedmagic ti lepo uradi mbr recovery ,ne mozes nista da izgubis. Ako imas opciju unhide partition i to bi moglo da pomogne , mada sam 99,99% siguran da je mbr u pitanju.
Prikacio HD na drugi racunar kao treci disk (`slave`) u SATA nizu sa idejom spasavanja podataka. Podigao sistem sa `master` diska, otvorim My Computer, kad tamo - sve particije (obelezene kao g / h / i / j) na broju i normalno pristupam podacima ?!
U mom kucistu i dalje odbija da se podigne sistem, insistira da nema nista `butabilno` na hardu.
Sada mi je dilema, da li sam sa PartedMagic-om `popravio` particije i samo ne moze da prepozna MBR da bi podigao sistem sa harda ili mi je ploca riknula, tj. komunikacija sa SATA portovima.
Naravno, nemam nameru da formatiram HD i reinstaliram sistem da bih to proverio :)
Mozda ima veze sto sam pre par nedelja morao da izvadim DVD rezac da bih podigao sistem, a sa novim SATA kablom tada se sve sredilo. Sada zamena kabla nije pomogla.
Sve sam blizi kupovini nove ploce. Javicu sta sam uradio.
Ximi - jeste Parted Magic resio konacno problem upisom novog MBR u prvi sektor (eno ga W XP radi :)
I dodatak - sada sledi skeniranje racunara protiv gamadi. Uzrok celog problema je, verovatno, bio pokusaj `ciscenja` nekoliko USB `stikova` skeniranjem na mom kucnom racunaru ili luda potraga za drajverima za novi laptop `bez sistema` i na koji `ne moze XP`.
Pozdrav i hvala svima. Bili ste od neprocenjive pomoci.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.