Nakon kupovine novog kucista i napajanja (CM 690 II Advanced i Chiftec CFT 650) u servisu su mi odradili i cable managment jer kuciste to omogucava a napajanje je modularno. E sad, posle par meseci odradio sam format C particije i stavio svez Win 7, ali sta sam primetio... U My Computer kada udjem prva particija C jeste particija na kojoj je instaliran Win 7, ali preostale dve particije sa tog harda (Samsung SpinPoint F3) nisu odmah iza njega po slovima, vec idu sve particije drugog hard diska (WD 160 GB) pa na kraju idu ove dve (kao sto se moze videti na slikama).
Da li je moguce da se nekako u BIOS-u podesi da ovaj Samsung F3 bude `prvi` hard disk ili je to do nacina povezivanja u kucistu? Hteo bih, naravno, da mi preostale dve particije imaju slova D i E, ali ne da ih ja stalno menjam posle formatiranja harda, vec da to sistem sam prepozna i da WD hard disk ide posle Samsunga po tim slovima.
Hvala unapred! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Koliko ja znam, u bios-u možeš da podesiš sa kojeg se diska podiže sistem, ali, ostale particije svih diskova idu drugom logikom. Odradi to svaki puta iz nekog od programa za disk management, pa čak i windows-ovim. Možda bi pomoglo ako bi sve particije tog drugog diska bile `flagovane` ili označene kao non-bootable....
To sa kog harda ce da se podize sistem to znam i to je ok, mene zanima ovo dalje kada se podigne sistem zasto su slova tako rasporedjena. Vidim da mi je WD disk0, a Samsung disk1. Jel moze to u BIOS-u da se podesi da bude obrnuto ili mora da se preslazu kablovi u kucistu? Na slikama iz prvog posta mozete videti koji su hardovi u pitanju. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Znaci moram da otvaram kuciste? Ne moze nikako iz BIOS-a da se sredi? **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
@vladats Ok... Hvala! Kada zamenim kablove da li ce to odmah uticati na slova u Window 7 ili cu morati sam opet da ih menjam sada, a kasnije kada budem formatirao hard sve ce sam da odradi kako treba?
@bstaletic To znam. Hvala u svakom slucaju!
Pozz **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Pa iskreno nisam se zezao nikad sa time.. Kad budes promenio kablove udji u windows pa vidi. Ako budes morao desni klik promeni slova i to ti je zauvek.
Ubuduće otkači sve hardove osim onog na koji instaliraš sistem. Možaš da dodeliš bilo koje slovo svim particijama osim one na kojoj je sistem, to jest možeš i njoj ali će biti sranja. Nema potrebe da diraš kablove.
Dobro... Nemam sad bas vremena da se zezam ni sa kablovima ni sa slovima particija jer imam posla, a i neki programi vuku neke stvari sa tih particija (sa Samsunga) pa bih morao da menjam putanje itd... Da li ima ikakvih problema da za sada sistem ovako radi? Znaci C je sistemska particija na kojoj je Win 7 (sa Samsunga) onda tri particije sa WD, pa na kraju dve particije sa Samsunga. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
u disk managementu da odradis `chnge drive letters and paths` da namestis zeljeni raspored slova. to sto ti je wd hd0 a samsung hd1 nikako ne utice na rad sistema ali ako ti bas bode oci zameni mesta kablovima
Kao sto ti je objasnio Mixx i ostali za change drive letter u Disk managementu.
:: u disk managementu da odradis `chnge drive letters and paths` da namestis zeljeni raspored slova. to sto ti je wd hd0 a samsung hd1 nikako ne utice na rad sistema ali ako ti bas bode oci zameni mesta kablovim :: :: __________________________________________________ :: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg :: ::
@Tristram & ramzesIII Zasto je bitno da se otkaci taj drugi hard na koji ne ide instalacija? Samo zbog slova particija posle ili zbog neceg drugog jos? **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Za svaki slučaj, ako ih imaš više oće nekad da se zajebe i sistem da stavi na neko drugo slovo umesto C a to već može da bude problem.
Jedini razlog da ga ostaviš priključenog je ako imaš XP na njemu i praviš dual-boot.
:: @Tristram & ramzesIII Zasto je bitno da se otkaci taj drugi hard na koji ne ide instalacija? Samo zbog slova particija posle ili zbog neceg drugog jos :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
@Dexter013 xaxa... Zamenicu kablove kad ga budem cistio, samo pitam da li moze za sad ovako da radi dok ga ne budem otvarao i cistio.
@Tristram Ok! Hvala na odgovoru! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
E, da. Ako imaš neke nalepnice ne moraš da otvaraš kućište, samo staviš u biosu disabled na ide kanal na kome ti se nalazi disk koji ti smeta.
:: @Dexter013 xaxa... Zamenicu kablove kad ga budem cistio, samo pitam da li moze za sad ovako da radi dok ga ne budem otvarao i cistio :: :: @Tristram Ok! Hvala na odgovoru :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
Nema nalepnice! Pre par meseci sam uzeo kuciste, napajanje i graficku i odneo to u servis da povezu jer nisam vican povezivanju onih power i restart dugmeta, usb portova i svega ostalog sto se nalazi na gornjoj stranici kucista i da urade i cable managment jer kuciste to omogucava a napajanje je modularno.
U prvom postu su komponente koje sam uzeo. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: Nema nalepnice! Pre par meseci sam uzeo kuciste, napajanje i graficku i odneo to u servis da povezu jer nisam vican povezivanju onih power i restart dugmeta, usb portova i svega ostalog sto se nalazi na gornjoj stranici kucista i da urade i cable managment jer kuciste to omogucava a napajanje je modularno :: :: U prvom postu su komponente koje sam uzeo :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.