Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Spašavanje podataka sa HDD-a
STRANA 1 OD 1
arogan Spašavanje podataka sa HDD-a 06.01.2012. 10:41 T42420

status: user
broj poruka: 538
Komšinica u računaru ima 2 SATA diska WD black po 200 GB.
Nedavno joj je riknuo sistemski disk u toku rada se začulo kratko zujanje i računar se ukočio. Kad sam skinuo HDD koji se od tada nije video u BIOS-u, a zatim i elektroniku sa njega, video sam da je spaljen jedan mali čip.
Drugi, pošto je identilčan, prvo sam ga klonirao na moj pomčni (za svaki slučaj), a zatim sam prevbacio njegovu elektroniku (štampanu ploču) na pokvareni. Mislio sam a će da proradi pa da i njega kloniram.
Međutim, prilikom paljenja računara, kad ptrreba da očita HDD čuje se na svako 3 sekunde glasno `CAK` (ilii `KLIK`). Posle 1-2 minuta računar prijavi da nema HDD a caktanje (kliktanje) prestaje.
Pretpostavljam da je prilikom spaljivanja elektronike na sistemskom disku otišao i motor (step motor ili sl).

Pitanje: pošto su ova dva diska identična, da li postoji servis koji može samu disk ploču (na kojoj su podaci) da prepakuje u drugi, ispravan,identičan disk, da bi mogao da spasim podatke (da ga kloniram) i koliko to otprilike košta?

Napominjem da su mi na sistemskom disku (Win XP SP3) instalirani neki legalni programi od pre 5-6 godina(zagubljeni serijski brojevi), kao i drajveri za profi kartice (koje nemam) i da bih hteo da izbegnem reinstalaciju OS.

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Majka mu stara 06.01.2012. 10:52 #389220

broj poruka: 3742
Evo baš gore iznad, malo levo, reklamira se firma sa spašavanje podataka.

Samo...neka komšinica spremi lovu...
support normality

Dexter013 E jbg... 06.01.2012. 10:56 #389221

broj poruka: 17093
Sto rece pajser - > http://goo.gl/LvtAi

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Nazovi ih što pre i proveri koliko to košta 06.01.2012. 11:00 #389224

broj poruka: 4228
Na sajtu imaju i cenovnik. Možda danas daju popust - nije svaki dan Badnji.

Pozdrav!

Vlada

Dexter013 @Vlada 06.01.2012. 11:16 #389229

broj poruka: 17093
Sem kad je badnji?

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: - nije svaki dan Badnji
::
VMARC To caktanje znaci... 06.01.2012. 11:31 #389234

broj poruka: 9425
... da im firmaware nije isti.

Mozes da pokusas kod ovdasnjih servisera sa berze, koji imaju neke univerzalne FW i koji ti to mogu uraditi za 20-50 eura a ako oni ne budu mogli, ovi gore levo uvek i sve mogu .)

S1000RR

arogan Re:VMARC 06.01.2012. 12:36 #389241

Računar je kupljen sa oba diska - ugrađena su isti dan.
Diskovi su potpuno isti, samo im se razlikuje s/n.
Firmware čip je fizički (hardverski) potpuino isti - ista slova pišu na čipu.
Ne znam da li treba apdejtovati Firmware, do sada sam nekoliko puta menjao elektroniku na istim diskovima, doduše na ATA diskovima 20-40 GB (Maxtor i WD Caviar) i svaki put mi je uspelo.
Da li je sa SATA diskovima drugačije?
imarkovic Re: Re:VMARC 06.01.2012. 12:49 #389243

broj poruka: 19012
kod novijih diskova ne moze tako, potrebno je programiranje posebnim uredjajem

:: Računar je kupljen sa oba diska - ugrađena su isti dan
:: Diskovi su potpuno isti, samo im se razlikuje s/n
:: Firmware čip je fizički (hardverski) potpuino isti - ista slova pišu na čipu
:: Ne znam da li treba apdejtovati Firmware, do sada sam nekoliko puta menjao elektroniku na istim diskovima, doduše na ATA diskovima 20-40 GB (Maxtor i WD Caviar) i svaki put mi je uspelo
:: Da li je sa SATA diskovima drugačije?
kefalo81 imarkovic 06.01.2012. 13:21 #389251

broj poruka: 775

sta to znaci da meni koji imam jedan maxtor sa spaljenom elektronilom, meni nece biti dovoljna identicna elektronik, treba jos nesto?
arogan Re:VMARC 06.01.2012. 13:24 #389252

Izvinjavam se, izgleda da Firmware nije isti iako su diskovi isti dan stavljeni u nov računar.
Na Firmware čipu je čak isti tip fonta, samo na jednom (na ploči koja je crkla) piše SAMSUNG i neki brojevi, a na drugom ne piše ime firma, a pišu potpuno drugi brojevi.
Ne mogu da verujem!
Malopre sam preturao po mojim starim diskovima, imam WD plave boje od samo 40 GB SATA, ali ima isti broj štampane ploče kao i ova dva od 200 GB, čak na kraju otprilike 10-cifrenog broja piše REV A i 2005. godina proizvodnje !?
Naravno nisam ni pokušao da stavii elektroniku sa ovog malog diska, mada ima Firmware sa istim brojem nožica, ali kod ovoga je neka treća firma.

Dakle, moguća rešenja su:
- da iskopam isti disk sa istim Firmware-om, što je praktčno nemoguće,
- da se promeni-prelemi Firmware čip sa neispravne na ispravnu elektroniku, a zatim da se ispravna elektronika stavi na sistemski HDD, - to može jedino specijalizovan servis,
- da se softverski ubaci isti firmware koji je bio na spaljenoj elektronici - isto to može jedino specijalizovan servis.

Dakle, ne preostaje mi ništa nego specializovan servis.
Hvala.
Pozdrav.

tortojed Moram da te razocaram: dozivljaj koji si opisao kao `caktanje` - naj 06.01.2012. 18:57 #389314

broj poruka: 10999
verovatnije je posledica MEHANICKOG kvara, tacnije otkazivanja `rucke citaca` (actuator arm) odnosno neke komponente mehanizma u cijem se sklopu ova nalazi... Dakle, nije u pitanju (samo) `elektronika`...

http://goo.gl/VQO4B

arogan Re: tortojed 06.01.2012. 19:12 #389319

Na žalost, ta mi je opcija prvo pala na pamet, kao što se vidi u mojoj početnoj poruci - pitanju.
Ipak, kao što je napisao `VMARC` u vezi Firmare-a, imao sam slučaj kad sam elektroniku od HDD-a od 10 GB zamenio na HD-u od 20 GB i čulo se baš tako `caktanje`. Zaista može biti i do Firmare-a, ali i na žalost do mehaničkog kvara, kao što si naveo, što bi znatno podiglo cenu popravke.
U svakom slučaju `ne gine` mi odnošenje u servis. Ukoliko je skupa procena popravke, ipak ću reinstalirati C (sistemski) disk, nije mi prvi put da tražim drajvere i serial number-e po Net-u. Izgubiće se samo My Documents i u njemu veliki My Pictures, ali Bože mili ...

U svakom slučaju,
Hvala!
codeus .... 06.01.2012. 19:28 #389323

broj poruka: 4054

au mesas softwerske pojmove sa dsp chipom ... ona samsung stvar je ram chip (kes) .. nadji na ploci mali chip sa 8 nogica .. pise na njemu 25xxx .. spi chip .. njega prebaci sa neispravne na ispravnu plocu pa probaj .. ako ni ondak nece da se vidi u biosu .. zaboravi na celu operaciju i nastavi sa klasicnom reinstalacijom win-a na ispravan hdd

gzthe isti problem 06.01.2012. 22:43 #389357

broj poruka: 2

I moj Western Digital Caviar SE WD2000JB 200GB ATA se pokvario na isti nacin kao od tvoje komsinice. Zujanje, zakocio, restart, caktanje, kao da pokusa da se zaleti pa preskoci. Heh i meni je palo napamet da kupim identicni takav i da se igram ali nisam bio siguran da li bih uspeo jer ne moguce da sve odgovra sa drugog, sta god da je u pitanju, tako da sam odustao da ne bih i taj drugi zasr*o.
gzthe jel ima negde jeftinije 06.01.2012. 22:54 #389361

broj poruka: 2
Jos nesto dal je moguce da ovoliko kosta u helpdisc-u

Neispravna elektronika

- spašavanje podataka zamenom neispravne elektronike 10.000,00+delovi

To je najjeftinije.

pa znaci zamena jedne stvari bi me najmanje 135 eura ispala.

10.000,00+delovi + 18% PDV

Pretpostavljam da je to cena sa spasavanjem podataka. Ali ako mi oprave hard, sta ima onda da mi spasavaju podatke, to mogu i sam.
imarkovic Re: Moram da te razocaram: dozivljaj koji si opisao kao `caktanje` - naj 06.01.2012. 23:24 #389374

broj poruka: 19012
ispravljas a ne znas.. da je to `caktanje` usled otkaza chipa na elektronici, a ne zato sto je tamo nesto u mehanici zaribalo...elektronika, odnosno chip daje naredjenja mehanici.. um caruje..

:: verovatnije je posledica MEHANICKOG kvara, tacnije otkazivanja `rucke citaca` (actuator arm) odnosno neke komponente mehanizma u cijem se sklopu ova nalazi... Dakle, nije u pitanju (samo) `elektronika`..
:: http://goo.gl/VQO4
arogan Re: codeus 06.01.2012. 23:35 #389376

Možda mešam, ne znam, zapravo pod Firmware-om podrazumevam softver koji se čuva u nekoj memoriji, zapravo u gornjim porukama pričao sam o tankom memoriskom `čip`-u, otprilike 1,5 x 0,8 cm (diskovi su mi ostali na poslu ne mogu sada da tačno izmerim), zalemljenom na ploč. Precizno sam gledao sve ostale delove i najmanje čipove, integralna kola, elektrolite, oznake na štampi sve je potpuno isto, ama baš sve osim tog `čip`-a odnosno tankog integralnog kola, nisam više siguran šta je to. Sećam se pre nekoligo godina kad sam doneo stari disk 40 GB kod profesionalaca, za taj deo su mi govorili da je Firmware.
Naravno na štampačima sam radio softversko `punjenje` Firmware-a ili pomoću fabričke kartice, ali to je drugo.
Možda se Firmware-a na HDD-u može da puni preko SATA konektora, jednostavno nisam video druge konektore na kom bi mogao da nataknet neki specijalan kabl za softversko `punjenje`.
Pozdrav!
arogan re: gzthe 06.01.2012. 23:48 #389380

Mala ispravka, ja imam dva spojena `kvara`.
1. Na sistemskom disku je pregoreo neki mali čip, otprilike 0,5 x 0,5 cm (dakle spaljen, vidi se breg koji je napukao). Komšinica kaže da je čula kratkotrajno zujanje a zatim se računar ukočio. Taj se hard disk više nije video u BIOS-u, zapravo bio je mrtav, nije se čuo elektromotor ni bilo šta u njemu. Tak kad sam ga izvadio i skinuo elektrroniku videom da da je je spaljen taj deo, tako je napukao da ne vidim nijednu oznaku. Vrlo je moguće, kao što je rekao `tortojed` , da je tom prilikom došlo do kvara mehaničkog kvara `ručke` ili što ja sumnjam, motora koji je pokreće. Možda je mehanički kvar izazvao pregrevanje čip-a, možda je taj čip drajver za motor?
2. Tek kad sam zamenio elektroniku ispravnom, sa naizgled istog diska, disk je oživeo, čuje se elektromotor i `caktanje`.

Znači postoje dve mogućnosti:
- Mehanički kvar `ručke`, motora ili sklopa koji je pokreće,
- Memorisjki čip u kom je Firmvare - nije identuičan kao na spaljenoj elektronici.

Pozdrav!

MaliAbner Re: To caktanje znaci... 07.01.2012. 01:31 #389416

broj poruka: 7769
naravno sem kad ne mogu...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: ... da im firmaware nije isti
:: Mozes da pokusas kod ovdasnjih servisera sa berze, koji imaju neke univerzalne FW i koji ti to mogu uraditi za 20-50 eura a ako oni ne budu mogli, ovi gore levo uvek i sve mogu .
:: S1000R
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs