Večeras sam dobio džek pot, riknuo mi je F3 koji mi je bio sistemski disk. O podacima koje sam izgubio ne smem ni da razmišljam. Sreća u nesreći je to što je pod garancijom. Komšijin dobavljač na lageru ima Sigejta SATA 3 i WD Blue isto SATA 3. Šta je pametnije da tražim u zamenu?
Drugo +12V mi varira od 11,704 do 11,792V sa procesorom na 4GHz, dok se na difoltu penje na 11,880. Na staroj mašini je iznosio nešto malo više od 12V. Da li je to malo?
:: Večeras sam dobio džek pot, riknuo mi je F3 koji mi je bio sistemski disk. O podacima koje sam izgubio ne smem ni da razmišljam. Sreća u nesreći je to što je pod garancijom. Komšijin dobavljač na lageru ima Sigejta SATA 3 i WD Blue isto SATA 3. Šta je pametnije da tražim u zamenu
Ja bi uzeo šitgejta.
:: Drugo +12V mi varira od 11,704 do 11,792V sa procesorom na 4GHz, dok se na difoltu penje na 11,880. Na staroj mašini je iznosio nešto malo više od 12V. Da li je to malo
Ja bih isto uzeo seagate.Sto se tice napajanja imam isto takvo napajanje i na 12v mi je zakucan napon na 11.792v.Nije mi jasno jer, razni kinezi imaju vise od toga ili nesto preko 12v.Imam jedino problem sa jednim hardom od 1.5tb wd green tj jednom particijom ali nije sigurno do napajanja.Pozdrav
WD, ovi sata3 lepo rade, imam par iskustava sa njima(0.5 i 1TB) i nisu se loše pokazali(za sada). U Seagate sam izgubiio poverenje zbog pozamašnog broja reklamacija, doduše WD je odmah iza njih, prema informacijama sa kojima raspolažem.
WDC WD10EARS i WDC WD320AAKS, oba harda su necujnu, jedino sto ponekad zazuji ovaj od 1TB kad mu ne pristupam neko vreme, ali posle toga ni da shushne....
O Seagate pojma nzm nista :)
Inace i cene su sada bogu plakati, strasno koliko skupo.... :/
Prvo, napon od blizu ili oko 12 nije problem, pa i to tvoje nije malo i tačka. Problem bi bio ako napon varira tj. pada pri opterećenju, e, ondak struja raste li raste do tačke skenjavanja (obično kineskog napajanja ali, bože moj, bude tu još elemenata u društvu). Od napona, komponente crkavaju od PREVELIKOG a ne preniskog, kao i kod struje (mada, rekoh, to su obično stvari koje idu u suprotnom smeru jer npr. kinez koji ima nasviranih 12,xxV - to ima zato što računa na pad napona - što pri opterećenju isti padne na 11,3V a struja ode u nebesa, pa se sve greje, cvrči, skiči i na kraju skikne, za razliku od strujnih udara, gde i napon i struja mreže skoče i sprže priključene).
A sad, jedna mudra, od starca sa PC Berze, konstatacija o hard diskovima: SVAKA izjava o valjanosti hard diska MLAĐEG od 4-5 godina, OSIM AKO VEĆ NIJE RIKNUO, ne vredi vam qtzu. U stvari, da se korigujem, vrede podaci da li je bučan ili ne, greje li se ili ne i slično, a o trajnosti, o tome sudi VREME. Tužna je činjenica da svaki od danas pominjanih hardova, za pet godina ima vrednost i zanimljivost kao i ptičji izmet, ali tako je. Prema tome, izjave `imama ga već godinu dana i fercera kao sat....` i `nikada nisam imao problema sa xx hdd-ovima...` samo znače ništa. U prvom slučaju - pa on i treba da radi i to bar 6 godina isto tako, pa da se zaključi njegov kvalitet, a u drugom - jeste kada ih je prodavao nakon godinu-dve i nema pojma šta je sa njima kasnije tj. koliko traju.... čuvajmo se izjava koje nekog navode na rizičnu kupovinu, ili bar ne preuzimajmo odgovornost tamo gde je sve sumnjivo da se tvrdi.
Zar za prevenciju toga ne postoje SMART parametri, i očitavanje istih NA VREME - kako bi se videla `silazna putanja` hard diska, ako krene da se kvari/podbacuje?
I moj savet: VREDI COOLERMASTER PARA, mislim na napajanje. Manite se Šefteka... Ljudi koji danas kupuju Chieftec su ljudi koji veruju da `jedino Kingston pravi memorije koje rade`, i ljudi koji, kad imaju Athlon XP procesor u svojoj mašini, ili imaju neki Athlon 64 kažu `ma, imam Pentium 4 kompjuter`.
Pitajte nekoga na zapadu (osim u Nemačkoj i istočnije od Nemačke) - da li su uopšte čuli za Chieftec...
Lično imam CoolerMaster napajanje... Staro je više od 4 godine. I dan-danas, dok pržim Prime95 sa klokovanim procesorom, klokovanom i naprženom memorijom i ili dok igram igrice sa još klokovanom GTX275 - napon mi ne pada ispod 12.16... A kad idluje - napon mi je 12.29-12.32. (očitano iz SpeedFan-a i AIDE64).
`Those who want respect - give respect.` - Anthony J. Soprano
ja bih uzeo bilo koji od ta dva, tapnuo ga preko oglasa, i dodao pare za neki SSD. Kad ti vec treba samo za sistem i neces da pipas onaj drugi HDD, mislim da bi ti SSD legao k`o budali samar.
WD ne pokazuje nikakve probleme, osim krcanja. A Seagate mi ne dirajte. Svi hdd ovi koji nisu iz Kine i Indije, nemaju reklamacija, osim jednog od 1TB, koji je prestao da radi bez naznaka. To je jedini disk koji sam imao na reklamaciji do sada u zadnjih, pa...... godinu i po. Imam par komada od 1 TB i 2 TB, koji su mi bukvalno letili iz torbe pa padali, prevrtali se, cak imam par komada, preko kojih je presla 76-ca u BG i rade( krenuo da uletim na druga vrata, pa zatvorila se vrata a ruksak ostao napolju i 2 HDD ispala i tocak presao preko njih). WD Blue imao preko 150 kom. reklamacija na prodatih 361. Green je ispao dugotrajniji. Na Black samo 3 reklame na 60 kom. prodatih. Kod Samsunga je zanimljiva situacija. Na preko 600 kom. prodatih( u zadnje 3 godine), 40 reklamacija i to na F1 35 i 5 na F3. Kod Hitachija samo jedna reklamacija( ne prodajem diskove iz Kine, Indije, Malezije). Najzalosnije je da diskovie jako tesko nabavljam, posebno sto samo jedan lik u Sabcu i BG nabavljaju prvu i drugu klasu, dok ovih sto reparirane prodaju ima na tone. U zadnjih mjesec dana nisam nasao u NS ili BG HDD, koji nije repariran, tj. da je nov, a da nije Kina, Indija, Malezija, Singapur, Kuala Lumpur( nisam ni znao da WD tamo ima fabriku, kao sto ni WD ne zna da ima :D). Sa Tajvana ne mogu da nabavim, nikako.
@Phuck: De si coolermaster iskopao da mi je samo znati, malo je `distributera` napajanja sa gorim odnosom cene i snage, najveći deo vremena ne vredi para jer možeš da nađeš isplativije varijante. Ne znam ko bi normalan išao na coolermaster ako ovde kod nas za iste pare može da dobije seasonic ili silverstone.
nadam se da nisi mislio ozbiljno ovo za Seagate. @operator, kako bre vise nema Hitachi-a?? znam da je kupljen ali proizvodi se jos uvek, to znam 100% jer moja firma je partner sa Hitachi-em
:: medju proizvodjacima hdd-ova... Napon je u redu - nisu to neke oscilacije koje bi ukazivale na nedostatak snage napajanja.. :: :: ::
Imam WD640gb AAKS oko 3 god. Radi odlicno. Zamerki nemam osim sto se ponekad cuje, ali to sam primetio od kad sam stavio Noctu-a kuler :) F3 radi takodje bez problema i necujan je . Mislim da treba imati srece. Bas sam se nasmejao kad je operator pomenuo jednu reklamacije na Hitachi. Drugar pre ovog poskupljenja kupio Hitachi na moj predlog. Doneo kuci iz Nisa. Cim smo ga prikacili momentalno je crko, a ja u zemlju :( Culo se neko lupanje iznutra, kasnije je nestala i particija. Kao da ne postoji. Zamenio je za isti i taj radi kao sat. Mislim da DmasteRNo1 moze da odabere koji hoce, bitno je pogoditi dobar primerak. Sto se tice klasa tu nema mnogo lupanja glave, verovatno je ovo kod nas neka znj.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Kupi bilo sta. Radice ti onoliko koliko budes imao srece. WD ispade najgori na svetu po reklamacijama, a nikada sa njima nisam imao problem. Trenutno mi u kompu rade 2 komada 640GB Blue i 640GB Black kupljeni pre 2-3 godine. I da ih ne ureknem rade ok.
Jesi li taj napon ocitavao u nekom programu ili si ih merio voltmetrom i/ili osciloskopom? Meni pise da je napon 11.8V u idle i 11.7V u full (Seasonic od 750W), a koji god +12V prikljucak da sam merio digitalnim unimerom (kupljen u austriji, ne na buvljaku) dobijem vrednosti 12.20V u idle i 12.18V u full load. Ista prica i za grane +3.3V i +5V. Ne sekiraj se i uzivaj. Tako da softversko pracenje napona je cista glupost. Za to se koristi osciloskop, ako hoces da vidis oscilacije i padove, i voltmetar.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
Ovo što je philaemos napisao i jeste tako, zajebi senzore na ploči. Meni isto softver pokazuje neke nebuloze a voltmetar 11,95V, par stotih manje kad se optereti.
pokušaće da mi izboksuje novi kod njegovog dobavljača. Nadam se da neću morati da doplaćujem. Ako dobijem drugi, neću ga prodavati jer mi se ne kupuje neki trt-mrt SSD od 100 evra, hoću da uzmem nešto čestito (u toku sledeće godine), a pre mesec dana sam pukao silne pare na neka od čudesa iz potpisa, tako da mi ta varijanta, iako promamljiva ne odgovara. Kad sam upalio komp čulo se štekanje (lupanje) koje je opisao Gliga, a u BIOS-u ga `nije bilo`.
@BataCele Kablovi su novi, dobijeni sam pločom, tako da ne verujem da je do njih.
Što se napona tiče, ako kažete da je OK, onda nema brige. Bio su mi sumnjiv, pa rekoh da priupitam da možda on nije kriv za crkavanje harda.
Danas nazovem komšijinu radnju da čujem šta se dešava po pitanju crknutog harda i komšijina sestra mi kaže da je komšija pre dva minuta krenuo kući i nosi mi moj hard koji radi, a juče mi čovek reče da ga je probao na nekoj starijoj mašini i da ni njemu nije radio. Srećan jesam jer nisam morao dugo da se cimam, a i podaci su svi tu, jedino mi nije jasno šta nije funkcionisalo u subotu uveče?
Bekapuj, pa preformatiraj, pa prekopiraj čitav HDD. Pogledaj temperature. Ako nakon kopiranja, svi video fajlovi su funkionalni, najvjerovatnije je do SATA kabla/porta. operator
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.