Pozdrav svima! Ploca mi podrzava sata 2 ali bih uzeo sata 3 ssd (verujem da ce raditi i da je isto kao i kod hdd-a) jer cu uskoro menjati plocu. Izbor pada na neki od ovih: http://tinyurl.com/d2zhsnr http://tinyurl.com/cslfnuv http://tinyurl.com/ckr2okn Kakva su vam iskustva i koji biste mi preporucili? Koja je razlika izmedju Pyro i Pyro SE? Koliko sam razumeo uz njih se ne dobijaju oni bracketi 2.5` to 3.5` dok se kod Mushkina dobijaju pa ako bih izabrao neki od ta dva gde to ima da se uzme i koliko kosta?
Hvala puno sad sam video da i Chronos ima asinhroni NAND a da deluxe verzije imaju sinhroni, sad mi jedino ostaje Pyro SE stim sto se uz njega ne dobijaju 2.5` to 3.5` gde to ima da se kupi i koliko kosta?
Po brzinama su jako slicni s tim sto sam za Pyro citao dosta negativnih komentara (random BSOD). Za pomenuti Mushkin SSD nisam citao, ali znam da prave odlicne memorije, pa ne sumnjam da su im SSD-ovi losi. Uglavnom proguglaj po netu tudja iskustva sa pomenutim SSD-om. Za dodatke, kod nas ih nisam video da ima u prodaji. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
Au bre, ko će da povata više specifikacije za SSD-ove. Znam šta je nand ali šta je sad sinhroni i asinhroni nand?
Nameravam uskoro da uzmem SSD pa sam bacio oko na Kingston HyperX od 128GB http://goo.gl/SkL7Q
Cena je 200 evra. Jel ima neko bolji da preporuči u tom rangu? Kačio bih ga na Maximus III koji valjda ima sata 2, pa pretpostavljam da ne bih ni video deklarisanih 500mb protoka.
Jel moguće u suprotnom naći SATA 6GB PCI karticu pošto mi se ne menja platforma?
Uopšte se ne razumem u SSD-ove pa nemam blage veze ni šta je IOPS itd... __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
Pogledaj mozda ti ovo malo pomogne http://tinyurl.com/3ktqreg a za tu brzinu pa sata 2 moze max 300 MB/s nije 500 al ono posluzice
@Bobi4ever citao sam i ja ali kazu da se sa novim firmware-om sve poboljsalo a i svi imaju isti sandforce kontroler + gledao sam i mushkinov forum ni tamo ne cvetaju sve ruze...
Dvoumim se izmedju Chronosa i Pyra SE jer ne znam kako da ga stavim u kuciste gde da ga drzim ako se ne dobija to postolje?
Pošto je naizgled konačno rešen SF-2XXX bug oko BSOD-ova, kod nas verovatno nećeš naći bolji odnos cena/performanse od KHX 120GB.
Kingston HyperX 120GB ima Intelov (sync) NAND koji je kvalitetniji od Micron NAND-a koji je u većini SandForce SSD-ova u prodaji kod nas (deklarisan na 5000PE cisklua, u odnosu na 3000PE kod većine ostalih SF diskova).
Realno nećeš ni kod jednog istrošiti NAND, ali bolje da ideš na kvalitetniji model.
Što se async vs sync NAND-a tiče, da ne razglabam, async je jeftiniji, ali su mu performanse prilikom upisa i čitanja nekompesibilnih podataka dosta gore, a pošto je to inače loša tačka SF diskova, ako imaš izbora biraš varijantu diska sa sync NAND-om i ne razmišljaš.
Kupi Pyre SE (ili bolje Kingston Hyper X 120GB ako ti nije velika razlika u ceni).
SSD nema pokretne delove i da ga ostaviš da visi na SATA kablu ne bi mu smetalo, na njegov rad ne utiču vibracije. Da li uz disk stiže 2.5 na 3.5 šinice treba da ti bude poslednja stvar kad gledaš SSD.
Ionako imaš da nađeš te šinice za nekih 200-300 din (makar sam ja toliko platio) ako ti baš smeta da ti SSD stoji neučvšćen.
:: :: :: Pogledaj mozda ti ovo malo pomogne http://tinyurl.com/3ktqreg a za tu brzinu pa sata 2 moze max 300 MB/s nije 500 al ono posluzice :: :: @Bobi4ever citao sam i ja ali kazu da se sa novim firmware-om sve poboljsalo a i svi imaju isti sandforce kontroler + gledao sam i mushkinov forum ni tamo ne cvetaju sve ruze.. :: :: Dvoumim se izmedju Chronosa i Pyra SE jer ne znam kako da ga stavim u kuciste gde da ga drzim ako se ne dobija to postolje?
Nekih 80 eventualno 100e bih dao za sistemski SSD od 64Gb. Izbor je pao na ova dva modela. https://www.itsvet.com/proizvod/patriot-60gb-ssd-inferno-pi60gs25ssdr/comp_comp_hdd/329/1702 i ovaj Kingston za koji nisam nasao nijedan review. itsvet.com/proizvod/kingston-64gb-ssd-now-100-v-series-sv100s2-64g/comp_comp_hdd/71/1795 Imam SATA 300 na ploci pa i kada bih uzimao brzi SSD, ne bih osetio razliku. Mada nije mi problem da dodam 10-20e i da uzmem drugi model SSD-a ako je brzi/kvalitetniji. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
Po ko zna koji put. http://goo.gl/MRPsW Inace to sto je SATA 2 vi nikada necete videti razliku. ogranicenje za SATA 2 je 300Mb/s a ni sam SSD ne moze mnogo preko toga. I razlika (gotovo nebitna) se moze videti kod rada sa velikim fajlovima. Vodite racuna da vam ploca podrzava SATA 3 ako hocete da pravite SSD raid i to je to. Jedan SSD (nezavisno od standarda) slobodno moze da ide na SATA 2 plocu
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
Inferno po brzinama je identican Callistu, s tim sto ima noviji SandForce kontroler....verujem da ne bih `omasio` kada bih se odlucio i za njega, dok Kingstonov model ima isti SandForce kontroler kao i Callisto, s tim sto je malo sporiji od njega. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
aj da se i ja jednom javim... moja iskustva sa pyrom ne zelis da znas. reci cu ti samo da mi je cak i preseo u jednom trenutku, bas mi se bio smucio. od firmware-a 3.3.2. radi kao bombona, i bolje bi mu bilo da tako i nastavi.
patriot ima seriju WildFire koja ima sinhronu memoriju, pyro je predvidjen kao jeftinija varijanta sa asinhronom. ne znam za SE verziju, ali to treba dobro proveriti pre kupovine koja je caka sa njime.
taj review na hardocp je epski preduvao stvari. da, postoji razlika u brzinama, ali ne, ne treba svima vrhunski ssd od 200e i pitanje je koliko ce to obican korisnik uopste i osetiti -ubrzanje koje ssd donosi sam po sebi je vidljivo zbog odziva i brzeg citanja i pisanja. 50mb/s vise na postojecih 250 ne mozes osetiti tek tako.
ako imas para, uzmi intela ili hyperx-a, ako bi pare dao i na nesto drugo, imas callisto deluxe kao proverenu varijantu, a ako ti se daje do 100-tinak eura, pyro sada ispravno radi, pa ga jos i mogu preporuciti. pre 10dana to ne bih rekao ni u ludilu, doduse.:)
ako te nesto posebno zanima oko doticnog ssd-a, slobodno pitaj.
srecna kupovina.
asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silent patriot pyro, wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p
@Ruff Znaci sa novim FW je situacija drasticno poboljsana da ne kazemo totalno ispeglana posto BSOD moze iz ko zna kog razloga da se pojavi i prijavi ko zna sta...
Ovo je prilicno ohrabrenje posto su preko SSD od 120Gb nekih 140E mada mislim da ih je mozda bolje uzeti kuci zbog evenutalne reklamacije...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: aj da se i ja jednom javim... moja iskustva sa pyrom ne zelis da znas. reci cu ti samo da mi je cak i preseo u jednom trenutku, bas mi se bio smucio. od firmware-a 3.3.2. radi kao bombona, i bolje bi mu bilo da tako i nastavi :: :: patriot ima seriju WildFire koja ima sinhronu memoriju, pyro je predvidjen kao jeftinija varijanta sa asinhronom. ne znam za SE verziju, ali to treba dobro proveriti pre kupovine koja je caka sa njime :: :: taj review na hardocp je epski preduvao stvari. da, postoji razlika u brzinama, ali ne, ne treba svima vrhunski ssd od 200e i pitanje je koliko ce to obican korisnik uopste i osetiti -ubrzanje koje ssd donosi sam po sebi je vidljivo zbog odziva i brzeg citanja i pisanja. 50mb/s vise na postojecih 250 ne mozes osetiti tek tako :: :: ako imas para, uzmi intela ili hyperx-a, ako bi pare dao i na nesto drugo, imas callisto deluxe kao proverenu varijantu, a ako ti se daje do 100-tinak eura, pyro sada ispravno radi, pa ga jos i mogu preporuciti. pre 10dana to ne bih rekao ni u ludilu, doduse.: :: :: ako te nesto posebno zanima oko doticnog ssd-a, slobodno pitaj :: :: srecna kupovina :: :: asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silen :: patriot pyro, wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p :: ::
Ma mislim ovako inače da li vredi davati 50 evra za HyperX kad vidim da imaju iste brzine r/w. Preći ću eventualno na novu platformu ili ću naći negde SATA 6GB PCI karticu... __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
Nema iste brzine, pogledaj malo bolje link koji je vojinkom postovao video bi da su im brzine slične samo ako su u pitanju kompresibilni podaci, što se fajlovi manje mogu kompresovati, to sync NAND varijante bolje rade.
AS SSD test ti je ekstremni primer gde možeš da vidiš koliko je sync varijanta brža.
E sad, u realnom radu verovatno da razlika nije previše osetna, tj. ima sigurno momenata kada bi mogao da primetiš razliku, ali ne bi je primećivao konstantno nego u pojedinim trenucima.
Na PCIe SATA3 kontroler možeš slobodno da zaboraviš, jeftine varijante s Marvell 9123 čipom koje su kod nas u prodaji ne vrede ni pišljiva boba, loši drajveri i performanse, zato ja moj M4 i dalje držim na SATA2 portu - dok ne pređem na nativnu SATA3 platformu.
Mada ću možda uspeti da nabavim PCIe kontroler sa ASM1061 (kojih kod nas nema u prodaji) pa bih za 20$ imao neko privremeno rešenje (ne menja mi se moj i7-870 dok ne izađe Ivy Bridge).
U svakom slučaju, razlika SATA2 i SATA3 na manjim SSD-ovima (60, 120GB) nije toliko primetna u realnom radu, da bi mi opravdala toliki trošak.
:: Ma mislim ovako inače da li vredi davati 50 evra za HyperX kad vidim da imaju iste brzine r/w. Preći ću eventualno na novu platformu ili ću naći negde SATA 6GB PCI karticu.. :: __________________ :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: ::
da ne ureknem, ali evo od kada je izasao novi FW, nijedan problem. osim jednom kad mi se ugasio komp, ali mislim da je to bilo zbog nestanka struje, i jos jednom kad me zeznuo neki vindouz apdejt.XD Kupovinom u inostranstvu ipak postoji rizik da pozelis da vratis robu, ali sad su se drasticno smanjile sanse da to pozelis. ovaj novi firmver je lek za dusu.:))
Nije im najveci problem bio BSOD kod mene, vec sto se ssd nasumicno gasio - zamisli situaciju citam nesto na netu, i odjednom primetim da mi nema ni jedne jedine ikonice na desktopu. gedzeti rade, kao i svi programi ucitani u ram, ali nista drugo ne mozes pokrenuti. Posle restarta, otvoris bios, a unutra nema nigde da pise patriot pyro, vec samo hard diskovi. Tek kad ugasis komp, on se ponovo nadje u biosu. i svaki dan tako. popizdeo sam od toga.
srecom po njih pa su to resili.:)
asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silent patriot pyro, wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p
:: @Ruf :: Znaci sa novim FW je situacija drasticno poboljsana da ne kazemo totalno ispeglana posto BSOD moze iz ko zna kog razloga da se pojavi i prijavi ko zna sta.. :: :: Ovo je prilicno ohrabrenje posto su preko SSD od 120Gb nekih 140E mada mislim da ih je mozda bolje uzeti kuci zbog evenutalne reklamacije.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! ::
Ruff, nisma uspeo da ispratim iz ovoga,a da li kosirsits Pyro od 120 gb? (http://emmi.rs/hdd-ssd-sata3-120gb-patriot-pyro-550mb-s.11.html?productId=17525) Mislio sam da ga kupim,ali su me komnentri ovde pokolebali
@pedjag Ako instaliras najnoviji firmware onda ne bi trebao da imas problema jer kazu da su skoro sve ispeglali. Pogledaj neke testove sto su radili sa 120GB pa vidi kako se ponasa u odnosu na konkurenciju al koliko sam video SF vise ne pravi sranja sa BSOD-ovima.Kolko vidim ti imas sata 2 plocu i na njoj ne bi trebalo da vidis razliku izmedju tog i nekog skupljeg SSD-a.
Meni se pyro 64gb za 650 radnih sati samo dva puta iskljucio, jednom je to dovelo do bsoda drugi put samo zakucao komp pa je bio hard reset. Mozda sam dobio `dobar` primerak al meni je dva faila za skoro 2 meseca prihvatljivo. I to na starom firmwareu.
hvala za info.ali zar moja ploca nije sata 3? Ne poznajem materiju dobro, na maticnom sam sajtu i tamo kaze sledece: Yet another onboard feature of GIGABYTE AMD 800A series motherboards are integrated the latest AMD SB850 chip for high-speed SATA Revision 3.0 compatibility
:: :: :: :: @pedja :: Ako instaliras najnoviji firmware onda ne bi trebao da imas problema jer kazu da su skoro sve ispeglali. Pogledaj neke testove sto su radili sa 120GB pa vidi kako se ponasa u odnosu na konkurenciju al koliko sam video SF vise ne pravi sranja sa BSOD-ovima.Kolko vidim ti imas sata 2 plocu i na njoj ne bi trebalo da vidis razliku izmedju tog i nekog skupljeg SSD-a.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.