po Royters-u, cene hardova ce rasti i rasti, kako kazu nije `privremeno stanje`, Seagate i WD su najveci proizvodjaci hard diskova, poplavljene su fabrike na Tailandu, poginulo 377 ljudi, vrlo je ozbiljno, tako da se nista jos uvek ne zna...
Po nekim informacijama pojeftinjenje moze da se ocekuje tek u drugom kvartalu 2012. Kao sto rece kolega ozbiljno je stanje tako da moze samo da bude kasnije, nazalost. Vreme ce pokazati..
I can feel it in my soul...the kiss of the wind in my face, taking me to the edge of reality!
O pojeftinjenju možete samo da maštate. WD i Hitači su obustavili isporuke hard diskova do aprila sledeće godine i obzirom da je poplavljena trećina svetske proizvodnje diskova možete realno samo da očekujete poskupljenja. Princip ponuda-potražnja je surovo realan (ali ne toliko surov ko Ljubiša sa njegovom PCI (ne -E) grafikom od 100 evrića...
Inace kupuj sto pre ako uopste planiras i treba ti hdd, cene mogu samo na gore nikako na dole.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
:: O pojeftinjenju možete samo da maštate. WD i Hitači su obustavili isporuke hard diskova do aprila sledeće godine i obzirom da je poplavljena trećina svetske proizvodnje diskova možete realno samo da očekujete poskupljenja. Princip ponuda-potražnja je surovo realan (ali ne toliko surov ko Ljubiša sa njegovom PCI (ne -E) grafikom od 100 evrića.. :: :: servispc bre :: ::
Cene ce da porastu jos, bar 20%. Najave za SSD i HDS i FSDHR diskove su totalno neoptimisticne. Pyro 240 GB je sa 312e skocio na 420e u zadnjih 5 dana, tako da pad cena obicnih SSD ne treba ocekivati. A za FSDHR diskove moze se ocekivati pad od 60%(12 i 24 TB), dakle za serverske diskove od 12 TB, cena bi trebala da padne na oko 5000e. Od 24 TB, nema ih na stanju tako da ne znam, ali su rekli u toku mjeseca decembra ce pasti. Inace, 1.5TB Samsung HD154UI, SATA2, 5400rpm, 32MB, F2 Eco Green za 8050 din. To je trenutno najjedtinije kod sto sam nasao.
vratili su se na nivo od pre godinu dana sa cenama... Tada nisam razmisljao da li cu ih kupiti, i kupio sam za 8500 pomenuti samsung, a WD od 2TB sam placao 12000, a sad kada znam da su ih maltene poklanjali bi razmislio o kupovini...
Asus M4A88T-M, AMD x435 (otkljucan) 1x4GB ddr3 1333, CF SanDisk 4GB, Win XP WD Green 1TB, 2xSamsung F3 1.5 Frontier DIVA
Na nasu zalost, sve sto se napravi, unaprijed je prodato(od kvalitetnijih). Ja imam narucenih 20 serverskih od 12 TB, a ne mogu da ih nabavim. Isto vazi i za HDD-ove od 4 TB i 3 TB.
Ne samo da ce diskovi poskupljivati, nego ih ni svecom necete naci u prodaji. Pojedini uvoznici ih vise i nemaju na stanju, a kakva je situacija nece ih ni nabaviti skoro. Ako se uzme u obzir da se srpsko trziste uglavnom snabdevalo sa Tajvana, veliko je pitanje ko ce, sta i odakle nabaviti.
nema pojeftinjenja, sigurno do kraja godine, a verovatno i do marta-aprila. proverena informacija. pazi kad se desilo da su neki dobavljaci povukli nazad sve hdd-ove iz prodaje da bi mogli da sastavljaju gotove kompjutere. mislim da ti to najbolje opisuje situaciju...
asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silent patriot pyro, wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p
Ovde u Kuala Lumpuru je situacija sa SSD diskovima sledeca: Sandforce 1200 - - cena im je pala nekih 50us$ za modele od 120GB... Sandforce 2281 - - Cena im je tu negde kao i pre poplava... Intel - - Njih nesto i nisam gledao posto su sporaci u poredjenju sa konkurencijom i prilicno su skuplji verovatno i kvalitetniji... Crucijal - - Njih nisam vidjao niti u prodaji niti u oglasima a ljudi se kunu u njih...
Koliko sam shvatio cini mi se da su pronasli uzrok BSOD (prosto mi je neverovatno da niko od ovih silnih znalaca na PCB tu gresku nije okarakterisao kao GRESKU DECENIJE) na SF-2281 tako da im cena nece skoro padati... a najpovoljniji SSD sa tim kontrolerom ovde je Corsair F3 120GB i on je oko 200us$... ostali su skuplji oko 20-40us$ (cak i Corsair GT serija kosta toliko vise od F3)... i u skladu sa cenom verovatno toliko i bolji... HMMM...
Sto se tice ostalih HDD-ova onih od 2.5` i 3.5` i ovde su poskupeli ali ne toliko... neki prodavci ih imaju koliko ti dusa iste a neki ih uopste nemaju verovatno oni koji ih uvoze prodaju samo na malo pa ovi drugi koji su od njih uzimali nemaju sta da ponude na malo nego samo u gotovim konfiguracijama...
Ovde su super brzi 2TB diskovi oko 80-90E, oni zeleni su 70-80... cene ostalih nisam pratio...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ja sam mirne glave pazario WD Green 2TB 5400rpm za 7000 pre par meseci, i pao je na 6.500 dok se nije poplava desila tako da sam obezbedjen.. :: :: Btw, jel ovo sve utiče na cene SSD-ova, jer sam planirao u skorije vreme da uzmem HyperX od 120GB :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: ::
Ovo je tipicna situacija gde ce da se desi preraspodela kolaca zvanog `prodaja HDD-ova u svetu`. I tu ce Seagate i WD da malo popasu, a ostali da povecaju trzisni udeo (sto i ovako svaki mesec jure - sada im se samo daje). Oni koji kupuju iskljucivo Seagate i WD ce da imaju nestasice neopevanih razmera, a ostali ce da se preorijentisu na druge proizvodjace i uz neko kasnjenje da dobiju trazeno.
Tesno bi bilo da su sve fabrike svih proizvodjaca poplavljene. Ovako, kao sto do sada nisam svaki mesec kupovao HDD, suzdrzacu se `nekako` do jula 2012., pa cu tad da upazarim jedan dobar (ako uopste i tada procenim da mi treba).
PS. Trziste je cudo, pa ce da se ovajde prodavci polovnih HDDa (pored non - Seagate i WD proizvodjaca)...
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Pa praktično nema ostalih, WD je kupio Hitachi (deo koji se bavio proizvodnjom HDD-ova), a Seagate je kupio Samsung (deo koji se bavi proizvodnjom HDD-ova). Tako da je sad skoro sve samo WD i Seagate.
Spala knjiga na dva slova praktično.
Ostala samo Toshiba za 2,5 inčne diskove
:: Ovo je tipicna situacija gde ce da se desi preraspodela kolaca zvanog `prodaja HDD-ova u svetu`. I tu ce Seagate i WD da malo popasu, a ostali da povecaju trzisni udeo (sto i ovako svaki mesec jure - sada im se samo daje). Oni koji kupuju iskljucivo Seagate i WD ce da imaju nestasice neopevanih razmera, a ostali ce da se preorijentisu na druge proizvodjace i uz neko kasnjenje da dobiju trazeno. :: :: Tesno bi bilo da su sve fabrike svih proizvodjaca poplavljene. Ovako, kao sto do sada nisam svaki mesec kupovao HDD, suzdrzacu se `nekako` do jula 2012., pa cu tad da upazarim jedan dobar (ako uopste i tada procenim da mi treba) :: :: PS. Trziste je cudo, pa ce da se ovajde prodavci polovnih HDDa (pored non - Seagate i WD proizvodjaca).. :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
U spomenutom tekstu o `krizi` se recimo spominje sledece: Meanwhile, Seagate has lowered its prediction for fourth-quarter global HDD production from 55 million units to 40 to 45 million units.
Znaci proizvodnja Seagate-a nije spala sa 55 miliona HDD-ova na 0 HDD-ova. Nego na 40-45 miliona. Sto ce reci, neko treba da utrci na trziste sa 10-15 miliona HDD-ova (i poveca svoj trzisni udeo - sto svake godine sve firme planiraju). Verovatno ce ostali pogoni za proizvodnju dobiti gas, kako bi se smanjio gubitak trzisnog udela. A ostalo (cene, zarada,...) su marketing i ekonomija.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.