Gledajuci po cenovnicima raznih prodavaca kod nas vidim da se sada sve vise nude eksterni DVD pisaci.
Vidim da je cena internih DVD pisaca drasticno manja u odnosu na eksterne DVD pisace.
S obzirom da je cena internih DVD pisaca veoma niska u odnosu na eksterne da li postoji ralzika u kvalitetu odnosno u pouzdanosti pisanja na CD i DVD disk. Da li vredi uzimati interni DVD pisac ili je bolje odvojiti malo vise para za eksterni?
Ono sto mi je najvaznije jeste da CD i DVD disk nakon pisanja ostane trajno citljiv. Iz iskustva i prema preporukama ljudi oko mene znam da je da bi to bilo osigurano potrebno koristiti CD ili DVD disk kvalitetne marke i koristiti uvek minimalnu ponudjenu brzinu pisanja u aplikaciji.
Prema pricama nekih ljudi znam takodje da su neki DVD pisaci fabricki namerno zakljucani i da ne dozvoljavaju sporiju brzinu pisanja iako u specifikaciji istog modela stoji naznaceno da mogu da pisu sporijim brzinama. Ovo se odnosi prvenstveno na DVD pisace jeftinije cene.
Takodje i neke windows aplikacije prepoznaju neke modele i automatski na te iste modele ne dozvoljavaju sporiju brzinu pisanja.
Externi DVD rezaci SIGURNO nisu pouzdaniji od internih. Fakticki,...
04.11.2011. 08:09
status: user broj poruka: 10999
to je to isto samo prilagodjeno konektovanju sa PC-jem `spolja` (uglavnom preko USB porta). Skuplji su samo zato sto su `ekskluzivniji` i sto imaju `visak delova` u poredjenju sa internim. Sve ono sto si naveo u vezi pouzdanosti i dugovecnosti zapisa (`narezanih` podataka) vazi podjednako za eksterne i interne pisace. Pojedini programi su u stanju da `otkljucaju` kako DVD rezac tako i sam medium (blank DVD) odnosno da omoguce rezanje na `brzinama` manjim ili vecim od onih koje su deklarisane od strane proizvodjaca. To, medjutim, ne funkcionise sa svim rezacima i svim optickim medijima...
Sto se trajnosti zapisa tice:
-sto sporije zapisivanje (`rezanje`), to jasniji zapis (otisak na fotoosetljivom sloju) -sto manje izlaganja hemikalijama, vlazi, toploti i potresima, to duzi zivotni vek diska -izbegavati pisanje naslova na `gornjoj` strani, cak i specijalnim olovkama - ako MORA nesto da se napise, ciniti to na onom uskom `golom` prstenu u neposrednoj blizini otvora (joj sto je ovo sexappeal-no!), dakle izvan povrsine koja je pokrivena zastitnim (reflektujucim) slojem (u ovom slucaju dozvoljeno je i koriscenje obicnog `markera`). Dobra alternativa `specijalnom` flomasteru su specijalne nalepnice (CD labels/stickers) -prljanje-grebanje, kako `gornje` tako i `donje` povrsine, drasticno skracuje zivotni vek diska
Re: DVD Pisac - Interni ili Eksterni - pouzdanost?
04.11.2011. 08:55
status: user broj poruka: 19012
licno sam se uverio da se u externe rezace ubacuju kvalitetniji rezaci i da imaju duzu garanciju(s razlogom), LiteON, Plextor, ranije Sony, Philips, licno sam imao Plextor i LiteON, plextor externi kupljen 2003 evo ga jos uvek kod burazera reze sve u 16, LiteON, ima sam nekoliko eksternih, bili su kvalitetniji od obicnih kupljenih, tako da JESU kvalitetniji isto kao sto i ne mozes kupiti rezace i DVD citace koji se ubacuju u servere i koji su extra kvalitetni, ima tu logike. Ali opet ako uzmes recimo Samsung neki DVD-RW neces pogresiti, rezi sporijom brzinom, a ako hoces bas pouzdano narezan disk moraces da nadjes neki stariji DVD pod uslovom da je ocuvan (Pioneer npr.) i rezes na minimum brzini.
:: Gledajuci po cenovnicima raznih prodavaca kod nas vidim da se sada sve vise nude eksterni DVD pisaci :: :: Vidim da je cena internih DVD pisaca drasticno manja u odnosu na eksterne DVD pisace :: :: S obzirom da je cena internih DVD pisaca veoma niska u odnosu na eksterne da li postoji ralzika u kvalitetu odnosno u pouzdanosti pisanja na CD i DVD disk. Da li vredi uzimati interni DVD pisac ili je bolje odvojiti malo vise para za eksterni :: :: Ono sto mi je najvaznije jeste da CD i DVD disk nakon pisanja ostane trajno citljiv. Iz iskustva i prema preporukama ljudi oko mene znam da je da bi to bilo osigurano potrebno koristiti CD ili DVD disk kvalitetne marke i koristiti uvek minimalnu ponudjenu brzinu pisanja u aplikaciji :: :: Prema pricama nekih ljudi znam takodje da su neki DVD pisaci fabricki namerno zakljucani i da ne dozvoljavaju sporiju brzinu pisanja iako u specifikaciji istog modela stoji naznaceno da mogu da pisu sporijim brzinama. Ovo se odnosi prvenstveno na DVD pisace jeftinije cene :: :: Takodje i neke windows aplikacije prepoznaju neke modele i automatski na te iste modele ne dozvoljavaju sporiju brzinu pisanja :: :: Srodne teme :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=39406&forid=11&katid= :: http://www.elitesecurity.org/t43309 ::
Eksterni ili interni, tek, njihovo vreme je proslo. Što se tiče garantnog
04.11.2011. 09:26
status: user broj poruka: 10999
roka (`s razlogom`) tu tek treba biti rezervisan - garantni rok je ponekad stvar marketinške strategije a ne odraz kvalieta u smislu očekivane trajnosti uređaja. U praksi, kao i u slučaju `interni HDD vs eksterni`, važi da je to-to. Razlike, prednosti i mane postoje, ali de facto to je to (ako HDD posmatramo isključivo u funkciji storage media). U teoriji, eksterna (HDD ili `optika`) varijanta ima jednu manu - kablovska veza, spoljnja, može da bude izvor negativnih uticaja na kvalitet zapisa (magnetna polja, parazitna kapacitivnost, slab kontakt na portovima zbog čestog odvajanja-spajanja). U praksi, naravno, eksterni se odlikuje većom prenosivošću... `````````````````````````````````````````````````` Što se trajnosti tiče: nedavno sam čuo da u jednoj P4-makini još uvek besprekorno radi CD plejer marke Teac. Navodno, kupljen pre više od 10 godina... Verovato je promenio 3-4 kućišta...
Nece ostati trajno citljiv. Radi se o nacinu na koji se proizvode diskovi, ne rezaci. Diskovi imaju odredjeni rok trajana, mozda neces moci da ih ocitas nakon 2,5 ili 10 godina. Ali to je neminovnost i sigurno ce se desiti. Desilo se i arhivima koji su prebacivali arhive na cd pa ih drzali sa strane. Nakon nekog relativno kratkog vremena su skontali da diskovi brzo stradaju cak i kad se ne koriste i da ce tako ostati bez celokupnog arhivskog materijala.
PS. Ako pustis neku nizu brzinu rezanja, trag je dublji temperatura veca i nece svaki CD\DVD izdrzati istu. Desilo mi se da sa CD na 4x oljusti pisac gornji sloj. Nije izdrzao temperaturu. Ukratko, ako je pouzdanost bitna, CD/DVD nije nacin a posebno ne kod nas gde ne znas da li je disk firme A stvarno njen ili neke firme Z.
Re: Eksterni ili interni, tek, njihovo vreme je proslo. Što se tiče garantnog
04.11.2011. 09:44
kao sto bi neko rekao, ne znas ti sta je marketing.. slazem se za to sa tobom, tacno je, ali brate 3god je 3god, pre bih uzeo taj nego od godinu dana.. uostalom, trebao sam da pomenem da sada vise nisu ni toliko kvalitetni rezaci kao nekad, tako da se svodi na isto, bice da si u pravu.. tako isto i za hardove, S TIM, da recimo u nekim externim hardovima su smesteni diskovi koji se kod nas ne mogu naci.. npr. A za ovaj Teac, ja isto imam jedan CD-RW i CD-R Teac iz 1999 i 2000god koji rade besprekorno.. takodje jedan Toshiba iz 2001 DVD-R koji mnogo bolje radi nego bilo koji novi DVD citac, nema diska koji ne moze da procita i to stvarno vredi i ne znam zaista da li ce neki od njih uopste doziveti da rikne..
:: roka (`s razlogom`) tu tek treba biti rezervisan - garantni rok je ponekad stvar marketinške strategije a ne odraz kvalieta u smislu očekivane trajnosti uređaja. :: U praksi, kao i u slučaju `interni HDD vs eksterni`, važi da je to-to. Razlike, prednosti i mane postoje, ali de facto to je to (ako HDD posmatramo isključivo u funkciji storage media) :: U teoriji, eksterna (HDD ili `optika`) varijanta ima jednu manu - kablovska veza, spoljnja, može da bude izvor negativnih uticaja na kvalitet zapisa (magnetna polja, parazitna kapacitivnost, slab kontakt na portovima zbog čestog odvajanja-spajanja). U praksi, naravno, eksterni se odlikuje većom prenosivošću.. :: ````````````````````````````````````````````````` :: Što se trajnosti tiče: nedavno sam čuo da u jednoj P4-makini još uvek besprekorno radi CD plejer marke Teac. Navodno, kupljen pre više od 10 godina... Verovato je promenio 3-4 kućišta.. :: :: ::
Re: Eksterni ili interni, tek, njihovo vreme je proslo. Što se tice garantnog
04.11.2011. 20:26
status: user broj poruka: 65
@imarkovic
::JESU kvalitetniji isto kao sto i ne mozes kupiti rezace i DVD citace koji se ubacuju u servere i koji su extra kvalitetni, ima tu logike. : Zasto ovi modeli ne mogu da se kupe?
Re: Re: Eksterni ili interni, tek, njihovo vreme je proslo. Što se tice garantnog
04.11.2011. 22:52
ne znam da li su to neki specijalni modeli koji se prave samo za servere, a ne za siroke narodne mase, kostaju boga oca i idu na posebnu traku koja je klasa, eto zbog toga..
:: @imarkovi :: :: ::JESU kvalitetniji isto kao sto i ne mozes kupiti rezace i DVD citace koji se ubacuju u servere i koji su extra kvalitetni, ima tu logike. :: : :: Zasto ovi modeli ne mogu da se kupe?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.