na kompu je hdd ata od 320gb na kome je win xp sp3, ima jos dva hdd jedan je wd640gb sata i drugi je seagate 500gb sata..
problem je sto kad se podigne sistem on radi normalno ali ne vidi win ova dva hdd koji su za skladistenje podataka, a kad se udej u device manager tamo se vide, u cemu je problem onda,..?
Ako su ti u biosu hd namesteni na ahci stavi, ih u ata mod.Mene su pocela da zezaju 2 wd 1.5tb (tj 1 od njih) green koje koristim za storage ali na win 7.Prvo se desavalo kao kod tebe a onda kad su ukljuceni nece da se digne win.Windows je nasao neke lose sektore ali me mrzi da prebacujem to,sto imam na njima na manje hardove i da uradim llf.Kad su iskljuceni sistem se podize normalno.Kad ih prebacim u ata mod rade duze vremena pa posle opet zezaju ...Pozzz
Na tom ata320 treba da namestiš jumper na master i da gledaš na koji priključak na ata kablu ćeš da ga priključiš jer je to bitno naročito ako je na isti ata priključen i dvd fisko
Na tom ata320 treba da namestiš jumper na master i da gledaš na koji priključak na ata kablu ćeš da ga priključiš jer je to bitno naročito ako je na isti ata priključen i dvd fisko
Mozda ti zvuči smešno ali bitno je da bude određeni priključak na ata kablu probaj da promeniš i ja sam imao sličan problem,sve je do redosleda povezanih diskova fisko
Mozda ti zvuči smešno ali bitno je da bude određeni priključak na ata kablu probaj da promeniš i ja sam imao sličan problem,sve je do redosleda povezanih diskova fisko
Skini Hirne`s i pokreni mini live xp i vidi dal ih tamo ima. Takodje, probaj jedan po jedan hard (prvo ata i wd640 a posle toga probaj ata i seagate 500). Cisto da bi video da nema nekog konflikta izmedju njih.
ali se pretpostavljam sve ovo desilo nakon nečega što se desilo u BIOS-u. Proveri u BIOS-u da nije isključen/uključen RAID, da li ti je uključen/isključen AHCI, da li su ti uopšte uključene te grane za SATA diskove.
Naravno, horor varijanta su da su crkli diskovi ili sam kontroler.
BIOS blues: u BIOS-u sam bio, nista nijesam promijenio,
02.11.2011. 20:50
status: user broj poruka: 10999
rekli su mi: `pusti tako, ako pipnes, naopako!`
He, he... Ma ove matorije ploce, na kojima postoje i P-ATA i S-ATA kontroleri imaju i nekoliko modova uskladjivanja sadejstva doticnih - compatibility, enhanced (on) SATA, enhanced (on) PATA, SATA only, PATA only... Neka malo procacka tudekana...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.