Hoću da napravim fajlsistem od otprilike 1Tb, sa mogućnošću hotspare backupa.
Naime, imam karticu Adaptec 3805 koja vrlo lepo odrađuje hardverski RAID na nekoliko diskova. Ali problem je bekap. Jednom u svaka tri dana, na računar moram prikačiti spoljni HDD rack, ručno izvršiti sinhronizaciju, i otkačiti ga.
Kako bih automatizovao stvari, uzeo sam dva identična 2.5` hdd-a, istog kapaciteta kao i glavni RAID1 storage, i spakovao ih u rekove Chieftec SMR-250U. To su rekovi koji se ubacuju u slot za flopije, i poseduju SATA i USB priključak. Vrlo zgodno rešenje - kada je u računaru, koristi SATA vezu, a van računara se može priključiti na mini-USB.
Problem je, što ne mogu da nateram interni 2.5` hdd rack da funkcioniše sa diskovima!
Disk je WD5001AALS, 500Gb 2.5`, i kada se ubaci u rack, nijedan OS ga ne prepoznaje. Očigledno da čipset u reku (Jmicron JM20316) ne može prepoznati diskove veće od X Gb. Ili grešim u nečem drugom? Probao sam da disk formatiram kao FAT32, NTFS, da napravim particiju od 1Gb FAT16, ali ništa! USB funkcija kao da ne radi.
Kao da to nije dovoljno, kada se rek priključi na Adaptec kontroler preko SATA porta, ni on ga ne prepoznaje!
HDD je potpuno ispravan, jer kada ga izvadim iz reka i direktno priključim na SATA interfejs (bilo Adaptec, bilo port na matičnoj), on radi bez problema.
Zna li neko gde mogu da se kupe kvalitetni interni 2.5` hdd rekovi, sa mogućnošću rada na USB? Ovaj Chieftec mi je dozlogrdio.
Ili, da pravim neko drugo rešenje za hotplug backup...
druze, nemoj da se uvredis ali zasto npr. ne izvadis elektroniku iz tih rekova i iskoristis ih bez problema tako? kratko, jednostavno i funkcionalno, bez troska, izbacis visak napolje ili ostavis za neke druge lepse prilike bez adaptec kartice..
:: druze, nemoj da se uvredis ali zasto npr. ne izvadis elektroniku iz tih rekova i iskoristis ih bez problema tako? kratko, jednostavno i funkcionalno, bez troska, izbacis visak napolje ili ostavis za neke druge lepse prilike bez adaptec kartice. :: :: ::
Mogu da prepravim rek, tako da prepovežem sata signale direktno do unutrašnjeg konektora, ali onda gubim USB funkcionalnost. Onda bih morao sa sobom da nosim i USB na SATA adapter, i neko zaštitno kućište za disk.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.