Ima li neko isustva sa NAS... (network attached storage)
STRANA 1 OD 1
MaliAbner
19.08.2011. 17:29
T37915
status: user broj poruka: 7769
Oni pro nisu za kucnu upotrebu iz vise razloga, glomazni, skupi i pomalo bucni, tako da sto se mene tice otpadaju.
Konkretno interesuju me dva modela DNS-325 i noviji mada malo slabiji model DNS-320. Ova dva D-Linka su na oko dobri, lepo izgledaju i funkcionisu prikaceni na ruter dakle svi koji su unutar te mreze mogu da im pristupe sa odredjenim pravima, ono pisanje ili samo citanje.
Ova varijanta mi se bas dopada, mislim nemam ja problema da u racunaru imam nekoliko diskova ali me nervira cinjenica da bi drugi mogli da pristupe tim diskovima mora da bude ukljucen racunar, ovako sa tim NAS svi pristupaju diskovima preko mreze i nista sem samog NAS-a ne mora da bude u pogonu. A i nervira me stalno ono pali gasi eksternu SATA fijoku.
Malo sam ih istrazivao po netu ali me interesuje licni utisak nekoga sa nasih prostora.
nemam iskustva sa ovim modelima, ali planiram nabavku (makar) jednog. Najverovatnije ću pazariti neki Qnap, jer ga ovde hvale na sva zvona (verovatno najbolja razlika u ceni).
Video si i sam razlike. Pošto nemam puno iskustva ne znam koliko razliku u ceni opravdava brži 50 % procesor i 100 % više memorije, pretpostavljam da mu to znači, naročito kada postoji istovremeni upiti, tj, transferi sa više računara. + softver, tj ovih nekoliko paketa kojidolaze uz 325.
hebeno kuciste. Sve se moze napraviti sa ITX atomom ili e350 za mnogo manje para. Jedini problem je lepo kuciste. Cetri harda moze da se nepravi nas koji moze da roka i full hd (e350 varijanta - sa atomima i nm10 nema sanse - jedva 720p) 130E bez kucista (2GB ddr3). Rack sa vadjenjem HDD je od 60-100E ~ 200-250E. Nabaci se neki linuxic (OpenSuse) i da te vidi bog.
Asus M4A88T-M, AMD x435 (otkljucan) 1x4GB ddr3 1333, CF SanDisk 4GB, Win XP WD Green 1TB, 2xSamsung F3 1.5 Frontier DIVA
E pa ni ovo nije los pristup problemu... generalno moglo bi da se iskombinuje nesto za cenu do 130E. Neki E350 + solidno kuciste i napajanje... koje skoro da nije ni bitno posto ce sve to da trosi ispod 50W.
Veliki plusevi su mali gabariti i smesna potrosnja koja je ispod 20W i cena ovde u Kuala Lumpuru koja je prihvatljivih ~60 evra (kod nas su oko 130E).
Mada me pomalo od kupovine NAS-a odbija cinjenica da ako disk skikne ide jako tesko sa cupanjem podataka a i sama brzina (za ove narodske varijante) im nije nesto velika, tj da budem precizniji smesno je mala kod nekih je ubogih 10 MB/s i pri tome nije ogranicena brzinom mreze koja je Gbit-na nego jednostavno hardware ne moze da izgura vise pogotovu ako su pokrenuti pisanje i citanje.
Sve u svemu mozda je i najbolja varijanta neki HTPC uz neko jeftinije kuciste cak mu i performanse mogu biti dobre cak i prilicno dobre.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: hebeno kuciste. Sve se moze napraviti sa ITX atomom ili e350 za mnogo manje para. Jedini problem je lepo kuciste. Cetri harda moze da se nepravi nas koji moze da roka i full hd (e350 varijanta - sa atomima i nm10 nema sanse - jedva 720p) 130E bez kucista (2GB ddr3). Rack sa vadjenjem HDD je od 60-100E ~ 200-250E. Nabaci se neki linuxic (OpenSuse) i da te vidi bog :: :: Asus M4A88T-M, AMD x435 (otkljucan :: 1x4GB ddr3 1333, CF SanDisk 4GB, Win X :: WD Green 1TB, 2xSamsung F3 1. :: Frontier DIV :: ::
Ja se već neko vreme vreme igram s DIY varijantama
20.08.2011. 07:57
status: user broj poruka: 1670
Imam miniITX Atom 510 ploču viška, ali nikako da nađem odgovarajuće miniItx kučište koje prima više diskova.
Za OS bi išli ili freeNAS ili Openfiler, za sada mi malo prednjači FreeNAS kao rešenje. Oba podržavaju multitarget iSCSI pa mogu i da posluže za kućni lab za vežbanje VmWare ESX-a.
Ali najbolje rešenje koje sam za ovu primenu je HP ProLiant MicroServer - mikro server s 4 hot-swap ležišta za diskove. Mašinica je jako tiha, imao sam prilike jednom da se igram s njom, stavili smo 3 x 640GB WD Blue, instalirali FreeNAS, postavili RAID5 (soft varijantu u FreeNAS), sve je radilo ko satić + transferi su nam išli negde oko 40MB/s - ni jedan gotovi `kućni` NAS nije bio ni upola toliko brz.
Hteli smo u PCIe slot da stavimo i FC HBA ali kad smo našli konačno 4Gb FC karticu, usled nedostatka vremena morali da batalimo testiranje.
Server je inače jako mali, manje više kao malo veće miniITX kućipte, dosta tih i što je najbolje dolazi s 4 hot swap sata fioke.
Ni cena mu nije bila velika, mislim da je dilerska cena za njega bila dosta ispod 300e.
Koju sam imao u planu je da uzmem Chieftec BT-02B miniITX i da mu u 5,25 slot ubacim ovako nešto: http://tinyurl.com/3onaty3 I u to da stavim 4 x 1TB 2,5 diska.
Rešenje bi bilo jako malo, smešne potrošnje, ralativna mana je viša cena 2,5 diskova u odnosu na 3,5 varijante, ali preživelo bi se :)
@vladarko: Večina kućnih NAS rešenja ima jako slabe transfere preko mreže, reda oko 10MB/s, jako ograni.ene FW i opcije, nema jeftinog rešenja koje podržava iSCSI, i ako nešto crke van garancije, možeš da ga baciš uglavnom.
Kod DIY rešenja, šta god da crkne lako se menja, relativno lako se upgrade-uje (samo zameniš jednu miniITX ploču drugom, jačom :) Takođe i moja D510MO ploča sa samo jednim 2,5 160GB 5400rpm diskom daje mrežni transfer od 40MB/s (ograničenje HDD-a), išla je i do 70MB/s s 3,5 diskom, a nijedan pristupačan gotov NAS neće ni prići tim brzinama.
Takođe, probaj da nađeš jeftinu NAS varijantu koja podžava RAID5 i 4 HDD-a :)
Hvala MaliAbner što si pomenuo, a Mighty i objasnio
20.08.2011. 08:30
status: user broj poruka: 4228
Razmišljao sam o nekom Qnap sa 2 RAID0 WD Black diska, povezivanju na Gb LAN, ali sada vidim da je možda ITX, tj, sada videh i da smo pisali u isto vreme, pa sam prevideo tvoj prethodni post, ili nešto kao ovaj HP koji si pomenuo - bolje rešenje.
Ali sad je tu i druga varijanta E350 ili E450 posto su stvarno smesne potrosnje.
Navedeno kuciste ima dva 3.5` lezista i u kombinaciji sa dva 5.25` u koja mogu da se ubace adapteri za 3.5` to moze biti vise nego dobar server od nekih 8TB sto je sasvim pristojno.
Misljenja sam da bi ovo radilo ko sat i da transfer podataka ne bi skoro nikad bio ispod 60-70 Mb/s.
Da ga bem taj DNS-320 ce morati da saceka neko bolje vreme... tj da saceka bolji hardware kako bi bio upotrebljiv.
:: Razmišljao sam o nekom Qnap sa 2 RAID0 WD Black diska, povezivanju na Gb LAN, ali sada vidim da je možda ITX, tj, sada videh i da smo pisali u isto vreme, pa sam prevideo tvoj prethodni post, ili nešto kao ovaj HP koji si pomenuo - bolje rešenje :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Nemam iskustvo sa navedeni modelima al imam NAS home made od P4 3,2EE ASrockP4i945GC ploce i 3giga rama ddr2 667 morao saqm da uzmem samo skazi kontroler naso polovan na limundu i HDD-ove jedno popodnec srafcigerisanja i instaliranja FreeNAS koristim v 8.x sve fercera ekstra brzine idu do 84MB/s ali su uglavnom oko 70-75MB/s
pa vidite sta se vise isplati ... cene za plocu, ram i cpu sam dao odokativno ja imao stajalo radoinici, ako ploca nema gigabitni LAN dodajte i mreznu na to oko 600 kinti..
e da i jos jedna bitna stvar to fercera kako treba (VELIKE BRZINE TRANSFERA) sam ako je kompletna mreza gigabitna znaci treba vam gigabitni svic minimum a cpozeljan je gigabitni router u N standardu wirlesa
u pravu si raid sam stavio tu a skazi u server posto ploca podrzava sata ali ne i raid konfiguraciju onda isbrisite skazi is cene , ali i raid su tu negde 30-50 eura polovni al se stvarno nesecam kolko sam ja platio ovaj moj
Taj tvoj mora da trosi ko Moskvich... Ali bitno je da radi...
TP-Link 1043 ce da odradi sve sto treba oko gigabit mreze...
:: :: Nemam iskustvo sa navedeni modelima al imam NAS home made od P4 3,2EE ASrockP4i945GC ploce i 3giga rama ddr2 667 morao saqm da uzmem samo skazi kontroler naso polovan na limundu i HDD-ove jedno popodnec srafcigerisanja i instaliranja FreeNAS koristim v 8.x sve fercera ekstra brzine idu do 84MB/s ali su uglavnom oko 70-75MB/ :: :: ploca 2000di :: kuciste polovno 400w 1500di :: p4 3,2 EE 1000di :: 1x1+1x2 giga rama 2000di :: skazi 30 eu :: HDD 4x2 TB = 4x75eur imam korisnog prostora 6,6T :: :: pa vidite sta se vise isplati ... cene za plocu, ram i cpu sam dao odokativno ja imao stajalo radoinici, ako ploca nema gigabitni LAN dodajte i mreznu na to oko 600 kinti. :: :: e da i jos jedna bitna stvar to fercera kako treba (VELIKE BRZINE TRANSFERA) sam ako je kompletna mreza gigabitna znaci treba vam gigabitni svic minimum a cpozeljan je gigabitni router u N standardu wirlesa
26.08.2011. 09:06
status: user broj poruka: 1
Mene zanima neki NAS koji ima mogućnost povezivanja preko bežične mreže i da služi kao multimedijalni player koji će da reprodukuje HD matrijal. Zna li neko gde se u Beogradu može nabaviti ovako nešto?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.