Citao sam postove o ovim hdd,ali su mahom stariji postovi u pitanju. Hteo bih da kupim neki hdd i imam neku ponudu za seagate od 500 Gb. Interesuje me na kakvom su glasu. Obzirom da mi treba mali hdd sledeca opcija mi je WD 160Gb ili tako nesto. Sta mislite, prevashodno o Seagate?
sto se novih hard diskova tice nema da brines, izuzetno su kvalitetni, a ako je stariji disk 500GB u pitanju, u smislu stariji od pre jedno god.dana onda ZAOBIDJI, imali su par kriticnih serija, a ko ce sad da proverava koji je to disk, ne vredi rizikovati.. inace merodavno nek ti bude ako je noviji disk onda je slim, odnosno tanji nego regularan.. uzmi radije WD
:: Citao sam postove o ovim hdd,ali su mahom stariji postovi u pitanju. Hteo bih da kupim neki hdd i imam neku ponudu za seagate od 500 Gb. Interesuje me na kakvom su glasu. Obzirom da mi treba mali hdd sledeca opcija mi je WD 160Gb ili tako nesto. Sta mislite, prevashodno o Seagate?
Segate je vazio za najbolju firmu. Iskusni serviseri sa 10-15 godina staza tamo do 2003-4 pa nisu videli ni jedan crknuti segate ali to je bilo pre nego sto je Segate kupio Maxtor e od tada prvi put zabelezeni problemi. Tako mi pricase neki matorci :) bio je zakon...
pa nije bas tako, ne postoji ni jedna jedina firma koja nije imala neku losu seriju, to je jednostavno nemoguce, imali su ne znam tacno koje godine krizu ali malo vecu i pao im je drasticno procenat prodaje, ne znam sad tacno kada je to bilo ali bas davno, u to vreme pa unapred dugo godina su se cupali iz te krize jer ih je bio los glas zbog tih losih serija, medjutim stali su na noge..danas ova zadnja kriticna serija sa diskovima od 320, 500 i neke od 1TB nije nista za njih, vrlo brze se to zataskalo jer tako ogromna firma jednostavno NE ZELI niti ce da sebi priusti dalje crkavanje diskova jer im je u interesu da unapredjuju i ispravljaju probleme sto je sasvim normalno, tako da sam ja ubedjen da su im sada diskovi jos kvalitetniji!
@djokosrb - ja sam jedino imao probleme sa Seagate-om u smislu da kad crkne disk on crkne odmah bez ikakvog upozorenja, ili mogucnosti da se bar podaci iskopiraju, naravno ne smatram da treba da on sikce `jos malo` i da ceka dok ja iskopiram podatke pa onda rikne skroz, ali... muke su to. Sve u svemu kad se pogleda objektivno uzevsi u obzir da su WD(Hitachi) i Seagate(Maxtor,Samsung) sada 2 najvece firme za proizvodnju diskova, jako tesko je zakljuciti ciji diskovi imaju veci procenat crkavanja, nemoguce. Jedino sto bih mozda voleo je da Seagate vrati garantni rok na 5god. bar za neke skuplje diskove kao sto su ranije to radili.
:: Segate je vazio za najbolju firmu. Iskusni serviseri sa 10-15 godina staza tamo do 2003-4 pa nisu videli ni jedan crknuti segate ali to je bilo pre nego sto je Segate kupio Maxtor e od tada prvi put zabelezeni problemi. Tako mi pricase neki matorci :) bio je zakon.. :: :: :: Sve je relativno !! :: ::
Pa.. iz mog iskustva situacija je sledeca... koristim razne hardove i sto se puzdanosti seagate-a tice mislim da su na visokom nivou! -Trenutno imam oko 15 komada istih u upotrebi iz razlicitih serija i ova 7200.12 serija se pokazala izuzetno pouzdanom! Zaobidji 7200.11 seriju dokazano ima serijske greske.... -WD je nekada bio sjajan.. ja ga zbog ceste pojave losih sektora sada izbegavam ali opet koristim par komada i Blek serija je extra brza... dok Blue serija je zaista za pohvalu sto se tice svega i sto bi rekli za siroke mase je... -Ex Maxtor je generalno imao problem sa grejanjem otprilike imam jednog kome T nije spala za zadnjih 6 godina ispod 45C ali nema niti jedan los sektor, hoce da se cuje pod teskim opterecenjem i masina se ne gasi sem kada struja ne nestane... -Samsunga sam koristio dosta davno i skoro svi su imali problem sa elektronikom... Nedavno sam ukljuciuo jedan od 250gb i nisam ga cuo da radi..)) moguce a i ljudi ih hvale da su sada ok... -IBM nisam niti imam nameru da koristim... imali su ako me pamcenje ne vara tzv seriju Desk Star ali u it svetu poznatu kao DEAD STAR... sta reci...samo crkne i to je to... -Quantum... moram da ga spomenem... meni licno naj drazi hdd pogotovo Firebball... oni stariji znaju o cemu pricam... e sad sinoc sam jednog od 6GB izvukao iz neke trojcice i ljudi to jos uvek radi ko sat niti se cuje niti bilo sta za zamerku apsolutno po svemu ispravan i savrsen... Skratio sam koliko sam mogao pa ti donesi zakljucak. ovo je sve iz mog licnog iskustva i trenutno bih uzeo tog seagte-a 7200.12 serije... ali na tebi je odluka Pozz
Ja imam upravo suprotno iskustvo, do pojave Maxtora 40gb slim, svi hdd koji su bili problematicni i bucni bili su mi igrom slucaja seagate... posledica je da izbegavam da ih kupim i dan-danas. Zasto ovo pisem? Zato sto nasa iskustva nisu istina u globalu, ali jesu u lokalu - ono sto se kod nas uvozi i prodaje, najgore je od moguceg samo da je jeftinije za uvoznika. Pogotovo im je milo da uvezu bofl poznatih firmi i robnih marki... reparirano, refurbished, vec vracano na zapadu, sa zaglavljenim ili crknutim pixelima... i onda se kod nas stvori fama. Npr. reci da su Dell IPS monitori njesra, prepuni bad pixela, zato sto ih je neko bas takve uvezao za 20% cene, a prodaje ih kao ispravne, ali za 20% manje od pune? Znaci, nema generalizacije kod nas, pogotovo sto vidis da je i seagate kljoknuo u garanciji sa 5 na 3 godine, sve je to isti q, samo obracati paznju na uvezene serije kod nas i time se rukovoditi - ne biti prvi koji je pazario novi model, novopristiglu seriju ili novu marku... Kunes se u npr. Hitajchi, a oni skedeci put nabave seriju prepravljanu usput na nekom brodu, koja te urnishe? Borba sa jajarama je teska..
Budale veruju u sreću.
:: Segate je vazio za najbolju firmu. Iskusni serviseri sa 10-15 godina staza tamo do 2003-4 pa nisu videli ni jedan crknuti segate ali to je bilo pre nego sto je Segate kupio Maxtor e od tada prvi put zabelezeni problemi. Tako mi pricase neki matorci :) bio je zakon.. :: :: :: Sve je relativno !! :: ::
ali samo da znas! uzimanje hdd-a ti je rulet bilo kojeg proizvodjaca. npr. trenutno imam tri WD blue 500gb tihi su, sva tri su na temp. 30c i bez kvarova i bad sektora.. sreca moja pa je tako a lako je moglo da bude obrnuto. i sad ako bi uzeo neki samsung koji mi rikne za mesec dana nikad necu da pljujem po samsungu!! sto se mene ticu uzimaj seagate(nov ne polovan) i uzivaj imas 3god garancije ako ti rikne posle tih 3god znaci da je isplatio ulozenih 3500din :)
U poslednjih nekoliko godina mi je kroz rukoe proslo dosta hardova i nisam ni sa jednim imao nikakvih problema. Trudim se da ispostujem jedno pravilo od kako sam poceo da cuvam podatke isljucivo na hardovima, a to je da ni jedan hard ne koristim aktivno duze od tri godine, a to pogotovu vazi za sistemski.
Samsunga imama nekoliko onih sporijih za podatke aktuelna generacija 154UI i 204UI prezadovoljan sam s njima, pre njih je bilo nekoliko diskova wd green i blue u rasponu od 0.5 do 1tb. ni sa jednim nije bilo problema. Prethodni sistemski disk je bio WD green 1tb i njega sam se na brzinu otarasio kad je poceo da postaje glasniji i da cesto pravi promene u zvuku motora (kao da ga neko turira, nagadjam nesto sa elektronikom da bi usloro zveklnulo). To se desilo posle nepune dve godine, pa sam ga se otarasio i rekao WD Green kod mene vise nema sta da trazi. Za Black nemam para, pa sam tad uzeo 7200.11 ozloglaseni, koji je izgurao skoro tri godine i iako potpuno ispravan je zreo za penziju.
Sledeci ce biti Spinpoint F4 ili novi model Seagate-a jos nisam odlucio, najverovatnije Samsung zbog cene
Sto neko rece sve zavisi od primerka do primerka. Kod bilo kog proizvodjaca mozes da obodes dobar disk u losoj seriji ili los u dobro seriji
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.