Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
raid0 - uvatio se k`o pijan plota
STRANA 1 OD 2  
bojank83 raid0 - uvatio se k`o pijan plota 27.06.2011. 18:59 T36910

status: user
broj poruka: 69
Nikad se nisam zezao sa ovim nizovima, ali sad kad sam poceo da se igram na poslu ajde da i kuci probam :P

Elem, imacu ovih dana 3 x 250GB SATAII, planiram da 2 ista bacim na RAID 0 i da ostavim jedan za cuvanje podataka (moj trenutni HDD)...

E sad je moje pitanje... na 1 HDD sam uvek imao 2 OS, na jednoj particiji win7 drugoj XP i trecoj podaci...

Zanima me kad napravim RAID 0 i podelim na 2 particije i instaliram npr. win 7, kad budem hteo da instaliram XP na drugoj particiji da li ce mozda biti nekih konflikta zbog RAID-a ili ce se sve ponasati normalno, da li ce i XP traziti raid driver kao i win 7, itd...

i pitanje da li je ovo OK, sta bi vi uradili da imate 3 HDD, a da su 2 ista... hvala raidovci .)
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 27.06.2011. 19:07 #339928

broj poruka: 19012
ajde da ti odgovorim, bolja i da kazem sigurnija kombinacija ti je sa 2 hard diska.
drugo, ne isplati se sem ako imas srece pa ti ne crkne jedan od hardova, jednostavno nije vredno zivaca, savetovao bih ti da radije kupis brzi hard ili u svoje vreme SSD nego da stavljas hardove koji su neadekvatni za raid.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
saxija re 27.06.2011. 19:10 #339929

broj poruka: 4016
slazem se sa imarkovicem plus da dodam da ti u raidu gleda kao jedan hdd tako da normalno pravis particije i bice ti potreban raid driver i za xp

nVidia je debela a AMD ima kriv nos

bojank83 jok 27.06.2011. 19:13 #339930

masina je stara, sledeca nadogradnja joj je kontejner .)

imam trenutno samo jedan HDD od 250gb, ali sutra prekosutra cu imati jos 2 od 250Gb, pa me zato zanima, sta da odradim...

hvala gosn imarkovicu
bojank83 Re: re 27.06.2011. 19:14 #339931

Jel to nece da pravi problem, kad instaliram win 7 i podelim particije, pa onda instaliram XP...

drugo jel ce ovaj kombinacija brze da radi, nego sve posebno?

:: slazem se sa imarkovicem plus da dodam da ti u raidu gleda kao jedan hdd tako da normalno pravis particije i bice ti potreban raid driver i za x
::
:: nVidia je debela a AMD ima kriv nos
saxija Re: Re: re 27.06.2011. 19:18 #339933

broj poruka: 4016
ne bi trebalo da imas problema, meni je sve radilo ok sa dva wd 3200aaks
a ubrzanje ces imati e sad koliko to ne znam da ti kazem, zavis od hardova i zavisi u cemu radis ali ces imati, brze ce se igre pokretati, veliki programi i slicno, ne znam sta radis na racunaru

nVidia je debela a AMD ima kriv nos

:: Jel to nece da pravi problem, kad instaliram win 7 i podelim particije, pa onda instaliram XP..
:: drugo jel ce ovaj kombinacija brze da radi, nego sve posebno
:: :: slazem se sa imarkovicem plus da dodam da ti u raidu gleda kao jedan hdd tako da normalno pravis particije i bice ti potreban raid driver i za x
:: ::
:: :: nVidia je debela a AMD ima kriv nos
tortojed E, blago tebi - ti se na poslu `igras` a kod kuće probaš! He, he. 27.06.2011. 19:21 #339935

broj poruka: 10999
Vidi - u vezi pitanja o dual - boot/dual OS situaciji, stvari stoje ovako:

1. prvo instalisati XP, ONDA w7 (ali ovo vazi za uobicajeni setup)
odnosno...
2. XP ce traziti raid driver (`please install the driver from diskette...`)

Zato ti ja ne mogu savetovati da uradis to na taj nacin. Ako zelis da sva 3 diska stavis u pogon, da pri tome imas i raid i 2 OS-a, evo sta bi, po mom misljenju bilo najuputnije:

1. dva diska u raid0, na njih XP SP3.
2. na jedan disk, standardni setup Win7 64bit

Zasto XP na raid, zasto ne sedmicu (a XP-a na `usamljeni` disk)? Zato sto je win7 malo brzi od XP-a, pa ces brzinu rada XP-a koliko-toliko kompenzovati instalacijom na raid setup.
To naravno vazi pod uslovom da ti XP ZAISTA treba, odnosno da su ti potrebni programi koji rade pod njime i da ti je on za `ozbiljan` rad, za sve ono gde je brzina pristupa podacima kljucna stavka.

Prilikom instalisanja sistema (sa kojim god prvo da krenes, `otkaci` onaj treci/ona dva diska, pa prilikom bootovanja biraj u BIOS-u). Ili, iskoristi neki `third party` boot manager...

Vaskev raid 0 27.06.2011. 19:23 #339936

broj poruka: 1673
Slažem se sa prethodnim odgovorima i da dodam i ja nešto od mojih iskustava sa Raid 0.
Koristim ga već nekoliko godina, diskovi su 2xWD2500KS i isti setup sam koristio na ploči Asus P5W-DH Dlx kao i na Asus P5Q-E ali se instalacija nije ponašala isto na oba sistema, na prvoj ploči je prolazilo sve kako treba sa drajverom na disketi (postupak sa F6 prilikom instalacije) dok je sa P5Q-E bila moguća samo kad se drajver integriše u instalaciju sa NLite. Posle instalacije nije bilo nikakvih problema i nemoj da te plaše sa pričama o crkavanju diskova, pa sistem ćeš izgubiti i ako ti crkne jedan disk (na kome je sistem) koji nije u Raid-u podjednako kao i ako otkaže jedan od dva koji jesu. Ako želiš 100% sigurnost onda 4 x HDD i Raid 0+1 ali to za kućne mašine nema preterano smisla, dovoljan je povremeni Backup pa baš ako pukne da ga j**eš.

gilopile ... 27.06.2011. 19:29 #339938

broj poruka: 9459
+1
Ako se radi redovan bekap bitnih podataka, nece biti nikakvih problema. Za tu rabotu je dovoljan jedan kvalitetan hdd od 250gb, za porodicne slike...sto se ne moze skinuti sa neta, a za ostalo - sve se nadje.

:: `nemoj da te plaše sa pričama o crkavanju diskova, pa sistem ćeš izgubiti i ako ti crkne jedan disk (na kome je sistem) koji nije u Raid-u podjednako kao i ako otkaže jedan od dva koji jesu
(c) 1982 Sinclair research Ltd

http://goo.gl/3T721

imarkovic Re: jok 27.06.2011. 19:33 #339943

ako imas stari pc onda ti ne znaci nista da pravis raid jer ionako sporo radi, ovako ce taj raid biti neiskoriscen

:: masina je stara, sledeca nadogradnja joj je kontejner .
:: imam trenutno samo jedan HDD od 250gb, ali sutra prekosutra cu imati jos 2 od 250Gb, pa me zato zanima, sta da odradim..
:: hvala gosn imarkovicu
tortojed Pa dobro, covek je i poceo konstatacijom da se `igra na poslu... 27.06.2011. 19:51 #339951

broj poruka: 10999
pa bi da PROBA i kod kuće...`. Zasto da ne - neka proba sa ovim starim hardverom, sutra ce to iskustvo da mu pomogne u radu sa novim hrdw...
imarkovic Re: ... 27.06.2011. 20:13 #339958

@tortojed, slazem se da treba da proba, zasto da ne.
ne znam ko je ovo rekao ali niko nikog ne pokusava da uplasi i naravno da ne znaci da ce odmah da CRKNE hard disk, ja sam pricam iz iskustva i da se raid ne pravi sa obicnim diskovima koji nisu za to pravljeni, to je sve.
Nije tacno da diskovi u RAID-u rade isto kao JEDAN single disk na kome je sistem, kada su diskovi upareni oni rade ZAJEDNO, jedan disk manje jedan vise doprinosi, i mnogo vise opterecuje nego u normalnom setup-u, i zbog toga su potrebni high-performance diskovi i pouzdani diskovi sa vise kesa i vise obrtaja. toliko.

:: :: `nemoj da te plaše sa pričama o crkavanju diskova, pa sistem ćeš izgubiti i ako ti crkne jedan disk (na kome je sistem) koji nije u Raid-u podjednako kao i ako otkaže jedan od dva koji jesu
vladarko @imarkovic 27.06.2011. 21:35 #339978

broj poruka: 4228
Slažem se sa tvojim objašnjenjem da su za dobar RAID potrebni RAID diskovi, ali kao što bojank83 i SugarBoost rekoše: čovek hoće da se poigra i sa više diskova i sa više sistema.

Naravno, bolje je odmah ga upozoriti sa čime se sve igra.

Inače, tvoj prvi odgovor pominje kvar jednog diska iz RAID.

Pozdrav!

Vlada

imarkovic Re: @imarkovic 27.06.2011. 21:53 #339988

izgleda da se ne razumemo, ja sam rekao da postoji velika sansa za te obicne diskove u raid nizu da se desi nesto sa jednim od ta dva ili da pukne raid, mnogo vece sanse nego kada je sistem samo na jednom disku non-raid, to sam rekao ako sam bio pogresno shvacen.

:: Inače, tvoj prvi odgovor pominje kvar jednog diska iz RAID
:: Pozdrav
:: Vlad
vladarko I tu se slažem: 27.06.2011. 22:03 #339993

verovatnoća da se javi problem sa jednim od 3 diska koji su povezani u RAID0, a pri tom su u pitanju desktop (standard) modeli izvesnija je u svakom pogledu.

Pozdrav!

Vlada

Vaskev raid 27.06.2011. 23:08 #340019

Pa ne pravi čovek Life Supporting Device, nego hoće da se poigra sa Raid0 setupom i da vidi kako radi.
vladarko Hehehe, LSD, hehehe... 27.06.2011. 23:09 #340020

Pozdrav!

Vlada

ICEsd re: 27.06.2011. 23:13 #340022

broj poruka: 2158

I ja bih da se malo igram sa RAID 0 i imam nekoliko pitanja:

1.Kapacitet? 2xHDD ili 1xHDD ( npr. 2x250gb=500 gb ili je 2x250gb=250gb ili 250gb+300gb=250gb) ??

2.Koliko je ubrzanje u odnosu na obican SATA II standard, nemora precizan odgovor, usustini pitanje je dali ako se gubi 1 hdd prostora (1. pitanje) vredi zrtvovati zarad ubrzanja, teoretski trebalo bi da bude 2x brze.

3.Dali HDD moraju da budu isti i istog kapaciteta, dali je moguce npr. upariti 500gb i 300GB ili 2 razlicita proizvodjaca ? (pitam dali moze da radi tako ne dali treba po PS-u.)
vladarko @ICEsd 27.06.2011. 23:20 #340026

1. Sabira se prostor

2. Lične odokativne procene su 40-ak posto

3. Mislim da ne moraju. Na nekim pločama ranije je moglo u RAID stavljati i SATA, i PATA diskove. RAID1 je izbirljiviji i poželjniji su identični diskovi.

Pozdrav!

Vlada

Vaskev Re: Re: ... 27.06.2011. 23:26 #340029

Pa ako idemo tom logikom onda ja nisam trebao pre tri godine da pravim Raid0 sistem sa WD2500KS jer oni nisu za Raid0 (iako su sve to muški podneli) a i statistika kaže da je verovatnoća otkaza veća jer istovremeno rade dva diska, znači i memorija u Dual channel-u je pogrešna jer je verovatnoća crkavanja veća, a ako upariš 4x1GB onda je mašina već ozbiljno ugrožena jer je verovatnoća crkavanja 4x veća.

Naravno šalimo se malo, nije sve tako crno, neka čovek proba, testira vidi da li to vredi pa ako zaključi da vredi onda lepo povremeno backup i nema problema. Inače meni je na Raid0 sistem, igrice i setup programa koje koristim a podaci su na svim ostalim diskovima koji nisu u Raid0 sistemu. Pošto imam 2x 1TB F3-ke njih ću možda za probu da stavim u Mirroring i onda sam što se tiče podataka skoro siguran, totalna sigurnost nije moguća u kućnim uslovima. A siguran sam da najmanje 50% naših `sigurnih` mašina se napaja sa Made In PRC napajanjima.

:: @tortojed, slazem se da treba da proba, zasto da ne
:: ne znam ko je ovo rekao ali niko nikog ne pokusava da uplasi i naravno da ne znaci da ce odmah da CRKNE hard disk, ja sam pricam iz iskustva i da se raid ne pravi sa obicnim diskovima koji nisu za to pravljeni, to je sve.
:: Nije tacno da diskovi u RAID-u rade isto kao JEDAN single disk na kome je sistem, kada su diskovi upareni oni rade ZAJEDNO, jedan disk manje jedan vise doprinosi, i mnogo vise opterecuje nego u normalnom setup-u, i zbog toga su potrebni high-performance diskovi i pouzdani diskovi sa vise kesa i vise obrtaja. toliko
:: :: :: `nemoj da te plaše sa pričama o crkavanju diskova, pa sistem ćeš izgubiti i ako ti crkne jedan disk (na kome je sistem) koji nije u Raid-u podjednako kao i ako otkaže jedan od dva koji jesu
ICEsd re: 27.06.2011. 23:42 #340035

broj poruka: 2158

@vladarko Hvala na odgovorima mnogo si mi pomogao, sad sam siguran da cu da napravim raid 0, sa ovim HDD sto imam u kompu, cisto testa radi samo da napravim backup podataka na DVD.

Sigurnost podataka u kucnim uslovima je totalno nebitna, sta ce da se cuva neki film, igra itd. Ostalo sto je bitno slike, video klipovi, programi se lako narezu na par DVD-a.

Bas sam gledao kad mi je crko hdd (poceo da se osipa sa losim sektorima) sta da sacuvam i osim drajvera, pesama i nekoliko slika nista mi nije bilo bitno, sve ostalo ima na netu.Jeste priznajem i ja da sam lenj da sve to smestim na DVD, sreca sto HDD nije crko odmah pa sam mogo da prebacim podatke.
vladarko Nema na čemu 28.06.2011. 00:05 #340046

Sačekaj još par utisaka i podataka od ljudi koji imaju RAID0, ovde ih ima nekoliko, tek da znaš koliko je realno da očekuješ dobitak u performansama.

Ja sam probao na Sandy platformi sa 500 GB WD Black diskovima u RAID0 i 64 GB Kingston SSD sistemskim diskom i rezultati su bili odlični.

EDIT: evo nekih rezultata, na žalost, nemam urađen test sa jednim WD diskom.

http://imageshack.us/g/825/wdblackraid0randomacces.jpg/

Pozdrav!

Vlada

bojank83 ???????????????????? 28.06.2011. 09:36 #340073

ode mast u propast... i to po ko zna koji put...

primera radi...
covek se javi da hoce da kupi konfiguraciju do toliko i toliko para, znaci vise nema i najbolje za te pare... a onda krece show

I (user) kaze dodaj jos 20e za VGA...
II kaze nikako to napajanje za samo 5e dodas i imas CM...
III se javi i kaze za sta ti treba komp...
IV kaze nije lose ali ja bih ipak ovo i to...
V pocne da se svadja sa I kako je nvidia bolja od atija...
VI kaze V da gresi...
VII kaze da pojaca plocu i procesor za samo 30e...
VIII se slaze sa IV...

javlja se vlasnik posta
uh, pa ja sad vise nisam siguran sta da radim, pa pita sve po jos jedno pitanje i kaze da mama i tata nemaju vise kesa da mu posalju za komp (student u drugom gradu)...

evo III i kaze onda ok, kupi to sto si planirao ali promeni, to to to i to... ipak vredi uloziti jos malo para...
IX brate i ja te razumem, isto sam student...
X kaze V ne pise se tako, nego se pise ovako...

i ode sve mast u propast...

lik sa 200eura za komp, ode na 400e kojih nema, manje zna nego sto je znao, tema otisla znate gde... a on je samo hteo da ima najbolji moguci komp za te pare, da ga u sluzi dugo da slusa muziku, gleda filmove, bleji na netu i da napise koji maturski rad...

mislim ono...

Crnobradi ..samo lagano :) 28.06.2011. 10:33 #340087

broj poruka: 18
Nemoj biti negativan :)

Odgovori od 19:18 (saxija), 19:21 (tortojed), 19:23 (Vaskev), 19:29 (gilopile) su ti otprilike ono sto mozes da ocekujes od kucnog RAID-a.
Istina je da crkavanjem jednog diska gubis podatke iz celog niza, posto su u slucaju RAID0 pola podataka na jednom, pola na drugom disku, ali... ne crkavaju diskovi bas tako lako i svaki dan... Ako ces da se vodis negativnostima, moze sve da pocrka u racunaru, pa sta onda? Ukoliko se plasis gubitka podataka, napravi kopiju tebi bitnih podataka na drugom disku i na DVD (nek se nadje, ako munja udari u PC crci ce ti i backup disk) pa se igraj...
Nije kucna masina mission critical uredjaj koji ne sme nikad da stane... A ako i jeste, vec si se obezbedio UPS-evima, NAS-om sa RAID1/RAID5 i redovnim bekapom + imas celu masinu u rezervnim delovima u ormaru (za ne daj Boze...)

Vec 5-6 godina na kucnoj masini vrtim raznorazne RAID-ove: software-ski iz Windows-a, fake HW-RAID na kontoleru maticne ploce, sa istim diskovima, razlicitim diskovima, itd. ) i nikad problema nisam imao. Malo je smor instalacija XP-a zbog drivera (nemam flopi), sve ostalo je skoro isto kao sa single diskom (samo brze)...
ribolovac Imam raid 0 28.06.2011. 12:43 #340107

broj poruka: 1305
sa 2*640Gb WD black sata 3 na P67 cipsetu. Raid je stabilan kao stena i mogu ti reci da to radi izuzetno brzo. Nisam imao prilike da probam neki ssd pa da uporedim, ali recimo ucitavanje vecih programa i igara ide duplo brze nego sa jednim diskom. Kopiranje fajlova sa fleske ili DVD-a na hard leti. Svaka preporuka. Ako se ukljuci kesiranje podataka u ram memoriju, performanse se podizu jos nekih 20%, ali je rizik gubitka odredjenog dela podataka nestankom struje ili nasilnim restartom prilicno veliki.

i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,

bstaletic Evo i ja da kazhem shta imam 28.06.2011. 13:11 #340112

broj poruka: 1889
Iskustvo sa RAID 5:
RAID sa regularnim diskovima je pucao kad god je nashao za shodno. Deshava se kada naleti na paket sa greshkom RAID (koji ima parity), jer pokushava da ispravi greshku, a ako ne uspe (u sluchaju regularnog HDD-a) ispada iz RAID-a, i RAID pochinje rebuild.
Medjutim kod RAID0 nema parity-a (shto znachi da nema ni sigurnosti podataka), pa bi trebalo da nije velika opasnost od pucanja RAIDa, ali ako se desi - reci `s bogom` podacima.

I zbog ovoga smatram da ove diskove ne treba stavljati u RAID.
A mislim da je najbolja varijanta (dodushe ne za kucu, i ne za male pare) RAID 5+0 sa hot-spare-om, i diskovima sa SAS interface-om (i naravno jedan rezervni disk, ukoliko crkne jedan hdd, a njegovo mesto zauzme ovaj za hot-spare).

P.S. Da li postoje ploche sa SAS interface-om?

If wants and needs divide me
Then I might as well be gone...

=================================================

http://img31.imageshack.us/img31/9500/acbpalithief.png

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs