Možda naslov nije najbolje odabran, ali radi se o sledećem: Konačno sam dobio novi (ovoga puta ispravan) F4 od 2TB. Povezao ga, disk je prepoznat od strane BIOS-a, windows ga vidi, sve kako treba.
Kako novi disk treba da se inicijalizuje, pomislih da isti postavim kao GPT disk. Ako ni zbog čega drugog, mislio sam, pouzdanije je rešenje u odnosu na MBR. Napravio sam bez problema particije, ali kad sam resetovao računar, prilikom detektovanja uređaja, BIOS prepoznaje i F4, ali neće dalje. Neće ni u BIOS da uđe, što je još gore...
Sistem se nalazi na drugom disku, ovaj je trebao da bude za podatke. Kao GPT i ne može da bude boot disk na ploči sa BIOS-om (a ploča je sa nForce4 čipom).
Ako je neko bio u sličnoj situaciji, a istu je uspešno rešio, javite. Jedino što mi pada na pamet to je da povežem disk na neku noviju ploču, obrišem ga i postavim za MBR. Naravno, ukoliko je GPT uzrok... Nisam siguran da nF4 podržava hot-swap (a i windows je instalirao svoje drajvere za čipset), te ne bih probao `live` povezivanje...
Da, tako je. To jeste najjednostavnije rešenje, ali nemam USB fioku za HDD. Posle dve reklamacije AXP adaptera SATA->USB, odustao sam od kupovine istog, a drugi nisam nabavio, te ću morati da smislim nešto drugo... Hvala na predlogu u svakom slučaju
I to sam uradio, ali bez efekta ... Znam da UEFI selektuje GPT disk za boot, ukoliko ga ima u sistemu, ali zašto je takav disk BIOS-u problem... Ako jedan boot device ne radi, ide odmah na sledeći, bar sam tako mislio da radi. Kad sam čekao ovih 20-ak dana, sačekaću još koji, dok ne obrišem disk negde drugde.
Sve radi kako treba. Ništa što sam pokušao nije vredelo, sve dok nisam disk povezao na drugi računar. Isti ima još stariju ploču od moje (P4P800), ali je bez problema učitao OS, a onda sam postavio disk za MBR...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.