primetio sam da mi se malo usporio hard disk,sporije prebacuje podatke sa particije na particiju,kada radi nekoliko operacija u isto vreme(reze cd,pusta klip sa you tube),klip na tube-u hoce ponekad da stucne i secne...a to se nikada ranije nije desavalo cak i kad ga malo vise opteretim. masina je veoma jaka,i net je veoma brz,tako da to iskljucujem...pade mi na pamet hard disk,da li bi defragmentacija pomogla,i koji program je dobar za to? hdd je samsung spinpoint f3 od 1tb,32mb cache,7200 obrtaja star godinu dana...
a cim ne skodi, znaci da pomaze. Meni je odlican o&o defragmenter ali on nije besplatan, mora da se `kupi`. Od besplatnih osnovni posao korektno radi Piriformov defraggler http://www.piriform.com/defraggler
koliko si siguran da nemas gomilu rezidentnih programa...kakav ti je anti virus,,,,kad si poslednji put cistio sistemske temp.fajlove...a spywer program....jesi li ga ikad poterao??? nekad stvari i nisu uvek jednostavne...
:: primetio sam da mi se malo usporio hard disk,sporije prebacuje podatke sa particije na particiju,kada radi nekoliko operacija u isto vreme(reze cd,pusta klip sa you tube),klip na tube-u hoce ponekad da stucne i secne...a to se nikada ranije nije desavalo cak i kad ga malo vise opteretim. masina je veoma jaka,i net je veoma brz,tako da to iskljucujem...pade mi na pamet hard disk,da li bi defragmentacija pomogla,i koji program je dobar za to? hdd je samsung spinpoint f3 od 1tb,32mb cache,7200 obrtaja star godinu dana...
Ja koristim onaj obican Windows Defragmenter. Na nedelju dana ili 10 dana uradim defragmentaciju. Sve zavisi kako instaliras i sta radis. CCleaner mi cisti svaki treci dan i uvek skine 500MB ko zna cega.
sve je u full stanju,cim se uspori tako,hdd pocne da se cuje da drlja...to je garant problem...skinucu neki od defragment alata pa se nadam da ce to resiti problem....od kad imam komp nije uradjena defragmentacija...
:: koliko si siguran da nemas gomilu rezidentnih programa...kakav ti je anti virus,,,,kad si poslednji put cistio sistemske temp.fajlove...a spywer program....jesi li ga ikad poterao?? :: nekad stvari i nisu uvek jednostavne.. :: :: ::
Defragmentacija može da pomogne, ali je ta pomoć ograničena - disk mora biti u totalno zapuštenom stanju da bi video razliku. Tj. pomogne jednom u devet slučajeva ili tako nešto. Razni sređivači, i utilitiy-esi, također su više nego ograničeni, odnosno, ako nema nikakvih problema, oni nešto `popravljaju` a ako ima - ne pomažu. Pogledaj svoju C particiju, na njoj je verovatno i swap fajl odnosno, virutalna memorija. Plus, tu su restore tačke i hiberfile - fajl za hibernaciju koji je reda veličine koliko imaš i pravog fizičkog RAM-a... sve to zajedno, skriveni su i sistemski fajlovi koji se u običnom explorer-u ne vide, a u stvari prepune c particiju.... a C, ako je ostalo samo 15% praznog prostora, em ne može da se defragmentuje, em se vuče kao prebijena kučka. Dakle, premesti viškove fajlova (obično muzika i filmovi u My Documents folderu i tone na Desktopu - sve je to fizički na C particiji), ili obriši šta ne treba, a zatim obriši i višak restore pointa, isključi hibernaciju ako je ne koristiš i nakon toga defragmentuj disk. Trebalo bi da pomogne. Ako je gužva na particiji i dalje poprilična, onda razmotri neki particioner program i povečaj c particiju na račun ostalih. Kad god se setiš, instaliraj programe, pogotovo velike kao što su igre, na neku drugu particiju (samo zameni slovo C za D ili šta ti ja znam... D:/Program files/svašta-nešta P.S Bravo Nole...!!!
Kod mene je malkice drugačija situacija, boot mi je nekada bio do 45 sekundi, to je sada nekih 3 i više minuta. Proverio u startup-u i nema skrivenih programa, ni virusa, skenirao pre neki dan, očistio temp foldere... Ima li neko još neki savet kako mogu da ubrzam boot i kako mogu da doprinesem da sistem bude što responzivniji.
Instaliraj sveži windows, i tog dana ćeš imati brzi boot. A onda će opet sve po starom. Boot sekvenca se produžava, zato što ti tako hoćeš (samo nisi svestan). Priča se svodi na pitanje: hoćeš li ili nećeš sav hardver koji imaš i sav softver koji si sam instalirao? Odgovor je uvek: pa hoću, to sam baš i hteo... e, onda je produženje boot sekvence skoro neminovno. Drajveri, firewall, antivirusna zaštita, razni rezidentni softver (mnogi od toga imaju samo ulogu ulepšavanja windowsa, skinovi, widgeti, merači protoka itd, itd. itd..). Ne mogu u ovom trenutku da se setim programa, ali imaš boot `speedere` i analizere. Prvo ove drugopomenute, ima i Microsoftov program za to, ali blokada u glavi ne mogu da se setim. Uradi analizu sekvence podizanja windowsa, prikaže ti milisekunde i redosled podizanja, kao i trajanje pojedinačnog procesa. Nakon toga, oprezno, možeš da sam uvidiš da li ti je neki proces ili drajver ili program stvarno neophodan, ili, da i je neophodno da se boot-uje sa windowsom i čuči neupotrebljen pored sata, jebući te u mozak svaki puta kada pališ računar (npr. skype i ostali slični programi, update za web-kameru i štampač - a ima do jedne godišnje ili nijedne) itd. itd.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.