Potrebna informacija vezano za kupovinu novog/veceg hard diska
STRANA 1 OD 1
dsb
Potrebna informacija vezano za kupovinu novog/veceg hard diska
01.05.2011. 16:43
T35663
status: user broj poruka: 244
Pozdrav,
kako mi je postojeci hdd od 500GB sve vise nedovoljan, i jedva se krpim na konstantnih 90+% zauzeca, planiram da uzmem jos jedan od 2TB. Interesuje me da li bi sa takvim hardom bilo nekih problema na mom vec skoro 4 godine starom kompu. OK, znam da vezano za varijantu ploca sata2, hdd sata3 nece biti problema, no ne znam da li ce biti problema vezano za sledece slucajeve npr. procesor ne moze da adresira prostor veci od toliko i toliko GB, ploce/kontroleri ne mogu raditi sa diskovima vecim od xy GB i sl. ogranicenja vezana za operativni sistem koji se koristi itd. Stoga da li mogu spokojno da ubacim jos jedan disk od 2TB ili da ipak to ne cinim ukoliko postoji mogucnost da bih imao nekih problema u radu. Komp je baziran na P35 ploci sa C2D E6600 procesorom a OS je win xp sp2 32bit
Ne razumem se bas preterano, kontam da ne bi trebalo da bude problema, pokusao sam malo da guglam no ne nadjoh neki definitivan odgovor postoji li mogucnost za nekakav problem.
formatiraj i vozi. Ako ti je Sata2 kontroler na ploči, kupi Sata2 disk (zaebi Sata3). Ovo govorim zbog lošeg iskustva sa Sata1 i Sata2 pločama i diskovima koji bi navodno trebali da rade bez problema zajedno, ali u praksi nije uvek sve tako savršeno.
Ja isto nameravam naleto da promenim disk storage samo meni ne treba nista tako veliko. Uvek je do pola prazan. Filmovi se brisu a ne igram vise od 3-4 igre. Muzika malo isto uglavnom radio slusam. Video sam savrsen hard za mene WD5002AALX Kosta oko 5000 sada. Mozda bude 4500 letos. 6Gbps imam kabl taman za njega na ploci. Ovaj sada je WD500AAKS. Ali to tamo pred kraj leta tek. Mozda ovaj prodam i dodam malo kesa za taj. Videcu, uglavnom ima ih ovde i od 500 i od 640GB. Ono preko mi je mnogo da dajem za Storage da mi stoji prazno.
Dokle su Sakali u stanju da idu da bi kupio ono sto su mi oni i dobavljaci izabrali jer drugo nema.
:: formatiraj i vozi. Ako ti je Sata2 kontroler na ploči, kupi Sata2 disk (zaebi Sata3). Ovo govorim zbog lošeg iskustva sa Sata1 i Sata2 pločama i diskovima koji bi navodno trebali da rade bez problema zajedno, ali u praksi nije uvek sve tako savršeno
Poznato mi je da jeste bilo problema ali da su uglavnom radili, kontam da je kod sata2/sata3 varijante kompatibilnost ispeglanija, no ko zna.
Nadjoh na wd sajtu da bi diskovi do 2.19GB trebalo da rade na xp-u, samo guglam dalje i nalazim na neke cudne informacije vezano za formatiranje diskova na xp-u, te mora ovako te mora onako, zatim da se mora postaviti dzamper na 7-8 pinove i ko zna sta sve ne.
kad je izbor u pitanju, obzirom da ce sluziti za storage a ne za sistem i u cenovnom rangu oko 8000 i nije bas velik
wd green sata2 64MB seagate baraccuda green sata3 64MB samsung f4 ecogreen sata2 32MB hitachi sata3 32MB
sta bi valjalo uzeti i koliko je ovde bitan bafer od 64MB ?
Nekako mi se wd green cini kao najbolja opcija, no potpuno me zbunjuje prica vezan za advanced format i WD Align utility na njihovom sajtu kad je u pitanju win xp. Te treba dzamper, te ne treba, te bitno je jel ce disk biti sistemski ili sekundarni, te koliko ce biti particija i sl. jel moze to uopste iz xp-a da se particionise i formatira i koristi na klasican nacin bez ikakvih utility-a i egzibicija?
S druge strane, gledam na seagate sajtu, njihov disk ovaj alignement vezano za 4k radi sam bez ikakvih utiity-ja, nekako mi to izgleda primamljivije, pa mi je mozda to bolje iako je disk sata3 a imam sata2 plocu ?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.