Da li neko ima iskustava sa stavljanjem HDD-a iz naslova teme u RAID? Sta bi se time dobilo (igre, programi, sam OS) i Da li dva harda moraju da budu potpuno ista (ista firma, velicina, tip, oznaka) prilikom formiranja RAID-a?
Nisam nesto posebno upucen u RAID sisteme, ali koliko sam se informisao, za stripe varijantu moras imati iste HDD (isti kapacitet, broj obrtaja, pa cak mislim i isti proizvodjac mora biti). Stripe varijanta ako se ne varam radi po principu 2 HDD se ponasaju kao jedan, sto znaci da se svaki podatak deli i upisuje po principu deo na jedan deo na drugi HDD sto pri iscitavanju poprilicno ubrzava sta god radio. Naravno backup u tom slucaju i nepostoji, jer ako jedan HDD rikne podaci su `baj baj`. Druga varijanta, je mirror varijatna, ona ti se uglavnom koristi za backup, jer tada se HDD ponasaju kao backup jedan drugom, jer sve sto se upisuje u jedan HDD identicno se upisuje i u drugi i/ili u treci...u zavisnosti koliki je niz.
Nadam se da sam malo pomogao, i da nisam nesto pogresio. Poz.
Iz lichnog iskustva samo RAID 5 (ili 6), i to sa onim skupim diskovima koji su namenjeni raid-u. Diskovi bi trebali da budu isti (ali ti je najlakshe da odmah kupish iste, i ne razmishljash), ali u nekim situacijama mozhe da posluzhi i bilo koji iste velichine (zavishi od tipa RAID-a i toga da li je hardware-ski, ili software-ski)
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
Kejd druze ja apsolutno nemam nikakvih iskustava sa RAID-om tako da mi je svaka informacija dobro dosla. Hvala u svakom slucaju. Nadam se da ce se jos neko javiti sa nekim iskustvima ili savetima. Pozdrav
da, hardovi moraju da budu isti da bi se izbegli konflikti, padovi u performansama, crkavanja itd.. ne znam da li imas 2 ista ili pitas da li moras da dokupis jos jedan isti ali MORAJU da budu isti ako hoces raid. Dakle, kupuj isti Raptor od 150 pa se javi. RAID0 (stripped) - performance, upareni hardovi, skoro dupliranje performansi, ali kada otkaze jedan od hardova podaci su otisli jer se upisuju pola na jednom pola na drugom RAID1 (mirrored) - backup varijanta, sa istim performansama kao da imas jedan hard, svi podaci se upisuju na OBA harda tako da kada otkaze jedan podaci ostaju na drugom
:: Da li neko ima iskustava sa stavljanjem HDD-a iz naslova teme u RAID? Sta bi se time dobilo (igre, programi, sam OS) i Da li dva harda moraju da budu potpuno ista (ista firma, velicina, tip, oznaka) prilikom formiranja RAID-a ::
Opšte poznata stvar jer da se raptor vrti na 10000 obrtaja što znaqči da je u startu brži od običnih diskova a stvaranjem raida se nedobija tolika brzina da bi se opravdalo ulaganje.Minus u svemu tome je da ako rikne raid sa velikom verovatnoćom gubiš podatke sa oba diska.
jeste opste poznato da su mu specifikacije na 10.000rpm ali ne znam da li si ga probao, u svakom slucaju se cuje kao da je na 10.000rpm.. ali kad mu se izmere performanse samo je malo brzi od obicnog harda 7200rpm sa 64mb.. taj hard je pravljen da radi u RAID-u i tamo pokazuje svoje prave performanse, tako da je preporucljivo da se turi u raid sa pozeljnim povremenim bekapovanjem, sto je sasvim normalno.
:: :: :: Opšte poznata stvar jer da se raptor vrti na 10000 obrtaja što znaqči da je u startu brži od običnih diskova a stvaranjem raida se nedobija tolika brzina da bi se opravdalo ulaganje.Minus u svemu tome je da ako rikne raid sa velikom verovatnoćom gubiš podatke sa oba diska ::
Ok, imam jedan WD1500AHFD i na oglasima nadjoh takav za 50 Eura pa sam razmisljao da ga uzmem i stavim u RAID0 sa ovim mojim posto me iskljucivo interesuje brzina. Zahvaljujem na odgovoru i ako i kada ga pazarim javljam se ponovo da vidimo kako da ja to namudam. Pozdrav
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.