Sad sam hteo da kupim na neweggu OCZ Vertex 2 120gb koji bi me izasao (sa nekim popustima i nekim vaucerom koji sam dobio na poklon) mekih 11000din i odustao sam :O Pogledam kritike kupaca, i nenormalno veliki broj ljudi prijavio da crkava brzo, ja pogledam druge, bukvalno ne postoji SSD gde se ne zale da crkavaju posle par meseci. Sta da radim, dal da uzimam SSD uopste?? I koliko je losiji ovaj 25nm proces? Sad su svi ti, sem mushkina (i kod njega isto prijavljuju da crkava)
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
Mene ove priče o kvarovima podsećaju na priče o kvarovima običnih HDD. Nema teme gde nisam pročitao `taj WD se brzo kvari, posle par meseci izdahnuo, kupi Samsung ...` ,,, onda svi pišu da tek Samsung crkava ... da se vladaš tom logikom takvih forum komentatora, ni običan hard disk ne bi posedovao u strahu od kvarova.
@pesicnik- pre 4 dana.. ovi kukaju da crkava posle 3 meseca. A za garanciju morao bih dosta meseci da cekam dok neko od moji ode/dodje vrati se posto iz usa kupujem, donosi mi neko sad za 20 nesto dana
@cicija- pojma nemam, ne znam sta da mislim...
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
Koji SSD imas? Evo ti link, pa klikni na feedback, i videces da bukvalno polovina ljudi ima crknut. Pogledaj 5 jaja koliko ima, a pogledaj sa jednim i 2.
:: Uvek ćeš naći neke kojima je crkao posle par dana/nedelja/meseci ili im je stigao neispravan u startu (DOA) :: :: Posledica masovne proizvodnje, ako se nešto proizvede u 10,000 primeraka i crkne samo 1% to je opet 100 ljudi da se žali :: :: Zato i postoji garancija :: :: A moja dva SSD-a od oktobra 2009. sasvim lepo rade, iste im performanse ko i početku :: :: Ne uzimaj ti što piše na newegg zdravo za gotovo.
Treba da mislis i o tome da je taj SSD kupilo ko zna koliko hiljada ljudi, a koliko se ovde javilo i ko se obicno tu javlja ? - Uglavnom oni nezadovoljni sa zeljom da opljuju proizvod jer nisu imali srece ..
Moji su jedan intel V i jedan Kingston V+ (Samsung kontroler i NAND). Imao prilike i sa više intel-m 80GB da radim.
Lično da sada kupujem SSD da nemam već ova dva opet bih išao na Intel. Možda nisu najbrži u benchmarkovima, ali su više nego dovoljno brzi, imaju konstante rezultate, nevezano da li su podaci kompresibilni ili ne, random brzine su im odlične i odličan IOPS.
@ocz Mislis da uzmem ovaj vertex 2 pa sta mi Bog da? Valjda ce da pregura, ipak ne verujem da se toliko kvari ko jogurt :S
@mighty- 29 posto fail, a 53 su zadovoljni, pa sam to gledao kao pola od toga Intel ima bas dosta mali write speed, a i read mu nije bas nesto visok. Vec sam gledao i niko se skoro ne zali, ali ipak je dosta sporiji od ovih, a c300 je 50 dolara skuplji od ocz.
na SSD-ovima nije toliko bitan parametar. Na SSD-u ćeš držati OS i programe, ne filmove i fajlove od više GB. Kod SSD-ova uvek poredi RANDOM read i write, kao i IOPS, a ne sekvencijalne brzine koje svi reklamiraju.
Drugo kod SF uvek reklamiraju brzine ako podaci mogu da se kompresuju, dok kod C300 i Intela imaš uvek istu brzinu.
Moj predlog, ako već daješ pare, dodaj tih 50$ i uzmi C300.
EDIT: ako misliš da je intel spor, pogledaj Intel 510 series (Elm Crest) 120GB pa reci da je spor, ako već gledaš sekvencijalne brzine.
A kada instaliras vece programe i ogromne igrice i sistem, jel se tu onda ogleda ova brzina? Stvarno mi se ne dodaje 250$ za nesto sto je bilo na akciji za 200 a i nista nije senzacionalno pouzdaniji. A i pare sam vec uplatio, i nemam da dodam nista, niti bih. Gledam neki Corsair 34nm, posto haos ispao sa ovim 25nm. On je oko 20 dolara skuplji :S
edit: zar to random i IOPS nije isto? U specifikacijama stoji kao da jeste
:: na SSD-ovima nije toliko bitan parametar. Na SSD-u ćeš držati OS i programe, ne filmove i fajlove od više GB. Kod SSD-ova uvek poredi RANDOM read i write, kao i IOPS, a ne sekvencijalne brzine koje svi reklamiraju :: :: Drugo kod SF uvek reklamiraju brzine ako podaci mogu da se kompresuju, dok kod C300 i Intela imaš uvek istu brzinu :: :: Moj predlog, ako već daješ pare, dodaj tih 50$ i uzmi C300 :: :: EDIT: ako misliš da je intel spor, pogledaj Intel 510 series (Elm Crest) 120GB pa reci da je spor :)
Nikad nećeš postići prilikom instalacija, one se postžu samo kod kopiranja, eventualno kod ghost-ovanja.
Da nije tako ti bi mogao Win7 da instaliraš za manje od minuta, al to baš ne ide :)
Ni meni se ne sviđa cela ta priča sa 25nm NANDom, em je osetljiviji, em su morali da smanje write IOPS, em je kapacitet manji jer moraju više NAND-a da ostave za rezervu i što je nasmešnije - ostala ista cena. Ispade da nisu ni morali da prelaze na 25nm.
Ako imaš izbora idi na 34nm modele, tu je sve već isprobano.
Re: Maksimalnu sekvencijalnu brzinu upisa kod SSD-a
16.04.2011. 00:34
status: user broj poruka: 6083
Sad gledam, i za intel pise 35 000 IOPS (i valjda seek 0.5) a za ostale 50k i 0.1, znaci mora da su brzhi. Koliki je to pad performansi izmadje dva ista ssda u 34 i 25nm? Ja sam na ivici da kupim ovaj vertex 2, izadje mi 11k- jedino da radi.
:: Nikad nećeš postići prilikom instalacija, one se postžu samo kod kopiranja, eventualno kod ghost-ovanja :: :: Da nije tako zi bi mogao Win7 da intaliraš za manje od minuta, al to nije baš tako : :: :: Ni meni se ne sviđa cela ta priča sa 25nm NANDom, em je osetljiviji, em su morali da smanje write IOPS, em je kapacitet manji jer mojaju više NAND-a da ostave za rezervu i što je nasmešnije - ostala ista cena. Ispade da nisu ni morali da prelaze na 25nm :: :: Ako imaš izbora idi na 34nm modele, tu je sve već isprobano :: ::
mighty, ne lozi ga bezveze. Snoopy, svaki SSD ti je brz i ono sto ces da osetis je razlika izmedju HDD-a i SSD-a. Da uzmes i neki `najsporiji` SSD (na papiru) i da ga koristis mesec dana, a zatim uzmes neki `najbrzi` ne bi ni sam mogao da provalis razliku. Ti `brzi` ce instalirati i kopirati programe brze, ali koliko to cesto radis ? Koliko cesto npr. instaliras neki softver ili igru pa da ti je bitno ? Brzina citanja je kod svih itekako brza i sto je najbitnije svi imaju jako nizak odziv - e to je najbitnije. Sistem bi ti se npr. podizao za isto vreme i sa `najsporijim` i sa `najbrzim`. Uzmi sta vec planiras, uopste nije bitno, bices jako zadovoljan ..
nije toliko bitno koliko desetina hiljada IOPS-a imaš, u desktop računaru to nikad nećeš iskoristiti.
I najbolji HDD-ovi imaju svega oko 100 IOPS-a, a svi noviji SSD-ovi su preko 30.000. Dakle, svaki novi SSD ima više nego dovoljno IOPS-a i da opsluži više servera, a ne jednu destop mašinu.
Ako te izlazi 11K uzmi ga i pevaj :) Valjda će raditi. Mada opet ja bi radije C300, ne mirišem SF nešto.
Pa ja prvi imam SSD-ove koji su skoro dve godine stari. Performanse su im duplo gore (minimum) od novijih generacija. A opet ja sam savršeno zadovoljan.
Ljudi pogrešno misle da će tako lako da iskoristite max specifikacije svog SSD-a. A neće, sem u možda nekih 5-10s dnevno. ostalo vreme, većina novih modela će im doneti neuporedivo bolje performanse od hardova.
Jedina stvar koja me zaustavlja je to sto mnogo crkavaju. A sad jos i ovo sto 25nm verzije su mnogo sporije i krace traju od 34nm..ne znam da li vredi da dajem 20 dolara vise za corsair koji je 34nm..?
@mighy- ostaje ono da nema tih 50$ preko, a stvarno ih ne bih ni dao kad ne vredi 250 cim je bio pre koji dan 200.
:: mighty, ne lozi ga bezveze. Snoopy, svaki SSD ti je brz i ono sto ces da osetis je razlika izmedju HDD-a i SSD-a. Da uzmes i neki `najsporiji` SSD (na papiru) i da ga koristis mesec dana, a zatim uzmes neki `najbrzi` ne bi ni sam mogao da provalis razliku. Ti `brzi` ce instalirati i kopirati programe brze, ali koliko to cesto radis ? Koliko cesto npr. instaliras neki softver ili igru pa da ti je bitno ? Brzina citanja je kod svih itekako brza i sto je najbitnije svi imaju jako nizak odziv - e to je najbitnije. Sistem bi ti se npr. podizao za isto vreme i sa `najsporijim` i sa `najbrzim`. Uzmi sta vec planiras, uopste nije bitno, bices jako zadovoljan . :: :: :: :: ::
Ma ljudi se bezveze loze na marketing, a marketing je jako mocna stvar. To je sve ista prica kao i za latencije kod memorija. CL5, CL6 ..vaau vidi ti koliko je to bolje od CL9 u deset razlicitih benchmark programa. A ko je zapravo osetio ikakvu razliku u realnom radu ? Pa niko, jer je tu ni nema ili je ima u kolicini od 0.1%.
Isto tako ce ti svaki SSD dizati sistem za tacno 15-16sec, otvarati prvi put Photoshop za 2-3sec, otvarati internet browser u roku od odmah itd.
SF kontroler ima taj neki bug da kada ga popunis oko pola on zakuca write ili sta vec bese na 60MB/s, i onda dzabe sto inace treba da bude 250, 300 ili koliko god. Pa opet to niko nije ni mogao da provali dok nije pustio neki benchmark gde se pojeo ziv sto mu se SSD `usporio`.
Kupis ono sto ima dobre uslove - dobru cenu, kapacitet, garanciju i procices najbolje.
-edit-
Ne znam stvarno da ti preporucim neki odredjeni model. Ne pratim to sada toliko cesto jer kao sto rekoh smatram da su svi manje-vise isti. Sto se crkavanja tice mislim da je to malo naduvana prica, jeste da crkavaju, ali nista manje nego sto crkne neki HDD. Ako stalno budes gledao te neke negativne strane nikada neces ni uzeti SSD.
Razlika između 34nm i 25 nije drastična. jedino me nervira što je 25 nm trebao da donese poboljšanje i niže cene, a nije.
Ali razlike između 34 i 25nm varijanti u REALNOM radu su skoro nepostojeće, tako da nemoj o tome da brineš previše.
Takođe da li ćeš potrošiti NAND na svom SSD-u za 5 ili 10 godina (a nećeš :) nije bitno - misliš li stvarno da će ti 2021. godine biti upotrebljiv drive od 120GB?
Uzmi ga i ne cimaj se previše oko toga. A ako baš budeš loše sreće pa zabodeš loš primerak, zamenićeš ga u garanciji, verovatnoća da ti i drugi bude takav je mizerna.
:: Ma ljudi se bezveze loze na marketing, a marketing je jako mocna stvar. To je sve ista prica kao i za latencije kod memorija. CL5, CL6 ..vaau vidi ti koliko je to bolje od CL9 u deset razlicitih benchmark programa. A ko je zapravo osetio ikakvu razliku u realnom radu ? Pa niko, jer je tu ni nema ili je ima u kolicini od 0.1% :: :: Isto tako ce ti svaki SSD dizati sistem za tacno 15-16sec, otvarati prvi put Photoshop za 2-3sec, otvarati internet browser u roku od odmah itd. :: :: SF kontroler ima taj neki bug da kada ga popunis oko pola on zakuca write ili sta vec bese na 60MB/s, i onda dzabe sto inace treba da bude 250, 300 ili koliko god. Pa opet to niko nije ni mogao da provali dok nije pustio neki benchmark gde se pojeo ziv sto mu se SSD `usporio` :: :: Kupis ono sto ima dobre uslove - dobru cenu, kapacitet, garanciju i procices najbolje :: :: -edit :: :: Ne znam stvarno da ti preporucim neki odredjeni model. Ne pratim to sada toliko cesto jer kao sto rekoh smatram da su svi manje-vise isti. Sto se crkavanja tice mislim da je to malo naduvana prica, jeste da crkavaju, ali nista manje nego sto crkne neki HDD. Ako stalno budes gledao te neke negativne strane nikada neces ni uzeti SSD ::
Evo iznad imas link za poredjenje. Stvar je sto ako crkne, ko zna koliko dugo cu morati da cekam dok nekog budm imao da posaljem drive nazad, oko 6meseci, pa plus dok tamo srede to, pa plus dok se taj vrati u srbiju. Izvodljivo je, ali bih se nacekao :S jedino uzimam sto me ispada ovako dz, ovde nema za te pare 60gb
:: Razlika između 34nm i 25 nije drastična. jedino me nervira što je 25 nm trebao da donese poboljšanje i niže cene, a nije :: :: Ali razlike između 34 i 25nm varijanti u REALNOM radu su skoro nepostojeće, tako da nemoj o tome da brineš previše :: :: Takođe da li ćeš potrošiti NAND na svom SSD-u za 5 ili 10 godina (a nećeš :) nije bitno - misliš li stvarno da će ti 2021. godine biti upotrebljiv drive od 120GB :: :: Uzmi ga i ne cimaj se previše oko toga. A ako baš budeš loše sreće pa zabodeš loš primerak, zamenićeš ga u garanciji, verovatnoća da ti i drugi bude takav je mizerna ::
Imam fore do nekih 6 ujutru da narucim dok ne istekne promocija da se uz jedan kod dobije snizenje od 25 dolara, zato sam nadao frku, ne bih posle za isto sranje dao 25 dolara vise. Za ovaj ocz mogu da posaljem i ono za rebate pa da kao dobije 30 dolara nazad na nekoj kartici, ali dok to stigne nece imati ko da doceka. Sta znam.. sad cu da bacim pogled jos malo (svasta sam citao, ljudi kukaju ko crvi) pa da vidim sta da radim..
:: I WD Velociraptor u 4K random write ima jedva oko 1MB/s, a ovi su ti 30-50 puta brži :: :: Kupi slobodno tog Vertex-a za koji imaš priliku, posle mesec dana korišćenja, već ćeš se pitati - hard disk - čemu to sem za držanje filmova? :)
To ti kazem, svasta mi se iskombinovalo, pa evo mogu to da uzmem, nadju se dobri ljudi i eto slozile se kockice sa tim kodovima. Valjda ce da padne sad neka kupovina..
:: Koje imam ja, moji drugari, na poslu i sl. i to prilično šareno (intel, SF, ...) ni jedan još nije crkao, a svi ih prilično aktivno maltretiraju :: :: Naravno, uvek postoji šansa da ćeš zabosti loš primerak, ali za te pare, ja bih rizikovao.
:: Evo sad sam video na netu poredjenje vertex 2 34 i 25nm, dosta opalo, oko pola za write ::
Kao sto mighty vec rece, i taj `sporiji` je sasvim brz. Read ti je mnogo bitniji, a on je kod oba itekako veliki i poprilicno izjednacen. Sto se write/upisa tice, kao sto rekoh, koliko cesto ces nesto pa instalirati i upisivati vece kolicine fajlova pa da je to toliko bitno ? A nije ni nista specijalno osetno, nikakva razlika vredna nekih vecih para i slicno.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.