Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Ne vidi se SATA disk u USB Rack-u pod Hirens Boot-om
STRANA 1 OD 1
arogan Ne vidi se SATA disk u USB Rack-u pod Hirens Boot-om 14.03.2011. 17:28 T34502

status: user
broj poruka: 538
Dobio sam firmiranu mašinu koja je pod garancijom - ne smem da je otvaram.
Na svojoj staroj mašini imam SATA disk (160 GB) koji bih hteo da kloniram na novu mašinu (nov HDD je 640 GB).
S obzirom da su ploče slične siguram sam da će se podići OS na novoj mašini, a zatim ću instalirati drajvere nove ploče ...
A sada problem. Nabavio sam USB Rack za IDE i SATA diskove. Kada prikačim USB Rack u kom je IDE disk, kada se mašina podiže u `Listing devices` (prozor neposredno pre podizanja OS) piše da postoji taj HDD na USB device. Postoji i fleš koji je uboden u drugi USB port.
Međutim, kada staviim moj stari SATA disk (160 GB), probao sam i dva manja, u `Listing devices` opšte nema tog diska (niti dva manja probana), a USB fleš i dalje postoji.
Kada podignem Mini Windows XP sa Hirens` Boot-a, imam i SATA disk (mislim na ovaj 160 GB u USB Rack-u).
Dakle, na računaru su ispravni USB portovi, ispravan je i USB Rack a SATA disk u njemu je vidljiv samo u WIndows-u. Dakle, očigledno fali neki drajver (u BIOS-u samo mogu da podesim USB Storage na Enabled).

Meni je potrebno da stari SATA disk bude vidljiv u Norton Ghostu sa Hirens` Boot-a, kako bih mogao da ga kloniram. Kako to postići? Imam Hirens 10.4 i neki 11.x, ali oni ga ne `vide`.
Da li mogu da podignem Mini Windows XP sa Hirens` Boota i po pod Windows-om kloniram HDD? Do sada sam to uvek radio preko butabilnog Norton Ghosta.

Naravno, imam i rezervni plan, stari SATA disk u staroj mašini kloniram na IDE disk, a onda taj IDE, koji će biti `vidljiv` u USB Rack-u klopniram na novu mašinu, ali kloniranje IDE diskova sa 140 MB podataka dugo traje. Veoma bi mi pomoglo da samo jednom kloniram sata disk.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Odnosno, nije Hiren`s ono sto `ne vidi` disk nego ga N. Ghost ne... 14.03.2011. 19:07 #305051

broj poruka: 10999
vidi. Mozda je potrebna neka novija verzija Ghost-a (ne znam tacno koja v. se nalazi na H. boot-u 13)? Jos jedna stvar u vezi duzine vremena potrebnog za kloniranje: posto ti je u prvoj varijanti disk sa kojeg skidas `original` prikljucen preko USB-a, to ce da ide mnogo sporije nego kada su oba diska na SATA/PATA kontroleru...
Jesi li probao neki drugi program koji je u stanju da napravi image celog sistema (Acronis, Paragon...), pa da image onda ekspandujes na novi disk u novoj masini?

arogan Re: tortojed 14.03.2011. 19:18 #305054

Na staroj mašini imam samo SATA kontrolere (ploča mi je izvađena iz firmirane mašine koja nema čak ni AGP ili PCIe slot) zato je i menjam!. Dakle, ne mogu IDE disk da nakačim na ploču pa da brzo kloniram 140 MB podataka. Moram preko USB-a, šro je sporije ili da idem kod druga da ga maltertiram sa moja dva HDD-a.
Probo sam sa Acronisom, isto ga ne vidi. Probao sam sa Hiren`s 10.4 i 11.x(?) nekoliko programa koj bi trebalo da vide disk, ali nijedan ga ne vidi, npr. HDD regenerator 1.71 i sl. Možda noviji Hirens` Boot ima potrebne drajvere, odnosno N. Ghost koji je na njemu. Probaću sutra da skinem Hirens`13, ima li neko link?

Ako ga widi Win XP, možda će da ga vidi i Hiren`s 13.x., bez obzira što ga nema u `Device Listing`.
nenika2009 re 14.03.2011. 19:32 #305061

broj poruka: 1083
http://www.9down.com/Hiren-s-BootCD-13-1-389558/

===============================================
KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO

A ĐAVO SVE PREVARIO I SVE ISPREVRĆO DA NIKO NIŠTA NERAZUME OSIM KOME JE DATO DA RAZUME.

tortojed Postoji (za ver 13) i neka `restored` varijanta, u koju je ukljucen... 14.03.2011. 19:42 #305067

veci broj programa (izbacenih iz `regular`)...

ikaiaki re 14.03.2011. 20:19 #305075

broj poruka: 316
Prvo uradi ghost na staroj mašini, pa ga iskopiraj na usb i prebaci taj *.gho na drugu particiju novog hdd i zatim opet ghost i naknadno instaliraj drajvere za novu ploču.

tortojed Pa to mu i ja rekoh... 14.03.2011. 20:29 #305076

....

ikaiaki ok 14.03.2011. 20:46 #305079

nije loše da utvrdi gradivo.

tortojed Repetitio est mater studiorum, ali ako covek pretera, moze da... 14.03.2011. 21:01 #305084

postane...ponavljac!

codeus ... 14.03.2011. 21:08 #305085

broj poruka: 4054

nesmes da otvaras komp ? ..

uzmes flex i odrezes parce stranice u visini gde su sata konektori na ploci .. spojis hdd .. kloniras .. i pozle zavaris to parce i prefarbas varove ... peace of cake
arogan Re: ikaiaki 14.03.2011. 22:15 #305097

Na starom disku imam C i D particiju - D particija je mnogo veća sa 5 puta više podataka. Na novoj mašini disk nije formiran. Čini mi se mnogo mukotrpno da prvo uradim imidž C i D particije starog diska, da na novom disku kreiram C, D i E particiju, da kopiram imidže na E particiju, a zatim da ih spustim na C i D particiju? Pošto mi E particija više nije potrebna treba da je obrišem, a na njen račun da povećam C i D particiju ili obe. To će potrajati satima.
Dakle, ne isplati mi se da kloniram svaku particiju posebno.
Ja bih hteo da izbegnem da kloniram disk 2 puta Ghost-om jer dva puta klonirati 140 MB preko USB-a je zamorno. Ako mi ne uspe sa Hiren`s 13.0, ipak ću morati to iz dva puta: prvo klon starog diska na pomoćni IDE disk, koji ću da ubacim u USB Rack i kloniraću ga na novu mašinu - to sam u poruci na otvaranju teme stavio kao rezervni plan.
arogan Re: codeus 14.03.2011. 22:21 #305102

Ako nema druge, nije ni to loše.
Treba mi i konektor za napajanje. Moraću odrezati i veću rupu za konektor za SATA napajanje. Kroz ventilacioni otvor mogu da vidim SATA konektor na ploči, ali gde završava konektor od napojnog kabla? Gde da režem?
ikaiaki re 14.03.2011. 22:26 #305104

U svakom slučaju na novom hdd napravi 2 particije. Ghost stare C particije sa high kompresijom neće da bude nešto preterano gabaritan, staru D prostim kopiranjem vrlo brzo ćeš da prebaciš na novu D.

arogan Re: ikaiaki 14.03.2011. 22:35 #305108

Da, to će da ide relativno brzo. Verovatno će najviše vremana trebati za formiranje particija na disku od 320 GB. Ovo je dobra varijanta, ako ne uspem sa Hirens`s 13.0.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs