Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
WinXP nece novi ATA HDD da vidi...
STRANA 1 OD 1
strela75 WinXP nece novi ATA HDD da vidi... 03.03.2011. 10:16 T34186

status: user
broj poruka: 1590
Ljudi pomagajte. Ubacio novi ATA HDD u komp, BIOS ga vidi (prepoznao kao Slave, sto i treba), ali kad udje u Win, jednostavno ga nema u Exploreru.

Kako da WinXP vidi novi HDD? Da li treba format recimo sa Hirens Boot CDom, pa ce onda da ga vidi?

Nesto mi je u malom mozgu neka opcija u BIOSu - PlugNPlay aware OS, ali ne mogu da je nadjem nigde. Da li tako nesto moze da ga koci?

Unapred hvala.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 03.03.2011. 10:19 #301401

broj poruka: 12057

Najverovatnije nisi formirao particije na njemu, pa u Explorer nema ni šta da ti prikaže.

Ukratko kako se to radi:
http://support.microsoft.com/kb/309000

strela75 Hvala Bax... 03.03.2011. 10:23 #301403

nisam, samo sam ga ubacio i doziveo fras kad nisam nista video u XPu :):):)

Ocekivao sam da ce mi prikazati disk, ali kao flash disk - unpartitioned. Pa da me priupita za njegovo zdravlje i eventualno formatiranje.

OK, sad cu da ga sredim. Jos jednom hvala.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

Equinoxe Re: 03.03.2011. 11:06 #301410

Nema na čemu.

tortojed U XP 32bit postoje ogranicenja u smislu velicine particije koju... 03.03.2011. 14:30 #301462

broj poruka: 10999
moze da kontrolise, pa samim tim i velicine diska (jer ni broj particija nije neogranicen!)...
Evo jednog post-a na temu:

http://goo.gl/LjQJN

a sustina je ovo:

`2TB is a limit imposed by the MBR partition table, assuming the disk uses 512 sectors. If the sector size is increased to 4K, the limit becomes 16TB.`

Equinoxe Re: U XP 32bit postoje ogranicenja u smislu velicine particije koju... 03.03.2011. 14:39 #301466

Nema ATA diska od 2TB, so, no problemo.

:: moze da kontrolise, pa samim tim i velicine diska (jer ni broj particija nije neogranicen!)..
:: Evo jednog post-a na temu
::
:: http://goo.gl/LjQJ
:: a sustina je ovo
:: `2TB is a limit imposed by the MBR partition table, assuming the disk uses 512 sectors. If the sector size is increased to 4K, the limit becomes 16TB.`
strela75 Hvala ljudi, reseno... 03.03.2011. 14:48 #301468

Sad imam problem resize-a sistemske particije, ali je to u drugoj temi (da odgovara naslov).

Pozdrav.

PS. Ono sto sam ja vidjao da je max ATA je valjda 500GB
-

gilopile Re: U XP 32bit postoje ogranicenja u smislu velicine particije koju... 03.03.2011. 14:50 #301469

broj poruka: 9459
Tacno! Imam hdd ata od 16TB i ne vidi ga xp, dok na win10 SP4 - 2013. radi bez problema.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: moze da kontrolise, pa samim tim i velicine diska (jer ni broj particija nije neogranicen!)..
:: Evo jednog post-a na temu
:: http://goo.gl/LjQJ
:: a sustina je ovo
:: `2TB is a limit imposed by the MBR partition table, assuming the disk uses 512 sectors. If the sector size is increased to 4K, the limit becomes 16TB.`
vladarko Re: Re: U XP 32bit postoje ogranicenja u smislu velicine particije koju... 03.03.2011. 19:08 #301584

broj poruka: 4228
Koji je to disk of 16 TB? Conner?

Pozdrav!

Vlada

:: Tacno! Imam hdd ata od 16TB i ne vidi ga xp, dok na win10 SP4 - 2013. radi bez problema.
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: moze da kontrolise, pa samim tim i velicine diska (jer ni broj particija nije neogranicen!)..
:: :: Evo jednog post-a na temu
:: ::
:: :: http://goo.gl/LjQJ
:: :: a sustina je ovo
:: :: `2TB is a limit imposed by the MBR partition table, assuming the disk uses 512 sectors. If the sector size is increased to 4K, the limit becomes 16TB.`

imarkovic Re: Re: Re: U XP 32bit postoje ogranicenja u smislu velicine particije koju... 03.03.2011. 20:00 #301611

broj poruka: 19012
Quantum.

:: Koji je to disk of 16 TB? Conner?
:: Pozdrav
:: Vlad
:: :: Tacno! Imam hdd ata od 16TB i ne vidi ga xp, dok na win10 SP4 - 2013. radi bez problema.
:: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: :: moze da kontrolise, pa samim tim i velicine diska (jer ni broj particija nije neogranicen!)..
:: :: :: Evo jednog post-a na temu
:: :: ::
:: :: :: http://goo.gl/LjQJ
:: :: :: a sustina je ovo
:: :: :: `2TB is a limit imposed by the MBR partition table, assuming the disk uses 512 sectors. If the sector size is increased to 4K, the limit becomes 16TB.`

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs