Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
UPOZORENJE: SAMSUNG F4 2TB i 1.5TB drajvovi i TIHI GUBITAK PODATAKA!
STRANA 1 OD 2  
PhatPhuck UPOZORENJE: SAMSUNG F4 2TB i 1.5TB drajvovi i TIHI GUBITAK PODATAKA! 28.02.2011. 07:23 T34071

status: user
broj poruka: 1886
Device Model: SAMSUNG F4EG HD204UI (Samsung SpinPoint F4 2 terabytes EcoGreen)
(TAKOĐE i modeli: HD204UI/Z4, HD204UI/UZ4, HD155UI, HD155UI/Z4, HD155UI/UZ4)

Firmware Version: 1AQ10001

http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki/SamsungF4EGBadBlocks

Sa Samsung F4 2TB (i ostalim gorepomenutim 1.5TB F4) hardovima DOLAZI DO TIHOG/NEPRIJAVLJENOG GUBITKA PODATAKA iz Write-Back buffer-a, AKO SE U TOKU UPISIVANJA PODATAKA NA TE DISKOVE IZDA `ATA IDENTIFY` KOMANDA IZ NEKOG S.M.A.R.T. MONITORING SOFTVERA. (HD Sentinel, HD Tune, HDDLife Pro, Everest, AIDA64, itd.)

U takvim okolnostima, nakon izdavanja pomenute komande, hard naprosto `iskulira` da upiše preostale podatke koji su mu ostali u buffer-u, a zauzeće diska ostane KAO DA IH JE UPISAO.

Problem se nalazi u firmware-u hard diska, verziji 1AQ10001, a SVI Samsung F4 2TB drajvovi koji su se do sada mogli kupiti kod nas - imaju upravo tu verziju firmware-a.

Rešenje je ILI isključivanje write-back cache-a u operativnom sistemu, uz gubitak write performansi - ili flashovanje hard diska ispravljenim firmware-om, koji se može skinuti sa Samsungovog web sajta.

Firmware patch/zakrpa za pomenuti model hard diska:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/faqView.do?b2b_bbs_msg_id=386

Obratite pažnju na potpuno neprofesionalni `tarzanski` engleski na toj stranici - i obratite pažnju na to koliko je `zavučena` i `zakopana` ta informacija o JAKO BITNOM DEFEKTU - kao da Samsung ne želi da se pročuje da pomenuti drajvovi imaju taj defekt u firmware-u... Ovo je do sada NAJVEĆA svinjarija velikog i poznatog, DO SADA HVALJENOG Samsunga - a način na koji je hendluju, sa sve FAQ stranicom ne kojoj je na polu-razumljivom `tarzanskom` engleskom jeziku objašnjeno šta i kako treba uraditi da se pomenuti defekt koriguje, i činjenica da I NAKON USPEŠNOG FLASHOVANJA ISPRAVLJENOG FIRMWARE-a OZNAKA VERZIJE FIRMWARE-a OSTAJE NEPROMENJENA, 1AQ10001 - govori o tome da im je BITNIJE DA OSTANE SAKRIVENA NJIHOVA SRAMOTA OKO POSTOJANJA OVAKVOG DEFEKTA, NEGO TO ŠTO ĆE MILIONI KORISNIKA NASTAVITI DA TIHO GUBE PODATKE SA POMENUTOG MODELA HARD DISKA, i što će im taj hard disk prijavljivati lažne `bad blockove`.

SRAMOTA za Samsung. Ipak `kinez` ostaje `kinez`, sa sve `tarzanskim` engleskim koji smo navikli da viđamo ponekad u User Manualima, BIOS setupovima i na web stranicama proizvoda koji su Made In China/Made In Taiwan.

Behu davno lepa vremena kada su stvari bile `Made in USA`, `Made in UK` ili `Made in Germany`, i kvalitet je bio na prvom mestu...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
PhatPhuck Više o poemnutoj ATA IDENTIFY DEVICE komandi, koja uzrokuje gubitak podataka 28.02.2011. 07:49 #299938

`The IDE controller has registers that contain data that can be queried using ATA commands. The data returned gives information about the drive attached to the controller. There are three ATA commands involved in creating and utilizing a hidden protected area. The commands are:

IDENTIFY DEVICE
SET MAX ADDRESS
READ NATIVE MAX ADDRESS
Operating systems use the IDENTIFY DEVICE command to find out the addressable space of a hard drive. The IDENTIFY DEVICE command queries a particular register on the IDE controller to establish the size of a drive.`

http://en.wikipedia.org/wiki/Host_protected_area
Jebivetar Hvala za info, od velikog znachaja 28.02.2011. 08:25 #299943

broj poruka: 2386
Samsung je bio jedini brend o kome sam razmishljao da bude zamena za WD kod kupovine sledeceg hard diska. Ipak ce do daljnjeg WD ostati no.1 za moje pojmove. Bolje je kad znash da je hard disk neispravan ili crkao, kako kod reklamacije objasniti nashim prodavcima tu pojavu nestajanja podataka. I ko bi uopshte kupio komponentu koja gubi a trebalo bi da chuva podatke.
e, drz` da ti ga nabijem!
`ko nema u vuglu, ima u guglu`

mighty Koji majmuni! 28.02.2011. 08:54 #299946

broj poruka: 1670
Srećom imam samo jedan Samsung od 2TB, ništa, backup pa update FW večeras.
Stripy Re 28.02.2011. 10:42 #299957

broj poruka: 4163
Koristan info.

http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0
Moje sokoćalo
Phenom-en 555 BE
Asrock 890FX DeLuxe 4
2*1GbGb DDR3 Kingston HipeX 1600
Asus 8800GTS
Čifteković 0,35KW
WD zelembać 1TB

raic re 28.02.2011. 11:07 #299961

broj poruka: 9006
Pošto i posle flešovanja piše ista verzija biosa, sasvim moguće da su hardovi koji stižu ovih dana već flešovani s njim. Ova greška je najverovatnije zahvatila samo prvu turu.

Always carry a flask of whiskey in case of snakebite.
Furthermore, always carry a small snake.

PhatPhuck @raic 28.02.2011. 11:34 #299969

Pa, najbolje bi bilo da, umesto da ljudi koji imaju pomenute hardove, poveruju tvom optimizmu, jer - ako tvoja pretpostavka da su `već fleshovani` ispadne netačna - ti ćeš im se lepo izvinuti što si to pretpostavio, a oni će zaboraviti na gubitak podataka - jer si se ti lepo izvinuo :)

Mislim da je mnogo sigurnije uraditi flash, ako je već raspoloživ, nego se nadati najboljem... Optimisti su srećniji DOK ne naiđe nesreća - ali pesimisti ostaju živi i posle nesreće.

Na to što se verzija firmware-a ne menja ni posle flashovanja ODAVNO se ljudi žale, imaš diskusije na HardForum-u i još nekim sajtovima... Poenta nije u tome da je Samsung već priznao svinjariju, i da su korigovali to - nego je poenta u tome da ne žele da dođu na loš glas, kao Seagate svojevremeno, i ne žele `masovnu paniku` i preopterećenje njihovih (ionako užasno loših i praktično nepostojećih) SUPPORT telef. linija.

Samsung jeste jeftin - ali, eto... Postoji i razlog zašto je jeftin... Klasično-`žutaćki` pristup kontroli kvaliteta, i klasično-žutaćki support za prodate proizvode.

AMD Athlon II X4 620 @ 3.55 GHz @ default VCore, HT @ 2.45 MT/s, NorthBridge @ 2.45 MT/s, Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Gigabyte GA-MA785GT-UD3H, Radeon HD4200 IGP @ 1GHz, 2444 3D Marks `06
2 x 2GB Kingston HyperX DDR3 1600 @ 1450 MT/s, 7-7-6-17 1T
PhatPhuck Da nisam jedini koji ovako misli o Samsungu... 28.02.2011. 11:40 #299971

`FYI - if you don`t already know, do NOT make the same mistake I did - make sure the bios is set to `IDE` and NOT AHCI. Stupid Samsung instructions were worthless and I had no idea that was something I should do. Now I might have a problem with one drive.

Download the patch directly from Samsung Samsung F4 Patch and type in whatever it`s called (F4EG I think). Note that the firmware version will NOT change (fail by Samsung). All you will get is a message that it was `downloaded successfully` along with the firmware version and your HDD serial.`

http://www.overclock.net/hard-drives-storage/905174-firmware-updated-required-2tb-f4.html

http://hardforum.com/showthread.php?t=1566067

AMD Athlon II X4 620 @ 3.55 GHz @ default VCore, HT @ 2.45 MT/s, NorthBridge @ 2.45 MT/s, Arctic Cooling Freezer 64 Pro
DmasteRNo1 Je l` postoji opasnost po podatke 28.02.2011. 11:40 #299972

broj poruka: 6102
prilikom procesa flešovanja? Imam dotični hard, nisam još proverio koji je firmver. Još jutros sam spremio butabilni fleš, pa kad posle podne proverim stanje, odradiću posao ako bude potrebno. Samo nek mi neko odgovori na pitanje iz naslova poruke.

AMD Phenom II X3 720BE @3,4GHz, OCZ Vendetta 2, Gigabyte GA-MA790X-UD3P, Kingston HyperX 2×2GB 1066MHz, F3 HD502HJ, F4EG HD204UI, Gigabyte HD4870 1GB, Samsung 2232BW, CM 690 II Advanced, Chieftec CFT-650-14CS

PhatPhuck @DrMaster 28.02.2011. 11:44 #299973

Ja sam za svaki slučaj radio backup pre flashovanja, a imam TRI takva Samsunga F4 2TB HD204UI...
Ali, nakon USPESHNOG flashovanja, nisu nestale particije sa sveže-flashovanog drajva, i činilo se da su svi podaci tu... Ako USPEŠNO odradiš flash, trebalo bi da ti podaci ostanu netaknuti. Vodi samo računa da 100% ispoštuješ Samsungove instrukcije za flash, iako su na `tarzanskom` engleskom... Ja sam hardove fleshovao na ploči sa nForce 3 250Gb chipsetom, i za sva 3 harda je prošlo A-OK iz prve...
Znači, ako NEŠTO zabrljaš pri flashovanju, verovatno će biti bye-bye podaci. Ako uspešno flashuješ - ostaće netaknuti. (ni Samsung nigde ne tvrdi da će biti neophodno reformatirati drajv i slično...

toothless Jel` to sigurno... 28.02.2011. 12:02 #299976

broj poruka: 3241
samo za te modele?Uzeo sam skoro ortaku Samsunga od 500gb pa da mu kazem ako treba da ga fleshne.Sebi sam uzeo Hitachi! :P
http://www.youtube.com/watch?v=ojJUzv88Els&feature=topvideos
AMD Athlon II X3 455 3,3 GHZ # MSI 770 C45 # Hynix 2GB DDr3 # Asus 8600GT # Hitachi Deskstar 500GB SATA2 # LC Power 600H-12 # Xigmatek Asgard # Philips 222e

PhatPhuck Re: Jel` to sigurno... 28.02.2011. 12:04 #299977

Piše da je samo za te modele... F2 i F1 modeli nisu spomenuti.

:: samo za te modele?Uzeo sam skoro ortaku Samsunga od 500gb pa da mu kazem ako treba da ga fleshne.Sebi sam uzeo Hitachi! :P
:: http://www.youtube.com/watch?v=ojJUzv88Els&feature=topvideos
raic re 28.02.2011. 12:05 #299978

Evo zvaničnog saopštenja
`Any drives with a build date after 11-2010 will have the new firmware pre-installed.

Znači, samo proveriti datum proizvodnje, ne znam da li piše na samom disku ali može da se otkrije i preko serijskog broja. Ko nije komotan s idejom flešovanja hard diska nek proveri, možda i ne mora to da radi.

PhatPhuck @raic 28.02.2011. 12:23 #299984

To NIJE zvanično saopštenje, nego je to postovao NEKI OBIČAN LIK na HardForumu.
I na tarabi piše p..., pa gurneš, pa ga izlomiš.
Ne širi DEZINFORMACIJE, da je to `zvanično` saopštenje - ako to nije.

Taj isti lik je postovao ISTU COPY-PASTE PORUKU NA VIŠE SAJTOVA I FORUMA, može se proveriti Google pretragom...

http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?p=70836366
http://hardforum.com/showthread.php?p=1036819491
http://www.amazon.co.uk/Samsung-EcoGreen-5400RPM-SATA-II-Internal/dp/B0042SGDVG

Isti post, u istoj formi, postoji na više sajtova... KAO DA JE NEKO IŠAO REDOM, I COPY-PASTOVAO istu poruku. Da nije to možda neko iz Samsungove PR službe?
Sledeći put malo mućni glavom, pre nego što za nešto tvrdiš da je `zvanično saopštenje.`

raic A ti sledeći put proveri pre nego što kreneš da dižeš dreku 28.02.2011. 12:32 #299994

Fala bogu da će da stave novi firmware na hardove čim otkriju grešku. Ovaj firmware je postavljen u decembru, tako da je logično da svi hardovi proizvedeni od decembra nadalje imaju novi firmware sigurno, a verovatno i ranije, tako da je informacija tačna.

Mnogo si bre paranoičan, izlazile su serije hard diskova koje su se raspadale posle mesec dana, ovo je pičkin dim i postoji fix tako da nema razloga za pljuvačinom, greške se dešavaju i švabama i kinezima... dobro, ovim drugim malo više.

PhatPhuck @raic 28.02.2011. 12:39 #299995

Ono što ja tebe pitam je, kratko i jasno: NA OSNOVU ČEGA ti sebi daješ za pravo da poturaš polu-informacije i `rekla-kazala` kao da su PRAVE i PROVERENE Informacije, i da li je moguće da si TOLIKO neodgovoran, kao učesnik ovog foruma, da ti je draže i preče da nekoga pokušaš da pobiješ i nad*ebeš - nego da sprečiš neku štetu/gubitke/zabludu i slično?

Na FAQ strani Samsunga NIGDE ne piše da se drajvovi od Decembra 2010 i kasniji proizvode sa apdejtovanim firmwareom. Da je tako, PISALO bi nešto u stilu `If your drive was manufactured after November, 2010 - you do not need to apply this fix.`

Koja je KORIST od tebe, kao čoveka, i kao učesnika ovog foruma, ako za `rekla-kazala` postove na određenim forumima ti ni-manje-ni-više poturiš LAŽ da se radi o `zvaničnom saopštenju`?

Ovo prvo pitanje se ne odnosi samo na tebe, nego i na `FanBoy` likove, `navijače` za određeni brend, i ostale likove koji se u diskusije upuštaju ne da bi nešto doprineli, nego da bi se nad*ebavali sa ostalima.

P.S. Što se mene tiče, ja nisam nikakav anti-fanboy Samsunga i `navijač` za WD, Hitachi, Seagate i slično... Lično imam PET Samsung hardova, 2 komada F2 i 3 komada gorepomenutih F4 2TB - što znači da MOJI motivi sigurno nisu nad*ebavanje sa vlasnicima WD-a, Seagatea i ostalih, nego pokušaj da sprečim štetu.

raic Piješ bi-vodu, a? 28.02.2011. 12:52 #300001

Gde si čuo da je neko samsungov fanboj. Ako ćemo tako, koja je korist od tebe što se pojaviš jednom mesečno uglavnom da pizdiš zbog nečega, pretežno bez nekog naročitog razloga.

Tvoj post je mogao i ovako da izgleda:
`Pozdrav radni narode, doznao sam da se samsungu omakla greška u proizvodnji njihovih F4 2GB hard dskova, teško je potvrditi da li je i vaš hard disk zahvaćen tom greškom ali ne bi bilo zgoreg da ga svejedno flešujete na ispravljen firmver, evo link.
Prijatno`

Umesto toga dobismo `Samsung su lopovi, Dža - Bu, streljaj, kolji`. Niko nije ni očekivao da će da stave na homepage slovima od metar i po: `E, ljudi, sjebali smo prve serije F4 2TB hard diskova, pečujte ih što pre inače će biti belaja`.
Mislim bilo bi lepo al niko tako ne posluje, jebiga, došla pasja vremena... ne, čekaj, oduvek je bilo tako.

DmasteRNo1 Flešovanje izvešeno 28.02.2011. 13:07 #300008

Dakle, krkno sam mu novi firmver u bulju. Na kraju mi je ispisao poruku da je `daunload uspešno završen` i posle toga serijski broj harda (ili tako nešto). Potom se vratio ponovo na C:\>.
To bi valjda trebalo da bude to.

AMD Phenom II X3 720BE @3,4GHz, OCZ Vendetta 2, Gigabyte GA-MA790X-UD3P, Kingston HyperX 2×2GB 1066MHz, F3 HD502HJ, F4EG HD204UI, Gigabyte HD4870 1GB, Samsung 2232BW, CM 690 II Advanced, Chieftec CFT-650-14CS

PhatPhuck Re: Flešovanje izvešeno 28.02.2011. 13:13 #300013

Jeste - ako si ga POTPUNO isključio iz struje, pa tek onda ponovo uključio, nakon flashovanja.
NIKAKO RESET, ni Alt-Ctrl-Del, ni na dugme, nego samo gašenje potpuno, nakon flashovanja.

:: Dakle, krkno sam mu novi firmver u bulju. Na kraju mi je ispisao poruku da je `daunload uspešno završen` i posle toga serijski broj harda (ili tako nešto). Potom se vratio ponovo na C:\>
:: To bi valjda trebalo da bude to.
Zmaaj mentalno zdravlje 28.02.2011. 13:21 #300017

broj poruka: 41

raicu, njemu ni ceo institut za mentalno zdravlje ne moze da pomogne

DmasteRNo1 Re: Re: Flešovanje izvešeno 28.02.2011. 13:40 #300027

Pošto reset posle flešovanja na Ctrl+Alt+Del nije hteo iksljučio sam komp na dugne. Isključio napajanje - prekidač na nulu. Nakačio drugi hard i rezač. Prekidač na napajanju sam stavio na 1 i uključio komp. Je l` to to?

PhatPhuck Re: Re: Re: Flešovanje izvešeno 28.02.2011. 14:04 #300045

Nisi trebao ni da pokušavaš warm-reset (Ctrl-Alt-Del) nakon flashovanja... Neki ljudi su prijavili da im je to sj*balo flash... Trebalo je da komp potpuno ugasish, pa da ga onda upalish ponovo, bez da uopšte pokušavaš soft-reset.

Ali, dobro... IMAO SI SREĆE.

DAKLE, NIKAKO, NIKAKO, NIKAKO CTRL-ALT-DEL ili RESET NA DUGME NAKON FLASHOVANJA, NEGO UGASITI POTPUNO KOMP, I IZVUĆI KABL POZADI, PA GA ONDA PONOVO UPALITI.

:: Pošto reset posle flešovanja na Ctrl+Alt+Del nije hteo iksljučio sam komp na dugne. Isključio napajanje - prekidač na nulu. Nakačio drugi hard i rezač. Prekidač na napajanju sam stavio na 1 i uključio komp. Je l` to to
::
:: AMD Phenom II X3 720BE @3,4GHz, OCZ Vendetta 2, Gigabyte GA-MA790X-UD3P, Kingston HyperX 2×2GB 1066MHz, F3 HD502HJ, F4EG HD204UI, Gigabyte HD4870 1GB, Samsung 2232BW, CM 690 II Advanced, Chieftec CFT-650-14C
DmasteRNo1 Fleš je živ 28.02.2011. 15:15 #300085

a i da je preminuo manje više. Nego, meni je važno da li sam tim pokušajem reseta zeznuo proces flešovanja harda, ili je on uspešan, da ne moram da povavljam proces.

PhatPhuck @Dmaster 28.02.2011. 15:22 #300088

Nadam se da nisi... I mislim da nisi... Jer se komp, kako kažeš, nije resetovao... Ali za to što nismo sigurni, možemo da zahvalimo PAMETNJAKOVIĆKOJ SMRADINI iz Samsunga koji je mislio da je `pametna ideja` da se ni posle flashovanja ne menja oznaka verzije firmware-a...

Mnogo je bitnije njima da što više zataškaju stvar, i da izgube što manje novca, nego što im je bitno da li ćemo ti, ja ili neko drugi uspešno odraditi popravku NJIHOVE svinjarije... Klasični `žutaćki` `fail` - mislim na to što su odlučili da oznaka firmware-a ostane ista i nakon flashovanja.

Uradi test... Kopiraj neku veliku količinu podataka sa nekog harda na taj Samsung F4 2TB, a dok se fajlovi kopiraju - pokreni više puta uzastopce neki SMART monitoring program, kao što su HD Tune Pro, HD Sentinel, HDD Life Pro i slični... Nakon što se kopiranje završi, odradi verifikaciju kopiranih fajlova, to jest, uporedi ih `bajt-za-bajt` sa izvornim podacima, da vidiš ima li grešaka u kopiranju, to jest da li ima razlika između kopija i originala... Ako nema - onda imaš novi firmware i sve je OK.

U Total Commanderu imaš opciju `Synchronize Directories`, kojom možeš odraditi upoređivanje kopiranih fajlova/foldera sa originalima.

raic Jel se to meni čini... 28.02.2011. 15:34 #300090

Ili piše da se sranje desi samo u ahci modu?

PhatPhuck @raic 28.02.2011. 15:39 #300093

Da, koliko sam ja skapirao, kada je aktiviran NCQ/AHCI.

`This was reported by a reader and could be reproduced in c`t magazine lab on the following system:

Windows 7 x64 Ultimate
Core i3-560
Intel H55 chipset
SATA-AHCI-Driver: Intel Rapid Storage Technology (RST) 9.6

•It could also be reproduced under Linux (Fedora 14) if AHCI is enabled and the following commands are run in parallel:
# badblocks -svw -b 4096 /dev/sdd 4000000
# smartctl -a /dev/sdd
It could not be reproduced if the Intel H55 chipset is set to IDE mode.
It could also be reproduced on another system with an AMD chipset under Windows and drivers msahci.sys or amdsata.sys. `

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs