Iskustvo lično nemam, ali sam se tuđih nakupio. Jedino što mogu da kažem je uzimanje SSD-a bez TRIM podrške je bespotrebno, ako ne kao i sam SSD danas, za godinu dana, cenim da će ih biti po mnogo pristupačnijoj ceni i to kontam da ćeš moći da uzmeš neki sata3 većeg kapacitieta za iste pare za koje danas možeš da uzmeš neki sata2 koji nema trim podršku. Koliko se sećam ti imaš neki raid, a i sam poznaješ materiju veoma dobro, tako da ti i ne treba naš savet. Mislim da se ne isplati uzimati neki SSD od 64GB.
Sva tri imaju SandForce SF-1200 kontroler, podrzavaju trim funkciju i imaju uncapped 4k random write osim Patriot Inferno-a. Vertex 2 nigde neces naci (u srbiji zemljici), tako da sam i ja sam isao na Callisto Deluxe. 150jura (60GB), 285/275 read/write, radjen sa ATTO benchmark alatom.
Prezadovoljan sam, sistem i programi su na njemu. Dobija se 3.5` adapter. __________________________________________________________ Velg Bort Livet
Evo sad bas gledam, za celih ~126 evrica imas Patriot Inferno koji se jako lepo pokazao na testovima. Izgleda da su i oni dobili taj `ekskluzivni` firmware i imaju otkljucan 4k. __________________________________________________________ Velg Bort Livet
Sta je glavna kontra? To sto u praksi... ne dobijas nista.
09.02.2011. 02:56
status: user broj poruka: 10999
-Cinjenica da ce ti sistem butovati za 5sec umesto 15, na dobrom SATA3, u zivotu ce malo da ti znaci, izuzev ako masinu ukljuc/ iskljucujes svaka 2 minuta. -Ako imas 4GB+ RAM-a, swap ti ne treba. Neces ga obrazovati ni na SSD-u. -Sistem, jednom butovan i program pokrenut=kernel otisao u RAM. Brzina sistema prakticno nepromenjena, radilo se o SSD-u ili HDD-u. -Posto na SSD-u neces drzati nikakve `podatke`, neces na/sa njega nista ni kopirati, pa ti nista nece znaciti ni njegova `read/write` brzina...
Re: Sta je glavna kontra? To sto u praksi... ne dobijas nista.
09.02.2011. 03:01
status: user broj poruka: 19012
tacno je, u pravu si, ali stavice valjda pratece programe koje koristi.. ne moze igre da drzi recimo
:: -Cinjenica da ce ti sistem butovati za 5sec umesto 15, na dobrom SATA3, u zivotu ce malo da ti znaci, izuzev ako masinu ukljuc/ iskljucujes svaka 2 minuta :: -Ako imas 4GB+ RAM-a, swap ti ne treba. Neces ga obrazovati ni na SSD-u :: -Sistem, jednom butovan i program pokrenut=kernel otisao u RAM. Brzina sistema prakticno nepromenjena, radilo se o SSD-u ili HDD-u :: -Posto na SSD-u neces drzati nikakve `podatke`, neces na/sa njega nista ni kopirati, pa ti nista nece znaciti ni njegova `read/write` brzina.. :: ::
Nego, brine me kolega Raic - `sexy`, za SSD, kaze.
09.02.2011. 03:06
status: user broj poruka: 10999
Da nisu poceli i na SSD-ove da stavljaju one provokativne nalepnice koje inace srecemo na AMD-ovim kartama (polugole plavuse sa štrčećim pupkovima i sabljama u neznim rukicama)?
moje misljenje je da je jos uvek preskupo zezanje za nas (pod nas mislim na moj) standard. ako pare nisu problem, u tom slucaju uzeo bih odmah dva komada. ako jesu, glavno na sta bih obratio paznju je zastupljenost konkretnog modela na trzistu. razlog je prost, da bi kasnije mogao da dodam jos jedan, pa jos jedan, pa jos.... got da point :) majku mu, sto puta sam gledao http://www.youtube.com/watch?v=96dWOEa4Djs evo opet ga gledam, i opet mi cure bale ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
Pa ovako Imam SSD PATRIOT 64GB SSD Torqx M28 vise od godinu dana i pokazao se kao odlican. Ima 128MB DRAM Cache,Brzina citanja je 222Mb/s Pisanje 155Mb/s Ocena u Win 7 je 7.4 Ima automatski trim Garanciju pisanu od 120 Meseci ili 10 godina 2.500.000 radnih sati...Jedina stvar je sto je bio skup koliko se secam placen je tada oko 24.000 Din ako se ne varam... Sve u svemu svaka preporuka kompletan sistem je mnogo brzi neko sa obicnim HDD Boot pogotovo i svaki program naravno koji se nalazi na njemu...Sve u svemu Proporuka...
:: Ajmo: iskustva, modeli, ko ima utiske, mišljenja.... :: :: Planiram jedan SSD od recimo 64+GB za sistem
Desktop: Intel V 40GB u upotrebi oko godinu i tri meseca dana.
Pros: u odnosu na RAID0 od dva WD 640GB, OS mnogo življe radi, multitasking je pesma, nema drljanja diskova, pristojna cena, koristim ga godinu i po dana, nikad više HDD za OS.
Cons: relativno mali kapacitet, 32GB od 40GB mi je popunjeno, s druge strane imam oko 5GB fajlova i 4GB swap na SSD-u tako da bi mogao još da oslobodim (edit - za one koji će mi reći da isključim swap, kad podignete 4VM i samo one pojedu oko 7GB ram + mem za win i ostalo, bez swap-a je nemoguće raditi).
Laptop: Kingston V+ 64GB Gen1 u upotrebi oko godinu i po dana.
Pros: SVE!!! Ne može da se poredi sa starim 160GB 7200rpm 2.5 diskom. Kao da sam kupio drugi laptop. Definitivno najveća boljka svakog laptopa je spor disk. Stari je imao max transfer 65MB/s, random oko 1MB/s, a IOPS na 4K je bio oko 60. SSD ima 170MB/s, random oko 25MB/s, i oko 7500 IOPS na 4K. VM na laptopu konačno rade kao normalni računar, a ne uporeno i s konstantnim drljačenjem po HDD-u. Baterija traje oko 20-30 min duže.
Cons: Od 64GB kad ga formatiraš dobiješ 58GB korisno. Ostali kapacitet je u rezervnim ćelijama.
PS. posle godinu dana sa svakodnevnom upotrebom, još nije iskorišćeno ni 2% rezervnih ćelija, tako da, ne brinem za njihiov vek.
EDIT: Čisto za ref: Desktop: i5-650@4Ghz, 8GB RAM 1600@CL8, GTX460, HDD: 640GB+1TB+2TB Laptop: HP NC6400, C2D 2GHz, 4GB RAM, Ati X1300
Kao sto je rekao Erestun, kod nas njabolji koji moze da se nadje je Mushkin Callisto Deluxe od 60gb, koji sam i sam uzeo. O, brzini je dzaba pricati, dok se ne vidi, inace su razlike u svakom pogledu velike u odnosu na hdd, tako da nikad vise hdd za sistem... :)
Re: Nego, brine me kolega Raic - `sexy`, za SSD, kaze.
09.02.2011. 10:44
status: user broj poruka: 9006
Nema zasad nalepnica spupkovima, nego kad rade neki review kućišta na stranim sajtovima omiljena rečenica im je `a sexy looking case`, a svi znamo da FSamir recimo dobija erekciju na nvidija karte imale one nalepnice ili ne.
Always carry a flask of whiskey in case of snakebite. Furthermore, always carry a small snake.
:: Da nisu poceli i na SSD-ove da stavljaju one provokativne nalepnice koje inace srecemo na AMD-ovim kartama (polugole plavuse sa štrčećim pupkovima i sabljama u neznim rukicama) :: ::
:: moje misljenje je da je jos uvek preskupo zezanje za nas (pod nas mislim na moj) standard. ako pare nisu problem, u tom slucaju uzeo bih odmah dva komada. ako jesu, glavno na sta bih obratio paznju je zastupljenost konkretnog modela na trzistu. razlog je prost, da bi kasnije mogao da dodam jos jedan, pa jos jedan, pa jos.... got da point :) majku mu, sto puta sam gledao http://www.youtube.com/watch?v=96dWOEa4Dj :: evo opet ga gledam, i opet mi cure bale :: __________________________________________________ :: http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jp :: ::
Pa naravno, ko svaka flash memorija. Ali u proseku MLC traje 3-5 godina, a SLC preko 5, tako da nisi na gubitku nikako... __________________ Scourge of PCBerza
: :: Nema zasad nalepnica spupkovima, nego kad rade neki review kućišta na stranim sajtovima omiljena rečenica im je `a sexy looking case`, a svi znamo da FSamir recimo dobija erekciju na nvidija karte imale one nalepnice ili ne :
Jašta Velika, isključivo referentna, glossy crna ...the way it`s meant to be...
Kresneš 500 evrića za karticu i gledaš je Gledaš one glupačke ASUS\MSI\Gigabyte nalepnice a ispod se nazire Čisto Referentno. Čujem negde u pozadini - ma skini nalepnicu nemo da si jajce - ako je skineš sjebo si garanciju - ma skini je bre nije ona tebe kupila nego ti nju - nisi bio na moru zbog nje, sjebaćeš garanciju - nisi bio na moru zato što si kreten...skidaj
Nisam odavno, realno i nije bilo kandidatkinje. 580 je čista nVIDIA klasika i sama po sebi cilj koji opravdava sredstvo. .....................
SSD RAID 0, 2 X Kingston (Intel) 40 GB na ICH10R... brrr.zo Kupio sam još jedan takav Intel ali ga još nisam dodao u niz. Sa tri komada bi trebalo da dostigne neke brzineee Jebem li ga, to ti je 120 GB na odloženo plaćanje, tri puta po 10.000 din. Brzina sve luđa i luđa. Sa ovako dobrim čip-set RAID kontrolOOOOOrima mi se čini da je baš dobra fora sa ovim sitnim hardovima.
Podrzavam i Raicevo i mishljenje Tortojeda. Naime, SSD ima ogromnu prednost, ali samo ako su Vam (pored operativnog sistema): . na njemu instalirani i svi programi koje najcheshce upotrebljavate . locirani i svi podaci (i baze) koje najcheshce koristite. locirani prostori za Tzv. Temp fajlove bilo operativnog sistema bilo Vashih progama (nisam gejmer, ali vazi i za njih)
Na osnovu svega napred navedenog, ako zelite da prednosti SSD-a dodju do izrazaja, gotovo sve, izuzev arhiva treba da bude na njima, a za to je njihova cena, danas nerentabilna.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647178. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.