Mnogo je posano o stripe nizu na ovom forumu. I ja sam postoavao ne tako davno neke testove. Pretraži forum malo. Generalno, dobar kontroler i dobroi diskovi = nema problema.
Sasvim solidan. Nikad nisam imai probleme sa njim. 8/9/10, nikad problemi.
:: da ne otvaram novu temu,hteo bih da pitam bax-a kakav je ICH9R controler sto se tice raid-a.poz :: :: :: :: Asus N61 :: Intel Core i7-720qm :: Asus N61Jq Series :: Kingston 4GB (DDR3-1333 DDR3) :: ATI Mobility Radeon HD 5700 Series :: Momentus 5400 640GB :: :: :: ::
al ste zapeli za raid u zadnje vreme.. pubertet neki opalio.. sa moje strane losa iskustva sa neadekvatnim hard diskovima, mislim na SATA diskove koji nisu specijalno dizajnirani za raid, stojim iza toga da ne priznajem nikakve raid varijante bez scsi-a.. ne pricam o brzini vec pouzdanosti... dakle radije neki SSD ili Seagate momentus XD (kada stigne) nego raid0, 1, nebitno.
:: Razmisljam se da ovo uradim jer su meni ssd-ovi jos uvek skupi. Da li mozete da napisete vasa iskustva sa raid 0? :: :: Hvala!
Anti-depressives controlling tools of your system Making life more tolerable
:: al ste zapeli za raid u zadnje vreme.. pubertet neki opalio.. sa moje strane losa iskustva sa neadekvatnim hard diskovima, mislim na SATA diskove koji nisu specijalno dizajnirani za raid, stojim iza toga da ne priznajem nikakve raid varijante bez scsi-a.. ne pricam o brzini vec pouzdanosti... dakle radije neki SSD ili Seagate momentus XD (kada stigne) nego raid0, 1, nebitno :: :: :: :: Razmisljam se da ovo uradim jer su meni ssd-ovi jos uvek skupi. Da li mozete da napisete vasa iskustva sa raid 0? :: :: :: :: Hvala!
generalno super imam iskustva sa raid nizovima u potpisu mozes videti da imam i raid 0 i 1 tako da preporuka...reci nam koja masina i koje diskove planiras da bacis u raid?
AMD Phenom II X4 B35@3.62Ghz@Xigmatek Balder Asus M4A785TD-M EVO 2x2GB DDR3 1666Mhz Exceleram CL9 ATI HD5750 1GB DDR5 PC power cooling and silencer 500W@CM690II Basic 2x500GB samsung F3@Raid 0,2x2TB WD Green@RAID 1
:: Razmisljam se da ovo uradim jer su meni ssd-ovi jos uvek skupi. Da li mozete da napisete vasa iskustva sa raid 0? :: :: Hvala!
imam u raidu dva wd blue 500gb, vec nekih godinu dana i jedan wd green 1tb za podatke, za sada sve lepo radi, ok skroz, samo pazi nista bitno ne stavljaj na ta dva harda za raid jer ako crkne neki disk oprosti se od podataka
ja iskreno razmisljam da predjem na neki ssd za os, brze je
da te priupitam nesto, koliko dugo imas taj raid setup..?
:: generalno super imam iskustva sa raid nizovima u potpisu mozes videti da imam i raid 0 i 1 tako da preporuka...reci nam koja masina i koje diskove planiras da bacis u raid :: :: :: AMD Phenom II X4 B35@3.62Ghz@Xigmatek Balde :: Asus M4A785TD-M EV :: 2x2GB DDR3 1666Mhz Exceleram CL :: ATI HD5750 1GB DDR :: PC power cooling and silencer 500W@CM690II Basi :: 2x500GB samsung F3@Raid 0,2x2TB WD Green@RAID :: :: :: Razmisljam se da ovo uradim jer su meni ssd-ovi jos uvek skupi. Da li mozete da napisete vasa iskustva sa raid 0? :: :: :: :: Hvala!
konkretno ovaj raid sta znam oko pola godine mozda i malo vise...al inace raid koristim vec par godina(stare diskove sam prodao a ovo su novi na istoj ploci samo zamenjeni za vece)...sto si tako skeptican u vezi raid-a??
AMD Phenom II X4 B35@3.62Ghz@Xigmatek Balder Asus M4A785TD-M EVO 2x2GB DDR3 1666Mhz Exceleram CL9 ATI HD5750 1GB DDR5 PC power cooling and silencer 500W@CM690II Basic 2x500GB samsung F3@Raid 0,2x2TB WD Green@RAID 1
:: da te priupitam nesto, koliko dugo imas taj raid setup..? :: :: :: :: generalno super imam iskustva sa raid nizovima u potpisu mozes videti da imam i raid 0 i 1 tako da preporuka...reci nam koja masina i koje diskove planiras da bacis u raid :: :: :: :: :: :: AMD Phenom II X4 B35@3.62Ghz@Xigmatek Balde :: :: Asus M4A785TD-M EV :: :: 2x2GB DDR3 1666Mhz Exceleram CL :: :: ATI HD5750 1GB DDR :: :: PC power cooling and silencer 500W@CM690II Basi :: :: 2x500GB samsung F3@Raid 0,2x2TB WD Green@RAID :: :: :: :: :: Razmisljam se da ovo uradim jer su meni ssd-ovi jos uvek skupi. Da li mozete da napisete vasa iskustva sa raid 0? :: :: :: :: :: :: Hvala!
Planiram da koristim Samsung F3 500GB a jos gledam koju plocu(AMD 955) da uzmem da je onako OK za overclock i za ovaj raid 0. Ne planiram da drzim nista bitno na njima nego system i hd filmove. Jel si pravio particije?
Raid je napredniji sistem od Ide interfejsa.Upravo da nije raid-a-1 masa podataka bi se izgubila na serverima. daleko bolje resenje od ide interfesa.Kada se prica o raidu ovde je prva pomisao na raid 0 ,a da pritom ne znaju da moze da se kombinuje raid 0+1 strip i mirror mod (najcesce na serverima).Najsmesnije mi je kada procitam `izgubices podatke sa raid-om ,a ne navode koji je raid u pitanju posto on ima dosta modova.
ovde nije prica o serverima nego o HOME varijanti raid-a sto ce reci SATA raid sistema, sto znaci daleko daleeeeko manje pouzdaniji raid, tacno da se na vecini serveria pravi RAID1 zbog vaznih podataka pa kada rikne jedan hard samo se ubaci drugi preko hot-swap, zato je i predvidjen.. zato je smesno porediti tu varijantu sa nekim raidom u sata varijanti... svi zele performance, radije nego bkp, a za to je raid0. @milosikaca - nisam skeptican sto se tice raida, ali samo onda kada se to radi sa adekvatnim hardovima (ja bih najradije velocci al vidim da ima diskova pod nazivom `server edition`, `raid edition` sto je hteo ne hteo cist marketing.. znam recimo da je WD Black relativno pouzdana varijanta za raid), tako sam se i ja isto zezao, menjao razne diskove raznih brendova, testirao licno i uverio se da nije to bas tako sjajno, utera ti taman onda kada pomislis da to stvarno funkcionira.. samsung diskovi nisu bog zna koliko pouzdani, pogotovu za raid, ne zelim da baksuziram nikome, daleko od toga, nadam se da ce vam raditi fino, ali moj ti je savet, ako bas toliko zelis raid, bekapuj podatke bar jednom u mesec dana...
:: Raid je napredniji sistem od Ide interfejsa.Upravo da nije raid-a-1 masa podataka bi se izgubila na serverima. daleko bolje resenje od ide interfesa.Kada se prica o raidu ovde je prva pomisao na raid 0 ,a da pritom ne znaju da moze da se kombinuje :: raid 0+1 strip i mirror mod (najcesce na serverima).Najsmesnije mi je kada procitam :: `izgubices podatke sa raid-om ,a ne navode koji je raid u pitanju posto on ima dosta modova :: ::
Re: Re: Ako ne znate sta je raid bolje i ne pisite
06.02.2011. 22:43
status: user broj poruka: 7723
Ne znam sto si se ti osetio prozvanim ,kada tebi nije upuceno .Ali kad si se vec javio ne znam ko ti brani da kuci koristis raid 1 ,ako ti je stalo do podataka.Ako ti jedan disk rikne ,ti sa drugim dizes OS sa raid 1 pa makar to bio i najstariji UNIX.Imas i kombinacije strip i mirror ,ali znam najprostiji je IDE i vecina ga koristi.
:: ovde nije prica o serverima nego o HOME varijanti raid-a sto ce reci SATA raid sistema, sto znaci daleko daleeeeko manje pouzdaniji raid, tacno da se na vecini serveria pravi RAID1 zbog vaznih podataka pa kada rikne jedan hard samo se ubaci drugi preko hot-swap, zato je i predvidjen.. zato je smesno porediti tu varijantu sa nekim raidom u sata varijanti... svi zele performance, radije nego bkp, a za to je raid0 :: @milosikaca - nisam skeptican sto se tice raida, ali samo onda kada se to radi sa adekvatnim hardovima (ja bih najradije velocci al vidim da ima diskova pod nazivom `server edition`, `raid edition` sto je hteo ne hteo cist marketing.. znam recimo da je WD Black relativno pouzdana varijanta za raid), tako sam se i ja isto zezao, menjao razne diskove raznih brendova, testirao licno i uverio se da nije to bas tako sjajno, utera ti taman onda kada pomislis da to stvarno funkcionira.. samsung diskovi nisu bog zna koliko pouzdani, pogotovu za raid, ne zelim da baksuziram nikome, daleko od toga, nadam se da ce vam raditi fino, ali moj ti je savet, ako bas toliko zelis raid, bekapuj podatke bar jednom u mesec dana... :: :: :: :: Raid je napredniji sistem od Ide interfejsa.Upravo da nije raid-a-1 masa podataka bi se izgubila na serverima. daleko bolje resenje od ide interfesa.Kada se prica o raidu ovde je prva pomisao na raid 0 ,a da pritom ne znaju da moze da se kombinuje :: :: raid 0+1 strip i mirror mod (najcesce na serverima).Najsmesnije mi je kada procitam :: :: `izgubices podatke sa raid-om ,a ne navode koji je raid u pitanju posto on ima dosta modova :: :: :: ::
Re: Re: Re: Ako ne znate sta je raid bolje i ne pisite
06.02.2011. 22:56
status: user broj poruka: 19012
pa nisam se uopste osetio prozvanim, zasto bih? znam da nije bilo upuceno meni, nego vidim pominjes SCSI server raid pa sam te razumeo da hoces nesto drugo da kazes.. sad vidim sta u stvari pricas.. samo opet je tu problem.. raid0+1 na SATA disku.. brate, jedva se snalazi sa obicnim raidom, gde jos to da mu pakujes... ma koristio sam ja i mirrored i striped, ali reci mi koja je svrha da stavljas diskove u r1, da se mucis to da realizujes sa 2 pisljiva obicna harda koji puca 99% posle odredjenog vremena, nije bitno kad.. kad se najmanje nadas.. jel to posao? kada je vec rizik bolje onda raid0 bez cuvanja podataka i gotovo.. sto prelazi vec na SSD ili neku drugu single brzu varijantu.. kad pogledas kako god pogledas, sta god da prostudiras to je najbolje resenje.
:: Ne znam sto si se ti osetio prozvanim ,kada tebi nije upuceno .Ali kad si se vec javio ne znam ko ti brani da kuci koristis raid 1 ,ako ti je stalo do podataka.Ako ti jedan disk rikne ,ti sa drugim dizes OS sa raid 1 pa makar to bio i najstariji UNIX.Imas i kombinacije strip i mirror ,ali znam najprostiji je IDE i vecina ga koristi :: :: :: ovde nije prica o serverima nego o HOME varijanti raid-a sto ce reci SATA raid sistema, sto znaci daleko daleeeeko manje pouzdaniji raid, tacno da se na vecini serveria pravi RAID1 zbog vaznih podataka pa kada rikne jedan hard samo se ubaci drugi preko hot-swap, zato je i predvidjen.. zato je smesno porediti tu varijantu sa nekim raidom u sata varijanti... svi zele performance, radije nego bkp, a za to je raid0 :: :: @milosikaca - nisam skeptican sto se tice raida, ali samo onda kada se to radi sa adekvatnim hardovima (ja bih najradije velocci al vidim da ima diskova pod nazivom `server edition`, `raid edition` sto je hteo ne hteo cist marketing.. znam recimo da je WD Black relativno pouzdana varijanta za raid), tako sam se i ja isto zezao, menjao razne diskove raznih brendova, testirao licno i uverio se da nije to bas tako sjajno, utera ti taman onda kada pomislis da to stvarno funkcionira.. samsung diskovi nisu bog zna koliko pouzdani, pogotovu za raid, ne zelim da baksuziram nikome, daleko od toga, nadam se da ce vam raditi fino, ali moj ti je savet, ako bas toliko zelis raid, bekapuj podatke bar jednom u mesec dana... :: :: :: :: :: :: :: Raid je napredniji sistem od Ide interfejsa.Upravo da nije raid-a-1 masa podataka bi se izgubila na serverima. daleko bolje resenje od ide interfesa.Kada se prica o raidu ovde je prva pomisao na raid 0 ,a da pritom ne znaju da moze da se kombinuje :: :: :: raid 0+1 strip i mirror mod (najcesce na serverima).Najsmesnije mi je kada procitam :: :: :: `izgubices podatke sa raid-om ,a ne navode koji je raid u pitanju posto on ima dosta modova :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Re: Ako ne znate sta je raid bolje i ne pisite
06.02.2011. 23:02
status: user broj poruka: 7723
Pa ako dva sata puknu u isto vreme ,onda je to sudbina i ona opominje ne koristi raid 1. Smesno mi je sto ljudi odmah pomisle na raid 0 i brzinu ,a ne znaju u sustini raid 1 bolje cuva podatke od ide .Ti kod ide prebacujes rucno podatke ili odradjujes bekap ,a ovde ti sam upisuje,ali ok da ne sirimo temu ....Komplikovano je to za prosecnog usera.
:: pa nisam se uopste osetio prozvanim, zasto bih? znam da nije bilo upuceno meni, nego vidim pominjes SCSI server raid pa sam te razumeo da hoces nesto drugo da kazes.. sad vidim sta u stvari pricas.. samo opet je tu problem.. raid0+1 na SATA disku.. brate, jedva se snalazi sa obicnim raidom, gde jos to da mu pakujes.. :: ma koristio sam ja i mirrored i striped, ali reci mi koja je svrha da stavljas diskove u r1, da se mucis to da realizujes sa 2 pisljiva obicna harda koji puca 99% posle odredjenog vremena, nije bitno kad.. kad se najmanje nadas.. jel to posao? kada je vec rizik bolje onda raid0 bez cuvanja podataka i gotovo.. sto prelazi vec na SSD ili neku drugu single brzu varijantu.. kad pogledas kako god pogledas, sta god da prostudiras to je najbolje resenje :: :: :: :: Ne znam sto si se ti osetio prozvanim ,kada tebi nije upuceno .Ali kad si se vec javio ne znam ko ti brani da kuci koristis raid 1 ,ako ti je stalo do podataka.Ako ti jedan disk rikne ,ti sa drugim dizes OS sa raid 1 pa makar to bio i najstariji UNIX.Imas i kombinacije strip i mirror ,ali znam najprostiji je IDE i vecina ga koristi :: :: :: :: :: ovde nije prica o serverima nego o HOME varijanti raid-a sto ce reci SATA raid sistema, sto znaci daleko daleeeeko manje pouzdaniji raid, tacno da se na vecini serveria pravi RAID1 zbog vaznih podataka pa kada rikne jedan hard samo se ubaci drugi preko hot-swap, zato je i predvidjen.. zato je smesno porediti tu varijantu sa nekim raidom u sata varijanti... svi zele performance, radije nego bkp, a za to je raid0 :: :: :: @milosikaca - nisam skeptican sto se tice raida, ali samo onda kada se to radi sa adekvatnim hardovima (ja bih najradije velocci al vidim da ima diskova pod nazivom `server edition`, `raid edition` sto je hteo ne hteo cist marketing.. znam recimo da je WD Black relativno pouzdana varijanta za raid), tako sam se i ja isto zezao, menjao razne diskove raznih brendova, testirao licno i uverio se da nije to bas tako sjajno, utera ti taman onda kada pomislis da to stvarno funkcionira.. samsung diskovi nisu bog zna koliko pouzdani, pogotovu za raid, ne zelim da baksuziram nikome, daleko od toga, nadam se da ce vam raditi fino, ali moj ti je savet, ako bas toliko zelis raid, bekapuj podatke bar jednom u mesec dana... :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Raid je napredniji sistem od Ide interfejsa.Upravo da nije raid-a-1 masa podataka bi se izgubila na serverima. daleko bolje resenje od ide interfesa.Kada se prica o raidu ovde je prva pomisao na raid 0 ,a da pritom ne znaju da moze da se kombinuje :: :: :: :: raid 0+1 strip i mirror mod (najcesce na serverima).Najsmesnije mi je kada procitam :: :: :: :: `izgubices podatke sa raid-om ,a ne navode koji je raid u pitanju posto on ima dosta modova :: :: :: :: :: :: :: ::
Kur moj ne znamo da se tako čuvaju podaci. Ali, zajebi malo, ne čuvaju se BOLJE nego samo idiotski lakše(idiot friendly - staviš i zaboraviš dok jedan ne rikne). Pazi, imaš mirror operativnog sistema i dvadesetak HD filmova. Pa to samo po sebi zvuči idiotski. Nije web-sajt, no kućne zezancije koje se skidaju povazdan širom broadband Serbistana. Ko ima na diskovima posao i pare da zarađuje, to menja priču, ali u home varijanti, pa neka skine Severinu ponovo, majku mu, ili, neka ide opet na jahtu, šta joj fali... Poenta je: zajebancija da proradi, zajebancija da se bekapuje (o raid.. kao jedini svrsishodan u kućnoj varijanti) i Murphy da će da crkne kad ti najmanje bude zgodno... zarad nekog dobitka u brzini... više nije vredna. Dok su diskovi bili 5400 bilo je razloga, već sa ovim keširanim diskovima od 32 ili 64mb keša, 7200 i velikih kapaciteta, malo šta se osim zajebancije dobija. Ja jednostavno, savetujem da se to u današnjim uslovima izbegne. Ko već ima materijal kupljen (dva diska i dostupan raid kontroler) - neka rizikuje malo uz redovan bekap, ako baš hoće.. Ali ja opet više cenim povremeni bekap gde se disk za bekap fizički sklanja iz sistema. Ovako jebeš miror ako ga sprži grom, proleti neki naponski šok i sprži oba diska i slične peripetije sa napajanjem, namernim i nenamernim brisanjima i sličnim. U tom slučaju imaš mirror katastrofe, u dva primerka. Ma, nek` radi ko šta hoće. Ima argumenata za raid, naravno, ali, ima i za protiv. Sada, sa SSD-om, ko hoće brzinu, ima alternativu, a sa terabajtnim diskovima, i mirror raid teško da ima smisla u kućnoj radinosti. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Pre 3-4 godine uzeo 2 x 250 aaks Wd i stavio u raid 0, na asus maximus x38,dve particije napravio,XP i Vistu.Kad sam zamenio sa asus rampage,X48,bez diranja xp particije(tu su mi igrice i gluposti) preselio na novu plocu,Vistu iznova.Uzeo pre godinu dana GA X58 ponovo preselio XP bez diranja,samo na drugoj particiji Win 7 instalirao.Od pocetka oba diska rade u raid 0,nikad nije ni stucnuo sistem,doduse xp sad veoma retko koristim,ali verovano je jedan od starijih sistema na forumu.Stavio sam ovo 3-4 okvirno godine,ali verujem da ima i vishe kako sam ih kupio i upario.Za storage sam imao 320, a sad 1 tb.Tako da slobodno ih strip-uj, u kucnoj varijanti na sistemskoj particiji u 95 % slucajeva nema niceg vrednog zaljenja ako pukne raid.Licne slike i video drzi na storage disku ako ima i rezi na dvd i nema da brigas
:: Kur moj ne znamo da se tako čuvaju podaci. Ali, zajebi malo, ne čuvaju se BOLJE nego samo idiotski lakše(idiot friendly - staviš i zaboraviš dok jedan ne rikne). Pazi, imaš mirror operativnog sistema i dvadesetak HD filmova. Pa to samo po sebi zvuči idiotski. Nije web-sajt, no kućne zezancije koje se skidaju povazdan širom broadband Serbistana :: Ko ima na diskovima posao i pare da zarađuje, to menja priču, ali u home varijanti, pa neka skine Severinu ponovo, majku mu, ili, neka ide opet na jahtu, šta joj fali.. :: Poenta je: zajebancija da proradi, zajebancija da se bekapuje (o raid.. kao jedini svrsishodan u kućnoj varijanti) i Murphy da će da crkne kad ti najmanje bude zgodno... zarad nekog dobitka u brzini... više nije vredna. Dok su diskovi bili 5400 bilo je razloga, već sa ovim keširanim diskovima od 32 ili 64mb keša, 7200 i velikih kapaciteta, malo šta se osim zajebancije dobija :: Ja jednostavno, savetujem da se to u današnjim uslovima izbegne. Ko već ima materijal kupljen (dva diska i dostupan raid kontroler) - neka rizikuje malo uz redovan bekap, ako baš hoće.. Ali ja opet više cenim povremeni bekap gde se disk za bekap fizički sklanja iz sistema. Ovako jebeš miror ako ga sprži grom, proleti neki naponski šok i sprži oba diska i slične peripetije sa napajanjem, namernim i nenamernim brisanjima i sličnim. U tom slučaju imaš mirror katastrofe, u dva primerka :: Ma, nek` radi ko šta hoće. Ima argumenata za raid, naravno, ali, ima i za protiv. Sada, sa SSD-om, ko hoće brzinu, ima alternativu, a sa terabajtnim diskovima, i mirror raid teško da ima smisla u kućnoj radinosti :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Jel sada vidis Imarkovic kome je bilo upuceno ?.Pisko je zaboravio jednu stvar ,a to je UPS . Udar groma,poplave itd.. se vode kao vanredni dogadjaj .
:: +1 za piska - drugi put, tako treba razmisljati. :: :: :: :: Kur moj ne znamo da se tako čuvaju podaci. Ali, zajebi malo, ne čuvaju se BOLJE nego samo idiotski lakše(idiot friendly - staviš i zaboraviš dok jedan ne rikne). Pazi, imaš mirror operativnog sistema i dvadesetak HD filmova. Pa to samo po sebi zvuči idiotski. Nije web-sajt, no kućne zezancije koje se skidaju povazdan širom broadband Serbistana :: :: Ko ima na diskovima posao i pare da zarađuje, to menja priču, ali u home varijanti, pa neka skine Severinu ponovo, majku mu, ili, neka ide opet na jahtu, šta joj fali.. :: :: Poenta je: zajebancija da proradi, zajebancija da se bekapuje (o raid.. kao jedini svrsishodan u kućnoj varijanti) i Murphy da će da crkne kad ti najmanje bude zgodno... zarad nekog dobitka u brzini... više nije vredna. Dok su diskovi bili 5400 bilo je razloga, već sa ovim keširanim diskovima od 32 ili 64mb keša, 7200 i velikih kapaciteta, malo šta se osim zajebancije dobija :: :: Ja jednostavno, savetujem da se to u današnjim uslovima izbegne. Ko već ima materijal kupljen (dva diska i dostupan raid kontroler) - neka rizikuje malo uz redovan bekap, ako baš hoće.. Ali ja opet više cenim povremeni bekap gde se disk za bekap fizički sklanja iz sistema. Ovako jebeš miror ako ga sprži grom, proleti neki naponski šok i sprži oba diska i slične peripetije sa napajanjem, namernim i nenamernim brisanjima i sličnim. U tom slučaju imaš mirror katastrofe, u dva primerka :: :: Ma, nek` radi ko šta hoće. Ima argumenata za raid, naravno, ali, ima i za protiv. Sada, sa SSD-om, ko hoće brzinu, ima alternativu, a sa terabajtnim diskovima, i mirror raid teško da ima smisla u kućnoj radinosti :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: :: :: ::
dobro, malo je karikirao, da crknu bas oba harda sanse su 1:100000000.
:: Jel sada vidis Imarkovic kome je bilo upuceno ?.Pisko je zaboravio jednu stvar ,a to je UPS :: Udar groma,poplave itd.. se vode kao vanredni dogadjaj :: :: :: :: +1 za piska - drugi put, tako treba razmisljati. :: :: :: :: :: :: :: Kur moj ne znamo da se tako čuvaju podaci. Ali, zajebi malo, ne čuvaju se BOLJE nego samo idiotski lakše(idiot friendly - staviš i zaboraviš dok jedan ne rikne). Pazi, imaš mirror operativnog sistema i dvadesetak HD filmova. Pa to samo po sebi zvuči idiotski. Nije web-sajt, no kućne zezancije koje se skidaju povazdan širom broadband Serbistana :: :: :: Ko ima na diskovima posao i pare da zarađuje, to menja priču, ali u home varijanti, pa neka skine Severinu ponovo, majku mu, ili, neka ide opet na jahtu, šta joj fali.. :: :: :: Poenta je: zajebancija da proradi, zajebancija da se bekapuje (o raid.. kao jedini svrsishodan u kućnoj varijanti) i Murphy da će da crkne kad ti najmanje bude zgodno... zarad nekog dobitka u brzini... više nije vredna. Dok su diskovi bili 5400 bilo je razloga, već sa ovim keširanim diskovima od 32 ili 64mb keša, 7200 i velikih kapaciteta, malo šta se osim zajebancije dobija :: :: :: Ja jednostavno, savetujem da se to u današnjim uslovima izbegne. Ko već ima materijal kupljen (dva diska i dostupan raid kontroler) - neka rizikuje malo uz redovan bekap, ako baš hoće.. Ali ja opet više cenim povremeni bekap gde se disk za bekap fizički sklanja iz sistema. Ovako jebeš miror ako ga sprži grom, proleti neki naponski šok i sprži oba diska i slične peripetije sa napajanjem, namernim i nenamernim brisanjima i sličnim. U tom slučaju imaš mirror katastrofe, u dva primerka :: :: :: Ma, nek` radi ko šta hoće. Ima argumenata za raid, naravno, ali, ima i za protiv. Sada, sa SSD-om, ko hoće brzinu, ima alternativu, a sa terabajtnim diskovima, i mirror raid teško da ima smisla u kućnoj radinosti :: :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: :: :: :: :: ::
Jeli, puštaš li ti kada mladunce u stambenu jedinicu? Moj mladunac je prošle sedmice, kada je (još) morao da radi domaći, iz protesta i dosade, presekao makazama gajtan od stone lampe, napravio kratak spoj, PUF! i slično, i još posle `ladno izjavio da nije on. Ostavi ga 15 minuta uz taj neki Raid, i će potamani sve bubašvabe sa njim. I mrave... raid je za bube, muve, mravce, hahaha... ma, pregazilo je vreme taj Raid. Kao windows 98, ili XP. Radi to, ima prednosti... ali ajd` zdravo.
da uparis sa onom serverskom plocom kad prodas auto xD? pazi ovako, ima na kupujemprodajem, limundu i slicnim sajtovima interesantnih kombinacija kontroler+diskovi, ali sve je ili staro ili skupo, eventualno za neki experimet, hobi ili kako god. za kucnu masinu za svaki dan- hm, radije dva samsunga u raid0 ___________________________________________________ http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jpg
:: za kucne potrebe?? pitam jer sam video da su najcesce za server racunare namenjeni!! :: ::
obzirom da je jedan oko 180eu, a trebaju ti dva, plus treba i kvalitetan kontroler koji kosta skoro kao i hard disk, izracunaj koliko je to para i da li se isplati za kucnu varijantu VS SSD npr..
:: za kucne potrebe?? pitam jer sam video da su najcesce za server racunare namenjeni!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.