Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
kako postupati sa diskom isključivanje uključivanje
STRANA 1 OD 1
kefalo81 kako postupati sa diskom isključivanje uključivanje 01.02.2011. 13:50 T33256

status: user
broj poruka: 775
Apsolvirali smo temu o relocated sector count, ne podleže čak ni garancji.
Ja sam taj disk jedno mjesec dana držao van računara, i sad sam ga uključio da bi gledao filmove jer na njemu su uglavnom blurayevi.
Sutra idem u emmi da kupim još jedan disk ovaj put od 500gb i on bi mi bio osnovni.
Sad ne znam kako da se postavim prema ovom sa relocated sector count.
Znam samo da na njemu neću ništa pisati, mogu samo neke stvari po potrebi kopirati,, kao muzika.
Služiće samo za filmove jer je 90% sadržaja filmovi.

Sad me interesuje kako sa njim da postupam, da ga držim ukljuučenim stalno, a moj računar je često upaljen i po nekoliko dana jer stalno skidam filmove, ili da ga držim u računaru iskopčanog, a da ga palim za svakih 20tak dana kada se uželim nekog filma na njemu, iako sam sve već pogledao :)
BRine me obzirom da nije u hdd fioci, da li na disku utiče to iskopčavanje iz struje, pod uslovom da je propisno tj. da je sve izgašeno, i da li imam ikakav benefito od toga što bi uključivao isključivao jer sam već dobio savjet da ne držim stalno uključenim diskove za koje nema potrebe ,a ovaj je upravo takav, tj. pali se svakih 20tak dana.

Unapred se zahvaljujem.

pozz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: kako postupati sa diskom isključivanje uključivanje 01.02.2011. 14:04 #290429

broj poruka: 19012
vec sam ti rekao da NORMALNO koristis hard disk, i rekao sam ti da imam nekoliko Hitachi-ja sa tim relocated sector count i to NIJE BAD SECTOR, nije uradio QUARANTINE covece, slobodno koristi disk, i ja koristim normalno, nemam nikakvih problema, diskovi rade perfektno!!! ne obracaj paznju toliko na software za testiranje, nije uvek merodavan.

:: Apsolvirali smo temu o relocated sector count, ne podleže čak ni garancji
:: Ja sam taj disk jedno mjesec dana držao van računara, i sad sam ga uključio da bi gledao filmove jer na njemu su uglavnom blurayevi
:: Sutra idem u emmi da kupim još jedan disk ovaj put od 500gb i on bi mi bio osnovni
:: Sad ne znam kako da se postavim prema ovom sa relocated sector count
:: Znam samo da na njemu neću ništa pisati, mogu samo neke stvari po potrebi kopirati,, kao muzika
:: Služiće samo za filmove jer je 90% sadržaja filmovi
::
:: Sad me interesuje kako sa njim da postupam, da ga držim ukljuučenim stalno, a moj računar je često upaljen i po nekoliko dana jer stalno skidam filmove, ili da ga držim u računaru iskopčanog, a da ga palim za svakih 20tak dana kada se uželim nekog filma na njemu, iako sam sve već pogledao :
:: BRine me obzirom da nije u hdd fioci, da li na disku utiče to iskopčavanje iz struje, pod uslovom da je propisno tj. da je sve izgašeno, i da li imam ikakav benefito od toga što bi uključivao isključivao jer sam već dobio savjet da ne držim stalno uključenim diskove za koje nema potrebe ,a ovaj je upravo takav, tj. pali se svakih 20tak dana
:: Unapred se zahvaljujem
:: pozz
PhatPhuck ... 01.02.2011. 14:05 #290430

broj poruka: 1886
Imaš opciju u Power managementu, `Turn off hard disks after XX hours`

Ako disk pališ na svakih 20 dana, a programi koje koristiš mu ne pristupaju - to jest, ti programi koje svakodnevno koristiš nisu u stanju da ga NEHOTICE probude iz `sleep` moda, onda tu umesto XX stavi 24h, i disk će `spavati` sve dok mu sledeći put ne pristupiš...

Realno, nemaš nikakav dobitak od gašenja diska, osim MALE uštede struje, jer diskovi danas, u stanju mirovanja, vuku svega 3-4W... Prdež ima više watti...

Mada, ako te ne mrzi da otvaraš kućište bez PREKE potrebe na svakih 20 dana - ništa ne boli ni da ga isključiš... Diskovima samo ne prija ČESTO paljenje i gašenje/učestani ciklusi spin down/spin up, jer svako ubrzavanje ploča iz stana mirovanja napreže mehaniku i motor harda.

Među paramterima S.M.A.R.T. dijagnostike, taj broj ciklusa paljenja/gašenja se evidentira kao Power Cycle count... I ako ti je taj broj previsok, programi za očitavanje smart dijagnostike će ti tu prikazivati `warning`, ili upozorenje.
kefalo81 ok. 01.02.2011. 14:09 #290435

KUpiću ja u svakom slučaju još jedan jer nije skup 3.3k din 500gb i kad uhvatim vremena bi stavio i sistem na njega, nema smisla da ga držim više na maxtoru od 40gb.
Kada ga donesem i uključim, jel mogu da ga iz windowsa formatiram u onaj format ntfs ili tako nekako, tj. varijanta desni klik/format/ntfs.
Kasnije bi ga sa nekim programom kakvih mislim da već imam u kompu i particionisao.

imarkovic Re: ok. 01.02.2011. 14:16 #290442

disk, odnosno particije se formatiraju nakon pravljenja istih, a ne prvo format pa particije... dakle, slobodno ubaci neformatiran disk i kada budes krenuo da instaliras windows, ponudice ti kreiranje particija, tu mozes da napravis jednu za sistem, a posle u windowsu imas desni klik na mycomp - manage, disk management pa tu pravi particije i formatiraj.

:: KUpiću ja u svakom slučaju još jedan jer nije skup 3.3k din 500gb i kad uhvatim vremena bi stavio i sistem na njega, nema smisla da ga držim više na maxtoru od 40gb
:: Kada ga donesem i uključim, jel mogu da ga iz windowsa formatiram u onaj format ntfs ili tako nekako, tj. varijanta desni klik/format/ntfs
:: Kasnije bi ga sa nekim programom kakvih mislim da već imam u kompu i particionisao
kefalo81 ... 01.02.2011. 14:19 #290446

Ma prvo bi ga koristio za storage, a kasnije kada budem imao vremena bi odradio instalaciju.RElativno skoro je odradjeno i stvarno dobro radi .
Prioritet sa prvim slobodnim vrmenom jel laptop na kome je stara verzija linux minta, mislim 7, i prilično se davi sa sve više flash animacija na sajtovima, čak i kada na FF uključim flash block.

Koja je procedura ako bi išao sa diskom za sada samo za storage funkciju.
jel tu ide redosoljed desni taster/format/ntfs ili nešto drugo.
gilopile Re: ok. 01.02.2011. 14:24 #290451

broj poruka: 9459
HDD koristi najnormalnije, ako mu se rikava - riknuce, dal` radio non-stop, ili ga palio povremeno.Nema bas pouzdana pravila kako bi mu produzio vek trajanja...Progledace ti comp kada penzionises tog matorog maxtora i instalises win na neki sata od 160Gb+ sa min. 8mb cache memorije.Taj novi ces jednodtavno iz win-a particionisati, vec si napisao kako.A za particije ces preko nekog od programa za particionisanje.Recimo: MiniTool Partition Wizard Professional Edition.Nit manjeg, nit jednostavnijeg programcica koji odlicno radi, skoro sam ga otkrio i prezadovoljan sam kako radi.

EDIT: Vi se dobrano raspricaste dok ja istipkah ovo:)

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: KUpiću ja u svakom slučaju još jedan jer nije skup 3.3k din 500gb i kad uhvatim vremena bi stavio i sistem na njega, nema smisla da ga držim više na maxtoru od 40gb
:: Kada ga donesem i uključim, jel mogu da ga iz windowsa formatiram u onaj format ntfs ili tako nekako, tj. varijanta desni klik/format/ntfs
:: Kasnije bi ga sa nekim programom kakvih mislim da već imam u kompu i particionisao
imarkovic Re: ... 01.02.2011. 16:30 #290529

da, bas taj redosled ide, uboo si ga (ko prstom u d..)

:: Koja je procedura ako bi išao sa diskom za sada samo za storage funkciju
:: jel tu ide redosoljed desni taster/format/ntfs ili nešto drugo.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs