Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
F4 raid 1+0
STRANA 1 OD 1
Ognjeni F4 raid 1+0 24.01.2011. 01:03 T32989

status: user
broj poruka: 4521
Poz svima,

ako moze neki help oko raida. treba da stavim samsung F4 x 2 na P67 u raid 10
. Ako moze neki link koristan ili help sta kako gde ukratko.....

hvala narode

Ajd uzdravlje
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Neće da može 24.01.2011. 01:15 #286936

broj poruka: 3742
Koliko sam ja upućen 1+0 zahteva barem četiri diska. Miror i strip ne može sa samo dva komata. Dakle možeš da biraš ili 1 ili 0 šta više želiš ili šta ti treba brzina ili sigurnost.

P.S. Ružno ti je kućište :P

support normality

Equinoxe Re: 24.01.2011. 01:19 #286937

broj poruka: 12057

Ako radiš na ICH10R kontroleru, sve je prosto ko pasulj.

Zakači diskove na najlakše 4 susedne grane pomenutog kontrolera, i to je to što se tiče fizikalije (prepostavljam da već imaju spremno dobro hlađenje).

Svrati do Storage Confoguration menija u BIOS-u i setuj kontrol u RAID mod. Save and exit.

Kod posta ćeš primetiti da se aktivirao RAID BIOS pomenutog kontrolera i uđi u njega (CTRL+I mislim da je shortcut).

Tu ideš create new RAID array. Izaberi RAID 1+0 i ta 4 diska koja stavljaš u R1+0.

To je sve pod predpostavkom da ne planiraš da se bakćeš sa R10 Linux varijantom od dva diska.

To je jako zgodan RAID niz sa strajpovanim mirrorima i velikom tolerancijom graške.

Ognjeni .... 24.01.2011. 01:22 #286939

znaci ne moze nikako raid 10 na 2 diska ? imam jos jedan F1 ali on je za storage.

Ajd uzdravlje

Equinoxe Re: .... 24.01.2011. 01:23 #286940

No can do, ne u hardware (controller) varijanti.

:: znaci ne moze nikako raid 10 na 2 diska ? imam jos jedan F1 ali on je za storage.
::
:: Ajd uzdravlje
Ognjeni ... 24.01.2011. 01:24 #286941

RAID 10 can be implemented with as few as two disks. sa wikipedije info...e bem ih onda.

pa koliko mi je siguran Raid 0 jer ovo radim sve zbog brzine, OS ce mi biti tu. a bitniji stuff je na F1 storage disku

Ajd uzdravlje

pajsgudgud Re: Re: .... 24.01.2011. 01:26 #286942

broj poruka: 3742
a sa softver varijantom ništa ne dobijaš (sa dva diska).

support normality

:: No can do, ne u hardware (controller) varijanti
:: ________________
:: In The Living Years...
:: :: znaci ne moze nikako raid 10 na 2 diska ? imam jos jedan F1 ali on je za storage.
:: ::
:: :: Ajd uzdravlje
ribolovac re 24.01.2011. 01:27 #286943

broj poruka: 1305
Kolega pajsgudgud je u pravu. Nabodi ih na plocu, pa u biosu odaberi zeljeni oblik raida.Miror pravi egzaktnu kopiju prvog diska, nije brzo ali su ti podaci sigurni. Strip deli svaki podatak na dva dela i upisuje ih 1/2 na 1disk, a drugu 1/2 na drugi cime ti duplira brzinu diska. Problem je sto gubis sve podatke ako crkne bilo koji od ta dva diska.
I ja planiram dva f4 u raid. Javni kako to fercera.
Pozdrav

Equinoxe Re: ... 24.01.2011. 01:28 #286944

Ja držim velike količine podadata na R0 (2 x F3 1TB), koji ne ostaju na njima duže od par meseci.

Treba mi speed i to je to. Kontoler, bar ICH9+R te ne može izneveriti. Samo disk fail.

Ako će nešto baš dugo da bleji na njima onda si trebao juriti WD RE3, RE4 Enterprise seriju diskova. Na primer.

A batali se softverskog RAID-a za ozbiljne aplikacije.

:: RAID 10 can be implemented with as few as two disks. sa wikipedije info...e bem ih onda
:: pa koliko mi je siguran Raid 0 jer ovo radim sve zbog brzine, OS ce mi biti tu. a bitniji stuff je na F1 storage disku
ribolovac re 24.01.2011. 01:31 #286945

@Equinoxe
Kakvi su to diskovi, cene?

Ognjeni ... 24.01.2011. 01:33 #286946

nisam ni razmisljao o SW raidu jer mi i treba speed zbog ozbiljnih aplikacija, kao i generalno brzine celog osa i ostatka.

Novi su diskovi, tako da ne bi trebalo da bude problema u radu ...valjda..mada ko zna :)

Elem , jeli raid 0 problem jer nosi povecani rizik na HW ili jednostavno zbog deljenja podataka i cinjenice da sa jednim gubis sve ?

Bar u danasnje vreme hddovi ne crkavaju tako lako

Ajd uzdravlje

Equinoxe Re: re 24.01.2011. 01:34 #286947

Sjajni diskovi. Nemam više šta reći. Napravljeni za RAID maltretiranje posebno R5.
Ovde su reda 200e+ 2TB modeli.

http://www.tweaktown.com/reviews/2818/western_digital_re4_gp_2tb_enterprise_hard_disk_in_raid_0/index.html

@Ognjeni
Upravo tako. RAID samo po sebi nije problem. Tu mnogi greše. Način funkcionisanja je prost ko pasulj. Samo disk fail može da te zezne.

:: @Equinox
:: Kakvi su to diskovi, cene
Equinoxe Međutim: 24.01.2011. 01:37 #286949

4 x WD RE4 500GB u R0...svaki po 64mb keša. E to je ludilo. Šasiju da im napraviš zaslužuju. To nije mnogo skupo. Pa i u R10 / 5 ako ti je 1TB dosta.

ribolovac re 24.01.2011. 01:42 #286953

Hvala.
A koliko ja 2xWD caviar black 640gb sata2 raido sporije od tvoja dva f3? Da li je drasticna razlika?

Equinoxe Re: re 24.01.2011. 01:44 #286954

F3 jeste malko brži od te AALS serije, ali biće svakako brzo. Veća razlika bi bila da su dva F3 od 500 sa jednom pločom. Ali, nemoj da te sintetika toliko brine. Kupi šta možeš. Jurenje procenata ostavi za pacijente.

:: Hvala.
:: A koliko ja 2xWD caviar black 640gb sata2 raido sporije od tvoja dva f3? Da li je drasticna razlika
ribolovac Hvala 24.01.2011. 01:50 #286957

Ima li neki kasvetan sata3 hard osim ovih wd caviar black 1Tb koji mnogo crkavaju?

Mixx Re: ... 24.01.2011. 12:19 #287039

broj poruka: 2931
da. jedini rizik da izgubis podatke je da zi zvekne hard/particija/gremlini isto kao i kod jednog hard diska. samo sto kod dva komada rastu sanse da jedan otkaze. za sistem, muziku, filmove, blabla- skroz je ok. ako imas neke izuzetno vazne stvari, njih je vec u svakom slucaju trebalo da bekapujes

:: nisam ni razmisljao o SW raidu jer mi i treba speed zbog ozbiljnih aplikacija, kao i generalno brzine celog osa i ostatka
:: Novi su diskovi, tako da ne bi trebalo da bude problema u radu ...valjda..mada ko zna :
:: Elem , jeli raid 0 problem jer nosi povecani rizik na HW ili jednostavno zbog deljenja podataka i cinjenice da sa jednim gubis sve
:: Bar u danasnje vreme hddovi ne crkavaju tako lak
Ognjeni Re: Re: ... 25.01.2011. 00:50 #287318

Nije mi nikakav problem backupovati cak i svako vece, nisu veliki fajlovi toliko. A pogotovo nece biti problem backup na treci hdd sa brzinom ovih diskova :)

Ajd uzdravlje

:: da. jedini rizik da izgubis podatke je da zi zvekne hard/particija/gremlini isto kao i kod jednog hard diska. samo sto kod dva komada rastu sanse da jedan otkaze. za sistem, muziku, filmove, blabla- skroz je ok. ako imas neke izuzetno vazne stvari, njih je vec u svakom slucaju trebalo da bekapuje
:: __________________________________________________
:: http://img339.imageshack.us/img339/9292/retardlz.jp
:: :: nisam ni razmisljao o SW raidu jer mi i treba speed zbog ozbiljnih aplikacija, kao i generalno brzine celog osa i ostatka
:: :: Novi su diskovi, tako da ne bi trebalo da bude problema u radu ...valjda..mada ko zna :
:: :: Elem , jeli raid 0 problem jer nosi povecani rizik na HW ili jednostavno zbog deljenja podataka i cinjenice da sa jednim gubis sve
:: :: Bar u danasnje vreme hddovi ne crkavaju tako lak
:: :: Ajd uzdravlje
Equinoxe Re: Re: Re: ... 25.01.2011. 00:53 #287319

Onda vozi stripe array i uživaj.

:: Nije mi nikakav problem backupovati cak i svako vece, nisu veliki fajlovi toliko. A pogotovo nece biti problem backup na treci hdd sa brzinom ovih diskova :
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs