Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Trascend StoreJet 25m cudan problem
STRANA 1 OD 1
neutral Trascend StoreJet 25m cudan problem 09.01.2011. 02:47 T32502

status: user
broj poruka: 40

Imam ga nekih 3 meseca, odlicno je radio, doduse u poslednje vreme je nesto bagovao malo, al nezanemarljivo, sad malo pre da prebacim jedan film, zavrsim kopiranje probam da ga pustim, i odjednom zabode ceo komp, zamrzne...ja ga restartujem, kad ono nece da mi dodje do win login, nego crno stoji, ja restart, ono opet... ja iskljucim externi on udje u windows... zakljucio sam da je do njega, naravno windows mi je na normalnom hard disku, externi mi je samo za podatke, dalje... pokusam da udjem u externu particiju, nece, stoji pescani sat i opet zabode komp, nestane sve sa desktopa, ja izvadim, ono se vrati, u cemu je problem?? nece vise da mi ocitava podatke, samo zabode? ona lampica plava svetli, ckilji, povremeno se ugasi? sta da radim? ako reklamiram je l mi se nece izgubiti podaci? pomagajte ako mozete..

evo i par fotki kako izgleda to:

http://i52.tinypic.com/2e2fnrn.jpg

http://i56.tinypic.com/105bo6s.jpg

ovaj format mi je izbacio kad sam pokusao da udjem na njega, i to posle jedno 10 minuta bagovanja, bio uporan i cekao da vidim sta ce da se desi, nzm koji mu je?

ovaj hd je u pitanju: http://itsvet.com/proizvod/transcend-storejet-2.5-mobile-320gb/comp_comp_hdd/66/862

i da, zaboravih da kazem da sam pomislio da je do windows-a, posto mi nestaje ceo explorer od bagovanja, reinstalirao sam windows i opet isto... doduse nisam ga probao jos kod drugara da vidim da li ce raditi, ali ne verujem da je do mene? zasto bi odjednom tako?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladats ........ 09.01.2011. 07:18 #280814

broj poruka: 4537
1.pokusaj prvo promenom usb kabla,da ustanovis da li je do kabla ili do harda problem.
mislim da tvoj model ima kabl sa 2 usb uticnice,jedan mrsavko za lap top drugi debeljko za pc.
pokusaj kod nekog da prikacis na lap top sa mrsavkom pa vidi sta se desava.naravno pokusaj i sa
novim kablom.

2.ako si ustanovio da nije do kabla nego do harda,pokusaj sa nekim programom,da ga formatiras na
fabricku postavku[ ima ih maxtor,WD...]mozda ce zivnuti[ od podataka se oprosti,a sledeci put bekapuj.]

3.ako nece ni ovako,reklamacija i uzimaj nov.
Pisko Transcend 09.01.2011. 07:53 #280820

broj poruka: 6650
Podaci su najverovatnije i dalje tu.
Hard treba proveriti na softverske a tek onda zaključiti da li ima hardverske probleme (e, u tom slučaju se oprosti od podataka za normalnu cenu).
Savet za kablove važi i probanje na drugom računaru, to ništa uglavnom ne košta...
Samo da znaš, moguć uzrok nekada mogu biti i pojedine vrste virusa-malware-a....
Ako zeza i dalje tj. nije do napajanja i kablova (napaja se preko kabla za usb i to oba), onda, treba da popraviš tj. probaš sa popravkom mbr-a tog diska. Najjeftiniji način je da iskoristiš recovery konzolu windowsa xp i da u komandnom odzivniku (command prompt) ukucaš fixmbr komandu za taj disk - tu particiju. Kako idu komande, putanje i nazivi tvog diska i particija, moraćeš sam da prokljuviš jer ovako to nije lako - nisi dao dovoljno podataka.
Postoje i programi za testiranje, popravku, regeneraciju hdd-ova, ima ih i na hiren`s boot cd-u pogotovo onoj verziji koja ima softver sa vlasničkim pravima, i oni - mnogi - poseduju opciju i funkciju da upišu novi master boot record na bilo koji disk.
Kada to uradiš, onda preskeniraj sa scandiskom ceo taj eksterni drajv uz opcije da popravi i skenira bad sektore i sve nađene greške.
Možda stvarno nije u kvaru, već je to posledica problematičnog napajanja... u suprotnom, ili reklamacija ako imaš garanciju ili ćao.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

vladats @Pisko 09.01.2011. 08:17 #280823

Popravka B4d Sec7or4-a,mi lici na reanimaciju strujnim udarom od 220v.
Privremeno si ga izlecio a sledeci put se pojavi duplo vise......

codeus ... 09.01.2011. 08:52 #280824

broj poruka: 4054

imas dva puta ..

1. reklamacija (ali onda se oprosti od podataka)

2. jebes reklamaciju to govance nekosta nesto puno para .. posto taj uredjaj ima u sebi usb-sata kontroler ..koji opet ima u sebi fw .. koji opet zna da zaglupi ..
OTVORI SKATULJU I IZVADI TAJ HDD A ZATIM GA NAKACI NA KOMP .. nevidim drugi nacin da proveris ispravnost hdd-a i spasis podatke ..
codeus ... 09.01.2011. 09:09 #280825

.. sve usb-sata(ata) kutije koje dolaze sa svojim strujnim adapterom (aka eksterno napajanje) - nikad .. ali nikad .. i ako nisam spomenuo NIKAD nemaju problema u radu i ubijanju hdd-a

svi ali SVI ti fensi 2.5` travel hardici crknu pre ili kasnije zbog nedostatka struje .. oni su savrseni za PUTOVANJA .. za to su i napravljeni..kad treba 1 nedeljno da ga ubodes prijateljici :) .. a ne da ga drzis na kompi 24h i jos da ti sluzi kao intenzivni externi hdd .. jebiga ... nije napravljeno za taj rad ..
vladats @Codeus 09.01.2011. 09:31 #280827

Pa na Soniju PS3,zbog JB hakerisanja,kod ortaka je non-stop ukljucen pa nije crko......

neutral auu 09.01.2011. 09:42 #280828

koknucu se, imam jako vazne stvari na tom hdd-u, fzn je u tome sto imam star komp, i na izdisaju je polako, pa sam uzeo taj externi da prebacim sve vazne fajlove, kad ono prc... pre ovo crce nego moja stara kanta od kompa. Razocarao sam se totalno, probacu nesto sa tim programima pa javljam sta sam uradio, inace normalno je radio, desilo se u trenutku kad sam iskopirao jedan film, tj otpakovao ga, i kliknem play na njega preko kmplayera, i to je to, zabode...i od tad non stop baguje i ne moze da se udje u njega, kad ga utiknem opet, upali se lampa, dole USB pise da je prijavljen, ali ne iscitavaju se podaci, cak ne mogu ni u my computer da udjem, odma kuje komp....videcu sta cu vec...

a ja sam ga inace koristio 24h :-) prikacen mi je non stop, doduse ne caprkam po njemu cesto, al kad skinem nesto sto mi treba iskorpiram, i to je to...a sta je ono plavo dugme- auto backup? to sam kliktao pre nesrece 100 puta...
j*bo hdd vise, kad ce taj ssd u mainstream da dodje...

vladats ..... 09.01.2011. 09:53 #280829

Kazes,da ti se desilo kad si kliknuo na neki exe,file?
Onda Piskova teorija o virusu,pije vodu.....
U svakom slucaju ZERO-Format i prekrsti se.....
neutral Re: ..... 09.01.2011. 10:04 #280831

Ma ne na .exe fajl, ne drzim takve fajlove na externom...i da se nadje poneki ocisti ga virus, nego sam na film kliknuo koji sam skinuo, .mkv fajl :-) najobicnije, pa pustao sam filmove mnogo puta, znaci totalno neartikulisano...

:: Kazes,da ti se desilo kad si kliknuo na neki exe,file
:: Onda Piskova teorija o virusu,pije vodu....
:: U svakom slucaju ZERO-Format i prekrsti se....
::
vladats @neutral 09.01.2011. 10:37 #280833

Da te utesim,nisi sam u problemu,jos ljudi je imalo takav problem evo sada sam procitao,na jednom
forumu.

Jedno od boljih resenja je bilo da su ljudi spasavali podatke prikacinjanjem HDD-a,na PC koji ima
instaliran LINUX.Posle naravno FORMAT.......

codeus .. 09.01.2011. 11:28 #280847

jebo ja sebe ako nastavim da posecujem ovaj forum ..

gde si kacio mali hard .. napred na kucistu ? .. 30cm produznog tankog 28awg kabela od prednjih portova do ploce + 30cm kabela od hdd-a + stara ploca + broj zauzetih USB portova sa drugom periferijom + ne bas u dobrom stanju kondenzator od 1000uf na 5VUSB + pregrevanje kontrolera u malom kucistu hdd-a = pa mora nesto da prdne

Vladats PS3 daje vise od 500ma na usb-u .. tu je caka

recimo ASUS ove ploce su korak ispred ostalih sto se tice USB portova .. na njihovim plocama sam video jamper za odabir USB napona .. da li ce ici preko dual feta (standard 500ma) ili DIREKT sa 5V grane PSU-a .. doduse to je mac sa dve ostrice ukoliko ubodes neispravan usb uredjaj mozes da utepas psu i komp .. ako psu nema dobru zastitu od kratkog spoja ...

neutralni - srafciger u ruke i otvori kutiju i izvadi HDD .. izbaci taj usb-ata kontroler iz jednacine - i za 10min ces imati podatke .. ako ti je kontroler u kutiji neispravan dzaba ti NASIN softver za kalibraciju shupka
vladats @codeus 09.01.2011. 12:25 #280883

Ima logike,vidis prevideo sam da je komp malo stariji.
Sto se tice posecivanja foruma,nema razloga da bezis a i gde da odes?

P.S.
Bezbolnije je probati na kompu novije generacije......
Mikishon89 Re: 09.01.2011. 19:01 #281030

broj poruka: 2416
ako si hdd povezimao na kuciste sa prednje strane moguce da usb port nije bio dobro uzemljen pa kad si spojio hard da je crko,posto je mom drugu tako ripio hard,a i drugi su mi rekli da to nikad neradim

Pisko Re: Re: Earth link 09.01.2011. 19:32 #281042

broj poruka: 6650
Frojnde, lupio si nenamerno glupost, koju si čuo.
Napajanje odvaja ceo kompjuter od mreže 220V, osim uzemljenja. Na usb portovima max napon je istosmernih 5V, tako da tu nikakvo uzemljenje nije potrebno, niti ga ima. Oznaka mase se odnosi na minus pol napajanja, gde se zatvara kolo 5V, i da ga nema, USB ne bi radio i tu je tačka.
Jedino kada uzemljenje ima smisla, kao uzrok nesreće i paljenja harda su strujno-naponski udari, kakvi npr. nastaju kod munja, ili nekog kvara, kada taj napon PROBIJE sve zaštite i preskoči trafo - i spali sve na svom putu, pa i hdd... dakle, ne crkavaju zbog toga (uzemljenja) ako ih grom ne udari.
Ali, zbog nedovoljnog napajanja, zbog toga što vuku više struje nego što kontroler daje jer mu je kljoknuo napon.... od toga očigledno - da.
Uz sve to, kontakti na usb-u su nakon nekog vremena kilavi do yaya, i često dolazi do mikro ili dužih prekida napajanja koja fleš diskovi malo bolje podnose, a za klasične mehaničke diskove do je ipak stres.
No, ima nekoliko veoma pametnih saveta, jednostavno ne verujem jedino u mogućnost da je disk stvarno rikavela odjednom. Neka proba popravku mbr.a, a to nije low-level formatiranje i ne gube se podaci. Pa ako to i kabal nije ajmo dalje.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

:: ako si hdd povezimao na kuciste sa prednje strane moguce da usb port nije bio dobro uzemljen pa kad si spojio hard da je crko,posto je mom drugu tako ripio hard,a i drugi su mi rekli da to nikad neradi
neutral ... 09.01.2011. 22:42 #281142

E ovako... instalirao sam Ubuntu 10.10 preko wubi-a, i detektovao mi je trascend u njemu, udjem u njega fajlovi su tu, ali uzasno baguje i sporo se krece kroz njega? sta moze da bude? ne verujem da je crkao, ne bi ga detektovao ni u njemu...
a ranije sam mislio da mi je mozda crkao neki usb port, al nije, menjao sam ga u svaki koji radi isto je.
dukiduledu uljez,uljez 10.01.2011. 00:13 #281167

broj poruka: 826
us`o ti u cvece :D:D:D
izgleda si pokupio neki virus,tj neku gamad....koji antivirus koristis?
neutral ... 10.01.2011. 01:27 #281186

`bem li ga, avast! koristim, free verziju...ali ne radi lepo u unbuntu-u, radi ali mu treba malo vise da udje u neki fajl, desetak sekundi, zavisi... kako onda da skeniram lepo? kad ne mogu da pristupim iz windowsa?
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs