2,5 inčni SATA disk vezan na klasično ATX napajanje
STRANA 1 OD 1
Stripy
2,5 inčni SATA disk vezan na klasično ATX napajanje
06.01.2011. 12:46
T32429
status: user broj poruka: 4163
Igrom slučaja u jedno sokoćalo ću morati da ubacim hard iz laptopa pa me zanima da li da sa napajanja skinem žutu 12V granu obzirom da ovi diskovi rade samo na 5V. Generalno, najnormalnije sam 2,5 inča sata diskove vezivao u moj računar prilikom bekapovanja, ali mi je jedan kolega rekao da mogu da crknu zbog viška struje tj zbog 12V. Ima li neko pouzdan odgovor?
koristim 2.5 inch SATA seagate. Povezan je na klasičan SATA konektor za napajanje (dakle, sa 12V). Računar nije ugašen od juna, stali DL na njega, radi bez problema,
A drugo, skoro svi SSD-ovi su ti u 2.5 inch formatu, ne koriste 12V jer su predviđeni da rade i u desktopovima i u laptopovima i usb fiokama koje imaju samo 5V. Ne znam da je iko skidao 12V kada je stavljao SSD u PC.
Pa i ako su 12v pinovi spojeni na plocu ne znaci da negde idu a mozda je i proizvodjacima nekad sasvim slucajno palo na pamet da ce neko mozda nekad da kaci te diskove na obicno napajanje pa su mozda isto sasvim slucajno napravili da u tom slucaju nece nista da im se desi... Mislim ljudi, ne lupetajte gluposti, kakvo skidanje zica...
Ne moras seci zuti kablic jer neces nauditi HD-u, prekid je napravljen na samom sata konektoru, kaci to i ne brigaj previse! Ja ga ne bih sekao iz razloga sto sutra moze nekom drugom da padne na pamet da stavi 3,5` HD pa ce imati problema dok ukapira u cemu je problem, pozdrav!
Za vađenje podataka sa diskova iz laptopova koristio sam uvek 3.5 sata fioku koja mi stoji otvorena na stolu i na kojoj ima 12V.
Ubacivao sam diskove iz ne znam ni sam koliko laptopova, Seagate, Fujitsy, Hitachi, WD, gomile modela. Ni jedan nije stradao zbog toga.
Jel znaš konkretno neki model 2.5 hdd-a koji NE SME da ide na SATA power konektor na kome ima 12V?
BTW. pogledao sam tehničku specifikaciju za Seagate 2.5 diskove i svima je na konektoru predviđena linja za 12V, ali nije u upotrebi, dakle definitivno nije previđeno da se seku žice, uklanjaju konektori i sl.
:: :: :: :: :: :: dobro da si pitao ... problem je sto na nekim hdd-ovima 12Vpinovi nisu spojeni na hdd pcb .. a nekima JESU .. i to znaci samo mrtav hdd . :: :: sigurica je da skines zutu .. obavezno
neznam tacno koji modeli su u pitanju .. ubijali su ih ljudi bez problema spajajuci na desktop .. problema nema sa 2.5`` u slobodnoj prodaji .. samo sa nekim hdd-ovima vadjenim iz laptopova ..
koliko god vam zvucalo cudno i nelogicno .. npr.HP moze kada naruci od hitachija 1mil diskova da trazi tvs na 12v grani .. posto ti pinovi nikad na laptopu nisu spojeni .. ako se pojavis sa spaljenim diskom - jbga vadio si ga i spajao na desktop - nemas vise garanciju ..
dosada nijedan nisam ubio spajajuci ga na desktop .. chak sam napravio i adaptere za stare IDE diskove ... sve to radi ..
ali ako hoces da si siguran - kao servispc - makni zutu
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647266. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.