CRYSTAL DISK INFO i opcija za utišavanje hard diskova u radu!
STRANA 1 OD 1
cicija
CRYSTAL DISK INFO i opcija za utišavanje hard diskova u radu!
02.01.2011. 12:36
T32316
status: user broj poruka: 411
Naime, kupio sam HDD-a WESTERN DIGITAL Caviar Black 1TB 7k 64MB SATA300 WD1002FAEX za koji sam utvrdio da je nakon instalacije veoma bučan, jednom rečju - krči, cvrči i sl. kao blesav. Pretragom po netu pronašao sam navodno rešenje u vidu gore navedene aplikacije i njene opcije `Funkcija/Napredne karakteristike/AAM-ARM kontrola` koja ima mogućnost da stišava rad HHD.a. Kada sam u datoj opciji klizač spusti skroz ulevo na - cutljivo (80h), HDD se utišao 90%, gotovo da se i ne čuje, prede kao mačkica.
Eh sad, dolazimo do pitanja: interesuje me na koji način ova aplikacija stišava rad HDD-a i da li ovo utiče na njegove performanse?!? Tj. koliko gubi u svojim performansama kada se `obradi` ovom metodom?
Da dodam i to da sam HDD pamti data podešavanja i ako se premesti u drugi PC i dalje ostaje miran i ćutljiv. Poz i srećna nova godina svima!
Isto što treba da se uradi sa kolima čiji je motor bučan: da se smanji gas, ukoliko ne želiš da menjaš motor, staviš novi auspuh, lanac i slično podmazivanje koje kod hdd-a nije moguće odnosno, svodi se na `kupi neki drugi`.
Ukratko: obara se brzina fizičkih elemenata koji prouzrokuju buku.
Re: CRYSTAL DISK INFO i opcija za utišavanje hard diskova u radu!
02.01.2011. 13:33
status: user broj poruka: 19012
najbolje radi kada ukljucis one opcije za performanse a stavis recimo na silent, onda dobijas silent sa performansama.. a ako iskljucis i performanse i ostavis na silent, onda radi 40% sporije, sto nije bas zahvalno..
:: Naime, kupio sam HDD-a WESTERN DIGITAL Caviar Black 1TB 7k 64MB SATA300 WD1002FAEX za koji sam utvrdio da je nakon instalacije veoma bučan, jednom rečju - krči, cvrči i sl. kao blesav :: Pretragom po netu pronašao sam navodno rešenje u vidu gore navedene aplikacije i njene opcije `Funkcija/Napredne karakteristike/AAM-ARM kontrola` koja ima mogućnost da stišava rad HHD.a. Kada sam u datoj opciji klizač spusti skroz ulevo na - cutljivo (80h), HDD se utišao 90%, gotovo da se i ne čuje, prede kao mačkica :: :: Eh sad, dolazimo do pitanja: interesuje me na koji način ova aplikacija stišava rad HDD-a i da li ovo utiče na njegove performanse?!? Tj. koliko gubi u svojim performansama kada se `obradi` ovom metodom? :: :: Da dodam i to da sam HDD pamti data podešavanja i ako se premesti u drugi PC i dalje ostaje miran i ćutljiv :: Poz i srećna nova godina svima!
Ne vidim te `performance` opcije ili nešto sl.?!? Mozes li mi preciznije napsiati gde se nalaze? Znači, ovom se metodom smanjuje broj obrtaja mehaničkih glava unutar HDD-a i time i brzina upisa i čitanja sa harda. Laički gledano, to znači da sam kupio navodno brži HDD sa standardnih 7200 obrtaja, BLACK ed. i sl. palamudorije,... a ono ... zbog buke ga moram dodatnim aplikacijama usporavati na 5400, ha?!? Onda bolje da sam kupio GREEN seriju od 2TB za gotovo iste pare ....
pa opcija koju si naveo, imas enable i disable, smanjis skroz levo i AAM i ARM na silent i ukljucis opcije na enable (performance) to je to.
:: Ne vidim te `performance` opcije ili nešto sl.?!? Mozes li mi preciznije napsiati gde se nalaze :: Znači, ovom se metodom smanjuje broj obrtaja mehaničkih glava unutar HDD-a i time i brzina upisa i čitanja sa harda :: Laički gledano, to znači da sam kupio navodno brži HDD sa standardnih 7200 obrtaja, BLACK ed. i sl. palamudorije,... a ono ... zbog buke ga moram dodatnim aplikacijama usporavati na 5400, ha?! :: Onda bolje da sam kupio GREEN seriju od 2TB za gotovo iste pare ... :: :: Hvala svima na pomoći :: ::
o.k. hvala! Zanimljivo je da nema opcije tj., mogućnosti za podešavanje APM klizača u programu za WD, dok se za drugi disk koji imam ta mogućnost pojavljuje?!?
jeste, to je tacno, ja recimo nemam za Hitachi a imam za Samsung i seagate.
:: o.k. hvala :: Zanimljivo je da nema opcije tj., mogućnosti za podešavanje APM klizača u programu za WD, dok se za drugi disk koji imam ta mogućnost pojavljuje?! :: :: http://img704.imageshack.us/img704/6931/33869656.jp :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.