Ljudi, pomagajte! Nedavno sam kupio ovaj hard u emmi-ju, poslali mi city express-om ostecen i pokvaren hard, kvar verovatno nastao u transportu! reklamirao, city platio, posle mesec dana dobio drugi hard, ispravan ovaj put, koji mi sluzi za skladistenje full Hd materijala, napravio samo jednu particiju na njemu kako logical drive...poceo je da mi baguje u poslednje vreme, pa sam skinuo hd sentiel koji mi je prijavio sledece: Performance 100% Health 6% critical! Da li postoji neka sansa da se spasi ili da ga reklamiram po treci put? Hvala
Kad startujrm program, na overview stranici mi pise ovo: There are 816 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area. Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps. There are 21 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk. At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further. It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
It is recommended to backup immediately to prevent data loss.
Rekao sam sebi, nikad vise! :/ prvi put su mi poslali samo onako u plasticnoj kesici, pri cemu joj je jedan cosak bio smrskan, a hard ostecen... a drugi put sam morao da zamolim lika da mi dodatno spakuje u jos nesto, znajuci da ovi iz city-ja voze kao manijaci! Al ne vredi, bas mi se ne da... sto se tice particija, i ja mislim da je logical partition logicna, posto mi hdd sluzi samo za filmove...:D
Prema samoj strukturi logičnije je je da ima primarnu - ne aktivnu particiju, koju ćeš očas posla napraviti kativnom i raditi nešto drugo sa njom.
Logical partcije postoje samo da se prenebregne ograničen broj primarnih particija na jednom disku a to je 3. Za sve ostalo se koriste klasične primarne particije, aktivne ili ne to je sasvim druga priča. Logical particije su samo sušta neophodnost kad ti treba gomila particija.
:: pa sta ce mu primary ako npr. koristi samo da skladistenje..? normalno je da se pravi logical za to. :: :: :: :: :: :: Mene interesuje čemu logical particija sama na jednom disku :: :: :: ::
sve je to lepo i tako bi trebalo da bude.. na papiru...ali...da li ti se nekad desilo da experiment smanjivanja/modifikovanja particije iz nekog softvera fail-uje i izgubis pola podataka i ne samo to vec se neki put zaglupira tabela na hardu i potrebno je dodatno nepotrebno cimanje...? e iz tog razloga izbegavam te varijante, a sa tih 8mb unlocated space moze da zaokruzi i na 10 pored terabajta sto se mene tice...druga stvar, vecina ljudi kada krene da instalira windows ne vodi racuna na ostale hardove pored sistemskog, pa ih ostavi ukljucene, pa se snimi neki sistemski fajl u toku instalacije windows-a, ili promeni slovo, pa posle se napravi blagi haos..eto i zbog toga npr.
:: :: Npr, ako se odluči za bootuje nekad nešto sa nje, može da se hefta. Drugo, imaće bez potrebe onaj 8MB unpartitioned space :: :: Za one koji ne znaju :: Disk može imati primarne particije i extended particiju u ovkiru koje se kreiraju logical particije :: :: Dakle :: [Primary][ - - - - - - -Extended - - - - - - - :: [ - - - -][logical1][logical2][logical3][etc.... :: :: Prema samoj strukturi logičnije je je da ima primarnu - ne aktivnu particiju, koju ćeš očas posla napraviti kativnom i raditi nešto drugo sa njom :: :: Logical partcije postoje samo da se prenebregne ograničen broj primarnih particija na jednom disku a to je 3. Za sve ostalo se koriste klasične primarne particije, aktivne ili ne to je sasvim druga priča. Logical particije su samo sušta neophodnost kad ti treba gomila particija :: :: :: pa sta ce mu primary ako npr. koristi samo da skladistenje..? normalno je da se pravi logical za to. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Mene interesuje čemu logical particija sama na jednom disku :: :: :: :: :: ::
Pri particionisanju su me izdali samo neispravni diskovi i jednom mi je PM 8 napravio ršum na disku i od tada me apsolutno ne interesuje.
U Acronis Disk Directoru i Gpartedu sam bezbroj particija obrisao, napravio, konvertovao, resize-ovao bez problema. ext, red hatov gfs, fat, ntfs,...itd.
Bespotrebnim experimentima se ne bavim, naročito kada su diskovi u pitanju.
Inače onaj moj prethodni post nije ideja ni za kakav experiment. Diskovi i particije jednostavno tako funkcionišu i jednostavno praćenje ustaljenih pravila može samo dobro da se završi.
Zna se kada se i kakve particije prave, kada primarne, kada logične, koja je aktivna i zašto. Ko ne zna, njemu je svejedno, samo da ima gde da smesti podatke.
Zbog takvih ljudi pišem ovo što pišem, da bar okvirno imaju ideju šta i kako. Zatrebaće im kad.
Anyway ovo nije stvar za raspravu, jer pravila nisam pisao ja, samo ih se pridržavam i obzirom da imam jako puno iskustva sa diskovima, drago mi je da to mogu sa nekim da podelim. Toliko.
:: sve je to lepo i tako bi trebalo da bude.. na papiru...ali...da li ti se nekad desilo da experiment smanjivanja/modifikovanja particije iz nekog softvera fail-uje i izgubis pola podataka i ne samo to vec se neki put zaglupira tabela na hardu i potrebno je dodatno nepotrebno cimanje...? e iz tog razloga izbegavam te varijante, a sa tih 8mb unlocated space moze da zaokruzi i na 10 pored terabajta sto se mene tice...druga stvar, vecina ljudi kada krene da instalira windows ne vodi racuna na ostale hardove pored sistemskog, pa ih ostavi ukljucene, pa se snimi neki sistemski fajl u toku instalacije windows-a, ili promeni slovo, pa posle se napravi blagi haos..eto i zbog toga npr :: :: :: :: :: :: Npr, ako se odluči za bootuje nekad nešto sa nje, može da se hefta. Drugo, imaće bez potrebe onaj 8MB unpartitioned space :: :: :: :: Za one koji ne znaju :: :: Disk može imati primarne particije i extended particiju u ovkiru koje se kreiraju logical particije :: :: :: :: Dakle :: :: [Primary][ - - - - - - -Extended - - - - - - - :: :: [ - - - -][logical1][logical2][logical3][etc.... :: :: :: :: Prema samoj strukturi logičnije je je da ima primarnu - ne aktivnu particiju, koju ćeš očas posla napraviti kativnom i raditi nešto drugo sa njom :: :: :: :: Logical partcije postoje samo da se prenebregne ograničen broj primarnih particija na jednom disku a to je 3. Za sve ostalo se koriste klasične primarne particije, aktivne ili ne to je sasvim druga priča. Logical particije su samo sušta neophodnost kad ti treba gomila particija :: :: :: :: :: pa sta ce mu primary ako npr. koristi samo da skladistenje..? normalno je da se pravi logical za to. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Mene interesuje čemu logical particija sama na jednom disku :: :: :: :: :: :: :: ::
ok, ali recimo ja gledam iz ovog ugla kada radim to, rekao sam experiment ne u smislu da je nesto eksperimentalno ili neispitano, vec u tom, da za resize\merge particije je potrebno vreme, logicno mi je da si na to mislio, sto je potrebno onda kada hoces da pored logical napravis primary... a dok traje ta operacija iz bilo kog softvera uvek postoji rizik, nestanak struje npr. ili neki kix u kompjuteru.. dok se kreiranje particije postize za 2sek... ovo zna da potraje 1-2h u zavisnosti od velicine particije... zamisli hard od 1TB neke firme pun vaznih podataka bez bkp-a npr., slobodnih 100GB.. znaci radije bih isprebacivao podatke 3h nego da radim resize..djavo nikad ne spava..
:: :: Pri particionisanju su me izdali samo neispravni diskovi i jednom mi je PM 8 napravio ršum na disku i od tada me apsolutno ne interesuje :: :: U Acronis Disk Directoru i Gpartedu sam bezbroj particija obrisao, napravio, konvertovao, resize-ovao bez problema. ext, red hatov gfs, fat, ntfs,...itd :: :: Bespotrebnim experimentima se ne bavim, naročito kada su diskovi u pitanju :: :: Inače onaj moj prethodni post nije ideja ni za kakav experiment. Diskovi i particije jednostavno tako funkcionišu i jednostavno praćenje ustaljenih pravila može samo dobro da se završi :: :: Zna se kada se i kakve particije prave, kada primarne, kada logične, koja je aktivna i zašto :: Ko ne zna, njemu je svejedno, samo da ima gde da smesti podatke. :: :: Zbog takvih ljudi pišem ovo što pišem, da bar okvirno imaju ideju šta i kako. Zatrebaće im kad :: :: :: sve je to lepo i tako bi trebalo da bude.. na papiru...ali...da li ti se nekad desilo da experiment smanjivanja/modifikovanja particije iz nekog softvera fail-uje i izgubis pola podataka i ne samo to vec se neki put zaglupira tabela na hardu i potrebno je dodatno nepotrebno cimanje...? e iz tog razloga izbegavam te varijante, a sa tih 8mb unlocated space moze da zaokruzi i na 10 pored terabajta sto se mene tice...druga stvar, vecina ljudi kada krene da instalira windows ne vodi racuna na ostale hardove pored sistemskog, pa ih ostavi ukljucene, pa se snimi neki sistemski fajl u toku instalacije windows-a, ili promeni slovo, pa posle se napravi blagi haos..eto i zbog toga npr :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Npr, ako se odluči za bootuje nekad nešto sa nje, može da se hefta. Drugo, imaće bez potrebe onaj 8MB unpartitioned space :: :: :: :: :: :: Za one koji ne znaju :: :: :: Disk može imati primarne particije i extended particiju u ovkiru koje se kreiraju logical particije :: :: :: :: :: :: Dakle :: :: :: [Primary][ - - - - - - -Extended - - - - - - - :: :: :: [ - - - -][logical1][logical2][logical3][etc.... :: :: :: :: :: :: Prema samoj strukturi logičnije je je da ima primarnu - ne aktivnu particiju, koju ćeš očas posla napraviti kativnom i raditi nešto drugo sa njom :: :: :: :: :: :: Logical partcije postoje samo da se prenebregne ograničen broj primarnih particija na jednom disku a to je 3. Za sve ostalo se koriste klasične primarne particije, aktivne ili ne to je sasvim druga priča. Logical particije su samo sušta neophodnost kad ti treba gomila particija :: :: :: :: :: :: :: pa sta ce mu primary ako npr. koristi samo da skladistenje..? normalno je da se pravi logical za to. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Mene interesuje čemu logical particija sama na jednom disku :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.