Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Ubrzanje hard diska
STRANA 1 OD 1
Zarko1 Ubrzanje hard diska 17.12.2010. 12:35 T31860

status: user
broj poruka: 74
Da li je moguće nekako ubrzati hard disk.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
cvvelle Šta si mislio? 17.12.2010. 12:42 #273445

broj poruka: 725
Ako mnogo trkeljiše, uradi defragmentaciju. :-)

AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4
Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
Patriot G series Sector 5 2x2gb
4890hd vapor-x
Samsung f3 Spinpoint 1tb
Hitachi Darkstar 160gb
Chieftec 600w
Chieftec BG-01b-b-sl-op

MaliAbner Moze uz odredjenu zrtvo jedno 70-80% kapaciteta... 17.12.2010. 12:51 #273451

broj poruka: 7769
Tema je vec bila ali je zaista tesko pronaci...

Sve u svemu svodi se na to da napravis jednu particiju koja se nalazi u najbrzem delu diska i da na ostatak zaboravis...

Tomato Republic Of Serbia !!!

Zarko1 Da li bi ovo vredelo 17.12.2010. 13:13 #273457

http://upoverenju.blogspot.com/2009/12/kako-ubrzati-hard-disk.html
mislio sam da uopšte brže radi, redovno ga detragmentujem tako da nisam mislio na to.
MaliAbner Re: Da li bi ovo vredelo 17.12.2010. 13:30 #273460

broj poruka: 7769
Evo sta kazu na drugom mestu:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=200131

Po meni jedino ubrzanje HDD-a je ako mu ubacis neki SSD (ali malo bolji) ili neki raid...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: http://upoverenju.blogspot.com/2009/12/kako-ubrzati-hard-disk.htm
:: mislio sam da uopšte brže radi, redovno ga detragmentujem tako da nisam mislio na to
::
gman maliAbner ima resenje 17.12.2010. 13:34 #273461

broj poruka: 1111
taman od 1TB ti ostane pristojnih 200-300GB
no pain, no gain

ulsi

imarkovic Re: Ubrzanje hard diska 17.12.2010. 13:54 #273474

broj poruka: 19012
sta god radio, neces ubrzati hard disk, nemoj dzabe gubiti vreme, nek sljaka kako sljaka dok ne kupis brzi ili SSD i to je to.

:: Da li je moguće nekako ubrzati hard disk.
Pisko Re: Da li bi ovo vredelo 17.12.2010. 13:58 #273476

broj poruka: 6650
Negde si naišao na fake - myth tips and tricks.
Nešto slično onom blesavom bradonji koji se svojevremeno pojavljivao u Polamoron emisijama na 3K, gde je glumio `znalca` i sve neke misterije i čuda obećavao - a u stvari je - kao i ti sada - pročitao par saveta i `saveta` za čudesna ubrzanja i poboljšanja windowsa preko prčkanja po registru, ini i sys fajlovima, koja, eto, zli Microsoft napravi, ali neće da nam uključi iz inata.
Tako i ovaj savet, za windows xp i nadalje, nema nikakvu ulogu. NE RADI APSOLUTNO NIŠTA. Nema ubrzanja - osim tripovanja zblesavljenih joga-letača.
Ovim savetom dodaješ nepostojeću komandu kao liniju koja zato - ne čini apsolutno ništa (nema ni greške oduše, što je dobro). System.ini i Win.ini postoje u windowsu xp samo radi podrške unazad - kompatiblinosti sa 16-bitnim programima tj. MS-DOS-olikim programima, iz vremena w95 i w98...
Zato, podešavanje system.ini-ja i win.ini-ja nema nikakav efekat na bilo koji način na podešavanje i ponašanje samog windows-a xp ili bilo koje 32-bitne aplikacije koju isti pogoni a ima reference u registru. Provala - odvala - farbanje neukih - lažnjak....

Ako si se slučajno primio na još neke `ubrzavače` windowsa, ja sam doduše već pisao o tome - kako u nas vazda ima lokalnih Pera, majstora iz garaža, budžaka i haustora, koji uvek imaju šta da iščupaju iz novog BMW-a - jer to `tu ne treba da bude` i `bolje radi bez toga` i `to ti samo smeta` - a ista logika važi, ili još i gora, za PC, onda pogledaj jedan mali lepi sajtić koji objašnjava šta poneki trick radi, ali i zašto neki ne radi a populara je do yaya (razni saveti za `oslobađanje` memorije - a njena je svrha upravo da bude zauzeta, da radi)....evo link:

http://home.comcast.net/~supportcd/XPMyths.html

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

:: http://upoverenju.blogspot.com/2009/12/kako-ubrzati-hard-disk.htm
:: mislio sam da uopšte brže radi, redovno ga detragmentujem tako da nisam mislio na to
::
Zarko1 Hvala na odgovorima 17.12.2010. 14:06 #273480

najviše me je interesovalo da li je to moguće i da li je to neko isprobao pošto je i meni to bilo sumnjivo pa reko ajde da proverim.

Pisko Ma nema na čemu.... 17.12.2010. 14:15 #273483

broj poruka: 6650
Mesečni defragment, i, najviše, kontrola šta je sve kao proces pokrenuto na računaru - naviše može da ga `ubrza` - odnosno, da ga NE USPORI, jer od ubrzanja nema ništa. To je što je.

Inače, za stare korisnike pcberze, valjalo bi da na gornjem linku pročitaju bar jedan deo o CC cleaneru, vezan za prefetech fajlove i funkciju wndowsa. Radi se o unapređenju winxp i kasnijih - da prati vaš rad i os i pokretanja programa i na osnovu toga pravi formulu koja omogućuje brže pokretanje i učitavanje najčešće korišćenih a trebalo bi bar malo i da ubrza boot sekvencu ili oreder - redosled.
Brisanjem tog, smešno malog a ionako nesavršenog proizvoda windowsa, samo stvari non-stop vraćamo na ogoljeno, na neoptimizovano i usporavamo boot i pokretanje programa.... pričam jer sam bar dva puta to i sam `čekirao` kao opciju... posledice stižu mnogo kasnije i ne mogu se golim okom povezati sa podešavanjima ccleanera ili raznih registry prčkalicama - stižu onda kada vam najmanje trebaju.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Antimatery pa sad 17.12.2010. 15:43 #273509

broj poruka: 997
Jedino sta mozes uraditi da bude nesto brzi ali sistem ne disk.Recimo iskljucim virtual memory za ovo treba dosta rama bar 2gb ili 3 , retko koji program mi je kukao za njom jeste jedna igra pa sam ostavio 128mb :), koristim programe za defragmentaciju koji mi pomeraju fajlove na brzi deo dika ali ne sve sistemske i igre koje igram online tako da ovamo na sporom su HD filmovi i tako nesto krupno instalacije, mada sve u svemu bas covek mora imati vremena da non stop sedi i zeza se sa kompm tako da pusti to u PM

U sustini propisanu brzinu pisanja i citanja nemozes pomeriti....

ma daj glavi motora HD-a veci napon i onda moli boga da ce glava citaca HD-a nesto uhvatiti uspeti da procita na 20000-30000rpm pa ko zna hehehe....

Sve je relativno !!!

ICEsd re: 17.12.2010. 16:38 #273546

broj poruka: 2158

Sve sto rece Pisko stoji samo da dodam moja iskustva:

Ne cackati nista po sistemu najbolje, razni programi za oslobadjanje memorije, ukidanja procesa itd. mogu da koriste upocetku ali kasnije mogu da stvore probleme i na kraju do reinstalacije sistema.(uniste reg. bazu. Iskljce procese koji ce vam u jednom trenutku trebati a nezate koji su itd.)

Samo ubrzanje HDD je nemoguce jer su oni fizicki ograniceni na svoju max. brzinu.
Moze im se samo pomoci da ih sistem manje zamara glupostima npr. u Win 7 i visti ima Ready Boost opcija za USB stik koja stik pretvori u mesto za swap fajl, pa se manje HDD zamara jer se podaci citaju paralelno sa USB-a i HDD-a.
Staviti swap fajl na drugi fizicki HDD u odnosu na sistem ovo moze da koristi ali i nemora, npr. imate na 1 disku sistem a na 2 disku Igru, stavite na drugom disku swap i kad krene ucitavanje igre krece i swapovanje pa se sve uspori jer glava 2 hdd leti na 2 strane.Ali u vecini slucajeva koristi.
Raid 0 ubrzava rad 2 HDD ali je dosta skupo jer oba HDD treba da budu istog kapaciteta ako nisu dolazi do gubitka max. kolicine kapaciteta.
AHCI moze da ubrza citanje/pisanje za nekoliko posto ali samo ako se 1 isti podaci vrte u krug pa stoje vec upisani u Cache (kes).

Sistemi sa ogromnim ramom (npr. 4gb kao min. za sad pozeljno 8gb+) mogu zrtvovati npr. 2gb (4gb+) za ram disk i time dobiti SSD koji ce se koristiti dok racunar radi kada se ugasi svi podaci u takvom Ram disku se gube.

P.S: Setih se i ovoga mada mislim da je mnogo zastarelo ali mozda nekome i koristi ako imate stare IDE konektore (trakasti kabl) stavite svaki HDD na poseban kabal ili ako imate 1 hdd i 1 dvd/cd rom i njih odvojeno, dobicete ubrzanje isto.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs