Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
RAID
STRANA 1 OD 2  
nvelja RAID 11.12.2010. 15:06 T31685

status: user
broj poruka: 135

Imam HDD WD SATA2 320gb 7200 AAKS, 16mb bafer

Koliko bi dobio na brzini da pazarim jos jedan isti takav i vezem u RAID 0. Sa poloče, bez kontrolera.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Imao bi dobitak sigurno sa raid 0 11.12.2010. 15:18 #271175

broj poruka: 7723
zavisi koji je raid interface u pitanju sa novijim bi imao i brze perfomanse ,bilo da se radi o Intelu ili AMD-ATI raid .Jedino da se naglasi ako vec pravis raid uredno pravi bekap podataka.
Iz nekih razloga koji su sada manje bitni.
Equinoxe Re: 11.12.2010. 15:34 #271182

broj poruka: 12057

Intel ICH9R RAID kontroler. Čak i sa ovako matorima SATA1 diskom razlika je ogromna:

RAID0:
http://img258.imageshack.us/img258/1326/raidrv.jpg

Single disk:
http://img413.imageshack.us/img413/4141/singler.jpg

srdoch Re: RAID 11.12.2010. 16:01 #271196

broj poruka: 1260
U slučaju da tvoja ploča ima ICHxR čip dobićeš duplo na brzini. Ako je J-Micron kontroler na ploči neće biti baš duplo ali svakako će biti brže. Za AMD čipset sa RAID mogućnostima ne mogu ništa da kažem pošto nisam probao. Napiši koja je ploča pa ćemo da vidimo. Evo bila je i pre neki dan tema pa pogledaj.
http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=31585&forid=11&katid=2

::
:: Imam HDD WD SATA2 320gb 7200 AAKS, 16mb bafe
:: Koliko bi dobio na brzini da pazarim jos jedan isti takav i vezem u RAID 0. Sa poloče, bez kontrolera
gilopile Re: Re: 11.12.2010. 16:02 #271197

broj poruka: 9459
Imam jedan WD160 00AAJS sata.Znaci isplatilo bi se pazariti jos jedan i vezati u raid 0?Nisam znao da se dobija duplo na performansama.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Intel ICH9R RAID kontroler. Čak i sa ovako matorima SATA1 diskom razlika je ogromna
:: RAID0
:: http://img258.imageshack.us/img258/1326/raidrv.jp
:: Single disk
:: http://img413.imageshack.us/img413/4141/singler.jp
Equinoxe Re: Re: Re: 11.12.2010. 16:04 #271199

Cifre ne lažu, matematika je jasna, crva nije ni bilo.

:: Imam jedan WD160 00AAJS sata.Znaci isplatilo bi se pazariti jos jedan i vezati u raid 0?Nisam znao da se dobija duplo na performansama
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: ::
:: :: Intel ICH9R RAID kontroler. Čak i sa ovako matorima SATA1 diskom razlika je ogromna
:: :: RAID0
:: :: http://img258.imageshack.us/img258/1326/raidrv.jp
:: :: Single disk
:: :: http://img413.imageshack.us/img413/4141/singler.jp
gilopile Re: Re: Re: Re: 11.12.2010. 16:07 #271201

broj poruka: 9459
Ma idi begaj, pazarim zasigurno jos jedan!

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Cifre ne lažu, matematika je jasna, crva nije ni bilo
:: :: Imam jedan WD160 00AAJS sata.Znaci isplatilo bi se pazariti jos jedan i vezati u raid 0?Nisam znao da se dobija duplo na performansama
:: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: ::
:: :: :: Intel ICH9R RAID kontroler. Čak i sa ovako matorima SATA1 diskom razlika je ogromna
:: :: :: RAID0
:: :: :: http://img258.imageshack.us/img258/1326/raidrv.jp
:: :: :: Single disk
:: :: :: http://img413.imageshack.us/img413/4141/singler.jp
srdoch Re: Re: Re: 11.12.2010. 16:12 #271205

Da razjasnimo. Da bi se ostvarila dvostruka brzina moraju se ispuniti najmanje dva uslova. Prvi je da se poseduje kvalitetan RAID kontroler, recimo neki Intel ICHxR. Drugi je da oba hard diska budu identični, ista marka, isti model, ista serija itd.

:: Imam jedan WD160 00AAJS sata.Znaci isplatilo bi se pazariti jos jedan i vezati u raid 0?Nisam znao da se dobija duplo na performansama
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
Equinoxe Re: Re: Re: Re: 11.12.2010. 16:14 #271207

Upravo tako. Redovan backup se podrazumeva, koristio se RAID ili ne. To ne razumeju samo koji imaju samo crysis i 3dmark instaliran i jedini bitni dokumenti su im screenshotovi rezultata.

:: Da razjasnimo. Da bi se ostvarila dvostruka brzina moraju se ispuniti najmanje dva uslova. Prvi je da se poseduje kvalitetan RAID kontroler, recimo neki Intel ICHxR. Drugi je da oba hard diska budu identični, ista marka, isti model, ista serija itd
srdoch Re: Re: Re: Re: Re: 11.12.2010. 16:18 #271210

Haha, lepo rečeno, nema šta.

:: Upravo tako. Redovan backup se podrazumeva, koristio se RAID ili ne. To ne razumeju samo koji imaju samo crysis i 3dmark instaliran i jedini bitni dokumenti su im screenshotovi rezultata
:: :: Da razjasnimo. Da bi se ostvarila dvostruka brzina moraju se ispuniti najmanje dva uslova. Prvi je da se poseduje kvalitetan RAID kontroler, recimo neki Intel ICHxR. Drugi je da oba hard diska budu identični, ista marka, isti model, ista serija itd
imarkovic Re: Re: 11.12.2010. 17:16 #271232

broj poruka: 19012
ma kako da ne, razlika je enormna.. elem, stavio si u single hard od 80GB koji radi sporije, a u RAID0 2x160GB...
@gilopile - posto nije SSD nego hard disk, nikada se ne mogu dobiti duplo vece performanse u odnosu na single... mogu da kazem nekih 30, 35% max.
@nvelja - dobio bi toliko mnogo na brzini da skoro ne bi mogao ni da primetis. Ali dobro..boze moj.. taj hard nije toliko brz i ima 8 ili 16mb casche memorije, neces puno dobiti sa jos jednim u raid-u, da imas recimo WD Black 1TB, ili Raptora pa da razmisljas o raid-u, ovako presipas iz supljeg u prazno..

:: Intel ICH9R RAID kontroler. Čak i sa ovako matorima SATA1 diskom razlika je ogromna
:: RAID0
:: http://img258.imageshack.us/img258/1326/raidrv.jp
:: Single disk
:: http://img413.imageshack.us/img413/4141/singler.jp
dej77 Re 11.12.2010. 17:18 #271233

broj poruka: 46
Raid0 svakako, brzina nije dupla ni sa jednim integrisanim kontrolerom, vec je negde oko 70-80% sto svakako nije zanemarljiv dobitak ako znamo da he hdd najsporija komponenta kompa. Koristim raid0 od 2003 na raznim plocama/kontrolerima i do sad nisam imao problem da podacima zbog raida, ali to podrazumeva i upotrebu kvalitetnijih=skupljih diskova. Naravno redovan backup se podrazumeva :)
@Equinoxe
hahhahahahahaah bas tako
Core2Duo E6750, Abit IP35 Pro, 2x2GB Mushkin Silverline DDR2 PC6400, 2xSSD Patriot torqx 64GB, Hitachi 1TB, Sitabajt GTS250 1GB, Cooler Master RealPower 620W ViewSonic 2433 dvaescetvorka

Equinoxe Re: Re: Re: 11.12.2010. 17:20 #271235

Pogledaj malo bolje pre nego što sudiš: dakle single test je sa jednim WD800JD diskom a RAID0 sa dva WD800JD diska.

Kapacitet RAID0 Stripe Volume-a je jednak zajedeničkom kapacitetu diskova u njemu, dakle 2 x 80 = 160GB. Osnove RAID niza.

:: ma kako da ne, razlika je enormna.. elem, stavio si u single hard od 80GB koji radi sporije, a u RAID0 2x160GB...
:: @gilopile - posto nije SSD nego hard disk, nikada se ne mogu dobiti duplo vece performanse u odnosu na single... mogu da kazem nekih 30, 35% max
:: @nvelja - dobio bi toliko mnogo na brzini da skoro ne bi mogao ni da primetis. Ali dobro..boze moj.. taj hard nije toliko brz i ima 8 ili 16mb casche memorije, neces puno dobiti sa jos jednim u raid-u, da imas recimo WD Black 1TB, ili Raptora pa da razmisljas o raid-u, ovako presipas iz supljeg u prazno.
markopvict casche 11.12.2010. 17:21 #271237

broj poruka: 4515
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
8====D ~ ~ ~ LEPI SALE - - - > http://ll.rs/Yuop

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dej77 @imarkovic 11.12.2010. 17:22 #271238

sa raptrima sam imao blizu 80% i za citanje i za pisanje, i to na prvoj seriji 36gb.

Core2Duo E6750, Abit IP35 Pro, 2x2GB Mushkin Silverline DDR2 PC6400, 2xSSD Patriot torqx 64GB, Hitachi 1TB, Sitabajt GTS250 1GB, Cooler Master RealPower 620W ViewSonic 2433 dvaescetvorka

Equinoxe Pošto vidim da neki ne veruju: 11.12.2010. 17:28 #271243

To su ova dva diska i dole je slika ta ista dva diska samo na ICH10R kontroleru:

http://img121.imageshack.us/img121/2928/img4224u.jpg

http://img715.imageshack.us/img715/1188/ich10rbios.jpg

Performanse sa ova dva diska su u deo procenta iste na ICH9R i ICH10R kontroleru.

Jednom na X38 a drugi put na X58 čipsetu.

@dej
Vrslo slična situacija je sa WD 740ADFD Raptorom, koji nije daleko performansama RAID-a dva WD800JD samo što dva takva raptora, ostavljaju dva WD800JD deleko u prašini.

imarkovic Re: Pošto vidim da neki ne veruju: 11.12.2010. 17:36 #271245

Ako je tako, ok, my bad. Ajd da zaobidjemo onda performanse, ali opet je rizicno stavljati te male diskove u raid kada nisu recommended..za RAID. Drugo je Raptor..

:: To su ova dva diska i dole je slika ta ista dva diska samo na ICH10R kontroleru
:: http://img121.imageshack.us/img121/2928/img4224u.jp
:: http://img715.imageshack.us/img715/1188/ich10rbios.jp
:: Performanse sa ova dva diska su u deo procenta iste na ICH9R i ICH10R kontroleru
:: Jednom na X38 a drugi put na X58 čipsetu
srdoch Vidim i ja da neki ne veruju ili ne znaju 11.12.2010. 17:49 #271257

@dej77,imarkovic
Pošto obojica tvrdite da brzina ne može da bude dupla voleo bi da mi to i dokažete. Ne znam koje kontrolere i hard diskove koristite ali mogu da dokažem da grešite. Nije tačno da integrisani RAID kontroleri ne mogu da dupliraju brzinu. To može da priča samo neko sa malo ili nimalo iskustva sa njima. Priznajem da su J-Micron, Gsata, i slični integrisani kontroleri smeće s kojima ima problema sa performansama, ali to nikako ne važi za Intel ICHxR čipsete i RAID kontrolere u njima. Equinoxe vam je dao dokaze za to. Ja posedujem RAID0 niz na ICH9R kontroleru sa dva Samsung F3 HD502HJ diska i brzina je ravno dupla. Mogu da okačim i dokaze za to ako je potrebno.
imarkovic Re: Vidim i ja da neki ne veruju ili ne znaju 11.12.2010. 18:07 #271269

a pretpostavljam da ti imas mnogo vise iskustva kad kazes da je JMicron smece? ili je to zato sto ti imas intel kontroler...? JMicron uopste nije los, nije kao intel ili LSI, ali nije uopste los, pogledaj koji kontroler ima ASUS Crosshair4 ploca.. prijatelju moj, stavljao sam raid na jedno 7 kontrolera i uglavnom su bili Intel, SiliconImage, LSI pa i JMicron, najmanje performanse sam imao kod SiliconImage, ali to je zato sto je bio 150mps, uglavnom, probano na ICH10 kontroleru (SATA2) i TVRDIM da performanse nisu skocile duplo, i variraju svaki put, probano sa Hitachi i Seagate diskovima, verujem da je i sa Samsungom tako.

:: @dej77,imarkovi
:: Pošto obojica tvrdite da brzina ne može da bude dupla voleo bi da mi to i dokažete. Ne znam koje kontrolere i hard diskove koristite ali mogu da dokažem da grešite. Nije tačno da integrisani RAID kontroleri ne mogu da dupliraju brzinu. To može da priča samo neko sa malo ili nimalo iskustva sa njima. Priznajem da su J-Micron, Gsata, i slični integrisani kontroleri smeće s kojima ima problema sa performansama, ali to nikako ne važi za Intel ICHxR čipsete i RAID kontrolere u njima. Equinoxe vam je dao dokaze za to. Ja posedujem RAID0 niz na ICH9R kontroleru sa dva Samsung F3 HD502HJ diska i brzina je ravno dupla. Mogu da okačim i dokaze za to ako je potrebno.
Equinoxe Re: 11.12.2010. 18:18 #271273

Sve živo dostupno kod nas sam probao, ICHxR, LSI, Adapted SCSI i ATA (u PCI i PCI-X izvedbi), JMicron, HP Mega RAID (u stvari rebrendirani LSI), LSI SAS, Promise sa LCI i Lattice čipovima...

Evo recimo jednog modula koji je spakovan u šasiju od 8TB, 16x500GB diskovi. Kompletno hot-swap rešenje za u slulaju otkaza. Uvek je jedan+ spare + RAID5...ludnica. Neuništivo:

http://img715.imageshack.us/img715/3200/sr1q.jpg

Intel ICHxR mnogo dobro radi, i to ne samo u osnovnim 0 i 1. Petica takođe radi fantastično.

dej77 Re 11.12.2010. 18:26 #271278

@Equinoxe, @imarkovic
bas tako, ubijali su sa performansama, jedina im je mana bila sto su im je kapacitet premali, nisam mogao da instaliram 2-3 ove nove `savrseno kompajlirane` igre od 15-20gb, a ostavicu ih svakako vec sam im nasao i primenu za ubuduce :) Inace sve preporuke za raptore, samo im je mana cena :( a nigde im i ne pise da su `raid ready`

@srdoch
ne dpliraju imas tema i postova o tome koliko hoces po netu, ICH9R mi ne duplira brzinu citanja ni na ssd-ovim duplo, imam realnih oko 500mb/s a trebalo bi da bude 560 :(
Znaci razlika je 90 inekiprocenat, ili ja ne znam da konfigurisem sistem lepo da dobije performanse koje bi trebalo :))))))
Inace koristi sam skoro sve kontrolere koji se pominju u temi, koristio sam i SCSI hddove na Adaptec U320 (za one koji znaju o cemu pricam) i performanse nisu duplirane

@imarkovic
Silicon jeste najsporiji, i intel uopste nije najbolji ali marketing i velicina doticne kompanije cine cudo :)

srdoch Re: Re: Vidim i ja da neki ne veruju ili ne znaju 11.12.2010. 18:36 #271282

Ono sa čim nemam iskustva o tome i ne pišem, tako da su sve moje tvrdnje potkovane iskustvom. Oprosti ako sam te nečim uvredio, nije mi bila namera. Samo sam hteo da otklonim zabludu o tome da brzina ne može da bude dupla što je, opet ponavljam, apsolutno netačno! Od kontrolera koje si pomenuo posedujem svaki, a koristim Intel ne zato što `samo njega imam` već zato što je dao ubedljivo najbolje rezultate, da budemo precizniji dvostruko u odnosu na jedan hdd. To što ASUS Crosshair 4 ploča poseduje J-Micron kontroler ne znači da je on dobar, jer je on na toj kao i na svim pločama samo opciona varijanta za recimo external sata, dok ta ploča mnogo veće mogućnosti pruža preko SB850 Chipset-a i njegovog RAID kontrolera. Verujem ti da verovatno imaš razlog za tvrdnje da ti ICHxR nije uduplao brzinu, ali je to tvoj problem. To što kod tebe nije duplo, apsolutno ne znači da ICHxR nije sposoban za to. Evo kod mene jeste duplo i kako ja sad da potvrdim tvoju tvrdnju kad nije tačna. Kada bi rekao da nije duplo lagao bi.

:: a pretpostavljam da ti imas mnogo vise iskustva kad kazes da je JMicron smece? ili je to zato sto ti imas intel kontroler...? JMicron uopste nije los, nije kao intel ili LSI, ali nije uopste los, pogledaj koji kontroler ima ASUS Crosshair4 ploca.. prijatelju moj, stavljao sam raid na jedno 7 kontrolera i uglavnom su bili Intel, SiliconImage, LSI pa i JMicron, najmanje performanse sam imao kod SiliconImage, ali to je zato sto je bio 150mps, uglavnom, probano na ICH10 kontroleru (SATA2) i TVRDIM da performanse nisu skocile duplo, i variraju svaki put, probano sa Hitachi i Seagate diskovima, verujem da je i sa Samsungom tako
:: :: @dej77,imarkovi
:: :: Pošto obojica tvrdite da brzina ne može da bude dupla voleo bi da mi to i dokažete. Ne znam koje kontrolere i hard diskove koristite ali mogu da dokažem da grešite. Nije tačno da integrisani RAID kontroleri ne mogu da dupliraju brzinu. To može da priča samo neko sa malo ili nimalo iskustva sa njima. Priznajem da su J-Micron, Gsata, i slični integrisani kontroleri smeće s kojima ima problema sa performansama, ali to nikako ne važi za Intel ICHxR čipsete i RAID kontrolere u njima. Equinoxe vam je dao dokaze za to. Ja posedujem RAID0 niz na ICH9R kontroleru sa dva Samsung F3 HD502HJ diska i brzina je ravno dupla. Mogu da okačim i dokaze za to ako je potrebno.
Equinoxe Re: 11.12.2010. 18:36 #271283

Kod RAID niza, sintetički testovi su jedno, a realnost je drugo. Pravljenje RAID-a za benchmarke je obična glupost.

Kada kreiraš RAID niz, ono što je najbitnijie je da znaš kakva će struktura podataka preovlađivati na njemu, pa iz toga izvučeš zaključak o strip size i stripe width-u.

Stripe size se odnosi na veličinu bloka (block size, chunk size, granularity), tačnije na veličinu bloka koji se upisuje na svaki disk. Veličina bloka u kB ide od 2 – 512kB, uglavnom. Smanjivanje veličine bloka, fajlovi se dele na manje i manje delove. Ovo povećava broj diskova koje će prosečan fajl iskoristiti da zadrži blokove koji sadrže taj fajl i tako u teoriji ubrzavati transfer, ali u isto vreme, smanjivati performanse pozicioniranja. Ako povećate veličinu bloka, dešava se suprotno. Manje diskova je potrebno za skladištenje fajla date veličine, tako su performanse manje. Ako je kontroler optimizovan da to dozvoli, zahtev za manje diskova omogućava diskovima koji nisu potrebni da budu iskorišćeni za drugi fajl, i tako povećavaju performanse pozicioniranja.

Dodavanje više diskova povećava paralelizam niza, povećavajuči tako pristup ka više diskova u isto vreme. Zbog ovoga ćete imati veće performanse sa nizom od na primer 8 diskova od 18GB nego od 4 diska od 36GB.

Itd, itd...

imarkovic Re: Re 11.12.2010. 18:47 #271290

`raid ready` haha.. pa to se podrazumeva, to nisu `komercijalni diskovi`koji na sebi imaju natpis tipa `server edition` `enhanced edition` itd. .. jel na SCSI-u pise kako kazes `raid ready`? NE, ali podrazumeva se da se stavljaju u raid, za servere ili sta vec..
@srdoch - ok matori, mogu ja da pricam sta hocu o svojim iskustvima, isto tako mozes i ti, svejedno je kad pogledas, bitno je da oboje znamo sta imamo iza sebe..
sve najbolje

:: @Equinoxe, @imarkovi
:: :( a nigde im i ne pise da su `raid ready
BlueSkyNIS ... 11.12.2010. 18:55 #271296

broj poruka: 860
Bax,

Hoćeš li da komentarišeš zašto je Access Time ostao nepromenjen u RAID0 i single disk test screenshoot-ovima u #271182 postu. U čemu je caka?

Windows-free with Fedora 13

== http://www.diy-audio-engineering.org ==

srdoch ... 11.12.2010. 19:32 #271311

@dej77
Nemam razloga da ti ne verujem, ali po toj priči sam ja jedini koji ima ludu sreću da mu ICH9R duplira performanse. Živ bio!

@imarkovic
Ma i to što kažeš. Ne volim kad se svaka tema pretvori u prepirku. Svako dobro!

@BlueSkyNIS
Ajd pokušaću ja da prokomentarišem. Access Time je ostao nepromenjen u oba testa iz prostog razloga što je svak HDD mehanička sprava i potrebno mu je određeno vreme da fizički navede glavu za čitanje na određeni deo ploče. Možeš staviti i 10 HDD-ova u RAID0 ali Access Time će uvek ostati isti. Eto u tome je caka. Pozdrav!
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs