U pitanju je WD500AAKS (ako vam treba jos neka inf o njemu pitajte). Ima C:\ i D:\ particije, na prvoj Windows XP Professional na drugoj podatci. BIOS ga uredno vidi. Nece da boot-uje system. Od gui boot screen-a nece da mrdne. Kad ubacim Windows CD sve ide dobro do trenutka kad treba da boot-uje sa HDD-a, onda opet nece. Sad svi mislimo da MBR zeznut. Spremio sam drugi HDD, WD500AACS Green, na kojem imam instaliran Windows 7 Ultimate x64. Mislio sam da boot-ujem 7icu kopiram D:\ sa zeznutog na ispravan i resen problem, kad ono nece. BIOS uredno vidi oba diska. Nece da boot-uje Windows 7 dok je `pokvareni` HDD povezan u sistem. Kad pokvaren izvadim, 7ica radi bez problema...
Sam si našao dijagnozu za WD-a, neispravan je. Što se tiče prebacivanja podataka, pošto je ipak dozvolio da se pri pokušaju instalacije windows-a iskopiraju podaci na hdd, onda se nadam da je ipak moguće pristupiti podacima. Spoji hardove kako treba, a pokreni hiren`s boot cd a sa njega mini windows xp, čime ćeš moći da pristupiš podacima i iskopiraš ih. Postoje i fajl menadžeri na hiren`s-u a isto možeš i nekim live linux cd-om.
Kad to uspeš, e, onda možemo na operaciju jogunasti hdd. Alatki na hirens ce-de-uuuu, koliko hoćeš.
Mogao bi da probas i ovako: Otkacis taj neispravni WD i butujes racunar sa druggog diska. Kada se digne sistem prikacin `na zivo` taj neispravni WD, odes u device manager i kazes mu da proveri da li ima promena i kada nadje disk (ako ga nadje) skidaj podatke dok radi, posle toga disk na reklamaciju.
... nisam to uradio, ali, koliko se sećam, može sa USB-a i alatka i uputstvo ima na sajtu. Linux može sa USB-a, ali nemaš ni njega... Ovaj savet sa živim ubacivanjem diska, zaboravi, izbegni, nemoj.
Mada, sada kada sve sagledam.... nekako mi se čini da je ceo kaput... snalazi se za hiren`s hitno.
Piskov predlog je primaran za probati jer cesh tako videti da li hard disk hoce da saradjuje bilo kako sa plochom. Pada mi na pamet glupost da stavish jumper na hard disk za SATAI mod i tako probash. Mozda upali. Probaj da manuelno podesish parametre za `IDE Channel 0 Master/Slave`, IDE Channel 2, 3 Master/Slave u Standard CMOS Features. Iskljuchi S.M.A.R.T. ako je ukljuchen. Podesi ruchno i On-Chip SATA Mode i ostalo shto je vezano za drajvove u Integrated Peripherals.
Ako je mbr zeznut onda nije veliki problem lako se resava.Priliko instaliranja windowsa formatiraj particiju na koju hoces da instaliras windows znaci full format.Prilimo formatiranja forira se i novi MBR ili mozes da probas ovako, startuj windows instalacioni CD izaberi opciju repair pa u konzoli kucaj FIXMBR c: evo linka:
Na disku gde je XP je `zeznut` MBR i zato ti win ne prepoznaje HDD.U BIOS-u ga prepoznaje ali je win glup.Mada je to retka situacija,po MBR jedino brljaju Linux i novije verzije Windows-a.Kao sto ti je neko predlozio,koristi Hirens CD za wipe-ovanje MBR HDD-a sa XP-om.Ranije sam imao x istih problema,ali je tad uvek bio problem instalacija Linux-a i win na istom HDD-u.Inace,win ti ne moze nista pomoci u brisanju MBR-a(probao x puta sa xp i vistom).
@Jebivetar nemam jumper semu na HDD-u, sacu da izguglam i da probam. mozda upali, mada ne verujem...
@ICEsd full format preko diska cu takodje da probam sad kad imam optiku u kompu. al kaze kelt da nece da moze :) HDD na kom je Windows 7 radi i moze da se bootuje. meni skinem podatke sa ovog drugog na kom je XP
U ovoj situaciji bi probao da sa oba diska prikačena (kako bi sklonio podatke) bootujem neki ubuntu sa flash-a (napravljen uz pomoć unetbootin alata) i ako boot prođe, na konju si.
@Equinoxe jel bi mogao da mi napises ukratko kako rukujem ovim programom sto si mi postavio. prilicno je jednostavan i mislio sam da ce sve proci glatko, medjutim kaze mi NTLDR is missing ili kako vec... Press Ctrl+Alt+Del to Restart. kad treba da se podigne Linux sa USB-a. Jel treba fles da formatiram u neki poseban fajl sistem pre ubacivanja ISO imidza? Ajd malo pomozi :/
evo poslednjih ubedjivanja mene i neispravnog HDD-a:
- Hirrens boot: Boot CD - -> Loading boot sector... Boot... i tu se zamrzne Mini XP - -> BSOD - interesantno! - Windows XP - -> Inspecting your computers hardware config se pojavi na sec i onda crn ekran... i tu se zamrzne - Windows Vista\Windows 7 - -> takodje nece.... - PE Live XP - -> takodje nece...
E sad, zakljucak je da, kad je neispravni HDD povezan u sistem u trenutku kad treba da se boot-uje BILO STA racunar se zamrzne! Ne reaguje ni tastatura, samo restart reaguje... place mi se :)
Nadam se da vam je ovo od neke pomoci i da ce neko imati ideju sta bi mogao sledece da probam. Naravno ostaje opcija bootovanja Linuxa, samo da ga nabacim na CD ili USB, pa ako prodje mada cisto sumnjam...
Tesko da ce ti bilo koji OS prepoznati taj hard, izgleda ta je dobio BS na vrlo nezgodnom mestu, tako da ne moze nijedan OS da ga prepozna i nastavi sa dizanjem, cim ne mozes ni Hirens da dignes, jer zaglavi posto ne moze da ocita taj hdd/particiju... Ne znam sta da ti kazem, ali jedino tu vrstu kvara moze da resi profesionalan alat i hardver koji ce da ispravlja lose sektore neovisno od OS-a i koji ce baratati njegovim kontrolerom i polako ispravljati sektore(ako je moguce) ili cupati podatke pocevsi od nule.Ako su ti podaci jako bitni, moj savet ti je da se obratis `Help disc-u`, jer u kucnoj radinosti nazalost nista ne mozes da uradis.
Izvadio neispravni hdd i od nekog pozajmio fioku za sata HDD-ove i onda prikljucio kako `valja i trebuje` i prebacio podatke. Cak mozes i da proveris isti hdd sa wd tool-om kao sto je neko vec ranije predlozio.
Skini Data Lifeguard Diagnostic for DOS Pokreni i testiraj. Iako moze biti da nema losih sektora, desava se da hdd nece da cita pojedine sektore, napisace ti problem sa citanjem. Uradi formatiranje niskog nivoa. Prethodno po preporuci ostalih obavezno poskidaj podatke.
Jel si probao kao sto ti Mikac rekao, da povezes na zivo? 99% mu se nista nece desiti, radio sam mnogo puta zbog slicnih problema. Ako ga prepozna, kopiras sta ti treba, pa onda format preko windowsa.
Sličan problem sa WD diskom sam imao par godina u nazad. Najlakše rešenje je da ga rokneš kao eksterni preko usb-a nakon što sa drugog harda podigneš sistem ili to odradiš kod ortaka ili, pak, na drugom računaru. Čisto da prekopiraš podatke. Nakon toga udri komplet brisanje i da ispiše nule po njemu. Radiće još neko vreme, ali ti ne bih savetovao da se mnogo oslanjaš na njega. Ali ko zna, možda se desi čudo pa ne ludi dalje.
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Samsung f3 Spinpoint 1tb Hitachi Darkstar 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op
osecao sam potrebu da podelim sa vama resenje problema i da vam se zahvalim svima na pomoci.
skinuo sam ubuntu sa oficialnog sajta i njihov program za usb boot. to nije proradilo. onda sam taj ubuntu instalirao u windowsu (kao aplikaciju) i kad se bootovao podigao mi je ubuntu bez problema sa pokvarenim hardom u sistemu, sto je do sada odbija da radi u svakom slucaju. podatke sam sve prekopirao na novi hard.
e sad, disk utility u linuxu je prijavio bad sektor. ali to nije najgore, kada otvorim computer prijavi 258 lokalnih diskova i svi imaju oznaku pokvarenog hadra (pored ovog koji radi). Disk utility je pokazivao da HDD od 500Gb ima 258 particija od 388Gb!!! koje su bile formatirane u ntfs. ali nisam mogao nista da im uradim osim da ih prevedem u ext4 particije, a.i takodje 258 komada po 388Gb. onda mi je palo napamet da probam da bootujem windows 7 sa drugog harda i to je proslo. pa sam ga iz Windows disk managera obrisao neke particije koje su bile tu proizvoljno napravljene (inace je imao samo c i d) pobrisao i taj unalocated space formatirao i sad sve radi kako treba. btw nekoliko particija je bilo manjih od 10 Mb...
i dalje ostaju bad sektori. kako bi njih mogao da sredim, ako je uopste moguce? da mi se ne ponovi nesto slicno...
Data Lifeguard Diagnostic for DOS http://tinyurl.com/33rmddq Za servis neka neko drugi kaze, na to nemogu da odgovorim. Ako je legalan poslace ga wdu i oni ce odluciti.
Ako je HDD u garatnom roku i nije fizicki ostecen (tipa nisi ga uadarao ili drmnuo cekicem) moraju da ti prihvate garanciju tj. da ti daju drugi ako ima bad sectore, al za podatke ti ne garantujem.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.