Dal se mogu kopirati fajlovi sa jednog na drugi hard disk sa razlicitim operativnim sistemima?
STRANA 1 OD 1
Flynn
Dal se mogu kopirati fajlovi sa jednog na drugi hard disk sa razlicitim operativnim sistemima?
05.12.2010. 21:04
T31521
status: user broj poruka: 249
Dakle dokupio bih jos jedan hard disk na kome bih instalirao windows 7. Na trenutnom koristim xp. E sad kako bih funkcionisalo kopiranje fajlova sa jednog na drugog? Pitam jer bih morao da reinstaliram sistem s vremena na vreme pa bih prebacio fajlova na drugi pa vratio na prvi.......
Mene više zanima zašto ne napraviš particiju na jednom od tih diskova ili spremiš jedan odvojen disk za te podatke i onda ne moraš da ih šetaš sa diska na disk / particiju ?
Podrazumevani fajl sistem za XP i W7 je NTFS i tu problema sa kopiranjem fajlova nema, samo mi odgovori na ovo pitanje gore.
Evo Bax newnick ti je dao najbolje resenje i neces imati problema ,a i da imas 2 razlicita sistema mocices da prebacujes sa jednog na drugi ali filove tipa muzika,filmovi itd ,sto se tice instaliranih programa to nece ici.
:: :: Mene više zanima zašto ne napraviš particiju na jednom od tih diskova ili spremiš jedan odvojen disk za te podatke i onda ne moraš da ih šetaš sa diska na disk / particiju :: :: Podrazumevani fajl sistem za XP i W7 je NTFS i tu problema sa kopiranjem fajlova nema, samo mi odgovori na ovo pitanje gore :: :: U pitanju je oko 200GB koje treba da prebacim. Ne bih pravio particiju. Znaci dal se razumemo da bi xp i 7ica bili instalirani na svojim sopstvenim hardovima, i prebacivali bi se fajlovi sa harda sa xpom na hard sa 7icom? Sta samo treb au my computer da kliknem na ime drajva i copy/ paste fajlove? Nekako mi to zvuci nerealno jer posto su razliciti op sistemi u pitanju treba valjda uci u jedan pa selektovati fajlove ali kako onda kopirati kad se udje u drugi?
To što si zamislio i jeste nerealno, tipa uđeš u XP - copy, uđeš u sedmicu - paste..
Pazi, instaliraš XP na jedan hard, instaliraš 7 na drugi. Kad se bios butuje pritisneš F8, F12 ili nešto slično, zavisi od ploče i biraš s kojeg harda da diže sistem. Kad se neki od ta dva sistema digne ti drugom hardu normalno pristupaš pod sledećim slobodnim slovom. Zato bi ti bilo zgodno na većem od ta dva harda da napraviš particiju s tim podacima i njoj ćeš moći da pristupiš iz oba sistema sasvim normalno.
Samo kad budeš instalirao sistem na svaki od tih hardova onaj drugi izvuci za svaki slučaj, zna nekad da pobrka slova, ubaci ga naknadno.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: :: U pitanju je oko 200GB koje treba da prebacim. Ne bih pravio particiju. :: Znaci dal se razumemo da bi xp i 7ica bili instalirani na svojim sopstvenim hardovima, i prebacivali bi se fajlovi sa harda sa xpom na hard sa 7icom :: Sta samo treb au my computer da kliknem na ime drajva i copy/ paste fajlove :: Nekako mi to zvuci nerealno jer posto su razliciti op sistemi u pitanju treba valjda uci u jedan pa selektovati fajlove ali kako onda kopirati kad se udje u drugi?
Znaci, ono sto ti je odgovorio imgnMOD, s tim sto moras da vodis
05.12.2010. 21:27
status: user broj poruka: 10999
racuna o tome da i jedan i drugi sistem mogu da se instalisu na diskove formatirane u FAT32, odnosno NTFS-u. Bilo bi dobro da i jedan i drugi OS budu na disku (diskovima) formatiranim u NTFS-u, zbog toga sto FAT32 ima ogranicenje velicine pojedinacnih fajlova (4GB), pa se moze desiti da neki fajl ne moze da `legne` na tako formatoran disk nezavisno od OS-a koji se na njemu nalazi...
Re: Znaci, ono sto ti je odgovorio imgnMOD, s tim sto moras da vodis
05.12.2010. 21:29
status: user broj poruka: 249
:: racuna o tome da i jedan i drugi sistem mogu da se instalisu na diskove formatirane u FAT32, odnosno NTFS-u. Bilo bi dobro da i jedan i drugi OS budu na disku (diskovima) formatiranim u NTFS-u, zbog toga sto FAT32 ima ogranicenje velicine pojedinacnih fajlova (4GB), pa se moze desiti da neki fajl ne moze da `legne` na tako formatoran disk nezavisno od OS-a koji se na njemu nalazi... :: :: :: Da oba bi bila u NTFS of kors. Znaci mislis da bih mogao jednostavno iskopirati fajlove iz XP-a pa jednostavno u My computer uci u drugi hard i tu ih staviti. Bez podizanja 7ice? Inace ovo pitam jer razmisljam dal da kupim ekserni hard od 500 gb za 6700 rsd ili interni od 500gb za 3800 rsd. Posto mi ne treba da fajlove selim van stana bolje i jeftinije mi je da kupim jos jedan hard. Ali bi mi znacilo da moze da se uradi ovo sto sam ja zamislio
@Flynn - Pa jasno - NE TREBA TI DRUGI OS ako si, tokom sesije u ovom...
05.12.2010. 21:38
prvom uradio `copy`. Samo `udjes` u onaj drugi disk (pomocu nekog fajl menadzera) i pejstujes u neki folder koji si oformio na tom drugom disku (na kojem se trenutno nalazi `neaktivan` OS). Nije bitno da li si butovao u sedmici ili XP-u - odakle god da si kopirao, pejstujes gde hoces (izuzev u neke specijalne, zasticene (`sistemske`) foldere...
Ako ti se `bitni podaci` nalaze po mydocuments i sličnim folderima i njima može da se pristupi iz oba sistema bez problema ako ne stavljaš password na akaunt čiji su dokumenti.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
E to sam hteo da cujem. Hvala tortojed, Raic, Equinoxe, imgnMOD Sledece nedelje kupujem drugi hard od 500gb i to je to Bolje nego prenosni a i zelim da na jednom drzim xp drugom 7icu
Naravno da je bolje da kupis interni (to jest, jeftinije), pogotovu
05.12.2010. 21:50
sto ne nameravas mnogo da ga selis. Mozes da uradis i ovako: taj `dodatni` ostavis samo za podatke (format u NTFS-u), a drugi podelis na dve particije pa na jednu stavis XP, a na drugu 7. (dual boot sistem). Dodatni prikljucujes samo retko - onda kada se ovaj `sistemski` prepuni, koristeci pri tome ili XP ili sedmicu (svejedno je). Na taj nacin znatno ces produziti vek ovom `dodatnom` disku (`magacinu fajlova`)...
Pristup skoro svim fajlovima i folderima moguć je između windowsa, windowsa xp, Viste, Windows-a7. Na zadnja tri podrazumevana je NTFS formatirana particija -disk. Ubuntu, kao linux (i drugi) TAKOĐER mogu da pristupaju particijama pod ntfs-om, pišu/brišu itd. Obratno, ne može, da win vidi linux formatirane particije. Ideja da postoji međuspremnik tj. cache koji bi opstao između bootovanja dva bilo koja OS-a, ne stoji, to ne možeš ni sa jednim jedinim OS-om (da uradiš control c nečega, izađeš iz OS-a, pa posle boot-ovanja imaš q... tj ništa).
Šta NE MOŽE: ako su na windows ntfs tipa (2000, xp, vista, sedmica) prilikom kreiranja korisničkog naloga, odabrane opcije sa lozinkom: `make my data private...`, onda, nema pristupa tim fajlovima nikako nego preko OS-a i naloga na tom OS-u, sa poznatim passwordom. (dobro, ima migraciona fora, ali ja ne znam nikoga, uključujući sebe, ko to uradi na vreme pre gubitka podataka), odnosno, može im se pristupiti, kopirati ali, ne mogu da se otvore jer su šifrovani. Slično je tj. isto ili gore, sa linux-om, ako se odabere ista opcija za dokumenta korisnika, s tim, da iz wina ionako ne možeš pristupiti linux particiji... Uglavno, dragi newbie, nešto si krivo zamislio. Krivo je zato što to nije ono što bi ti u stvari hteo, a ne zato što stvarno ne može, može, no nije pametno. Napravi bar dve particije na jednom disku, i, na njih instaliraj windows-e (manji disk, ukupno gledajući), a, drugi disk ostavi za podatke - oba windowsa će da ih vide. Isto i sa linux-om, pri instalaciji samo odabereš da je taj disk-particija za `media` fajlove... i on ih bez izmene deli sa windows-om, sasvim normalno. U suprotnom, DUPLIRAŠ nepotrebno iste fajlove na istom hardveru. Ali, kako hoćeš. Pitaj još slobodno, da bi prepoznali gde eventualno grešiš ili ja (ostali na forumu). Bolje sprečiti nego lečiti, a, tebi se kao najgore smeši gubitak podataka... pa, malo opreza ne šteti.
ovo je za lepljivu! Pazh,howto copy/paste sa c na f ili sa e na d. Da li kroz cnmander ili copy/paste akcija? :) izvinjavam se, tolika polemika oko toliko proste i logicne stvari. http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1459376
Jedino mu to ne bi uspelo ako butoje win98 i matoriji, a hoce da zakaci HD sa NTFS-om i pokusa da prebaci podatke:)
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: ovo je za lepljivu! Pazh,howto copy/paste sa c na f ili sa e na d. Da li kroz cnmander ili copy/paste akcija? :) izvinjavam se, tolika polemika oko toliko proste i logicne stvari :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=145937 :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.