Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
RAID 0
STRANA 1 OD 1
nvelja RAID 0 04.12.2010. 10:18 T31477

status: user
broj poruka: 135

Imam WD320 i WD500. Na jednom sistem, na drugom podaci. I to mi je dovoljno ali je sporo. Da li je pametno prodati ih i kupiti dva ista pa ih spoijiti u RAID 0?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Moze a i ne mora 04.12.2010. 11:03 #268730

broj poruka: 1404
Za softverski RAID 0 ti cak i ne trebaju dva ista harda, ali sistemki deo bi ostao bez raid0, dok bi ga mogao koristiti za podatke kao i prebaciti pojedine delove sistema na isti, recimo swap fajl ako ti windows cesto poseze za istim. Neke delove sistema mozes prebacivati naokolo sa hard linkovima (http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html).

U zavisnosti od aplikacije koje koristis i to moze biti dosta. Prebacivanjem TEMP u ramdrive (superspeed ramdisk) bi dobio jos na performansama.

Posto su RAID0 na plocama uglavnom softverske prirode pitanje je koliko je to brze od softverskog raid0 samog sistema. Ako je neko testirao mogao bi da iznese iskustva.

imarkovic Re: RAID 0 04.12.2010. 11:05 #268731

broj poruka: 19012
nije pametno, NIKAKO, zato sto:
1. Zbog razlicitosti hardova moze se desiti da u sred operacija PUKNE RAID sistem i dodje do gubljenja podataka, ako uopste uspe RAID.
2. Zbog razlicitosti hardova i neoptimizovanosti obicnog desktop SATA hard diska i nedovoljne izdrzljivosti da se nosi sa RAID sistemom moze se destiti da crkne jedan od hardova (500 ili 320GB).
3. Ne dobijas puno na brzini. Ne isplati se rizik zbog nemogucnosti povratka podataka.

::
:: Imam WD320 i WD500. Na jednom sistem, na drugom podaci. I to mi je dovoljno ali je sporo. Da li je pametno prodati ih i kupiti dva ista pa ih spoijiti u RAID 0?
imarkovic Re: Moze a i ne mora 04.12.2010. 11:07 #268732

inace, to prebacivanje tempa u ram je presipanje supljeg u prazno, probao sam, nema uopste nikakvog efekta, nikakvo specijalno resenje, samo ti pravi casche na drugom hardu i to je sve, nikakva dodatna brzina nije u pitanju...

:: Za softverski RAID 0 ti cak i ne trebaju dva ista harda, ali sistemki deo bi ostao bez raid0, dok bi ga mogao koristiti za podatke kao i prebaciti pojedine delove sistema na isti, recimo swap fajl ako ti windows cesto poseze za istim. Neke delove sistema mozes prebacivati naokolo sa hard linkovima (http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshellext/hardlinkshellext.html)
:: U zavisnosti od aplikacije koje koristis i to moze biti dosta. Prebacivanjem TEMP u ramdrive (superspeed ramdisk) bi dobio jos na performansama
:: Posto su RAID0 na plocama uglavnom softverske prirode pitanje je koliko je to brze od softverskog raid0 samog sistema. Ako je neko testirao mogao bi da iznese iskustva
nvelja ... 04.12.2010. 11:39 #268737

Da li je pametno prodati ih pa kupiti dva ista, npr od 500, pa u RAID0. Ili mozda u RAID10. Ili za to trebaju 3 diska?
imarkovic Re: ... 04.12.2010. 11:46 #268740

ne isplati se, raid0 sa tim diskovima generalno teoretski radi, ali ja sam se uverio da NE RADI, kad-tad pukne (plavi ekran ili crkne jedan od hardova, ili jednostavno pukne raid ili particija), desavalo mi se na SiliconImage, na ASUS intel kontroleru i na JMicron (dakle nije bilo do kontrolera nego do diskova), da ponovim, zna se koji diskovi idu u raid a koji ne.. generalno, mnogo ti je pametnija varijanta da kupis SSD i stavis kao single, ako ti je malo, preporucio bih ti Seagate momentus od 500G.

:: Da li je pametno prodati ih pa kupiti dva ista, npr od 500, pa u RAID0. Ili mozda u RAID10. Ili za to trebaju 3 diska?
nvelja ... 04.12.2010. 12:28 #268749

Hvala, poz
imarkovic Re: ... 04.12.2010. 12:35 #268755

nesto mi govori da ces ipak ignorisati moj post i ipak staviti RAID0? nek je sa srecom.

:: Hvala, poz
nvelja ... 04.12.2010. 14:02 #268783

Mislio sam da uzmem 2 samsunga f3 od 500 pa u RAID0, ali, :) neću,
gledam neki sata3 HDD, ali sto manji, dovoljan je i 250, za sistem, a podaci ostaju na ovom od 500. Mada mi je on nesto ne izbalansiran. Kao da ce da poleti :)
SSD mi je mnogo skup, mozda uzmem i jedan od 1,5 pa napravim 2 particije.
Mozda imo neko pametniji pedlog?
nvelja ... 04.12.2010. 14:16 #268788

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-%28hdd%29-i-fioke-hdd-sata3-7200-1tb-wd-caviar-black-wd1002faex.11.html?productId=12491

Ovaj je malo jeftiniji od momentusa, a duplo veci.
Bush - 04.12.2010. 14:38 #268801

broj poruka: 268

Ako ti nije hitno, sacekaj da padne cena SSD-ova pa uzmi neki, dovoljno ce ti biti jedan, pogledaj:

http://www.youtube.com/watch?v=-sA0zmhW7Fg&feature=related
imarkovic Re: - 04.12.2010. 14:56 #268810

SSD-ovima ce pasti cena znas kad...
@nvelja - nisi informisan, pogledaj malo po netu sta je u stvari Seagate Momentus (hibridni disk), nije obican...

:: Ako ti nije hitno, sacekaj da padne cena SSD-ova pa uzmi neki, dovoljno ce ti biti jedan, pogledaj
:: http://www.youtube.com/watch?v=-sA0zmhW7Fg&feature=relate
dej77 pa sad 04.12.2010. 15:06 #268817

broj poruka: 46
@imarkovic
Interesuje me kako to mislis da NE RADI? Licno sam imao 2 raptora od 2003 g. koji su od prvog dana vezani u raid0, radili bez greske na raznim platformama od nf2 cipseta pa na ovamo. Ako mozes nama neupucenima da objasnis koja je to razlika izmedju hdd-ova koji zvanicno podrzavaju raid i onih koji ga ne podrzavaju. Imao sam takodje 2 SCSI HDD-a, vise nisam siguran koji su bili, cini mi se HP 10k, sa adaptec u320 kontrolerom (PCI ne PCI-e :P) takodje u raid0 jedno vreme, sve mi je uvek savrseno radilo, NI JEDNOM mi se nije desio BSOD. Takodje znam coveka kji je na nekom abitu, da ne trazim tacnu oznaku sad, vezao 2x20gb quantume one famoze lct i to mu je godinama savrseno radilo. Prosto me cudi da imamo toliko razlicita iskustva sa raidom.
Po meni raid0 u svakom slucaju da, sigurnost podataka...pa ko projektuje mostove a ne radi redovno backup...sta reci, a mislim da to nije slucaj sa vecinom. Varijanta 2 kupiti jos 1 storage/backup hdd i resena stvar, barem hard diskovi nikada nisu bili jeftiniji, + bitne stvari baciti i na DVD od 25 din i mislim da je problem sigurnosti resen

Pozdrav

Core2Duo E6750, Abit IP35 Pro, 2x2GB Mushkin, 2xSSD Patriot torqx 64GB, Hitachi 1TB, Sitabajt GTS250 1GB, Cooler Master RealPower 620W ViewSonic 2433 dvaescetvorka

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs