Pre nekoliko dana sam na drugom računaru pristupio internetu, skinuo šta me je zanimalo hteo sam da to prebacim na fleš. Međutim, čim sam uključio fleš u taj računar, sve mi se normalno otvorilio, ali su svi moji folderi i fajlovi postali prečice (shortcut), a samo su ostali da postoje rarovani fajlovi. Kada sam pogledao na zauzetost memorije i dalje je pokazivala npr. 2Gb zauzeto, a ja sam imao samo prečice foldera od 1Kb.
Očigledno nisam imao pristup svojim fajlovima, ali nema veze. Mislio sam da je to do tog računara.
Međutim, odem kući, ubacim fleš na desktop i opet ista priča. I pored svih mojih fajlova koje sam imao, on je sam ubacio prečice od Mojih dokumenata, Videa, Muzike i Slika i neki tekst fajl Lozinka.
I da, redovno, čim ubacim njega ili bilo šta što ima autoran, NOD 4 odmah upozorava da je u pitanju crv. I to sada redovno pokazuje i kada ubacim običan disk u CD-ROM.
Očigledno da je u pitanju virus.
Pošto na desktopu nisam imao ništa od dokumenata, oborio sam sistem još jednom. Sve je bilo u redu, ali čim sam ubacio fleš, opet ista priča.
Formatirao sam fleš, pogledam nema ništa. Izvučem ga, ubacim opet, kada opet one prečice sa prefiksom Moj.
Sada ne znam šta da radim. Očigledno je virus na flešu, zarazio sam i dekstop i laptop i nemam pojma kako da to rešim.
P.S. I da, kada otvorim Moji Dokumenti iz Mog Kompjutera, Moji dokumenti su postavljeni na skriveno (hidden) i ne mogu da to ištikliram jer ne da.
Pošto nemam internet kod kuće, pogledaću poruke sutra, pa se nadam da će neko znati kako da rešim ovaj, za mene, čudan problem. https://www.mojtip.com
ubacis fles u desktop,pokrenes hirens boot cd i sa bilo kojim od alata sa cd-a formatiras i fles i sve particije na desktopu(ovo pisem jer vidim da ti nije frka za podatke,tj nemas nista vazno na hardu),onda isto to sa hirenom uradis na lapu i problem resen,i posle naravno instaliras sveze sisteme... ako imas vaznije podatke na hardu onda ti predstoji zezancija....
ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA
Pre nego sto ubacis flesh u komp drzi shift. Kada ga ubacis sacekaj 2 sekunde, pusti shift. Startuj Total Commander (ako nemas skini ga). U njemu, pod configurations/options/display, stikliraj show hidden/system files, klikni nai OK. Pristupi fleshu i obrisi te shorcutove, obrisi autorun.inf. I vidi foldere koji su ti nepoznati, njih takodje obrisi. Ako su ti folderi pod crvenim uzvicnikom, obelezi ih desnim klikom misa, pa u TC klikni na Files - Change attributes, da ti bude stiklirano (ne pun kvadrat), Archive i recurse Subdirectories, i klikni na OK.
SUPER,RESIO SI MU 30% PROBLEMA,OSTAJE JOS SAMO DA OCISTI DESKTOP RACUNAR,I LAPTOP RACUNAR,POSTO SU I ONI ZARAZENI,I CIM BOCNE TAJ SVEZE OCISCENI FLES OPET CE GA ZARAZITI....ALI DOBRO,I 30% RESENOG PROBLEMA UZ PUUUNO TRUDA,PRECICA,ADVANCED KVADRATICA I SL. JE NESTO....
:: Pre nego sto ubacis flesh u komp drzi shift. Kada ga ubacis sacekaj 2 sekunde, pusti shift. Startuj Total Commander (ako nemas skini ga). U njemu, pod configurations/options/display, stikliraj show hidden/system files, klikni nai OK. Pristupi fleshu i obrisi te shorcutove, obrisi autorun.inf. I vidi foldere koji su ti nepoznati, njih takodje obrisi. Ako su ti folderi pod crvenim uzvicnikom, obelezi ih desnim klikom misa, pa u TC klikni na Files - Change attributes, da ti bude stiklirano (ne pun kvadrat), Archive i recurse Subdirectories, i klikni na OK :: :: Posle toga ti je flesh cist.
Instaliraj ovaj prg na racunar, nakon celokupne instalacije, ali nemoj da bocnes flash. Unutar ovog programa idi na protect i zastiti particije hdd-a i tek kada to uradis ubaci i flash. E sada na svakoj partici ce ti formirati 3 fajla: autorun.inf desktop.ini comment.htt Unutar tih fajlova je zastita a ne virus. Pisace ti : lpt3.Drive_is_protected_against_flash_viruses_by_RegRun Mana je sto ti sada nece raditi autorun na optikama i flesh-evima, niti ce osveziti nakon vadjenja info o disku u optici, ali neces se vise zaraziti fajlovima, gore navedenog tipa. Ovaj prg koristim vec 2 godine i spasio me je dosta reinstalacija. Postoji i nacin bez reinstalacije zajedno sa Unlocker-om, Revo Uninstaller-om i RegRun-om, ali je malo komplikovanije, tako da ti je ovo najjednostavnije resenje. @doco80 Moze bez reinstalacije, ali je malo teze i komplikovanie. operator
pa to sam ja i rekao,da moze ali da ga ceka zezancija koja kad shvatis koliko je vremena trazenja kopanja po netu i sl potrebno,shvatis da je najlaksa moja metoda:)
:: RegRun Reanimator 6.9.7.2 :: :: http://majorgeeks.com/RegRun_Reanimator_d4414.htm :: :: Instaliraj ovaj prg na racunar, nakon celokupne instalacije, ali nemoj da bocnes flash :: Unutar ovog programa idi na protect i zastiti particije hdd-a i tek kada to uradis ubaci i flash :: E sada na svakoj partici ce ti formirati 3 fajla :: autorun.in :: desktop.in :: comment.ht :: Unutar tih fajlova je zastita a ne virus. Pisace ti :: lpt3.Drive_is_protected_against_flash_viruses_by_RegRu :: Mana je sto ti sada nece raditi autorun na optikama i flesh-evima, niti ce osveziti nakon vadjenja info o disku u optici, ali neces se vise zaraziti fajlovima, gore navedenog tipa :: Ovaj prg koristim vec 2 godine i spasio me je dosta reinstalacija :: Postoji i nacin bez reinstalacije zajedno sa Unlocker-om, Revo Uninstaller-om i RegRun-om, ali je malo komplikovanije, tako da ti je ovo najjednostavnije resenje :: @doco8 :: Moze bez reinstalacije, ali je malo teze i komplikovanie :: operator :: ::
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS u skoku ahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
Pa sta, decko da instalira 6 put sistem, ma da. Takvi problemi se resavau rucno. Prvo: iskljuciti autorun na kompu.Ako imas sedmicu ima u control panleu, ako je xp, pisao sam u nekom treadu ranije, stavicu link posle. Sad treba naci na kompu kao se crvicj startuje. Probaj u startuo-u, regedit HKLM/Software/Microsoft/CurrentVersion/Run i isto to u HKCU, Winlogon itd. Proveri i u servisima, dal ima nekih `cudnih`. Forumi mogu dosta da pomognu, kucaj u googleu imena inficiranih fajlova, pa vidi kako ih ljudi skidaju. Kod komplikovanijih wormova antivirusi slabo pomazu kad je mashina vecj inficirana. Inace Hidden, system i slicne atribute sa fajlova i foldera mozes da skines uz pomoc Windows commandera, ima opcija change atrributes. Takodje mozes da probas programe Superanti Spyware free i Hitman pro(extra program). Nadam se da sam ti bar malo pomogao, ja se sa takvim sra.... susrecem na poslu svaki dan, reinstalacija sistema se radi ako nista drugo ne pomogne.
Pozz, sad cu ti bacim link za gasenje autorun-a na XP-u
Tvoji fajlovi su sad sakriveni. Još uvek su na flashu. Obrišeš prečice. Windowsu kažeš da prikaže skrivene fajlove i sistemske fajlove. Što je tvoje od-sakriješ. Što je virusovo, pobrišeš. Vratiš win na normalna podešavanja.
Instaliraš neki besplatni antivirus za koji imaš update ,opet besplatni, na dnevnoj bazi.
Inače komp bez dnevnog update-a antivirusa, NEMA ŠANSE da ne zaraziš nečijim fleshom, CD-om, DVD-om.
Bez `gumice` u ovom slučaju pomaže samo apstinencija. :)
Prvo da se izvinim svima što odgovaram u dužim vremenskim intervalima, ali to je iz razloga što nemam internet kod kuće nego koristim priliku da pristupim internetu sa drugih lokacija.
Drugu dilemu da otklonim. Imam desktop računar na kojem nemam nikakve podatke jer sam ga tek reinstalirao, tako da mi on nije bitan po tom pitanju, ali su mi bitni podaci sa laptopa jer sam tu prebacio potrebno podatke sa desktopa pre nego što sam ga reinstalirao.
I zaboravio sam da napišem još jednu posledicu ove uvrnute situacije: Kada se ide Start, All Program i kada otvori listu, on je obeležio foldere nekih programa kao nove iako su tu od kad sam instalirao Vindovs.
Evo šta sam uradio:
operator, skinuo sam program sa adrese koju si mi dao. Već prilikom instalacije sam imao problem sa instaliranjem nekog .dll fajla I ipak sam išao na ignore I instalirao program. Čim sam ga pokrenuo krenuo je sa skeniranjem, konstatovao da je stanje računara loše I našao nekih 430 stavki koje su loše. I kada sam pokreno popravku (repair) odradio je oko 80-ak fajlova jer je neregistrovana verzija. Pokušaću da nađem serijski broj pa da sve popravi. I nisam našao nigde opciju, kako si ti napisao – PROTECT. S leve strane imam mali meni: Optimize, Maintain, Options I Help. I u okviru svih njih nisam našao protect. I pitanje, da li će program obaviti posao pošto sam gore pomenuti problem sa instalacijom?
shone79, imam XP I pogledao sam tvoju proceduru, ali nisam uspeo. Evo kako sam uradio: mmc u run-u, odem na opciju add/remove snap-in. Kada se otvorim idem na ADD I pojavljuje mi se sledeća lista: - Net framework 1.1 Configuration - ActiveX Control - Certificates - Component Services - Computer Management - Device Manager - Disk Defragmenter - Disk Management - Event Viewer - Folder - Indexing services - IP Security Monitor - IP Security Policy Management - Link to Web Address - Local Users and Groups - Performance Logs and Alerts - Removable Storage Management - Services - Shared Folders - WMI Control
Kao što vidiš nema tačnog tvoj navedeni group policy object editor. Ako se taj krije pod nekim drugim imenom sa ovog spiska, napiši pa ću nastaviti proceduru dalje. E, da. Kada sam probno selektovao neku od ovih opcija I išao na ADD, pojavio mi se novi prozor sa pitanjem: select which computer or domain this snap in will manage. Pa imam da označim Local Computer, The active directory domain of which this computer is a member, Another directory domain I Another computer. Izvinjavam se ako su ovo glupa pitanja, ali ovo nikad nisam čačkao pa ne bih da pogrešim.
Posle toga bih trebao da idem na ADD I OK I on bi trebao da mi se pojavi na spisku pored Console Root, je l’ tako?
Sad pitanje za sve: Kada završim neku od ove dve procedure (ili obe) da li ću morati da reinstaliram Vindovs na laptopu jer je on pun sa podacima koji su mi potrebni? I ako treba, kako sačuvati te podatke, a da ih sada ne prebacujem na desktop?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.