neko je mozda o ovome i pisao ali mi treba strucnije misljenje. dali losi sektori mogu da uzrokuju i cukanje mehanike posebno ako se cita sa njih ili cak i da pokvare i ono malo sto je radilo na disku? neko je pisao o soft i hard losim sektorima pa me zanima koji se mogu otkloniti, kako se raspoznaju i kakve su prognoze da se opet jave ili ne jave? dali oni mogu da uzrokuju da mi se operativni sistem zamrzne znaci neradi mi mis tastatura mogu samo na reset ili off, mogu li da daju plave ekrane?
Ako su ti se pojavili Bad sektori onda ti HDD polako crkava.To ti ide kao odron sve vise i vise imas da ih imas.Mogu da urokuju nestabilnosti sistema i te kako, radjenjem provere HDD program detektuje bad sektore i zapisuje ih na boot mesto u HDD-u, medjutim posto se stalno javljaju novi i novi a ti novi nisu upisani u boot sektor windows misli da su ok sektori i trudi se da cita sa njih podatke tu dolazi do greske u citanju podataka i sistem se rusi , blokira itd.
Soft bad sektore mozes popraviti ako formatiras ceo HDD u low lvevel format-u, takodje i hard-verske bad sektore ali ce ti se velicina HDD smanjiti za velicinu bad sektora, ali ti ne garantuje da se novi nece pojaviti.
Kada disk počne da razvija bad sectore, verovatno je u pitanju ili falična recording surface (površina za snimanje), ili je mehanika otišla (pa glava harda povremeno `zaore` po površini)...
U svakom slučaju - kada disk počne da razvija loše sektore - tendencija je (uglavnom) da se njihov broj povećava, nekada brže, a nekada sporije...
`Klik` i `puc` zvuci su simptomi mehanike koja je na pragu da otkaže... Menjaj taj disk što pre...
Realan uvid u REALNO stanje harda daju programi koji očitavaju internu SMART dijagnostiku koju poseduje svaki hard napravljen od 1997. pa na ovamo... Preporučujem https://www.hdsentinel.com
Da - loša/falična mehanika hard diska itekako uzrokuje zamrzavanja oper. sistema.
Ako baš hoćeš da `peglaš` svoj hard, da pokušavaš da otklanjaš loše sektore (u nadi da to realno nisu loši sektori, nego ih je samo oper. sistem ili SMART logika harda tako označila), imaš 2 rešenja: Active KillDisk , ili HDD Regenerator
Nije baš sve i svakako ne uvek, čak rekao bih, ređe je takva prognoza. Češće se dešavaju softverski bad sektori. Zbog raznih razloga, od kojih je po meni napajanje a zatim nehotični udarci ili vibracije najčešći uzrok, neki od sektora diska mogu se od strane operativnog sistema označiti kao nečitljivi tj. bad. Bilo da nije uspeo upis, bilo da nije uspelo čitnje. Dok to pokušava da isčita, čuju se obično glave kako čukaju ili drljaju, kako gde. Ako nije mehanička greška diska, površine, glave za pisanje-čitanje, ovakvi bad sektori se low level formatiranjem ili programima za regeneraciju, vraćaju u prvobitno stanje (nasilno se upisuju, pa čitaju, pa brišu pa opet tako čini mi se sedam puta...) svaki od sektora, pa, ako stvarno ne pamti zapis ili je nečitak, ondak se adresira kao bad i u zbiru kapaciteta diska nedostaje takav klaster (ceo klaster se označi bad...). I furaj dalje. Može tako da umre od bombardovanja, a da se nikada ne pojave novi. Ako je uzrok mehanika diska i same ploče.... bad sektori se samo šire i nema neke pomoći, sve je gubljenje vremena.
Odnosno, da budemo pomalo i posteni, najcesce uzrok pojave...
08.11.2010. 01:31
status: user broj poruka: 10999
i nije nekakav dramatican dogadjaj tipa `pad`, `udar`, `poremecaj u napajanju`, jednom reci (recju) neka izdvojena, lako uocljiva i dokaziva anomalija koja se desila tokom eksploatacije uredjaja, nego se radi prosto o isteku vremena (radnog veka) HDD-a, odnosno habanju (`magnetne`) povrsine po kojoj se `brise/pise` i/ili habanju `glave` koja vrsi upisivanje/ocitavanje podataka. To bi bilo ukratko o `hardverskim` (pravim) losim sektorima. Softverski losi sektori mogu da nastanu iz onih razloga koje je naveo Pisko, kao i zbog loseg funkcionisanja konkretnih programa (taj i taj program, zbog ko zna cega, ne uspe da upise podatak ili ga upise `kako ne treba`, sto dovede do zbunjivanja OS-a). U takvim slucajevima, cak i obican restart moze da `vrati citljivost` sektorima (ali, zapis je najcesce obezvredjen, to jest - pojeo mrak podatke)...
da se vratimo malo u `sadasnjost`, posto su hard diskovi iz 20. veka nebitni, danasnji diskovi imaju maximalnu mogucu zastitu od losih sektora, stoga ja nisam video ni jedan jedini sata disk sa losim sektorom, pre ce da otkaze mehanika ili elektronika nego da se pojavi `bad sector`, tako da... ne opterecuj se time. A ako si mislio na stare diskove, stoji ovo sto su koleze rekle...
:: neko je mozda o ovome i pisao ali mi treba strucnije misljenje. dali losi sektori mogu da uzrokuju i cukanje mehanike posebno ako se cita sa njih ili cak i da pokvare i ono malo sto je radilo na disku? neko je pisao o soft i hard losim sektorima pa me zanima koji se mogu otkloniti, kako se raspoznaju i kakve su prognoze da se opet jave ili ne jave? dali oni mogu da uzrokuju da mi se operativni sistem zamrzne znaci neradi mi mis tastatura mogu samo na reset ili off, mogu li da daju plave ekrane?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.