Zna li neko, koliko je Advanced test navedenog programa realan pokazatelj ispravnosti diska? Ili, da li se nekom desilo da mu softver kaže da je sve u redu, a ispostavi se da disk nije bio ispravan?
U pitanju je Hitachi SATA disk od 250GB, koga povremeno BIOS ne vidi. Kad sam video `...press Ctrl-Alt-Del to restart...` posle POST-a, pomislio sam na SATA kabl ili disk. Jedino što ako bi problem bio kabl, ne bi se manifestovao sporadično (ispravite me ako grešim).
Zamenio sam kabl i DFT Advanced test kaže da je sve u redu. SMART parametri su u normalnim okvirima.
Ako mozes, promeni i kablic za napajanje. Da disk bude poluispravan, a da softvare pokaze da je sve OK je moguce, mada retko. Imam jedan WD koji nije hteo da radi u raidu, ali je jedno vreme radio normalno kao singl. Sada je poceo malo da pravi probleme, jer sam instalirao sistem na njega, pa mi se desi da moram da odradim chdsk pri startovanju. Da, i dalje svi moguci programi pokazuju da je sve OK.
Desava se da program kaze OK a da disk otkaze ili bar bude polu-ispravan ponekad mada retko, kao sto rece mikac. Ako su ti parametri ok, ne bi trebalo da bude problema. Moj ti je savet da i proed toga sto sada normalno radi, ti lepo uradis backup, za svaki slucaj, ako hard zaista problem, trebalo bi to relativno brzo da ispolji.
Da ne budes zatecen ako se desi. Ponekad je problem i sata kontroler na maticnoj ploci, tj to su mu rani simptomi pre potpunog otkaza. Povremeno ne prepoznavanje diska, zamrzavanje u toku rada, povremeno usporen rad...
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
to je fabricki soft i negresi (jedino ako nepocnes sa velika zavera hitachija zbog rma laziranja) .. desavalo mi se to .. problem moze biti u boot-u kod brze ploce i pocetnog SPOROG odziva hdd-a ..da nekenjam mnogo ..
stavi boot sec ... cdrom pa onda hdd .. da mu das malo extra vremena da se zavrti ko covek ..onda ce da ga vidi bios svaki put ..
Desava se. A desava se i suprotno - S.M.A.R.T. pokaze da...
15.10.2010. 16:27
status: user broj poruka: 10999
neki parametar nije u granicama normale, odnosno, neki diagnosticki softver upozori da disk odbrojava poslednje sate zivota a ovaj nastavi mesecima (a meseci predju u godine...).
ISPRAVLJAM TE....GRESIS!!! Najverovatnije je da te je ipak zezao samo kabl.Imao sam slicnu situaciju,tj meni se desavalo jednom dvaput mesecno,mozda i redje.Losi kontakti na kablu
Nadam se da će sa novim SATA kablom sve da nastavi da radi. Bilo bi lepo
Kad više stvari može da bude uzrok problema, iskustvo stečeno iz sličnih situacija može puno da pomogne. Šta da kažem, osim hvala vam svima na informacijama.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.