Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
raid0 ssd vs raptor
STRANA 1 OD 1
dej77 raid0 ssd vs raptor 03.10.2010. 03:09 T29850

status: user
broj poruka: 46
Zanima me vase misljenje sta uzeti za igranje?
2x Raptor150GB ~ 32k din ili
2x SSD OCZ 64GB ~32K din
znaci prvenstveno za igre, druge aplikacije su nebitne, verujem da ce lepo raditi...Inace ako je bitno u kompu je trenutno core2duo, ali planiram malecni upgrade, ponovo AMD 1055T :)
AMD I`m back...
Zeleo bih da cujem i vase misljenje

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dej77 raid0 ssd vs raptor 03.10.2010. 03:18 #249697

Inace samo da napomenem u kompu od 2003g. rade 2x32GB WD raptor, koji su do sad radili bez greske, ali doslo je vreme za upgrade. Najveci problem mi je nedostatak prostora, ali u planu je i 1 storage hdd od 1-1.5TB

Daum ... 03.10.2010. 03:36 #249699

broj poruka: 12796
Nijedno ni drugo... Ništa ne dobijaš u igrama ni sa SSD-om, ni sa Raptorom...

CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1A

BassivitY ... 03.10.2010. 04:45 #249705

broj poruka: 911
ako bi kupovao to zbog igara ,dzabe se trosis ...

uzmi dva spinpoint f3 harda od 1tb (imas i storage i brze hardove) i za ostale pare uzmi cpu (ako ti je budzet tih 32k din) ...samo ti fali am3 ploca

CARPE DIEM

Pisko Q ne dobijaš 03.10.2010. 08:14 #249709

broj poruka: 6650
DObijaš u igrama, ali, kao korisniku raid raptora to ne treba da ti ja `pojašnjavam` već to i sam znaš. Činjenica je samo da li je dobitak vredan ulaganja, ali, ako je to strast, nema govora.
E, za odgovor - nisam baš siguran tj. nisam dovoljno pametan. SSD ovi su bezobrazno skupi a malog kapaciteta iako jesu budućnost. Jednostavno, kod njih se i dalje očekuju skokovita napredovanja tipa duplo-pa-duplo... za iste pare pa ćeš, proporcionalno, najviše da izgubiš na ceni, ali, i na prostoru. Uskoro će stvarno smešno izgledati disk od 64Gb (ebiga, fleš je sada toliki) pa bili oni i SSD. Važiće to i za Raptore od 150Gb kada diskovi budu oko 3-6Tb (recimo, za tri godine).... pa nisam baš siguran šta da ti predložim. SIgurno j da će ti ili jedno ili drugo doprineti brzini učitavanja nivoa, tako da se usmeriš na onu kombinaciju koja ima prednost u brzini čitanja, dok, kod kapaciteta, jasno Raptori odnose prednost.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

mighty Zaboravi na raid 0 03.10.2010. 08:18 #249710

broj poruka: 1670
Uzmi SSD za OS i instalacije i 1TB Samsung F3 za podatke i manje bitne stvari. Provereno najbolja konfiguracija.
Pre nje sam imao 2 diska u raid 0, ali ovo mnogo bolje radi.

Samsung F3 sam u AT**-mu kupio pre neki dan za ispod 6000 tako da je odlična kupovina. I odličan je disk po performansama, ali ipak nije ni blizu SSD-u.

Ostaje ti 26K u budžetu za neki dobar SSD, ali ne moraš da taš toliko. Dobra kupovina bi ti bio Intel M 80GB G2 ili probaj da nađeš neki OCZ od 128GB. Gledaj da budu sa SF kontrolerima.

A da, za sada SSD-ovi ako ih stavlješ u RAID 0 ne podržavaju TRIM, a i sami su dovoljno brzi tako da nema smisla. A i manji modeli (64GB) su obično sporiji od njihove 128GB braće, tako da bolje uloži u neki veći, nego da Raid-uješ dva manja.

Raptore zaboravi, preskupi u odnosu na recimo F3, prespori u odnosu na SSD.
FSamir *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* 03.10.2010. 12:20 #249745

broj poruka: 777

Sve je to lepa priča...ali kad jednom probaš SSD napravljen na bazi kvalitetnog kontrolora zaboravićeš klasične HDD-ove kao da nikad nisu ni postojali.
Odziv sistema, otvaranje svega u treptaju oka i osećaj da je računar snažniji bar dva puta.
Što se tiče igara i FPS-a jasno je da on zavisi od CPU-a, platforme i GPU-a. SSD svakako pomaže pri učitavanju nivoa i sejvova i .... ma jebo FPS, probaj i videćeš o čemu pričam.

Rekao si SSD OCZ 64GB, nije jasno koji je tačno model u pitanju i na bazi kog kontrolora. To je presudno za ovo o čemu ti ja pričam.

Moj je slučaj isti. Šta staviti u isključivo game mašinu?
Odlučio sam se za RAID0 2 X Kingston 40 GB. Taj Kingston je rebrandirani Intel X25-V. Zakačio sam ih na intel P55 čip-set i do sad sve jednostavno klizi.
Trenutno pokušavam da nađem negde i dodam treći komad ali dosta teško.

Inspirisan sam bio ovim tekstom:

http://www.anandtech.com/show/3618/intel-x25v-in-raid0-faster-than-x25m-g2-for-250

Sintetički testovi manje više bitni, ovo je stranica sa konkretnim aplikacijama:

http://www.anandtech.com/show/3618/intel-x25v-in-raid0-faster-than-x25m-g2-for-250/5

Što se tiče trenutka kupovine, intel bi trebalo do kraja godine da obnovi celu ponudu. Postoji još nekoliko odličnih kontrolora ali bih ipak sačekao tu novu intel generaciju...intel je ipak intel

Šta reći, batali te vrištavce...bićeš zadovoljan.

gile23 ... 03.10.2010. 12:30 #249746

broj poruka: 9121
Realno ne treba ti to, bolje ulozi pare u jacu grafu ili jaci CPU dobices veci boost, jedino sto mozes da odradis sto vec rekose da kupis jedan SSD za sistem i nista vise :).

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
psihoyu re 03.10.2010. 16:28 #249770

broj poruka: 1191
Kako lupas gluposti , ne verujem!
SF 1200 brise dupe vec par meseci sa Intelovim SSD diskovima.
Kupi bilo koji SF 1200, koji crni RAID, razbija kako su brzi, sve se ucita instant, boot time je 25-30 sek.

Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci, ali benzin je skup i glup pa ce da padne BMW 330Cd !!! :)))

dej77 raid0 ssd vs raptor 03.10.2010. 22:30 #249814

Hvala svima na odgovorima, i mislim da je vreme za prelazak na ssd.
Nasao sam testove za intel ssd, samo iskreno nisam ih nasao nigde kod nas u prodaji, inace bi mi bili prvi na listi...Ali opet kapacitet...2x64Gb ili jedan od 128GB, malo je i za sadasnje a mogu misliti za buduce naslove od 1000000TB :(
Da se ispravim nisu mi raptori od 32, nego 36GB svaki.
Tako da se jako tesko trenutno snalazim sa 68GB realnih :(
Ukoliko neko ima informaciju gde bih kod nas mogao da pronadjem inelove ssd-ove, bio bih mu zahvalan.
Sto se tice promene ploce ili procesora, ovu kombinaciju ne mislim da menjam, pre bih uzimao ceo nov komp.
Inace kombinacija raptora u raidu jaaaaaako lepo radi iako su ovo prvi raptori odavno zastareli.

psihoyu re 04.10.2010. 00:29 #249835

broj poruka: 1191
Sta ce ti bre Intel ?
Kapiras da ih nema nigde osim polovnih i mnogo su sporiji od SandForce 1200 diskova.
Uzmi Muskin Calisto Deluxe i cepaj!

Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci, ali benzin je skup i glup pa ce da padne BMW 330Cd !!! :)))

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs