Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Vek trajanja SD kartice i pouzdanost
STRANA 1 OD 1
banep Vek trajanja SD kartice i pouzdanost 01.10.2010. 23:50 T29828

status: user
broj poruka: 537
Pala mi je napamet ideja da kupim SD karticu od 8GB pošto su prilično jeftine sada (1700 dinara u metrou) i da sve porodične slike smestim na nju. Ne bih je koristio svaki dan nego mi služila samo za backup slika.

Zanima me koliko su te kartice dugovečne? Da li postoji mogućnost da se podaci posle određenog vremena izgube, delimično ili skroz, sami od sebe, ako kartica stoji npr. godinu dana bez upotrebe?
imarkovic >> 01.10.2010. 23:57 #249441

broj poruka: 19012
za sta ti to treba? zasto to koristis za backup? samo cu ti reci da su najpouzdanije SD kartice koje se kod nas mogu naci SanDisk.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Re: >>SunDisk je zakon, kada su mem kartice u pitanju! 02.10.2010. 00:11 #249445

broj poruka: 10999

+1

:: za sta ti to treba? zasto to koristis za backup? samo cu ti reci da su najpouzdanije SD kartice koje se kod nas mogu naci SanDisk
::
banep RE 02.10.2010. 00:12 #249446

Kartice i jesu sandisk. Na akciji su sad u metrou. ima ih i micro i standardnih.

2GB - 707din
4GB - 979din
8Gb - 1769din

Deluje mi najprakticnije za backup. Mislim da su pouzdanije od dvd diskova. Male su i mogu da se odlože bilo gde. Zanima me samo koliko su pouzdane na duži vremenski period.

Dragg re 02.10.2010. 00:12 #249447

broj poruka: 2270
SD karte nisu za backup, previše su nepouzdane. DVD-a košta 20din, a držaće ti podatke godinama. Za 2-3 god ćeš ionako imati blueray pa ćeš seliti podatke na njega i tako u krug.

tortojed Re: re DVD moze da te zezne u roku od 2 minuta, nakon sto si... 02.10.2010. 00:15 #249449

ga narezao. Mene SD jos nije izneverio, ni u foto aparatu ni u mobilnom tel. ... SD kartice i flash USB diskovi su mi upadali u vodu, u sneg, u pesak, i nakon toga radili (i jos rade) besprekorno. To DVD ne bi istrpeo.

:: SD karte nisu za backup, previše su nepouzdane. DVD-a košta 20din, a držaće ti podatke godinama. Za 2-3 god ćeš ionako imati blueray pa ćeš seliti podatke na njega i tako u krug
banep RE 02.10.2010. 00:19 #249451

A kako se manifestuje ta nepouzdanost? Ja imam jednu XD karticu godinama u fotoaparatu i nikad nije bilo problema sa njom. Imam i dve miscroSD u telefonima.

Mene zanima sta ce biti sa podacima ako kartica stoji na polici u kutijici 2 godine i ne koristi se?

imarkovic Re: RE 02.10.2010. 00:19 #249452

broj poruka: 19012
mislim mozes to koristiti za backup, pouzdano je, samo da ti nije malo tih 8GB? zar ne mozes da kupis recimo hard disk 160GB eksterni i koristis za backup?

:: Kartice i jesu sandisk. Na akciji su sad u metrou. ima ih i micro i standardnih
:: 2GB - 707di
:: 4GB - 979di
:: 8Gb - 1769di
:: Deluje mi najprakticnije za backup. Mislim da su pouzdanije od dvd diskova. Male su i mogu da se odlože bilo gde. Zanima me samo koliko su pouzdane na duži vremenski period.
:: ____________________________________________________________
:: Give us your brain for two hours and you will never be the same again.....
banep Re 02.10.2010. 00:28 #249454

Imam hdd od 80Gb externi ali ga setam suvise i frka mi da ne crkne sa sve slikama na sebi. Hteo sam da kupim neki manji hdd ali opet ne znam kako bih ga ostavio na neko sigurno mesto na kom ne bi bilo sanse da se nesto pojebe. Vlaga, klinci, pad...

Do sad sam praktikovao da slike cuvam na najnovijem HDD-u. Uvek kad kupim novi prebacim slike na njega.

A bila mi je ideja da ne cuvam sve slike na istom mestu. Za pocetak mi je dosta 1 kartica. Kasnije sam mislio da kupim jos jednu. Koristio bi slike sto su na hdd za pregled i ostalo a na karticama bi stajale kao u arhivi. To sam mislio samo sa slikama od sentimentalne vrednosti, znaci porodicnim slikama. Kartice su male i lako se odlazu na sigurno mesto.

Dragg re 02.10.2010. 00:32 #249456

SD koristi flash memoriju kao i SSD disk, samo ima mnogo jeftiniju elektroniku i ima ograničenje broja upisa opet mnogo manje nego SSD. Prelistaj rubriku u koju si postovao i pogledaj koliko postova ima tipa `sjebao se flash, kako da povratim podatke?`.

tortojed Re: RE Vecina proizvodjaca pominje 10-godisnju trajnost... 02.10.2010. 00:34 #249458

zapisa. Znaci, snimis, i ocekujes da barem tokom nekoliko narednih godina fajlovi nece `ispariti` sa diska...
-za Dragg-a: rubrika bi bila pretesna za sve one koji kukaju zbog slicnih problema koje su doziveli sa podacima na CD/DVD medijima... Narocito kada je rec o `domacoj radinosti` - oni `fabricki narezani` DVD-ovi su nesto trajniji i pouzdaniji zato sto su proizvedeni postupkom `stampanja` (otiskivanja matrice) a ne spaljivanjem foto-osetljivog sloja...

:: Mene zanima sta ce biti sa podacima ako kartica stoji na polici u kutijici 2 godine i ne koristi se
banep RE 02.10.2010. 00:46 #249461

Ako je 10 godina to je onda ok. Snimim na kartice i odlozim ih. Drndam slike sa HDD a ovo stoji kao backup. U diskove jednostavno nemam poverenja jer mi se nebrojeno puta desilo da se slucajno izgrebu ili jednostavno postanu necitki.

Kada se racuna broj upisa pretpostavljam da se svaka slika racuna kao upis. Ali ja ne nameravam da pisem brisem po toj kartici. Znaci snimim na nju jednom i ostavim na stranu.

Dragg re:@tortojed 02.10.2010. 00:50 #249462

Znam, ali to su loše narezani DVD. Jednom kad narežeš kako treba i proveriš ga, on ne može da pukne sem ako ga ne izgrebeš. Gledaj to ovako: za 10% cene te kartice možeš da kupiš 10 diskova i na njih 5 puta da narežeš tih 8GB podataka. Nema šanse da će bilo koji fajl biti nečitljiv na svih 5 diskovia ni za 10 god. To je pouzdanost.
@bane - Teorijske cifre proizvođača možeš u smeće da baciš. AKo si se odlučio za SD kartice, prepuručujem ti da ih istovremeno držiš i na tom HDD-u i svake godine proveriš podatke i na jednom i na drugom mediju.

gilopile 02.10.2010. 00:57 #249465

broj poruka: 9459
Slazem se sa Draggom.Uzmes lepo 6 diskova 3*po 2 kom.razlicitih proizvodjaca,narezes ih na brzini od 4* ,spakujes u slim kutije i odlozis na sigurno mesto.Secem kitanu ako na prezive 10 god.Uvek postoji i solucija uploada na safe servere gde garantuju sigurnost podataka i gde ce biti podaci skladisteni na vise lokacija i servera.
Znam iz iskustva da kada manje pazis diskove oni uvek duze traju,a ne kada ga uzimas u ruke,a one ti se tresu i znoj te obliva:).Znaci bekap na vise dvd-ova i skladiste na vise lokacija(da se eliminise potencionalna el.magnetna zracenja,vlaga...)

(c) 1982 Sinclair research Ltd

tortojed @Dragg i Gile: razume se da je preporucljivo najvaznije fajlove... 02.10.2010. 01:19 #249469

cuvati na vise medija (razlicitog ili istog tipa).

banep RE 02.10.2010. 01:25 #249470

Dok smo kuckali o ovome ja sam googlao i evo do cega sam dosao

http://spedr.com/4v9w8

Mislim da cu kupiti jednu karticu sad i nabaciti na nju najvaznije slike. Narezacu i diskove za svaki slucaj. Kasnije cu kupiti jos koju karitcu kako se budu skupljale slike. Citajuci odgovore sa tog foruma dosao sam do zakljucka da ce biti pametno da u nekom doglednom periodu kupim i citac kartica i odlozim ga zajedno sa karticama :) Da se ne ponovi situacija sa flopy diskovima. Trenutno imam citac kartica na laptopu ali zna se njihov vek trajanja.

saxija re 02.10.2010. 01:27 #249471

broj poruka: 4016
bas sam pre neki dan nabasao na CD koji je narezan u januaru 2004 godine :) RADI, ja licno malo vise verujem karticama tj flashevima medjutim kad crkne cu nema povratka a sa cd/dvd ako se izgrebe mozda moze i da se izvuce, kupis na svake 3 godine nov externi hdd i vozi ali ako si baxuz nista ti nece pomoci

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

tortojed Re: RE To, Bane! Ja sam, pre jedno 6 meseci negde procitao da... 02.10.2010. 01:35 #249473

ce SD (u nekoj novijoj reviziji) ici do 2TB...
- - - - - - - - -
Ooops! Tek sad primetih da sam napisao `Sun...` umesto `San...`. Dakle, Sandisk.

:: Dok smo kuckali o ovome ja sam googlao i evo do cega sam dosa
:: http://spedr.com/4v9w
:: Mislim da cu kupiti jednu karticu sad i nabaciti na nju najvaznije slike. Narezacu i diskove za svaki slucaj. Kasnije cu kupiti jos koju karitcu kako se budu skupljale slike. Citajuci odgovore sa tog foruma dosao sam do zakljucka da ce biti pametno da u nekom doglednom periodu kupim i citac kartica i odlozim ga zajedno sa karticama :) Da se ne ponovi situacija sa flopy diskovima. Trenutno imam citac kartica na laptopu ali zna se njihov vek trajanja
banep RE 02.10.2010. 01:43 #249476

To sam i ja procitao na wikipediji, verzija SDXC: 32 GB to 2 TiB

http://spedr.com/5ecmj

codeus ... 02.10.2010. 08:14 #249483

broj poruka: 4054

pazi kad ste SVI u pravu ..
skuplja verzija je SD kartica .. iskopiraj i odlozi .. nekompresovano i nearhivirano .. stojace fajlovi 10god sigurno .. te kartice pucaju zbog brzopletorsti korisnika .. vadjenja kartice u pola rada i guranja i tamo gne neide ..

kikiriki varijanta (jeftino) DVD-ovi .. najskuplji i najkvalitetniji koji nadjes ..narezano najsporije sto moze ... isto sirovi podaci bez kompresije i arhiviranja ..zapakovano u kutiju (vazno) i odlozeno u neki cosak .. nece te izneveriti 10 godina .. prevazisli su do sada boljke o dezintegraciji trekova ..
Pisko Svi niste u pravu (ja sam...) 02.10.2010. 08:27 #249484

broj poruka: 6650
LM, da biste bili u pravu, niste trebali da zanemarite jednu činjenicu, trend ili pojavu, kako god da je definišemo, jer jeste sve to: menjanje standarda, pad cena i rast kapaciteta. Problem se sastoji u tome da je 10 godina vremenska distanca koja NIKAKO ne ide u paru sa čuvanjem podataka na medijima koji su komercijalno dostupni.
Pojašnjenje: zašto sada ne savetujemo nekom da koristi ZIP-ETE? Zato što 99 posto ne zna šta je to, floppy diskete? Ma, `ajte.... fleš od 250Mb? (Deo njih još radi)? Neeeee. CD od 650Mb? 700Mb? I tako dalje i tako dalje.... U prevodu i daljem pojašnjenju: tu sd karticu koju uzmeš danas (a već je zastarela po kapacitetu), mnoooogoooo pre roka od 10 godina, zamenićeš drugom ili drugim medijem koji se u međuvremenu pojavi a biće minimum deset puta veći po kapacitetu... tj. prostor za skladištenje proporcionalno raste (ali i fajlovi koje skladištimo rastu...) tako da ne gledaš(mo) na tako dug rok, već, nateramo sebe da BEKAPUJEMO podatke s vremena na vreme, što sa dvd-a što sa ostalog, na nove uređaje, i da, kao i kod grafičkih kartica, i kod memorijskih uređaja-medija, zaboravimo na stanje-pojam: KUPIO-ZAVRŠIO. Nema toga. Kupićeš opet, pa opet, pa opet, inače fabrike neće imati šta da rade i ode sve u pm.
Recimo, moji bekapi prvo na cd-u.... smestiše se zatim lepo na dvd-e i to četiri na jedan, mnogo pre nego što sam mislio da će biti potrebno novo bekapovanje tih cd-a na druge... i tako. Hdd je trenutno najisplativiji, ali, kako čovek da izdrži da stoji negde sa strane neuposlen...

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

codeus ... 02.10.2010. 08:48 #249486

broj poruka: 4054

he he he ..naravno da se tehnologija menja .. valjda na bolje.. inace bi i danas svi razmenjivali flopy-e ..
? je bilo sigurnost podataka na odredjenim medijima ...

ali.. npr.. decko prelazi ulicu i lupi ga tramvaj .. i baci ga u komu .. posle 10 godina se budi i .. pitanje je sa chime ce izgledati smesniji .. sa sd karticom u ruci tragajuci po gradu gde da procita i rekonstruise proslost .. ili sa DVD-om u istom pohodu ..
gilopile Re: ... 02.10.2010. 13:39 #249529

broj poruka: 9459
Iskreno,najsmesnije ce izgledati u letecim invalidskim kolicima.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: he he he ..naravno da se tehnologija menja .. valjda na bolje.. inace bi i danas svi razmenjivali flopy-e ..
:: ? je bilo sigurnost podataka na odredjenim medijima ..
:: ali.. npr.. decko prelazi ulicu i lupi ga tramvaj .. i baci ga u komu .. posle 10 godina se budi i .. pitanje je sa chime ce izgledati smesniji .. sa sd karticom u ruci tragajuci po gradu gde da procita i rekonstruise proslost .. ili sa DVD-om u istom pohodu ..
Vodos H1N1 02.10.2010. 13:40 #249531

broj poruka: 864
Tema se bukvalno `rasplamsala` , zanimljiva je i tu nema sta. E sad, pojedincima ovde kao nije bas najcistija savest, gotovo se strah od gubitaka podataka podigla na nivo straha za nacionalnu bezbednost. Tako `ne valja` ni CD , ni DVD, ni poneki hDD koji bi se koristio samo par puta godisnje itd.
Najjednostavnije resenje bi, po meni bar, da se lepo `otvori` nekoliko email naloga na Hotmailu ili Gmailu, lepo se sve podigne mailovima u ( sada vec 20mb RAR arhive) na servere koi ce cuvati podatke i za nase unuke.
Naravno, ipak snimiti sve to i na DVD i odloziti negde.
I nema brigas.

Sale

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
banep RE 04.10.2010. 15:25 #249885

Sad procitah ponovo sve postove u ovoj temi i zakljucih da je codeus u pravu kad kaze `Svi ste u pravu`. I ovo sto je Pisko rekao stoji, ali jbg. moras za nesto da se odlucis. Kupio sam jednu karticu i prebacicu na nju najbitnije porodicne slike. Pohranicu je sa strane i pratiti situaciju. Najveci posao mi je sada da sredim arhivu slika, narezivanje na diskove ce biti laksi posao.

Kad sam procitao ovaj post za lika koji se budi posle 10 godina iz kome prva asocijacija mi je bila film 28 dana kasnije :)

Posle sam se setio da li ce to sve biti potrebno nakon 2012 :D

doca80 Re: Re: ... 04.10.2010. 15:42 #249894

broj poruka: 3053
ahhhaha,definitivno...

ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA

:: Iskreno,najsmesnije ce izgledati u letecim invalidskim kolicima
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: ::
:: :: he he he ..naravno da se tehnologija menja .. valjda na bolje.. inace bi i danas svi razmenjivali flopy-e ..
:: :: ? je bilo sigurnost podataka na odredjenim medijima ..
:: :: ali.. npr.. decko prelazi ulicu i lupi ga tramvaj .. i baci ga u komu .. posle 10 godina se budi i .. pitanje je sa chime ce izgledati smesniji .. sa sd karticom u ruci tragajuci po gradu gde da procita i rekonstruise proslost .. ili sa DVD-om u istom pohodu ..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs